Κυριακή 23 Ιαν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Νέα... εισβολή ανήμερα της Εισβολής-Υπό πολιτικό καθεστώς τμήμα του Βαρωσιού

  20/07/2021 11:06
Νέα... εισβολή ανήμερα της Εισβολής-Υπό πολιτικό καθεστώς τμήμα του Βαρωσιού

Νέα... εισβολή ανήμερα της Εισβολής-Υπό πολιτικό καθεστώς τμήμα του Βαρωσιού

  20/07/2021 11:06

Για σήμερα, στις ομιλίες τους πριν την παρέλαση, επιφύλασσαν την εξαγγελία για άνοιγμα του Βαρωσιού, ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.   

Ο Τ/κ ηγέτης στην ομιλία του πριν από την παρέλαση για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής, είπε ότι είναι αποφασισμένοι ν’ ανοίξουν το Βαρώσι, που είναι μέρος του ψευδοκράτους και αυτό θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων των πρώην κατοίκων και των δικαιούχων που δεν μπόρεσαν να πάνε στα ακίνητα και τις περιουσίες τους εδώ και χρόνια. «Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία» είπε.

Στόχος τους, συνέχισε, είναι να εξαλείψουν την ομηρία, προσθέτοντας ότι το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσίου θα πραγματοποιηθεί μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και σύμφωνα με τον νόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χάρτης: Αυτή είναι η περιοχή που ανοίγουν οι Τούρκοι στο Βαρώσι

Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ «με απόφαση του υπουργικού μας συμβουλίου, το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης της περιοχής που αντιστοιχεί στο 3,5% του κλειστού Βαρωσιού θα καταργηθεί και θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας μας  για το Βαρώσι».

Με αυτό το βήμα, οι δικαιούχοι που υποβάλλουν αίτηση στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» με αίτημα επιστροφής θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση, συμπλήρωσε.

Ο Τ/κ ηγέτης ευχαρίστησε την Τουρκία για την ισχυρή στήριξή της στο θέμα της πρωτοβουλίας για το Βαρώσι.

Στην δική του ομιλία ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχάρη τον Τ/κ ηγέτη και την «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους για την αποφασιστικότητα στην πολιτική τους για το Βαρώσι ενώ έκανε λόγο για βήματα «που χαλάσανε τους όρους του παιχνιδιού».

«Οι πόρτες μιας νέας εποχής θα ανοίξουν στο Βαρώσι προς όφελος όλων, με την εργασία που γίνεται με σεβασμό των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, Τώρα, μια διαδικασία θα ξεκινήσει προς το συμφέρον όλων με σεβασμό των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων» είπε. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τατάρ, ανέφερε, στο Βαρώσι θ’ αρχίσει και πάλι η ζωή και η ομηρία που υπάρχει θα αρθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ερντογάν: Κάποιοι Ελληνοκύπριοι οραματίζονται σφαγές όπως αυτές που γίνονταν πριν το 1974

Προκαλεί Ελλάδα, ΗΠΑ και ΕΕ να αντιδράσουν ο Ερντογάν
«Μην κάνετε κανένα λάθος, είτε 47 είτε 147 είτε 247 χρόνια κι αν περάσουν, ο τ/κ λαός δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία και την ελευθερία του» πρόσθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν. Τα μηνύματα που λαμβάνουν από το εξωτερικό ή το εσωτερικό, συνέχισε, δεν έχουν κανένα νόημα πέραν του θορύβου που κάνουν «σαν άδειος τενεκές», είπε από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. 

Μιλώντας μετά τον Τ/κ ηγέτη και πριν ξεκινήσει η παρέλαση για την 47η επέτειο από την τουρκική εισβολή, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι Τουρκία και ψευδοκράτος μέχρι σήμερα κατέβαλαν κάθε ειλικρινή προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού. Ωστόσο, ισχυρίστηκε, οι Ε/κ δεν σταμάτησαν να βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα και να απορρίπτουν τη λύση με βάση την ισότητα. Συνεχίζουν, είπε, οι Ε/κ να θεωρούν ότι έχουν μόνο οι ίδιοι δικαιώματα στην εξουσία, την εξουσία και τον φυσικό πλούτο του νησιού και να κλείνουν το δρόμο της λύσης.

Όταν δούμε στο παρελθόν, η νοοτροπία των Ε/κ εδώ και 58 χρόνια δεν έχει αλλάξει, πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν «κι αυτό το είδαμε ακόμη φορά στη Γενεύη. Η ε/κ πλευρά έχει αποκοπεί από την πραγματικότητα, επιμένει σε μαξιμαλιστικές και ανειλικρινείς προσεγγίσεις. Ούτε σκοπεύουν να αλλάξουν την προσέγγισή τους, να αναρωτηθούν και να κάνουν ειλικρινείς προσπάθειες για μια δίκαιη λύση. Εάν δούμε λίγο πιο βαθιά, βλέπουμε πως μέσα τους υπάρχει ακόμα η λαχτάρα των αγριοτήτων πριν το 1974. Αυτοί (σσ: οι Ε/κ) δεν είναι έντιμοι».

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και πάλι στις συνομιλίες για το σχέδιο Ανάν στις οποίες ο ίδιος ήταν παρών αλλά και για υποσχέσεις που τους δόθηκαν εκεί και δεν τηρήθηκαν από τον Γκίντερ Φερχόιγκεν που συμμετείχε εκ μέρους της ΕΕ τότε. Είπε επίσης ότι η ΕΕ δεν βοήθησε οικονομικά τη «βόρεια Κύπρο» ούτε και την στήριξε. Είπαν ψέματα, ισχυρίστηκε.

«Τις προηγούμενες ημέρες με πήραν τηλέφωνο, ‘ακούσαμε ότι θα κάνεις ομιλία στην Κύπρο στις 20 του μήνα, σίγουρα δεν θα είναι μια ενοχλητική ομιλία’. Δεν πρόκειται να πάρουμε την άδεια σας γι’ αυτό», είπε. Αναφέρθηκε επίσης σε απάντηση που θα του δώσει σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός από την Αμερική με εχθρούς της Τουρκίας. Αν έχουν απάντηση ας την δώσουν, είπε. «Εμάς το μήνυμά μας είναι «έχουμε δίκιο. Θα υπερασπιστούμε μέχρι το τέλος το δίκιο μας. Μέχρι να λειτουργήσουν και οι δικές τους ελευθερίες και δικαιώματα (των Τ/κ). Κανείς να μην περιμένει από εμάς από δω και πέρα να επιστρέψουμε πίσω»

Μίλησε για άδικη απόφαση της ΕΕ να κάνει μέλος τους Ε/κ και για «άτακτη συμπεριφορά» των Ε/κ,στάση, η οποία δεν έχει αλλάξει εδώ και δεκαετίες και δεν αναμένεται να αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα και η οποία δεν έχει πλέον νόημα. «Να μην περιμένει κανείς πλέον από εμάς να κάνουμε πίσω».

Εάν υπάρξει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία, αυτή μπορεί να είναι μεταξύ δύο κρατών και γι’ αυτό πρέπει κατά προτεραιότητα να επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα των Τ/κ και το ίσο καθεστώς. «Αυτό είναι το κλειδί της λύσης», υποστήριξε περαιτέρω.

Είναι αποφασισμένοι, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, να προστατεύσουν τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας, όσο και του ψευδοκράτους. «Επιθυμία μας η περιοχή να αναφέρεται ως περιοχή ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και ευημερίας». Προς την κατεύθυνση αυτή υπέβαλαν προτάσεις, είπε αναφερόμενος στην πρότασή του για περιφερειακή Διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο και την πρόταση των Τ/κ για συνεργασία για τους υδρογονάνθρακες, που είναι ακόμα στο τραπέζι, όπως σημείωσε.

Ωστόσο, συνέχισε, οι Ε/κ ανακοίνωσαν ότι το φθινόπωρο θα κάνουν γεωτρήσεις. «Ποιος κάνει μονομερείς ενέργειες, ποιος αυξάνει την ένταση, το αφήνω στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας».  Τουρκία και ψευδοκράτος, είπε, θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι γνωρίζει πως κάποιοι είναι ενοχλημένοι από την επίσκεψή του και εδώ και μέρες προσπάθησαν να χαλάσουν το κλίμα ενθουσιασμού γι’ αυτή την επέτειο. «Όπως μόλις ανέφερα, κάποιοι στην Αμερική ανέλαβαν δράση με το πρόσχημα της ενίσχυσης των σχέσεων με τους Έλληνες. Κάποιοι, συμπεριλαμβανομένων εχθρών της Τουρκίας, οργάνωσαν ένα συνέδριο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους Έλληνες ενάντια στην επιθετικότητα της Τουρκίας». Δεν χώνεψαν ακόμα την ειρηνευτική επιχείρηση – όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή – που έγινε πριν από 47 χρόνια για να σώσουν ως εγγυήτρια χώρα, τις ζωές των «Τ/κ αδερφών μας».

Είτε 47 είτε 147 είτε 247 χρόνια περάσουν ο τ/κ «λαός» δεν θα υποχωρήσει σε σχέση την ανεξαρτησία και την ελευθερία του, είπε λέγοντας ότι τους απευθύνει έκκληση να έρθουν στο ψευδοκράτος και να δουν ότι υπάρχει «κράτος» και τις ομορφιές του. «Ούτε να μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό, ούτε οι ενέργειες που γίνονται στο εσωτερικό, έχουν κάποια αξία για εμάς, πέραν από τον θόρυβο που κάνει ένας άδειος τενεκές».

Κανείς, συνέχισε, δεν έχει την δύναμη να αποδυναμώσει την αλληλεγγύη και την αδελφοσύνη με το ψευδοκράτος. Θα συνεχίσουν, είπε, με αποφασιστικότητα τις ενέργειες για την ενδυνάμωση και ενίσχυση του ψευδοκράτους και της οικονομίας του.

Λήφθηκε την περασμένη εβδομάδα η απόφαση
Το «υπουργικό συμβούλιο» έλαβε την απόφαση για το Βαρώσι την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο «πρωθυπουργός», Ερσαν Σανέρ σε τηλεοπτική εκπομπή στον παράνομο «Μπαϊράκ».

Όπως είπε, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΕΔΑΔ ανοίγει ακόμη ένα κομμάτι 3,5% στο κλειστό Βαρώσι με απόφαση που λήφθηκε από το «υπουργικό» την περασμένη εβδομάδα.  «Θα πάρουμε ακόμα κάποιες πρωτοβουλίες. Είναι γεγονός ότι άνοιξαν για χρήση από τον λαό δημόσιοι χώροι του Βαρωσιού».

Αναφέρθηκε στο άνοιγμα περιοχής που, όπως περιέγραψε, φαίνεται πως είναι ανατολικά του Β Γυμνασίου Αμμοχώστου και γειτνιάζει με την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης. (ΣΣ:Ανάμεσα στην Αγία Αικατερίνη και την Αγία Ζώνη).

Μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», συνέχισε, οποιοσδήποτε Ε/κ μπορεί να διεκδικήσει επιστροφή, αποζημίωση ή ανταλλαγή. Μετά το άνοιγμα, είπε, οι Ε/κ θα μπορούν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους μέσω της «επιτροπής», προσθέτοντας ότι γνωρίζουν πως Ε/κ έχουν υποβάλλει αιτήσεις για τις περιουσίες τους στο Βαρώσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τέσσερα διαβήματα της Κυβέρνησης για το Βαρώσι-Σαφάρι επαφών του ΥΠΕΞ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας