Χάρτης: Αυτή είναι η περιοχή που ανοίγουν οι Τούρκοι στο Βαρώσι

Το κομμάτι της Αμμοχώστου που θα αποστρατικοποιηθεί για να επιστρέψουν οι Ελληνοκύπριοι υπό τ/κ διοίκηση, προσδιόρισε ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ.

Σε δηλώσεις του στο «Μπαϊράκ», ο Σανέρ ανέφερε ότι το άνοιγμα της περιοχής θα είναι αυτό, ανατολικά του Β Γυμνασίου Αμμοχώστου που γειτνιάζει με την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης. (σ.σ. Ανάμεσα στην Αγία Αικατερίνη και την Αγία Ζώνη). Ουσιαστικά πρόκειται για το 3,5% από το 17% της κλειστής πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα... εισβολή ανήμερα της Εισβολής-Υπό πολιτικό καθεστώς τμήμα του Βαρωσιού

Μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», συνέχισε, οποιοσδήποτε Ε/κ μπορεί να διεκδικήσει επιστροφή, αποζημίωση ή ανταλλαγή. Μετά το άνοιγμα, είπε, οι Ε/κ θα μπορούν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους μέσω της «επιτροπής», προσθέτοντας ότι γνωρίζουν πως Ε/κ έχουν υποβάλλει αιτήσεις για τις περιουσίες τους στο Βαρώσι.

Τη συγκεκριμένη περιοχή, κατέγραψε με την κάμερά του, ο κινηματογραφιστής Τάσος Δημητριάδης, ο οποίος από την περασμένη εβδομάδα εξήγησε ποιο θα είναι το κομμάτι που θα ανοίξουν οι Τούρκοι.

Σημειώνεται ότι στην συγκεκριμένη περιοχή, οι πλείστες οικίες είναι πλινθόκτιστες και χρειάζονται αρκετά έργα για ανοικοδόμησή τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για οικίες, αρκετές από τις οποίες ήταν εγκαταλελειμμένες και πριν το 1974.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ερντογάν: Κάποιοι Ελληνοκύπριοι οραματίζονται σφαγές όπως αυτές που γίνονταν πριν το 1974

Δείτε τον χάρτη και το βίντεο του Τάσου Δημητριάδη

Η περιοχή που αφορά το άνοιγμα, είναι η περιοχή μεταξύ της κόκκινης και της κίτρινης γραμμής, όπως φαίνεται στο χάρτη. Από την πάνω πλευρά της κόκκινης γραμμής είναι σπίτια που κατοικούνται από Τούρκους, ενώ από την κάτω πλευρά της κίτρινης γραμμής είναι ακατοίκητη περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τέσσερα διαβήματα της Κυβέρνησης για το Βαρώσι-Σαφάρι επαφών του ΥΠΕΞ

Σχετικό βίντεο ανήρτησε και η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κιπρίς Ποστασι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται για την περιοχή που εξήγγειλε το άνοιγμα της ο Ερσίν Τατάρ. Η απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου», προστίθεται, λήφθηκε στις 16 Ιουλίου και εδώ και 4 μέρες κρατήθηκε μυστική. Τα κάγκελα που υπάρχουν στην συγκεκριμένη περιοχή, αναφέρεται, θα αφαιρεθούν και επιπλέον «θα συμπεριληφθούν στον δημόσιο τομέα κάποιες ιδιωτικές περιουσίες που ακόμα δεν δέχονται επισκέπτες» και βρίσκονται μεταξύ των λεωφόρων Δημοκρατίας και Κένεντυ.

Από αυτή την άποψη, αναφέρεται, στην περιοχή που θα αρθεί το στρατιωτικό καθεστώς, οι περιουσίες των 36 Ε/κ που έχουν προσφύγει στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» θα επιστραφούν. Σημειώνεται ότι οι 36 Ε/κ έχουν δικαίωμα επιστροφής, αλλά και αποζημίωσης και ανταλλαγής.

 

Δειτε Επισης

Εξήγγειλε υποψηφιότητα για τον Δήμο Παραλιμνίου ο Λούκας Πολυκάρπου
Επανήλθε η Κυβέρνηση για επικρίσεις για ακρίβεια-«Αλγεινή εντύπωση που κόμματα επιβεβαιώνουν τον κακό τους εαυτό»
Απαντά στις επικρίσεις για τα μέτρα το ΔΗΚΟ-Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό
Απαντά στο ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος-«Δεν αντιμετωπίζεις τα προβλήματα με ανεδαφικές προτάσεις»
Στην Κύπρο την Τρίτη ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας για επίσκεψη εργασίας
Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Πρόεδρος τη συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ
N. Χριστοδουλίδης: Οι Τούρκοι στο παρασκήνιο επιχείρησαν να αποτρέψουν το σχέδιο Αμάλθεια
Σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών
Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»