Νέες βελτιώσεις στο τρίτο προσχέδιο Συμπερασμάτων-Αναφορές σε ΔΔΟ και Βαρώσι

Ακόμα πιο βελτιωμένο σε σχέση με το δεύτερο είναι το τρίτο προσχέδιο Συμπερασμάτων που ετοιμάσθηκε, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες, έχοντας στην ατζέντα και τα ευρωτουρκικά.  

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί κατά τη σημερινή ημέρα και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του δείπνου των 27, απόψε στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, στο τρίτο προσχέδιο που στάλθηκε σήμερα στις αντιπροσωπείες, υπάρχουν σαφείς βελτιώσεις, τόσο για το ζήτημα του Κυπριακού, όσο και στο θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, στο τρίτο προσχέδιο συμπερασμάτων, υπάρχει σαφής αναφορά στη βάση λύσης του Κυπριακού με ονομαστική αναφορά στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, που δεν υπήρχε στα προηγούμενα προσχέδια Συμπερασμάτων.

Σε σχέση με την Αμμόχωστο, στο τρίτο προσχέδιο υπάρχει προσθήκη της αναφοράς, για την ανάγκη διατήρησης του status της πόλης, ως απάντηση στα τετελεσμένα που δημιουργούν οι Τούρκοι τους τελευταίους μήνες, ενώ υπάρχει και αναφορά, ότι η αποκλιμάκωση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, θα πρέπει να έχει συνέχεια και διάρκεια.

Η Λευκωσία παρουσιάζεται σαφώς πιο ικανοποιημένη σε σχέση με το πρώτο και το δεύτερο προσχέδιο Συμπερασμάτων, αν και εντός των επόμενων ωρών και πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα σταλούν νέα σχόλια για νέες βελτιώσεις στο τελικό κείμενο των Συμπερασμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στο δεύτερο προσχέδιο ειχαν επέλθει βελτιώσεις με σαφείς αναφορές, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει την Τελωνειακή Ένωση προς όλα τα κράτη μέλη συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, ενώ σε σχέση με το Κυπριακό γίνεται ρητή αναφορά στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τη βάση λύσης του Κυπριακού αλλά και την Αμμόχωστο.  Πλέον στο τρίτο προστέθηκε και η ονομαστική αναφορά στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ως βάση λύσης.

Επίσης στο δεύτερο προσχέδιο υπήρχε η δέσμευση της ΕΕ ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη στήριξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Στο κείμενο εκφράζεται η ετοιμότητα της ΕΕ να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο και τονίζεται ότι η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να διατηρηθεί. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τονίζεται ότι το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Τουρκία εξακολουθούν να αποτελούν βασικό μέλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου