Συναίνεση, Ανασχηματισμός, Μεταρρυθμίσεις-Η δύσκολη εξίσωση του Προεδρικού

Χωρίς εκπλήξεις, αλλά ούτε μεγάλες προσδοκίες αναμένεται να ολοκληρωθεί η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, για συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για να εμβολιάσει το Υπουργικό του Συμβούλιο με πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής από όλους τους πολιτικούς χώρους, ώστε να επιτευχθεί η όσο το δυνατό μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση που θα ανοίξει τον δρόμο στην συμφωνημένη απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στην εφαρμογή σημαντικών Μεταρρυθμίσεων.   

Εξ αρχής οι προσδοκίες για το εν λόγω εγχείρημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν ήταν υψηλές, με το στίγμα των προθέσεων των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, να δίνεται εδώ και καιρό, αφού ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, διατρανώνουν με κάθε ευκαιρία την ανάγκη για αλλαγή διακυβέρνησης το 2023. Χθες ο Νίκος Αναστασιάδης εισέπραξε και επίσημα το «όχι» από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ για συμμετοχή σε οικουμενική Κυβέρνηση, ενώ σήμερα ο Πρόεδρος έλαβε το ανάλογο μήνυμα από τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είπε το αναμενόμενο «όχι» στον Αναστασιάδη ο Νικόλας-«Έχουμε σημαντικές πολιτικές διαφορές»

«Όχι» σε οικουμενική Κυβέρνηση, ήταν και η απάντηση του ΕΛΑΜ, για το οποίο ωστόσο, δεν υπήρχε ανάλογη πρόθεση και από το Προεδρικό. Αρνητικά απάντησε στην κυβερνητική πρόσκληση και η ΕΔΕΚ το Πολιτικό Γραφείο της οποίας συνεδρίασε χθες το βράδυ και αποφάσισε πως το κόμμα θα παραμείνει στον χώρο της αντιπολίτευσης αφού όπως σημειώνει, η συμμετοχή σε κυβέρνηση προϋποθέσει τη σύγκλιση σε προγραμματικές θέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Όχι» κι από ΕΔΕΚ στην πρόταση Αναστασιάδη για Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής

 Ο κύκλος των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας κλείνει με τη συνάντηση με τον Μάριο Καρογιάν, με τον οποίο υπάρχει η βάση μιας επικείμενης συνεργασίας, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν δοθεί λεπτομέρειες. 

Έλαβαν το μήνυμα των πολιτών
Πάντως αν είναι κάτι κοινό που προκύπτει από όλες τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, είναι η πρόθεση, τουλάχιστον σε προφορικό επίπεδο, για στήριξη και υπερψήφιση σημαντικών Νομοσχεδίων που θα ξεκλειδώσουν μια σειρά σημαντικών Μεταρρυθμίσεων για την Κύπρο του αύριο και που σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας την επόμενη δεκαετία. 

Είναι γεγονός πάντως, πως μετά από μια πολύ έντονη και ιδιαίτερη προεκλογική περίοδο, αναμένεται ότι οι τόνοι θα κατέβουν, τα μανίκια θα σηκωθούν και όλοι με χαμηλότερες αντιστάσεις και λιγότερες πιέσεις, θα εργαστούν για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Εξάλλου τα μηνύματα που στάλθηκαν από τους πολίτες -τουλάχιστον αυτούς που συμμετείχαν στις εκλογές- είναι πως δεν ευνοούν τις ατελέσφορες αντιπαραθέσεις, τα λαϊκίστικα επιχειρήματα, και την μηδενιστική αντιπολίτευση που συνέθεταν το προεκλογικό κλίμα των βουλευτικών εκλογών, αλλά τον διάλογο, την εξεύρεση συναινετικών προτάσεων που θα οδηγήσουν τον τόπο στην πρόοδο και την ανάπτυξη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εισέπραξε δύο «όχι» και ένα «ίσως» ο ΠτΔ-Ενοχλημένο με προσέγγιση Αδάμου το ΑΚΕΛ

Πάντως, στο κυβερνών κόμμα, θεωρούν πως οι συνθήκες τους επόμενους μήνες θα ευνοήσουν την ψήφιση σημαντικών Μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, όπως αυτή της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Νομοσχεδίων που εκκρεμούν για τη Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης αλλά και την εξεύρεση των χρυσών τομών για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για πάταξη της διαφθοράς. 

Όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα συμφωνούν πως οι συγκεκριμένες Μεταρρυθμίσεις πρέπει να προωθηθούν άμεσα, ωστόσο προεκλογικά ειδικά για τις δύο πρώτες Μεταρρυθμίσεις οι αντιστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ήταν πολύ πιο μεγάλες κυρίως λόγω της πίεσης που δεχόντουσαν από συγκεκριμένες ομάδες πολιτών. Σε Προεδρικό και Πινδάρου φιλοδοξούν ότι αυτές οι αντιστάσεις πλέον δεν θα υπάρχουν και το επόμενο διάστημα θα προωθηθούν άμεσα. 

Όλα αυτά βέβαια, στη σκιά της απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που σχετίζεται με τις πλείστες Μεταρρυθμίσεις. Το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς, κάποιοι εκ των οποίων εκφράζουν επιφυλάξεις για τους τομείς της οικονομίας που θα πρέπει να τύχουν στήριξης από τα συγκεκριμένα χρήματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκαθαρίζει η κατανομή των Επιτροπών-Βέτο ΑΚΕΛ για προεδρία ΕΛΑΜ

Επιχείρηση «ανασχηματισμός»
Παράλληλα με τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, στα πολιτικά γραφεία συνεχίζεται και η παραφιλολογία για το εύρος και το βάθος που θα έχει τελικά ο ανασχηματισμός που σχεδιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με τις πληροφορίες να δίνουν και να παίρνουν καθημερινά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε ποιο αριθμό υπουργών θα καταλήξει ο Νίκος Αναστασιάδης για αντικατάσταση. Πολύ δυσκολότερες είναι οι προβλέψεις σχετικά με το ποια θα είναι εκείνα τα πρόσωπα που θα κληθούν και θα αποδεχθούν τελικά την πρόσκληση του για υπουργοποίηση, αφού είναι δεδομένη και η πρόθεση του να μην πρόκειται για άτομα αυστηρά προερχόμενα από τον πολιτικό χώρο του κόμματός του, αλλά πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής που να δίνουν την εικόνα της συνεργασίας και της συναίνεσης από όλο το φάσμα του πολιτικού χάρτη. 

Αναπόφευκτά και λόγω της άρνησης των κομμάτων της αντιπολίτευσης να υποδείξουν πρόσωπα για συμμετοχή στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Νίκος Αναστασιάδης θα επιδιώξει τη συμμετοχή μη κομματικών ή αδρανοποιημένων από τις σημερινές ηγεσίες των κομμάτων τους προσώπων, που  ταυτόχρονα θα μπορούσαν να διαχειριστούν τα χαρτοφυλάκια κρίσιμων Υπουργείων και είναι παράλληλα πρόθυμα να συμμετάσχουν στην Κυβέρνηση του. 

Ειδικά σε ότι αφορά το τελευταίο, η περίπτωση του τέως προέδρου της Βουλής, Αδάμου Αδάμου καταδεικνύει και την δυσκολία του εγχειρήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού ο οποιοσδήποτε υποψήφιος θα πρέπει να προσμετρήσει στην απάντηση του και την αντίδραση που θα υπάρχει από τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκει. Άλλωστε για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ φρόντισε εκ νέου χθες από τα σκαλιά του Προεδρικού να υποδείξει πως θα τους ενοχλήσει αν και εφόσον απευθυνθεί σε αυτούς τους ανθρώπους ο Νίκος Αναστασιάδης. «Από εκεί και πέρα οι αποφάσεις ανήκουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επαναλαμβάνω τον κάθε ένα ανάλογα με το τι θα αποφασίσει θα τον κρίνει ο κόσμος, όπως μας κρίνει όλους μας», ανέφερε.

Ανάλογη αναμένεται να είναι και η στάση του Δημοκρατικού Κόμματος σε περίπτωση που ο Νίκος Αναστασιάδης, προσεγγίσει άτομα προερχόμενα από το κόμμα για υπουργοποίηση. Η εξίσωση που καλείται να λύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με το μήνυμα που έστειλε πριν από λίγες ημέρες, ότι έλαβε το μήνυμα και προτίθεται να προχωρήσει με τον διορισμό γυναικών, είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ο Νίκος Αναστασιάδης μετά και την ολοκλήρωση των σημερινών του επαφών, αναμένεται να καταλήξει τόσο στα ονόματα των συνεργατών του που θα αποχωρήσει όσο και σε στα ονόματα αυτών που θα προσεγγίσει για υπουργοποίηση. Ακολούθως και αναλόγως των απαντήσεων που θα λάβει, δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ανακοινώσει τις αποφάσεις τους, ώστε να προχωρήσει η αλλαγή σκυτάλης στα κυβερνητικά πόστα που θα αλλάξουν χέρια. 

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο κύκλος των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς κλείνει σήμερα, αρχής γενομένης με τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου στις εννέα, τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριο Καρογιάν στις εννέα και 45 και τον Χαράλαμπο Θεόπεμπτου στις 10 και μισή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών