Οργή Οδυσσέα για πόρισμα Ερευνητικής-Καταγγέλλει απαράδεκτες μεθόδους

Νέο μέτωπο, αυτή τη φορά με την Ερευνητική Επιτροπή και τα μέλη της, ανοίγει ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Οι αναφορές σε ανεπαρκείς ελέγχους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, στο πόρισμα της Επιτροπής, φαίνεται πως είναι αυτές που εξόργισαν τον κ. Μιχαηλίδη, ο οποίος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας του, θα ενημερώσει τον άμεσα τον αρμόδιο για το κράτος δικαίου Ευρωπαίο Επίτροπο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, μετά από επιβεβαίωση από το μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής και Βοηθό Γενικό Ελεγκτή, ότι στο πόρισμα που παραδόθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα, περιλαμβάνεται κριτική στην Ελεγκτική Υπηρεσία, θα ενημερωθεί ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για το κράτος δικαίου. Μάλιστα σημειώνεται πως η κριτική ασκείται, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, καθ΄υπέρβαση των όρων εντολής της και κατά παράβαση κάθε αρχής αμεροληψίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει ο δρόμος της έρευνας Οδυσσέα για ΚΕΠ-Η απάντησή στα περί ανεπάρκειάς του

Σε ανάρτησή του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σημειώνει πως πρόκειται, «άλλη μια έξωθεν παρέμβαση στο έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας». Υποδεικνύει παράλληλα πως, «θα ενημερώσουμε για τη σύνθεση της Επιτροπής, την υπέρβαση των όρων εντολής της, τις απαράδεκτες μεθόδους αλίευσης πληροφοριών, τα θέματα σύγκρουσης συμφερόντων, τις δηλώσεις του ενός μέλους για μονομανία άλλου μέλους εναντίον μου κλπ», καταλήγει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντούσε σε δημοσίευμα που έκανε λόγο για ευθύνες της, που αναδεικνύονται μέσα από το τελικό πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής. Όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα, στο κεφάλαιο για τον ρόλο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η Ερευνητική διαπιστώνει ανεπάρκεια σε ότι αφορά τους ελέγχους της για το ΚΕΠ. Μάλιστα γίνεται αναφορά στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε το 2016 για τον οποίο δεν έγινε καμία επισήμανση ή αναφορά σε έκθεση, αλλά ούτε συστάσεις προς το Υπουργείο Εσωτερικών. 

Επίσης σημειώνει ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, για πρώτη φορά ζήτησε να πραγματοποιήσει έρευνα για το ΚΕΠ τον Αύγουστο του 2020 μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera. Στην απάντηση της για το συγκεκριμένο δημοσίευμα η Ελεγκτική Υπηρεσία, έδωσε στη δημοσιότητα δύο επιστολές της προς την Ερευνητική Επιτροπή ημερομηνίας 17.2.2021 και 26.2.2021, επισημαίνοντας πως το περιεχόμενο της τελικής Έκθεσης της Επιτροπής θα το σχολιάσει όταν δοθεί στη δημοσιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολιτικές και ποινικές ευθύνες στο πόρισμα για τα διαβατήρια-«Μαζική παρανομία»

Στις δύο επιστολές ο Γενικός Ελεγκτής ενημερώνει στις 17 Φεβρουαρίου του 2021 πως αποστέλλει κάποια φύλλα εργασίας από τον έλεγχο που πραγματοποίησε η Υπηρεσία του το 2016, καθώς επίσης και αντίγραφα της τελικής και προσχέδιων επιστολών για τον έλεγχο των λογαριασμών για το έτος 2015 του Υπουργείου Εσωτερικών (Διοίκηση) και του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Και οι δύο επιστολές στάλθηκαν το 2016 και δεν έχουν καμία σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ). Τέλος ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης απέστειλε στην Ερευνητική αντίγραφα καταγγελιών που υποβλήθηκαν στην Ελεγκτική Υπηρεσία σχετικά με πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, μαζί με τη σχετική αλληλογραφία και εσωτερικά σημειώματα.

«Στις περιπτώσεις επώνυμων καταγγελιών, έχουμε λάβει τη συγκατάθεση των καταγγελλόντων, εκτός δύο περιπτώσεων στις οποίες δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουμε με τον καταγγέλλοντα. Συνεπώς, με εξαίρεση τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν έχουμε αφαιρέσει τα ονόματά τους. Ωστόσο, η Υπηρεσία μας δεν έχει εξετάσει κατά πόσο τα πρόσωπα που κατονομάζονται στην καταγγελία έχουν όντως πολιτογραφηθεί, ούτε και αν η πολιτογράφηση έγινε βάσει του ΚΕΠ ή με άλλα κριτήρια», αναφέρει στη σχετική επιστολή του προς την Ερευνητική ο κ. Μιχαηλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζήτησε εξαίρεση Μιχαηλίδη από την Ερευνητική για το Cypra o Ελεγκτής

Δειτε Επισης

Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές