Η παραδοχή Αναστασιάδη, τα μεγάλα συμφέροντα και το άδειασμα των εταίρων

Η επίσημη παραδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι τα οικονομικά συμφέροντα κάποιων χωρών δεν δίνουν χώρο σε σκληρή αντίδραση κατά της Τουρκίας και των κατοχικών δυνάμεων, ενώπιον του Δημάρχου Αμμοχώστου, Σίμου Ιωάννου, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αναλύσεις και παχιά λόγια για το τι επίκειται να συμβεί το επόμενο διάστημα.  

Οι Τούρκοι ουκ ολίγες φορές, έχουν αποδείξει πως όσα προαναγγέλλουν για ότι έχει να κάνει με την Κύπρο και ευρύτερα την Ανατολική Μεσόγειο, γίνονται πράξη. Από την αγορά του πρώτου ερευνητικού σκάφους πριν από μια δεκαετία και του πρώτου γεωτρύπανου πριν από τέσσερα χρόνια, μέχρι την πρώτη παράνομη γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ, τη μεταφορά νερού με αγωγό από την Τουρκία, το πικ νικ στην Αμμόχωστο και μια σειρά από άλλες σημαντικές και λιγότερο σημαντικές ενέργειες, που δημιουργούν τετελεσμένα και βάζουν πίεση στη δική μας πλευρά, η οποία παρακολουθεί αδύναμη και «προδομένη» από τους εταίρους της, να κάνει βήματα προς τα πίσω. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εθνικό στην παρουσία Ιωάννου-Κόκκινος συναγερμός ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ένιωσε πολλές φορές στο πετσί του το άδειασμα των εταίρων του σε Ευρωπαϊκά Συμβούλια και κατ΄ιδίαν συναντήσεις. Τα λεφτά και τα συμφέροντα είναι πολλά και η όποια προσπάθεια του για αυστηρές κυρώσεις και μέτρα που θα προκαλούσαν κόστος στον Ταγίπ Ερντογάν πέφτουν το ένα μετά το άλλο στο κενό. Μάλιστα, μπορεί να δήλωνε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ωστόσο, είναι γεγονός, πως αυτά θα μπορούσαν και έπρεπε να είναι πολύ πιο αυστηρά για να στείλουν πολύ πιο ξεκάθαρα μηνύματα στην Άγκυρα.

Η μεγάλη εικόνα, δηλαδή η εικόνα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι παρόμοια. Ειδικότερα, ακόμα και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν και αφού εξασφάλισε πως η κατάσταση στα ελληνικά χωρικά ύδατα θα παραμείνει ήρεμη για το καλοκαίρι, αποδύθηκε τη σκληρή ρητορική, που τόσο αυτός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών του, χρησιμοποιούσαν τον τελευταίο χρόνο. Ακόμα και ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος στο παρελθόν καταφέρθηκε με σκληρή γλώσσα κατά του Ερντογάν, που μεταξύ άλλων τον είχε χαρακτηρίσει ψυχικά ασταθή, ενώ κάλεσε τους Τούρκους να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα, έριξε τους τόνους και εμφανίσθηκε πολύ πιο διαλλακτικός στα θέματα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΑμμόχωSτOS ώρα μηδέν-Αναβρασμός για να καεί το κρυφό χαρτί του Ερντογάν

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως ακόμα κι όταν η Τουρκία εισέβαλλε παράνομα στις αυτόνομες περιοχές των Κούρδων, με τις επιχειρήσεις «Κλάδος Ελαίας» και «Ασπίδα του Ευφράτη», κανένας στην Ε.Ε. δεν αντέδρασε και σε συνδυασμό με την εγκληματική απραξία Τούρκων και Ρώσων, επέτρεψαν την λεηλασία και την σφαγή Κούρδων ανταρτών και αμάχων.

Συνεπώς, μόνο σε μια ουτοπία θα ανέμενε κανείς πως οι όποιες δηλώσεις του Σαρλ Μισέλ ή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ή ακόμα και του Εμμανουέλ Μακρόν ή της Άγκελα Μέρκελ θα μπορούσαν να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς του Ταγίπ Ερντογάν για τις 20 Ιουλίου. Ακόμα και το sofagate του οποίου οι διαστάσεις είναι πολύ μεγαλύτερες και βαθιές δεν αναδείχθηκε όπως έπρεπε ούτε από το θύμα του επεισοδίου, δεν αξιολογήθηκε από την ηγεσία της Ε.Ε. ως θα έπρεπε ώστε να αναδείξει τα προβλήματα δημοκρατίας που αντιμετωπίζει η χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σ. Μισέλ: Δεν είναι δυνατή λύση δυο κρατών στην Κύπρο, στηρίζουν λύση βάσει ψηφισμάτων ΗΕ

Οι επικείμενες εξελίξεις για την Αμμόχωστο έχουν και ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης, που αφορά τις προσπάθειες για επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Η προσπάθεια των Τούρκων μέσω Αμμοχώστου, δεν είναι άλλη από το να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις λόγω των κινδύνων που δημιουργούν τα νέα τετελεσμένα. Ειδικότερα, το νέο status quo που επιχειρείται να παγιωθεί και οι κίνδυνοι που αυτό προκαλεί, πιέζει, τόσο τη διεθνή κοινότητα αλλά πολύ περισσότερο την Κυπριακή Δημοκρατία, να υποκύψει στις απαράδεκτες πιέσεις των Τούρκων για τη βάση λύσης.

Βέβαια σε καμία περίπτωση, οι απαράδεκτες αξιώσεις για λύση στη βάση των δύο κρατών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και εδώ είναι που εισέρχεται στη συζήτηση ο κομβικός ρόλος των Ηνωμένων Εθνών και του Γενικού Γραμματέα που προγραμματίζει στις 21 του μήνα να παρουσιάσει την έκθεση του για το Κυπριακό και οι αναφορές που θα υπάρχουν σε σχέση με τις ευθύνες των Τούρκων.

Πάντως, τόσο ο Σαρλ Μισέλ όσο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο με αφορμή την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έστειλαν τις τελευταίες ημέρες σχετικά μηνύματα προς τον Ταγίπ Ερντογάν, τα οποία όμως δεν αναμένεται να έχουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Ο Σαρλ Μισέλ μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, υπέδειξε πως δεν είναι δυνατή μια λύση δυο κρατών στην Κύπρο, ενώ σημείωσε πως η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά τη διαδικασία για διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένου του θέματος των Βαρωσίων.

Την ίδια ώρα στα κατεχόμενα, όπου μέρα με τη μέρα, η παντοκρατορία του Ταγίπ Ερντογάν μέσω του Ερσίν Τατάρ που λειτουργεί απροκάλυπτα ως μαριονέττα του συνεχίζεται, ο κατοχικός ηγέτης, συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις του. Χθες αναφερόμενος στην Τουρκία, δήλωσε πως η χώρα έχει παρελθόν και μεγάλη εμπειρία από στρατιωτικής άποψης και μπορεί να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο.

Επανέλαβε ότι υποστηρίζουν λύση δύο ισότιμων κρατών και πως μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να υπάρξει συμφωνία. «Στο παρελθόν συζητούσαν την ομοσπονδία. Η ομοσπονδία είναι μια κυριαρχία και ίσως μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην απομόνωσή μας ή και εξαφάνισή μας με τη Τουρκία να αποκλείεται στην ΕΕ. Εγώ άρχισα να ακολουθώ μια διαφορετική πολιτική. Γιατί; Επειδή δεν απέδωσαν οι διαπραγματεύσεις της ομοσπονδίας άλλωστε», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρύβεται κάτω από τη... φουστανέλα του Σουλτάνου ο Τατάρ-«Θα μας στηρίξουν μέχρι τέλους»

Το επόμενο διάστημα είναι το πιο κρίσιμο σε ότι αφορά το Κυπριακό και τα ευρύτερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Τουρκία. Μπορεί Ελλάδα και Τουρκία να συμφώνησαν για ένα ήρεμο καλοκαίρι, όμως για την Κύπρο αναμένεται να είναι ταραχώδες, ενδεχομένως και ιστορικό, αφού θα αποτελέσει το επόμενο βήμα των Τούρκων μετά από 47 χρόνια στην Αμμόχωστο. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες σε Υπουργείο Εξωτερικών, την διαπραγματευτική ομάδα αλλά και τη Νομική Υπηρεσία, να προετοιμαστούν με εναλλακτικά σενάρια για κάθε ενδεχόμενο που μπορεί να προκύψει. 

Στο ίδιο πλαίσιο, τις επόμενες ημέρες, μετά την επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ο Νίκος Αναστασιάδης, θα συγκαλέσει και Εθνικό Συμβούλιο στην παρουσία του Δημάρχου Αμμοχώστου με μοναδικό θέμα συζήτησης τις επικείμενες εξελίξεις. 

Δειτε Επισης

Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση