Άρχισαν οι συζητήσεις μεταξύ Βαρωσιωτών-Σε αναμμένα κάρβουνα για τις εξαγγελίες

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι Βαρωσιώτες για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο Ερντογάν τους καλέσει στις 20 Ιουλίου όταν και θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα, να επιστρέψουν στα σπίτια τους, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ενέδρα που στήνει στο Βαρώσι ο Ερντογάν και η επιδίωξη διχασμού των προσφύγων

Ήδη, στους κύκλους των Αμμοχωστιανών υπάρχουν έντονες συζητήσεις για το τι θα αποφασίσουν σε περίπτωση που οδηγηθούν σε ένα τέτοιο δίλημμα, κάτι που επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του δημάρχου Σίμου Ιωάννου, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του, για πρόκληση διχόνοιας μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, σε περίπτωση που τεθούμε ενώπιον μιας τέτοιας πρότασης.

Ο REPORTER, επικοινώνησε με πέντε επιφανείς Βαρωσιώτες, οι οποίοι κάνουν έκκληση στην Κυβέρνηση να είναι έτοιμη να αντιδράσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, πως μια τέτοια κίνηση από πλευράς της Τουρκίας, θα είναι η ταφόπλακα για το Κυπριακό πρόβλημα.

«Δεν είναι σαλαμοποίηση μόνο της Αμμοχώστου, αλλά και του Κυπριακού»

Ο τέως διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας, ανέφερε πως το ενδεχόμενο να προβεί σε μια τέτοια ανακοίνωση ο Ερντογάν, είναι κάτι που αναμένει, αφού δεν έγινε καμία παραβίαση ιδιωτικής περιουσίας στην Αμμόχωστο, παρά μόνο σε δημόσια κτίρια και δημόσιους χώρους. «Εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να επιστρέψω σε καμία των περιπτώσεων υπό τ/κ διοίκηση, αλλά ο καθένας έχει να αποφασίσει με το δικό του τρόπο σκέψης και τα δικά του δεδομένα. Κανένας δεν μπορεί να τον αναγκάσει να μην πάει υπό τ/κ διοίκηση».

Έστειλε εξάλλου το μήνυμα, ότι «το κράτος πρέπει να δώσει κάποιες σχετικές οδηγίες προς τον κόσμο, ώστε να γνωρίζει τις πιθανές συνέπειες της επιστροφής των Βαρωσιωτών, κάτω υπό τ/κ διοίκηση. Όταν λέμε συνέπειες, δεν μπορείς να ξέρεις πώς θα βρουν οι Βαρωσιώτες τα χρήματα για αποκατάσταση των περιουσιών τους. Επίσης είναι και οι τίτλοι ιδιοκτησίας. Εάν αποτύχουν ας πούμε στη συμπληρωμή δανείων, θα τους τα πάρουν πίσω και τέλειωσε;

Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτή η κίνηση δεν είναι σαλαμοποίηση μόνο της Αμμοχώστου, αλλά και του Κυπριακού προβλήματος γενικότερα. Δηλαδή, θα έχει συνέπειες και προεκτάσεις στο θέμα του Κυπριακού; Πρέπει να βγει η Κυβέρνηση να προετοιμάσει τον κόσμο, να δώσει κατευθυντήριες γραμμές, μειονεκτήματα, πλεονεκτήματα, αλλά και τι αναμένει να γίνει.  Υπάρχει εξάλλου και η ανησυχία, να γίνει εκείνο που θέλουν οι Τούρκοι, να γίνουν δηλαδή τα κατεχόμενα επαρχία της Τουρκίας. Ακόμα και κάποιοι Τ/κ δεν αποδέχονται αυτό το πράγμα».

Επισήμανε ότι ουσιαστικά τέσσερις είναι παράγοντες που εμπλέκονται στο θέμα της Αμμοχώστου. «Είναι η Κυβέρνηση, ο δήμος, ο κόσμος του Βαρωσιού και τα κόμματα, τα οποία έχουν κωφεύσει. Δεν είδα κανένα να βγάλει ανακοίνωση για το θέμα της Αμμοχώστου. Πριν τις εκλογές όλοι διαμαρτύρονταν. Τώρα είμαστε στο παρά πέντε και δεν βλέπουμε αντιδράσεις. Δεν βλέπουμε επίσης ούτε από το δήμο δυναμικές αντιδράσεις».

«Δεν θα σύστηνα να κάνει κάποιος κάτι μέχρι να φανεί το σχέδιο»

Από την πλευρά του, ο ενεργός πολίτης Ανδρέας Λόρδος, κάλεσε τον κόσμο να προχωρήσει μέσω του ευρωπαϊκού εντύπου της Επιτροπής, ώστε να εξασφαλίσει τη διεκδίκηση της περιουσίας του, πριν τις 20 Ιουλίου, όταν θα έρθει στην Κύπρο ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Απ΄εκεί και πέρα δεν θα σύστηνα να κάνει κάποιος κάτι, συμπεριλαμβανομένων και πολλών δηλώσεων, μέχρι να φανεί ποιο είναι το σχέδιο και οι προθέσεις. Όταν διαφανεί το σχέδιο, θα γνωρίζουμε κι εμείς, γιατί προς το παρόν δεν είμαστε σε θέση να επηρεάσουμε τι θα γίνει τότε, ενώ αργότερα θα είμαστε σε θέση να συντονιστούμε μεταξύ μας πιο φρόνιμα και πιο εύκολα, έχοντας ακούσει τις θέσεις τους. Τότε θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε την επιστροφή μας στην Αμμόχωστο, με σκοπό τούτη να γίνει με βάση τα ψηφίσματα».

«Δεν θα μπορούσα να απαντήσω ποτέ θετικά»

Ξεκάθαρα εναντίον της επιστροφής υπό τ/κ διοίκηση, τάχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, αφού πρόκειται, όπως εξήγησε, για μια εξόφθαλμα παράνομη ενέργεια.

«Πως είναι δυνατό να ανταποκριθώ θετικά ως Βαρωσιώτης, σε μια πρόταση η οποία είναι στη σφαίρα της παρανομίας. Αυτό το ερώτημα υπό τις σημερινές συνθήκες, δεν θα έπρεπε να απασχολεί κανένα Βαρωσιώτη.

Είναι όμως, προσωπική επιλογή του καθενός να πάρει την απόφασή του, έχοντας υπόψη την προσωπική του περιουσία. Εγώ δεν έχω καμία περιουσία στην Αμμόχωστο, αλλά και να είχα, η απάντηση μου θα ήταν η ίδια».

Το μήνυμά του, είναι ότι πρέπει να είναι συσπειρωμένος ο κάθε Βαρωσιώτης γύρω από την επίσημη εκπροσώπησή του, η οποία δεν μπορεί να είναι άλλη πέραν του δήμου. «Θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση ο καθένας και να συντονιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ώστε αν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν τετελεσμένα και να αποτραπούν πιθανότητες δημιουργίας συνθηκών, που να είναι δίλημμα για τον καθένα να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση».

«Να μην τολμήσει κανένας να μας πει οτιδήποτε»

Μια άλλη ενεργή πολίτης, η οποία βρίσκεται συνεχώς δίπλα στην αγαπημένη της πόλη, είναι η Άννα Μαραγκού, η οποία εξαπέλυσε επίθεση στην Κυβέρνηση για τις ενέργειές της και επισήμανε ότι εάν ο Ερντογάν τους προσκαλέσει να επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση, να μην τολμήσει κανένας να μας πει οτιδήποτε.

«Εγώ έχω μόνο ένα να πω. Ελπίζω η Κυβέρνησή μου να μην με φέρει σε αυτή τη δύσκολη θέση, εάν ποτέ προτείνει ο κ. Ερντογάν να επιστρέψουμε υπό τ/κ διοίκηση. Ελπίζω η Κυβέρνησή μου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να συλλογιστεί τι επιπτώσεις θα έχει η απώλεια της Αμμοχώστου, που για μας θα σημαίνει επίσης και απώλεια για μια προοπτική λύσης του Κυπριακού και να σταθεί στο πλευρό των Αμμοχωστιανών με οποιοδήποτε τρόπο, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει τίποτα. Απεύχομαι να γίνει κάτι τέτοιο. Η κατάσταση που βρισκόμαστε και βρίσκονται οι Αμμοχωστιανοί σήμερα, δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά είναι απόρροια μιας απραξίας και μιας ανέχειας εκ μέρους της Κυβέρνησης από το 2017 και μετά».

Πάντως, ως μέλος του Κινήματος «Αμμόχωστος για την Κύπρο», παρακολουθώντας τις εξελίξεις δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, αφού έχουν ήδη διευθετήσει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, το πρωί της Πέμπτης και ακολούθως θα καλέσουν σε δημοσιογραφική διάσκεψη, για να καταθέσουν προτάσεις.

«Η σιωπή μας μέχρι στιγμής εκφράζει την απογοήτευσή μας, αλλά και την αξιοπρέπεια μας. Διότι ο κόσμος της Αμμοχώστου φαίνεται ότι επέλεξε να ψηφίσει τους ίδιους, που έφεραν τα πράγματα εδώ. Δεν καταθέτουμε όμως τα όπλα.

Εάν ο Τούρκος μας προσκαλέσει να επιστρέψουμε υπό τ/κ διοίκηση, μέσω της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας, να μην τολμήσει κανένας να μας πει οτιδήποτε, γιατί για 47 χρόνια δεν έχουν καθοδηγήσει τον λαό. Έχουν καθοδηγήσει το λαό, σε αυτή την κατάσταση. Το τι θα κάνει ο κάθε Αμμοχωστιανός ενώπιον μιας τέτοιας πρότασης, είναι ατομικό δικαίωμα».

«Βρισκόμαστε σε μια χαώδη κατάσταση κανένας δεν ξέρει τι γίνεται»

Λακωνικός και ιδιαίτερα προβληματισμένος ήταν και ο διαχειριστής της σελίδας «Αμμόχωστος η πόλη μας», Παύλος Ιακώβου, ο οποίος έκανε λόγο για μια χαώδη κατάσταση, την οποία πρέπει να διαχειριστεί η Κυβέρνηση.

«Αυτά που ακούγονται ότι θα εξαγγείλουν, είναι πράγματα που διαδίδονται εδώ και χρόνια. Πιστεύω ότι πρέπει και η Κυβέρνηση να απαντήσει ανάλογα και όχι να αφήσει τον κόσμο σε αυτό τον κυκεώνα να πάρει αποφάσεις. Ποια είναι η ασφάλεια εάν πάμε πίσω υπό τ/κ διοίκηση;

Βρισκόμαστε σε μια χαώδη κατάσταση που δεν ξέρει κανένας τι γίνεται. Ο κόσμος διψά να δει την πόλη του, τα σπίτια του. Άλλοι πιστεύουν ότι κάτι θα γίνει με επεμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ, αλλά είναι απρόβλεπτος ο Ερντογάν.

Ο καθένας θα αποφασίσει για τον εαυτό του. Δεν μπορώ να αποφασίσω τι θα κάνω τη δεδομένη στιγμή, γιατί δεν ξέρω τα δεδομένα. Δεν μπορεί να πει κανένας με βεβαιότητα. Περιμένουμε τις εξαγγελίες του Ερντογάν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους
BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν
Μάχη για τη συνέχιση των ταυρομαχιών στην Ισπανία-Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Προετοιμάζεται για τον πρώτο κυκλώνα στην ιστορία της η Κένυα
Ζαχάροβα: Η Δύση διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Μόσχας, χρησιμοποιώντας την Ουκρανία
Τελεσίγραφο Ισραήλ στη Χαμάς-«Απαντήστε σε μια εβδομάδα στην πρόταση εκεχειρίας ή εισβάλουμε στη Ράφα»