Ούτε μέτρα, ούτε κυρώσεις-Με μικρό καλάθι στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των 27

Η ώρα της κρίσης για την Τουρκία, όσον αφορά στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έφτασε, με τους 27 ηγέτες να θέτουν στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις ενέργειες στις οποίες προέβη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το προηγούμενο διάστημα. Την ίδια ώρα, οι προσδοκίες από πλευράς αναλυτών είναι χαμηλές, όσον αφορά στα μέτρα και τις κυρώσεις που πιθανόν να επιβληθούν στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο επίκεντρο τις Συνόδου Κορυφής η Τουρκία-«Βασικό αγκάθι το Κυπριακό»

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θα θέσουν ενώπιον τους τη θετική ατζέντα που είχε επιβληθεί στον Τούρκο πρόεδρο, βάσει της οποίας θα κινηθούν και θα αποφασίσουν τα επόμενά τους βήματα, όσον αφορά στις σχέσεις των δύο πλευρών. 

Πάντως, σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα γραφής, δεν αναμένονται σημαντικά αποτελέσματα από τη Σύνοδο Κορυφής, παρά το γεγονός ότι στο δεύτερο προσχέδιο που έχει δοθεί στην δημοσιότητα, συμπεριλαμβάνονται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς επίσης και την υποσημείωση που έχει τη δική της αξία, ότι οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία επηρεάζονται από το Κυπριακό.

Όπως εξήγησε στον REPORTER ο πολιτικός αναλυτής Γιώργος Κέντας, δεν πρέπει να κρατάμε μεγάλο καλάθι, αφού δεν αναμένονται ούτε μέτρα, ούτε κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Μάλιστα, η πρόθεση αυτή φάνηκε και από το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, που είχαν συνεδριάσει τις προηγούμενες ημέρες.

«Μπορεί να δήλωσαν ότι είναι ικανοποιημένοι, αλλά αυτά λέγονται για να μην πουν το αντίθετο. Επί της ουσίας, όμως, δεν υπάρχει ουσιαστική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν μελετήσουμε την αντίδραση για τον εποικισμό και την αλλαγή του status quo στην Αμμόχωστο, καταλαβαίνει κανείς ότι δεν υπήρξε σοβαρή αντίδραση, για να υπάρξει ικανοποίηση».

Κληθείς να σχολιάσει, κατά πόσο η συμπερίληψη των ψηφισμάτων του Σ.Α. στο δεύτερο προσχέδιο έγινε για να μας χαϊδέψουν τα αυτιά, ο κ. Κέντας ξεκαθάρισε πως αυτό έγινε στα συμπεράσματα του προηγούμενου συμβουλίου.

«Έγινε ήδη, εδώ και αρκετό καιρό, τότε που έγινε για πρώτη φορά αναφορά για την Αμμόχωστο. Η συμπερίληψη των ψηφισμάτων, από μόνη της, δεν είναι κάτι συναρπαστικό. Από μόνα τους έχουν δεσμευτική ισχύ, από τα Συμβούλια Ασφαλείας και επαναλαμβάνονται διαρκώς».

Όπως αναφέρει το προσχέδιο «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του και παραμένει πλήρως δεσμευμένο για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑΗΕ (ιδίως 550, 789, 1251). Λυπάται που η άτυπη συνάντηση στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών δεν άνοιξε το δρόμο για την επανάληψη των επίσημων διαπραγματεύσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη στήριξη της διαδικασίας».

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την ΕΕ

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Ερντογάν, καθ’ όλη τη διάρκεια που βρισκόταν υπό παρακολούθηση δεν προέβη σε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια, ωστόσο παρέμεινε κολλημένος στην προώθηση μίας λύσης δύο κρατών, ο πολιτικός αναλυτής επεξήγησε πως είναι μία τακτική της Τουρκίας, που προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.

«Το έχει ξανακάνει αυτό το πράγμα. Το θέμα είναι ότι η Τουρκία ακολουθεί την ίδια τακτική, εδώ και αρκετά χρόνια. Δημιουργεί τετελεσμένα και μετά κάνει μία περίοδο, ας το πούμε, εκεχειρίας, για να γίνουν οι ενέργειες της, να παγιωθούν τα τετελεσμένα και να δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα. Η Τουρκία κάνει εκτιμήσεις στην Αμμόχωστο, κάτι πολύ σοβαρό και οι αντιδράσεις είναι ανύπαρκτες».

Την ίδια ώρα, δεν έκρυψε την ενόχλησή του, για το γεγονός ότι ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ανακοινώσει για τα εγκαίνια της βάσης για drone στα κατεχόμενα, δεν υπήρχε καμία καταδίκη και αντίδραση από πλευράς ΕΕ, υποδεικνύοντας μάλιστα ότι η ΕΕ έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά.

«Για το θέμα της βάσης υπήρξε ενημέρωση, σε διάφορα επίπεδα. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει ουσιαστική καταδίκη. Αυτά τα θέματα πρέπει να καταδικάζονται διαρκώς, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για παράδειγμα, όταν επισκέπτεται ο Πούτιν ή οποιοσδήποτε άλλος Ρώσος αξιωματούχος την Κριμέα, αμέσως υπάρχει αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η επίσκεψη είναι παράνομη, ενώ για την Κύπρο δεν θα βγει ανάλογη ανακοίνωση, όταν πραγματοποιηθεί παράνομη επίσκεψη. Αυτό είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά. Για την Κριμέα γίνεται τόση φασαρία, για τα κατεχόμενα γιατί δεν γίνεται το ίδιο; Το ζήτημα εδώ είναι ότι υπάρχει αναφορά στο Ψήφισμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πολλά πράγματα. Πρέπει να υπάρχει ουσιαστική αντίδραση. Δεν βλέπουμε κάποια αναφορά στην κατοχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»