Καθ’ υπέρβαση του Νομού το 51,8% των διαβατηρίων-Δείχνει ευθύνες η Ερευνητική

Στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα, βρίσκεται η ενδιάμεση έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις, στην οποία καλύπτονται τα τρία σκέλη της εντολής της Επιτροπής, τόσο για το ενδεχόμενο ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών, όσο και για το κατά πόσον χρήζουν ανάκλησης, κάποιες πολιτογραφήσεις.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μύρωνας Νικολάτος, ανέφερε «μετά από μια επίμονη εργασία που διήρκεσε επτά μήνες παραδίδουμε σήμερα την ενδιάμεση έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία είναι 515 σελίδες και πλέον τρεισήμισι χιλιάδες παραρτήματα, τα οποία θα δημοσιευτούν το τελικό πόρισμα, σε περίπου ενάμιση μήνα».

Όπως είπε ο κ. Νικολάτος, το ενδιάμεσο πόρισμα καλύπτεται από τρία σκέλη, δηλαδή στο κατά πόσο υπάρχουν παρανομίες και παρατυπίες για κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις από το 2007-2017, αν υπάρχουν ενδεχόμενες ποινικές ή άλλες ευθύνες και εισηγήσεις για εξέταση του ενδεχομένου ανάκλησης διαβατήριων.

«Η Ερευνητική δεν έχει εξουσία απόδοσης ποινικών ή άλλων ευθυνών αλλά προβαίνει σε εισηγήσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, λέγοντας πως εξετάστηκε σχεδόν το σύνολο των πολιτογραφήσεων. Ωστόσο, όπως είπε, στην έκθεση καλύπτονται 2478 κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις και 417 διαβατήρια υψηλού κίνδυνου μέχρι το 2020.

«Στην ενδιάμεση έκθεση δίνονται στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τις παράνομες πολιτογραφήσεις, δηλαδή εκείνες που έγιναν καθ’ υπέρβαση του νομού και αυτές είναι 51,8% του συνόλου, καθώς για εκείνες ήταν ορθές αλλά δεν πληρούν κάποια κριτήρια και όρους που ίσχυαν κατά τον ουσιώδη χρόνο».

Η Επιτροπή στο πόρισμα της σημειώνει πού ενδεχομένως να προκύπτουν ευθύνες, οι οποίες θα διερευνηθούν από τις αρμόδιες Αρχές, ενώ προβαίνει σε εισηγήσεις «σε κάποιες δεκάδες περιπτώσεις».

«Με σεμνότητα, η Ερευνητική λειτούργησε με ανεξαρτησία και χωρίς επηρεασμό από εξωγενείς παράγοντες. Με επίγνωση της ευαισθησίας, προσπάθησε να είναι αμερόληπτη και αντικειμενική και λειτούργησε με διαφάνεια», ανέφερε ο κ. Νικολάτος, σημειώνοντας πως «υπήρχαν διάφορες απόψεις οι οποίες συζητήθηκαν και λήφθηκαν αποφάσεις ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία. Ένα μέλος που είχε διαφωνία κατέγραψε την θέση του».

Ο κ. Νικολάτος, επισήμανε πως η έκθεση καθυστέρησε να παραδοθεί λόγου του όγκου εργασίας, ενώ θέλησε να διαβεβαιώσει πως η «η ενδιάμεση έκθεση της Ερευνητικής ετοιμάστηκε χωρίς φόβο και πάθος και χωρίς εύνοια και προκατάληψη για οποιονδήποτε».

Μελετά και δίνει στη δημοσιότητα όσα... επιτρέπονται ο Σαββίδης

Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, ανέφερε ότι, «παραλαμβάνω σήμερα από τον πρόεδρο κ. Μύρωνα Νικολάτο και τα μέλη της Επιτροπής που συστάθηκε για την ενδιάμεση έκθεσή της. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Νικολάτο, τον κ. Πάυλο Ιωάννου, τον κ. Κυριάκο Κυριάκου και την κ. Δήμητρα Καλογήρου, για το έργο που επιτέλεσαν».

Σημείωσε εξάλλου πως, «η ενδιάμεση έκθεση, αριθμεί πέραν των 500 σελίδων και άλλες 35000 ως επισυναπτόμενα, θα τύχει ενδελεχούς μελέτης, από τη Νομική Υπηρεσία. Όταν μελετηθεί, θα δοθεί στη δημοσιότητα, ως ήταν η δέσμευση».

Από την ενδιάμεσα έκθεση, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, «θα απαλειφθούν τα στοιχεία που δεν μπορούν να δημοσιευθούν, εφόσον  διαφανεί το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων, καθώς και των προσωπικών δεδομένων. Αναγνωρίζω το ενδιαφέρον για το πόρισμα, αλλά δεν πρέπει να κριθεί σε λαϊκό δικαστήριο, αλλά σε κανονικό δικαστήριο. Το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει την προστασία των ερευνών».

Καταλήγοντας, υπέδειξε πως, «η υπερβολική δημοσιότητα σε κάποια θέματα, πριν την οδήγηση στο δικαστήριο, μπορεί να δημιουργήσει θέμα στη διαδικασία. Είναι θερμή μου παράκληση προς όλου, να λάβουν τα πιο πάνω υπόψη. Δεν πρέπει να επηρεαστούν οι αστυνομικές έρευνες. Μέχρι τις 6 Ιουνίου θα πρέπει να μου παραδοθεί το τελικό πόρισμα».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων 

«Mε σφραγίδα Αναστασιάδη-Συναγερμού το σκάνδαλο που διέσυρε την χώρα»

Νέα πυρά εναντίον της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, εξαπέλυσε το ΑΚΕΛ, μετά το πόρισμα Νικολάτου για τις πολιτογραφήσεις, σχολιάζοντας ότι από το 2013, ξεχαρβαλώθηκαν και ξεχειλώθηκαν οι έλεγχοι, για να πολλαπλασιαστούν οι πολιτογραφήσεις. Μέσα από ανακοίνωσή του το κόμμα της αντιπολίτευσης, τονίζει ότι τα ταξίδια του Αναστασιάδη στις Σεϋχέλλες με το τζετ του Σαουδάραβα, «συνιστούν διασυρμό της χώρας και του θεσμού», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εμπλοκή του γαμπρού του Προέδρου στην υπόθεση της μαρίνας Αγίας Νάπας.

Αρχικά, μέσα από ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, τονίζει ότι το πόρισμα Νικολάτου πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα ώστε να μελετηθεί, να εξαχθούν περαιτέρω συμπεράσματα αλλά και να κριθεί η ίδια η Ερευνητική Επιτροπή και το έργο της.

Στην συνέχεια αναφέρει ότι «το βέβαιο είναι ότι σκάνδαλο των σκανδάλων που διέσυρε τη χώρα ανά το παγκόσμιο έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού. Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ αναλαμβάνοντας την εξουσία το 2013 ξεχαρβάλωσαν τα κριτήρια και ξεχείλωσαν τους ελέγχους ώστε να πολλαπλασιαστούν οι πολιτογραφήσεις. Πάνω από 6,5 χιλιάδες διαβατήρια έδωσε η κυβέρνηση του Συναγερμού και αλλά χίλια τόσα εξετάζονται. Αυτός είναι ο λόγος που έχει κινηθεί διαδικασία της ΕΕ σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όσον αφορά την εμπλοκή του ονόματος του Προέδρου, στο σκάνδαλο με τις πολιτογραφήσεις το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι «το γεγονός δε ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις και το προσωπικό περιβάλλον του Νίκου Αναστασιάδη καθώς και γραφεία που συνδέονται με άλλα μέλη της κυβέρνησης εμπλέκονται στα χρυσά διαβατήρια είναι μια σκανδαλώδης πτυχή των χρυσών διαβατηρίων. Τα οικογενειακά ταξίδια του Νίκου Αναστασιάδη με το τζετ του Σαουδάραβα στις Σεϋχέλλες και οι παράτυπες πολιτογραφήσεις για όλο το σόι του Σαουδάραβα συνιστούν διασυρμό της χώρας και του θεσμού. Οι παράτυπες πολιτογραφήσεις των συνεταίρων του προεδρικού γαμπρού στη μαρίνα Αγίας Νάπας είναι συνέχεια στο γαϊτανάκι διαπλοκής και σύγκρουσης συμφέροντος. Για αυτά άλλωστε δεν χρειάζονται έρευνες και ερευνητικές. Χρειάζεται ευθιξία από τους κυβερνώντες που ακόμα βέβαια δεν επιδείχθηκε».

Ζητά άμεση δημοσιοποίηση του πορίσματος το ΔΗΚΟ

Την δημοσιοποίηση του ενδιάμεσου πορίσματος για τις πολιτογραφήσεις ζητά το ΔΗΚΟ μέσα από ανακοίνωσή του που σημειώνει ότι μετά δεδομένα που προκύπτουν, φαίνεται ότι η ελεγκτική υπηρεσία δικαιώνεται. 

Συγκεκριμένα μέσα την ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι« οι δηλώσεις Νικολάτου κατά την παράδοση του Ενδιάμεσου Πορίσματος για τις πολιτογραφήσεις αποκαλύπτουν ότι η έκταση του σκανδάλου είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο μπορούσε κάποιος να διανοηθεί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, στο 51,83% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν μέχρι τώρα, η πολιτογράφηση ήταν παράνομη. Τα παράνομα διαβατήρια που δόθηκαν ήταν περισσότερα από το νόμιμα».

Συνεχίζει τονίζοντας ότι εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως όλες οι πολιτογραφήσεις διευθυντών, συζύγων και τέκνων, οι οποίες έχουν εγκριθεί, ήταν παράνομες.

«Δικαιώνεται λοιπόν η ελεγκτική υπηρεσία και παραμένει εκτεθειμένη η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ/Αναστασιάδη. Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε με βάση αυτό το εύρημα, οι πολιτογραφήσεις της οικογένειας του Σαουδάραβα επενδυτή ο οποίος έδωσε το ιδιωτικό του τζετ στον Νίκο Αναστασιάδη για τα δωρεάν ταξίδια στις Σεϋχέλλες, ήταν παράνομες. Το ίδιο ισχύει και για τους διευθυντές της Μαρίνας της Αγίας Νάπας που προώθησε το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης». Και αυτές ήταν παράνομες. Επομένως, με βάση τα ίδια τα λεγόμενα του Νίκου Αναστασιάδη ‘’..και βεβαίως προκύπτει ζήτημα…’’». 

Το ΔΗΚΟ, θεωρεί επιβεβλημένη την άμεση και πλήρη δημοσιοποίηση του Ενδιάμεσου πορίσματος τονίζοντας ότι «είναι απαραίτητο να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια σε σχέση με το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τέλος το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έκδοση του ενδιάμεσου πορίσματος και καλεί την επιτροπή Νικολάτου να συνεχίσει το έργο της «έτσι ώστε τώρα να εξετάσει και το κατά πόσο, οι πολιτογραφήσεις που δεν πληρούσαν τα κριτήρια, έγιναν πράγματι, για την εξυπηρέτηση του «δημοσίου συμφέροντος», ή, για την εξυπηρέτηση «προσωπικού συμφέροντος».

«Τα έσοδα από τις πολιτογραφήσεις να επιστραφούν στο Κράτος»

Από πλευράς της η ΕΔΕΚ ζητά άμεση διαλεύκανση και των τριών πτυχών του σκανδάλου (ποινικές, πολιτικές και πειθαρχικές ευθύνες, απώλειες εσόδων και διαρροή στο Al Jazeera). 

Μέσα από ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «τα όσα δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις είναι πάρα πολύ σοβαρά και αναδεικνύουν την επιβεβλημένη, άμεση και πλήρη διαλεύκανση και των τριών πτυχών του σκανδάλου των διαβατηρίων για το σύνολο της περιόδου που αυτό ήταν σε λειτουργία»

Μέσα από αυτή την διαλεύκανση ζητούν να διαφανεί:

«Το σύνολο των πειθαρχικών, ποινικών και πολιτικών ευθυνών, να κατονομαστούν όσοι ευθύνονται και να τους αποδοθούν οι ευθύνες.

Εάν υπήρχαν απώλειες εσόδων από την πλευρά του κράτους. Είναι γι’ αυτό που εκτιμούμε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία πρέπει να προχωρήσει σε πλήρη έλεγχο ώστε αυτά τα έσοδα να επιστραφούν στο Κράτος.

Ποιοι είναι πίσω από την διαρροή που έγινε στο φιλοτουρκικό Al Jazeera η οποία, όπως πολλές φορές τονίσαμε, δεν έγινε για διαλεύκανση του σκανδάλου αλλά για να εκτεθεί το Κυπριακό Κοινοβούλιο και η Κυπριακή Δημοκρατία και να πληγεί η κυπριακή οικονομία».

Συνεχίζοντας η ΕΔΕΚ θυμίζει πως ήδη από τον Νοέμβριο του 2014 είχαν ζητήσει διερεύνηση της παράνομης παραχώρησης διαβατηρίων σε υπηκόους τρίτων χωρών «αλλά μιλούσαμε σε ώτα μη ακουόντων. Κανένας δεν στήριξε ούτε συνέβαλε στην διαλεύκανση αυτού του σκανδάλου.

Με ικανοποίηση παρατηρούμε πως έστω και σήμερα και τα υπόλοιπα κόμματα συντάσσονται στο αίτημά μας για πλήρη διαλεύκανση. Τονίζουμε όμως πως για εμάς, πλήρης διαλεύκανση του σκανδάλου των διαβατηρίων σημαίνει διαλεύκανση και των τριών πτυχών του σκανδάλου (ποινικές, πολιτικές και πειθαρχικές ευθύνες, απώλειες εσόδων και διαρροή στο Al Jazeera)».

Τέλος αναρωτιέται «πόσοι από αυτούς που φωνάζουν σήμερα για το σκάνδαλο των διαβατηρίων κατέθεσαν στην αστυνομία τα έγγραφα που κατέχουν ώστε να συμβάλουν και αυτοί στη διαλεύκανση και αυτής της πτυχής του σκανδάλου»;

«Ντροπή και πάλι»

Για αγανάκτηση των πολιτών και σκάνδαλο που δεν ξεπλένουν ούτε χίλιες διερευνητικές Επιτροπές, κάνει λόγο το Κίνημα Οικολόγων σε ότι αφορά τις παράνομες πολιτογραφήσεις.

Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων, θυμάται τα όσα είχε πει ο κ. Κληρίδης στον Πρόεδρο Αναστασιάδη «''Ντροπή, ντροπή'' είχε πει πριν λίγα χρόνια ο Γενικός Εισαγγελέας κ. Κληρίδης, στον Πρόεδρο Αναστασιάδη όταν το ποτήρι της αγανάκτησης ξεχείλισε».

Συνέχισε τονίζει ότι «η δική μας αγανάκτηση, και η αγανάκτηση των πολίτων, έφτασε στα ύψη, με την αχαλίνωτη μανία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να δώσει την κυπριακή υπηκοότητα σε εκατοντάδες ξένους, μόνο και μόνο για να γίνουν πλουσιότεροι κάποιοι ημέτεροι. Ντροπή και πάλι ντροπή κύριοι».

Τέλος το Κίνημα Οικολόγων σχολιάζει δεν ξεπλένεται η Κυβέρνηση με κανένα κατασκευασμένο πόρισμα. «Σταματήστε αμέσως αυτό το σκάνδαλο. Δεν σας ξεπλένουν ούτε χίλιες διερευνητικές Επιτροπές και κατασκευασμένα πορίσματα».

Δειτε Επισης

Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Ανακοινώθηκαν τα πρώτα «καλλιστεία» τεχνητής νοημοσύνης-H νικήτρια... κούκλα θα λάβει πάνω από 20.000
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ