Στη δημοσιότητα η έκθεση για τα δάνεια των ΠΕΠ, στα χέρια Αδάμου οι... Anonymous

Με... λίφτινγκ δίνεται στη δημοσιότητα η περιβόητη έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, για τα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, γνωστών ως ΠΕΠ, τα οποία ωστόσο δεν θα κατονομάζονται και θα επικρατήσει, τουλάχιστον επίσημα, ομερτά, αφού η λίστα με τα ονόματα θα δοθεί μόνο στον πρόεδρο της Βουλής, Αδάμο Αδάμου. 

Η έκθεση θα καταγράφει την κατάσταση δανειακών συμβάσεων από τον Συνεργατισμό, πρώην και νυν βουλευτών και υπουργών, αλλά και ενός πρώην πολιτικού αρχηγού, αλλά και συγγενικών τους προσώπων. Δάνεια τα οποία έθεσε στο μικροσκόπιο του ο Γενικός Ελεγκτής, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτά είχαν επαρκείς εξασφαλίσεις, καθώς και οι αναδιαρθρώσεις που έγιναν στα κόκκινα δάνειά τους, με διαγραφές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. 

Η έκθεση, μετά και από παρέμβαση της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία έφερε εντάσεις και έθεσε νομικά ζητήματα για την κατονόμαση των ΠΕΠ που εντοπίστηκαν κατά την έρευνα, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία θα αναφέρεται στους εμπλεκόμενους, ως ΠΕΠ1, ΠΕΠ2, ΠΕΠ3 κλπ.

Η εν λόγω έκθεση, είναι πως τα ονόματα των βουλευτών και των υπολοίπων ΠΕΠ που περιλαμβάνονται, δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα, αλλά μόνο στον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος και θα κρίνει πώς θα διαχειριστεί το όλο θέμα, όπως άλλωστε έκανε και πριν τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη.

Η συγκεκριμένη έρευνα που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο από την Ελεγκτική Υπηρεσία, έχει ήδη ενημερώσει τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα που εντόπισε, από τα οποία ζήτησε να καταθέσουν τις απόψεις τους. Στο επίκεντρό της έρευνας βρέθηκαν τα δάνεια που έλαβαν από τον Συνεργατισμό 162 ΠΕΠ, καθώς και Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της βουλής, βουλευτές και υπουργοί, από το 2008 και μετά. Από την έρευνα, διαφάνηκε ότι 22 νυν και πρώην βουλευτές και υπουργοί έχουν τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης, όσον αφορά στα δάνειά τους.

Στο μεταξύ, τα πολιτικά παιχνίδια των κομμάτων συνεχίζονται, με την πλειοψηφία τους να επιθυμούν όπως η λίστα αυτή μείνει στα συρτάρια, μέχρι μετά τις εκλογές. Δηλαδή, οι πολίτες, ενώ τα στοιχεία θα είναι κρυμμένα σε κάποιο συρτάρι, θα πάνε στις κάλπες χωρίς να γνωρίζουν αν αυτός που ψηφίζουν εκμεταλλεύτηκε το αξίωμα του για να λάβει χαμηλότοκα δάνεια ή να διαγράψει δάνεια. Και όλα αυτά, την ώρα που ειδικά τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης φωνάζουν για τη διαφθορά και προτάσσουν την διαφάνεια... Ο λόγος αυτής τους της στάσης των κομμάτων, είναι ότι ενδεχομένως να τύχουν εκμετάλλευσης και να γίνουν αντικείμενο λαϊκισμού λόγω των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, ενώ την ίδια ώρα θα υπάρξει πίεση για να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα, χωρίς την κατάλληλη διερεύνηση.  

Στο μεταξύ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού, κατέθεσε χθες στη Βουλή σχέδιο απόφασης με βάση το οποίο ζητά την άμεση δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, αναφέροντας πως, «εμείς τη διαφάνεια δεν την επικαλούμαστε μόνο. Την επιδιώκουμε με πράξεις». 

Εξάλλου, η Ad Hoc Επιτροπή αποφάσισε όπως σταματήσει τις εργασίες της και διαλυθεί, με ευκαιρία τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και να αφήσει για τη νέα επιτροπή να συνεχίσει το έργο της για το ζήτημα. Ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της επιτροπής, την προηγούμενη εβδομάδα, είχε αναφέρει πως σκοπός αυτής της Επιτροπής το διάστημα που της έχει απομείνει είναι να γίνει μια προεργασία, να τεθούν ορισμένες κατευθύνσεις οι οποίες θα ακολουθηθούν στη συνέχεια από τη νέα Επιτροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα