Οι κόκκινες γραμμές των 27 για Τουρκία-Το τελικό κείμενο Συμπερασμάτων

Ελαφρώς βελτιωμένο είναι το τελικό κείμενο Συμπερασμάτων που θα βρίσκεται στο τραπέζι των Ευρωπαίων ηγετών στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής, απόψε, στις Βρυξέλλες. Στο κείμενο λήφθηκαν υπόψη κάποιες από τις υποδείξεις της Λευκωσίας σε σχέση με το δεύτερο προσχέδιο, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι την έναρξη της Συνόδου, να υπάρξουν και νέες βελτιώσεις.  

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο Συμπερασμάτων που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, η διατήρηση της αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και το κράτος Δικαίου εντός της Τουρκίας είναι τα βασικότερα ζητήματα που αναμένεται να θέσει ως «κόκκινες γραμμές» η Σύνοδος Κορυφής. Στη λογική του καρότου, παραμένει η έναρξη των τεχνικών εργασιών για την τελωνειακή ένωση, με τον αστερίσκο της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέες βελτιώσεις στο τρίτο προσχέδιο Συμπερασμάτων-Αναφορές σε ΔΔΟ και Βαρώσι

Ειδικότερα σε ότι αφορά το Κυπριακό στο τελικό κείμενο Συμπερασμάτων, υπάρχει σαφής αναφορά στη βάση λύσης του Κυπριακού με ονομαστική αναφορά στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, που δεν υπήρχε στα προηγούμενα προσχέδια Συμπερασμάτων.

Σε σχέση με την Αμμόχωστο, στο υπάρχει προσθήκη της αναφοράς, για την ανάγκη διατήρησης του status της πόλης, ως απάντηση στα τετελεσμένα που δημιουργούν οι Τούρκοι τους τελευταίους μήνες, ενώ υπάρχει και αναφορά, ότι η αποκλιμάκωση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, θα πρέπει να έχει συνέχεια και διάρκεια.

Η Λευκωσία παρουσιάζεται σαφώς πιο ικανοποιημένη σε σχέση με το πρώτο και το δεύτερο προσχέδιο Συμπερασμάτων, αν και εντός των επόμενων ωρών και πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα σταλούν νέα σχόλια για νέες βελτιώσεις στο τελικό κείμενο των Συμπερασμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενημέρωσε το ΕΛΚ για Κυπριακό, ζήτησε τη συνδρομή των Ευρωπαίων ομολόγων του ο Πρόεδρος

Επίσης, οι Ευρωπαίοι καλούν την Κομισιόν «το συντομότερο δυνατό» να παρουσιάσει μια συγκεκριμένη πρόταση για το μεταναστευτικό και τη χρηματοδότηση της Τουρκίας, η οποία σύμφωνα με non paper που διέρρευσε, ανέρχεται στα 3,5 δισ. Ευρώ (συν 1,9 δισ. Ευρώ που η ΕΕ «χρωστάει» στην Τουρκία από την συμφωνία του 2016). Πάντως, αναγνωρίζεται ότι η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα που σηκώνει το βάρος του προσφυγικού.

Στα θετικά, το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή οι ηγέτες, εξακολουθούν να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο θέμα της Τουρκίας και επιλαμβάνονται των εξελίξεων και των αποφάσεων που θα προκύψουν.

Αυτούσια τα Συμπεράσματα που αφορούν την Τουρκία

14. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανήλθε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και υπενθύμισε το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ε.Ε. για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Χαιρετίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία πρέπει να διατηρηθεί σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021.

15. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της Ε.Ε. να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με την επιφύλαξη των καθορισμένων προϋποθέσεων που καθορίζονται τον Μάρτιο και σε προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

16. Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο, καταγράφει την έναρξη των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο για την εντολή εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και υπενθυμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες δυσκολίες στην εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη μέλη. Μια τέτοια εντολή μπορεί να εγκριθεί από το Συμβούλιο με την επιφύλαξη πρόσθετων κατευθύνσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

17. Σημειώνει επίσης τις προπαρασκευαστικές εργασίες για διαλόγους υψηλού επιπέδου με την Τουρκία για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση, η δημόσια υγεία, το κλίμα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και περιφερειακά ζητήματα.

18. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση επίσημες προτάσεις για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και άλλα μέρη της περιοχής, σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2021 και στο πλαίσιο της συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε.

19. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του και παραμένει πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπογραμμίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και ζητεί τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως των ψηφισμάτων 550 και 789. Λυπάται που η άτυπη συνάντηση στη Γενεύη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν άνοιξε τον δρόμο για την επανάληψη των επίσημων διαπραγματεύσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη στήριξη της διαδικασίας.

20. Το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Τουρκία εξακολουθούν να αποτελούν βασικό μέλημα. Η στοχοποίηση των πολιτικών κομμάτων, των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης αποτελεί σημαντική οπισθοδρόμηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έρχεται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας να σέβεται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των γυναικών. Ο διάλογος για τα θέματα αυτά παραμένει αναπόσπαστο μέρος της σχέσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

21. Σύμφωνα με το κοινό συμφέρον της Ε.Ε. και της Τουρκίας για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία και όλους τους φορείς να συμβάλουν θετικά στην επίλυση των περιφερειακών κρίσεων.

22. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να επιλαμβάνεται του θέματος.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, οι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στα εξής:

11. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τη μεταναστευτική κατάσταση στις διάφορες διαδρομές. Ενώ τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη έχουν μειώσει τις συνολικές παράτυπες ροές τα τελευταία χρόνια, οι εξελίξεις σε ορισμένες διαδρομές προκαλούν σοβαρή ανησυχία και απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση και επείγουσα δράση.

12. Προκειμένου να αποτραπούν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών και να μειωθεί η πίεση στα ευρωπαϊκά σύνορα, θα ενταθούν οι αμοιβαία επωφελείς εταιρικές σχέσεις και η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, ως αναπόσπαστο μέρος της εξωτερικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσέγγιση θα είναι ρεαλιστική, ευέλικτη και προσαρμοσμένη, θα κάνει συντονισμένη χρήση, ως Ομάδα Ευρώπη, όλων των διαθέσιμων μέσων και κινήτρων της Ε.Ε. και των κρατών μελών και θα πραγματοποιείται σε στενή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον ΔΟΜ.

Θα πρέπει να αφορά όλες τις διαδρομές και να βασίζεται σε μια προσέγγιση του συνόλου των διαδρομών, να αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια, να στηρίζει τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους στην περιοχή, να ενισχύει την ικανότητα διαχείρισης της μετανάστευσης, να εξαλείφει το λαθρεμπόριο και την εμπορία ανθρώπων, να ενισχύει τον έλεγχο των συνόρων, να συνεργάζεται για την έρευνα και τη διάσωση, να αντιμετωπίζει τη νόμιμη μετανάστευση με σεβασμό των εθνικών αρμοδιοτήτων, καθώς και να διασφαλίζει την επιστροφή και την επανεισδοχή. Για το σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

  • καλεί την Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, να ενισχύσουν άμεσα συγκεκριμένες δράσεις με τις χώρες προτεραιότητας καταγωγής και διέλευσης και να παράσχουν απτή στήριξη σε αυτές,
  • καλεί την Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, να υποβάλουν σχέδια δράσης για τις χώρες προτεραιότητας καταγωγής και διέλευσης το φθινόπωρο του 2021, αναφέροντας σαφείς στόχους, περαιτέρω μέτρα στήριξης και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα,
  • καλεί την Επιτροπή να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τουλάχιστον το 10% του χρηματοδοτικού κονδυλίου του NDICI, καθώς και τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο άλλων σχετικών μέσων, για δράσεις που σχετίζονται με τη μετανάστευση, και να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με τις προθέσεις της ως προς το θέμα αυτό έως τον Νοέμβριο.

13. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει και απορρίπτει κάθε προσπάθεια τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου