Πολιτικά παιχνίδια, μικροκομματικά συμφέροντα και έωλες κατηγορίες για διαφθορά

Νέα επεισόδια σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση προστίθενται στο σίριαλ της κόντρας μεταξύ των ανώτατων θεσμών του κράτους, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από τη μια και της Κυβέρνησης και της Νομικής Υπηρεσίας από την άλλη, με την αντιπολίτευση να σιγοντάρει και να στηρίζει ανοικτά τις θέσεις του Γενικού Ελεγκτή.

Η κόντρα μεταξύ των θεσμών που διατηρεί στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο εδώ και μήνες, συντηρείται από την Ελεγκτική Υπηρεσία, το Δημοκρατικό Κόμμα και το ΑΚΕΛ κυρίως, με τα δύο κόμματα να αναλαμβάνουν τον ρόλο του προασπιστή των θέσεων του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος αφενός απολαμβάνει ευρείας αποδοχής ανάμεσα στους πολίτες, αφού κατά καιρούς απέδειξε πως δεν μασάει τα λόγια του και δεν διστάζει να τα βάλει με όποιον βρεθεί στο στόχαστρο της Υπηρεσίας του και αφετέρου δεν διστάζει παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ανεξάρτητο θεσμικό αξιωματούχο, να έρθει σε ρήξη με οποιονδήποτε στο όνομα της πάταξης της διαφθοράς.

Ουκ ολίγες φορές ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ως όφειλε, κατέδειξε λάθη και παραλείψεις, το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, η στάση του στο θέμα των πολιτογραφήσεων, οδήγησε αρκετούς, που στο παρελθόν υποστήριζαν τον τρόπο δράσης του, να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως ενδεχομένως οι κινήσεις του να καθοδηγούνται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και δη από το ΔΗΚΟ, του οποίου στο παρελθόν υπήρξε στέλεχος της φοιτητικής του οργάνωσης. Αυτές τις καταγγελίες εξάλλου, εξαπέλυσε και ο ίδιος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εναντίον του στο παρελθόν.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεχίζονται οι… ξιφασκίες για τις πολιτογραφήσεις-Καλεί το ΑΚΕΛ να περιμένει η Κυβέρνηση

Υπενθυμίζεται πως ο Γενικός Ελεγκτής, μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών τους φακέλους των πολιτογραφήσεων. Το ΥΠΕΣ μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα αρνήθηκε την παράδοση των φακέλων, αφού την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα της Επιτροπής Νικολάτου. Σύμφωνα με τον Γιώργο Σαββίδη, δεν θα μπορούσαν οι δύο έρευνες να έτρεχαν παράλληλα, συνεπώς οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων θα πρέπει να δοθούν στην Ελεγκτική Υπηρεσία μετά το πέρας της έρευνας της Ερευνητικής Επιτροπής.

Η πιο πάνω γνωμάτευση του Γιώργου Σαββίδη, λίγο έλειψε να αφήσει το κράτος χωρίς προϋπολογισμό για το 2021, αφού το ΔΗΚΟ εκβίασε την Κυβέρνηση πως εάν δεν παραδοθούν οι φάκελοι στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, πράγμα που άλλωστε έπραξε, παρά το γεγονός ότι μετά από τη συνάντηση Σαββίδη-Μιχαηλίδη, ο δεύτερος έδειξε να κατανοεί τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα και να κάνει ένα βήμα πίσω.

Και ενώ κάπου εκεί φαινόταν φως στον ορίζοντα, αφού πλέον η κάθε πλευρά έφτασε μέχρι τα όρια, αλλά δεν τα ξεπέρασε, ο Γενικός Ελεγκτής με μια αιφνιδιαστική κίνηση, εξέδωσε την ειδική έκθεση για τις πολιτογραφήσεις στελεχών δύο ξένων εταιρειών που επέλεξαν ως έδρα την Κύπρο. Η εν λόγω έκθεση η οποία καταδείκνυε λάθη και παρατυπίες κατά τη διαδικασία πολιτογράφησης στελεχών των συγκεκριμένων εταιρειών, έγινε σημαία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δίδοντας για ακόμα μια φορά κομματικό τόνο σε ένα εξόχως πολιτικό, ενδεχομένως και νομικό ζήτημα. Ακολούθησε η ειδική έκθεση για τις πολιτογραφήσεις στελεχών της διαχειρίστριας εταιρείας της Μαρίνας της Αγίας Νάπας, όπου η εμπλοκή του γαμπρού του Προέδρου της Δημοκρατίας, έδωσε νέα ώθηση στα αντιπολιτευτικά πυρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο στόχαστρο Νικόλα Σαββίδης-Αγγελίδης για τα διαβατήρια, ζητά εξαίρεσή τους

Με αφορμή τα όσα κατέγραψε στην συγκεκριμένη έκθεση, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω, ανακοινώνοντας πως ξεκινά νέο έλεγχο που θα αφορά 221 πολιτογραφήσεις που έγιναν με το προηγούμενο καθεστώς, προκαλώντας για ακόμα μια φορά την οργίλη αντίδραση του Γιώργου Σαββίδη, ο οποίος άστραψε και βρόντηξε, απαντώντας στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη με σκληρή γλώσσα. Ο Γιώργος Σαββίδης υπέδειξε πως το βάραθρο, στο οποίο κατρακυλούν κάποιοι πολιτικοί και κάποιοι αξιωματούχοι δεν φαίνεται να έχει πάτο.

Όλα τα πιο πάνω οδήγησαν τις σχέσεις στο τρίγωνο Προεδρικό, Νομική Υπηρεσία Ελεγκτική Υπηρεσία στα άκρα με τις σχέσεις του Προεδρικού και του Γιώργου Σαββίδη να βρίσκονται σε οριακό σημείο με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Δεν είναι μυστικό ότι ανάμεσα στις κινήσεις που εξέτασε το Προεδρικό σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία ήταν η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με την κατηγορία της ανάρμοστης συμπεριφοράς. Μια κατηγορία που ακούστηκε ακόμα και την περασμένη Παρασκευή στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, όπου Γενικός Ελεγκτής και Γενικός Εισαγγελέας τα είπαν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ενώπιον των μελών της Επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Πέτρα του σκανδάλου» και για τις κρατικές εγγυήσεις ο Οδυσσέας

Ο Γιώργος Σαββίδης έκανε λόγο για συνταγματική εκτροπή από πλευράς Οδυσσέα, υπενθυμίζοντας πως παρά το γεγονός ότι του υπέδειξε πως θα πρέπει να σταματήσει να εκδίδει εκθέσεις για το θέμα των πολιτογραφήσεων, αυτός δεν το έπραξε, ενώ παρέπεμψε στο συνταγματικό όργανο του κράτους για επίλυση της διαφωνίας. Μάλιστα δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές πως πίσω από τη δράση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη κρύβονται κομματικά συμφέροντα ενόψει και των βουλευτικών εκλογών.

Από την πλευρά του ο Ελεγκτής, επέμεινε στη θέση του ότι η Υπηρεσία του έχει το δικαίωμα να εκδίδει εκθέσεις και κάλεσε τον Γιώργο Σαββίδη, αν διαφωνεί να προσφύγει στο Ανώτατο. Αναμφίβολα αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αναμένεται το επόμενο επεισόδιο του σήριαλ, που ενδεχομένως να καθυστερήσει, αφού δεν αναμένεται η οποιαδήποτε κίνηση από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας να προηγηθεί των βουλευτικών εκλογών.

Ωστόσο, η παράδοση του ενδιάμεσου πορίσματος από την Ερευνητική Επιτροπή στον Γενικό Εισαγγελέα, δεν αποκλείεται να φέρει εξελίξεις το επόμενο διάστημα, αφού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αυτό θα δημοσιοποιηθεί και θα τύχει της ανάλογης εκμετάλλευσης από τα κόμματα πριν από τις εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα το Δημοκρατικό Κόμμα επιχείρησε να υποβαθμίσει τον ρόλο της Ερευνητικής Επιτροπής, δηλώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως ο μόνος που δικαιούται και μπορεί να ερευνά και να εκδίδει αντικειμενικές εκθέσεις είναι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μετά από τη δημοσιοποίηση κάποιων στοιχείων που σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Μύρωνα Νικολάτο, το 51% των πολιτογραφήσεων που εξέτασαν έγιναν παράτυπα, έκανε στροφή 180 μοιρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η αντεπίθεση της Κυβέρνησης για τα διαβατήρια και το… «γαϊτανάκι της διαπλοκής»

Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, αφού έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Επιτροπή Νικολάτου, ζητά με σχέδιο ψηφίσματος που θα κατατεθεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής την εξαίρεση του Γιώργου Σαββίδη και του Σάββα Αγγελίδη, από την εξέταση του ενδιάμεσου πορίσματος λόγω της προηγούμενης τους ιδιότητας που κατείχαν ως μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, μέσω του οποίου εγκρίνονταν οι πολιτογραφήσεις.

Μέχρι στιγμής από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας δεν υπήρξε αντίδραση, ωστόσο το Προεδρικό υπενθύμιζε τις τελευταίες ημέρες πως η θέση της Κυβέρνησης για δημοσιοποίηση του πορίσματος παραμένει αναλλοίωτη, ενώ κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ να περιμένουν τη δημοσιοποίηση του πορίσματος προτού κατηγορήσουν ατεκμηρίωτα την Κυβέρνηση.

Η ουσία του ζητήματος παραμένει, πάντως μια. Αφού ερευνηθούν ενδελεχώς τα συμπεράσματα της Ερευνητικής Επιτροπής, αν και όπου υπήρξαν λάθη, παραλείψεις και ευθύνες να αποδοθούν. Είναι ξεκάθαρο, όμως, την ίδια ώρα πως για κάποια κόμματα η ουσία του ζητήματος έχει μπει σε δεύτερη μοίρα, αφού αυτό που προέχει στην παρούσα χρονική συγκυρία, είναι να παραμείνει γεμάτη με αντιπολιτευτικά πυρά η φαρέτρα ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μάϊου. Το πολιτικό σύστημα με κάθε ευκαιρία, αποδεικνύει πως είναι ανέτοιμο να διαχειριστεί την κρίση των διαβατηρίων με την απαραίτητη νηφαλιότητα που θα περιοριζόταν στην ουσία του ζητήματος και θα άφηνε εκτός εξίσωσης τα αποτελέσματα των εκλογών. 

Το σίγουρο είναι πως μέχρι να παιχθεί το τελευταίο επεισόδιο του σήριαλ στην κορυφαία κρίση θεσμών των τελευταίων χρόνων, απομένουν πολλά σημαντικά επεισόδια με ανατροπές και εκπλήξεις, τόσο στο μέτωπο των πορισμάτων και των εκθέσεων όσο και στο πολιτικό μέτωπο, με τα κόμματα να επιχειρούν να καρπωθούν, όσο το δυνατό μεγαλύτερα οφέλη από τις καταιγιστικές εξελίξεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καθ’ υπέρβαση του Νομού το 51,8% των διαβατηρίων-Δείχνει ευθύνες η Ερευνητική

Δειτε Επισης

Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία