Η ενέδρα που στήνει στο Βαρώσι ο Ερντογάν και η επιδίωξη διχασμού των προσφύγων

Πυκνώνουν επικίνδυνα τα σύννεφα γύρω από το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, με τις πληροφορίες για εξαγγελίες από πλευράς Ερντογάν ανήμερα της πρώτης εισβολής, δηλαδή στις 20 Ιουλίου, να εντείνονται τις τελευταίες ημέρες και να έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους νόμιμους κατοίκους της πόλης.

Αρκετοί εικάζουν ότι οι Τούρκοι θα κάνουν άλλη μια κίνηση εντυπωσιασμού στη σκακιέρα του Κυπριακού, για να πετύχουν ένα Checkmate, το οποίο θα φέρει την Κυπριακή Δημοκρατία σε αδιέξοδο και θα διχάσει τους πολίτες.

Οι πληροφορίες που έρχονται στο φως, φέρουν τον Ερντογάν να είναι έτοιμος να καλέσει τους Ελληνοκύπριους κατοίκους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου να επιστρέψουν στα σπίτια τους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Μιλώντας στον REPORTER, o Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, ανέφερε ότι ο δήμος αντιμετωπίζει αυτές τις πληροφορίες με διάφορες επαφές με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με πρέσβεις χωρών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και με συνάντηση που θα έχουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στις 6 Ιουλίου.

«Εμείς πρώτα πρώτα θα ακούσουμε ποιο είναι το πρόγραμμα της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Ξέρουμε ότι ασκούνται πιέσεις προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και προς το Συμβούλιο Αρχηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε άλλους ηγέτες για να πιέσουν τον Ερντογάν. Θέλουμε να ξέρουμε σε περίπτωση που εξαγγείλει ο Ερντογάν στις 20 Ιουλίου τη διάνοιξη της περίκλειστης πόλης και θα καλέσει τους νόμιμους κατοίκους για επιστροφή, ποιο θα είναι το πλάνο μας σαν κράτος. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε ως δήμος, είναι να εκφράσουμε τις έντονες διαμαρτυρίες μας, κάνοντας κάποιες κινητοποιήσεις. Απ’ εκεί και πέρα, ούτε μέσα στην Αμμόχωστο μπορούμε να μπούμε, ούτε τίποτα».

«Θα αφορά μόνο όσους διέμεναν στην περίκλειστη πόλη»

Εκτίμηση του κ. Ιωάννου είναι πως σε περίπτωση που ο Ερντογάν προβεί στην εξαγγελία έτσι όπως τη διαρρέουν μέσα από πληροφορίες από τα κατεχόμενα, αυτή θα αφορά μόνο όσους διέμεναν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αφού οι υπόλοιπες περιοχές έχουν ήδη εποικιστεί.

«Τα τρία τέταρτα των Αμμοχωστιανών που κατοικούν σε άλλη περιοχή όπως η Νέα Σμύρνη, η Νεάπολη, ο Άγιος Λουκάς, το Κάτω Βαρώσι, η Αγία Αικατερίνη, μέρος της Αγίας Ζώνης και λοιπά, που έχουν ήδη εποικιστεί. Φανταστήκατε να ζητήσουν από τους Τουρκοκύπριους ή τους έποικους να φύγουν για να πάνε οι Ελληνοκύπριοι; Οι πρόσφυγες από αυτές τις περιοχές έχουν την ίδια μοίρα με τους Κερυνειώτες, τους Λαπηθιώτες και τους Μορφίτες. Οι περισσότεροι Βαρωσιώτες έχουν την ίδια τύχη με τους κατοίκους άλλων περιοχών».

Όπως εξήγησε ο κ. Ιωάννου, θα πρέπει να πληρώσουν ένα ποσό για να κάνουν την αίτησή τους όσοι θέλουν να επιστρέψουν, αφού αυτό συμβαίνει και στην Επιτροπή Επίλυσης Τoυρκοκυπριακής Περιουσίας, το οποίο είναι όργανο της Τουρκίας.

«Ένα θέμα το οποίο πρέπει να ξεκαθαρίσει είναι ότι εάν ο Ερντογάν διαμέσου της ούτω καλούμενης τουρκικής δημοκρατίας βορείας Κύπρου (τδβκ), καλέσει τους νόμιμους κατοίκους να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, δεν χρειάζεται πλέον η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας. Σου δίνει την περιουσία σου για να επιστρέψεις. Αυτοί προσπαθούν να απαλλαγούν από τις αποζημιώσεις που δίνουν. Απ’ εκεί και πέρα είναι με ποιο status θα πάει πίσω. Θα είναι θετικές; Θα είναι αρνητικές;»

«Θα φέρει διχόνοια αυτή η κίνηση»

Οι επικείμενες κινήσεις των Τούρκων στην σκακιέρα του Κυπριακού, πέραν του γεγονότος ότι θα φέρουν νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο, αναμένεται να προκαλέσουν, με βάση την εκτίμησή του δημάρχου της κατεχόμενης πόλης, και διχόνοια μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι θα έρθουν σε κόντρα μεταξύ τους για τις αποφάσεις που θα λάβει ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο.

«Από τη μια πλευρά κάποιοι θα ονομάζουν εκείνους που πήγαν προδότες και από την άλλη κάποιοι θα λένε “ποιος είσαι εσύ που θα μου απαγορεύσεις εμένα να επιστρέψω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και οποιοσδήποτε όρους”. Γι’ αυτό σας λέω ότι θα δημιουργήσει μια διχόνοια και μια αναταραχή. Εκείνος που λέει ότι δεν θα δημιουργήσει, ζει σε άλλο κόσμο ή σε άλλον πλανήτη. Εμείς είναι γι’ αυτό που πρέπει να αποτρέψουμε αυτά τα πράγματα, ούτως ώστε να υπάρχει μια κοινή πολιτική μεταξύ Κυβέρνησης-πολιτικών κομμάτων και Δήμου Αμμοχώστου, αλλά και των πολιτών. Θέλουμε να προλάβουμε κάποιες καταστάσεις, ώστε οι συνέπειες να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες, γιατί ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος δεν μπορείς να ξέρεις τι θα κάνει. Γι’ αυτό πρέπει να είσαι προετοιμασμένος, για να μην σε πιάνει εξ’ απήνης».

Πάντως, ο κ. Ιωάννου δεν αποκλείει ο Ερντογάν να πάει με ένα πιο σταδιακό σχέδιο και αντί εξαγγελίας να φέρει τα πράγματα στα μέτρα που θέλει σιγά σιγά.

«Δεν υπάρχουν μεγαλύτερες εκπλήξεις από μια τέτοια εξαγγελία. Αν υπάρξουν άλλες εκπλήξεις, αυτές θα είναι μικρότερες. Απ’ εκεί και πέρα, αν δεν κάνει αυτή την εξαγγελία και θα επισκεφτεί απλά την Αμμόχωστο και θα πει κοπιάστε να απολαύσετε την παραλία, θα είναι πιο ανώδυνο. Οι Τούρκοι παίρνουν συνεχώς αυτά τα ημίμετρα και σταδιακά. Δεν αποκλείεται να συνεχίσει το σχέδιό του για την Αμμόχωστο σταδιακά. Σαν πρώτο μέτρο για παράδειγμα, μπορεί να εκμεταλλευτούν το παραλιακό μέτωπο και σιγά σιγά να κάνει εκείνο που θα κάνει».

Ετοιμάζουν κινητοποίηση οι Αμμοχωστιανοί

Στο μεταξύ, λόγω της άφιξης του Ερντογάν στην Κύπρο, οι Αμμοχωστιανοί ετοιμάζουν εκδήλωση διαμαρτυρίας στο πολιτιστικό κέντρο του οδοφράγματος Δερύνειας, η οποία θα γίνει στις 19:00 το βράδυ της 19ης Ιουλίου.

«Θα καλέσουμε δημοσιογραφική διάσκεψη την Τετάρτη στη Δημοσιογραφική Εστία, για να ενημερώσουμε τον κόσμο και να του ζητήσουμε στις 19 Ιουλίου να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις κινήσεις των Τούρκων στην Αμμόχωστο. Η εκδήλωση θα γίνει στις 19:00 το βράδυ στο πολιτιστικό κέντρο Δερύνειας και θα είναι ολονύχτια. Κάποιοι θα παραμείνουν  εκεί μέχρι την επόμενη μέρα. Πρέπει να έρθουν οι Αμμοχωστιανοί χωρίς χρώματα, χωρίς αντιπαραθέσεις, γιατί κατ’ εμένα αυτό που κάνει ζημιά στην Αμμόχωστο είναι αυτές οι διάφορες ομάδες και οι διάφορες απόψεις, που ο καθένας προσπαθεί να καπηλευτεί ότι είναι πιο Αμμοχωστιανός από τον άλλο και έχει το απόλυτο δίκαιο. Κανείς δεν έχει το απόλυτο δίκαιο και πρέπει να συγκεντρωθούμε όλοι προς τον στόχο της επιστροφής της πόλης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Έγιναν πολλά λάθη, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε στο τι γίνεται σήμερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Κύπρου 400 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από τα ΗΑΕ
Το ΑΚΕΛ ζητά να ξεκαθαρίσει ο ΠτΔ για τη μη συμπερίληψη του πραξικοπήματος στην εγκύκλιο του ΥΠΑΝ
«Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς τ/κ για τριμερή ή πενταμερή»-Διαψεύδει το «υπεξ» για κυρίαρχη ισότητα
Υποβάλλονται τη Δευτέρα οι υποψηφιότητες για κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους
Έτσι θα λειτουργεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η προβλήτα στη Γάζα
Χρίστο Τσίγκη για την δημαρχία Στροβόλου στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο
Στο Λουξεμβούργο η Υπ. Γεωργίας για το Συμβούλιο ΕΕ-Συζητείται η απλούστευση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Αναλύει στους ομολόγους του την πολιτική της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ-Αύξηση κατά 66%
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων