Σ. Μισέλ: Δεν είναι δυνατή λύση δυο κρατών στην Κύπρο, στηρίζουν λύση βάσει ψηφισμάτων ΗΕ

Δεν είναι δυνατή μια μια λύση δυο κρατών στην Κύπρο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Σε συζήτηση με τους Ευρωβουλευτές για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία συμμετείχε και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ο κ. Μισέλ μιλώντας για τα θέματα που αφορούν την Τουρκία είπε επίσης πως η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά τη διαδικασία για διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ, περιλαμβανομένου του θέματος των Βαρωσίων.

Είπε επίσης πως η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μια καλή ένδειξη, αλλά πρέπει να υπάρξει μια πιο εποικοδομητική εμπλοκή.

Ανέφερε πως στο θέμα της Τουρκίας η πολιτική της ΕΕ είναι μια πολιτική δέσμευσης και συζήτησης για θέματα της τελωνειακής ένωσης, αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι διαφορές που υπάρχουν.

Αναφέρθηκε στο θέμα του χρηματοδοτικού πλαισίου για την οικονομική βοήθεια που δίδεται για τους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες που φιλοξενούνται στην Τουρκία, στην Ιορδανία, στον Λίβανο και άλλες περιοχές, σημειώνοντας πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει να προχωρήσει η εργασία επί αυτού χωρίς καθυστέρηση και καλεί όπως υπάρξουν επίσημες προτάσεις από την Κομισιόν.

Είπε ακόμα πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το θέμα του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και πιο συγκεκριμένα για τη στόχευση πολιτικών κομμάτων, μέσων ενημέρωσης και του Διαλόγου για τα Δικαιώματα των Γυναικών, σημειώνοντας πως αυτά τα θέματα παραμένουν σημαντικά για τη σχέση ΕΕ - Τουρκίας.

Στις παρεμβάσεις τους τόσο ο κ. Μισέλ όσο και η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκαν στην ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου και της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ με αφορμή τη θέσπιση νομοθεσίας στην Ουγγαρία για περιορισμό της έκθεσης παιδιών σε υλικό που αφορά τους ΛΟΑΔΜΙ Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Διεμφυλικοί, Μεσοφυλικοί, Intersexual).

Επεσήμαναν πως στην ΕΕ δεν μπορούν να υπάρξουν αποκλεισμοί, πως τέτοιου είδους νομοθεσίες αντιτίθενται στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην ισότητα, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην προστασία των μειονοτήτων, και πως οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν με πάρα πολύ αποφασιστικό τρόπο την αντίθεσή τους σε αυτό.

 

Δειτε Επισης

BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Άντρας απειλεί να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ