Η... εκτέλεση της ad hoc, το άδειασμα Οδυσσέα και η υποκρισία στο μεγαλείο της

Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά αλλά και την υποκρισία που πλέον έχει γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, στο κατά τα άλλα τοξικό πολιτικό κλίμα του τόπου, επιβεβαιώνει η στάση, ειδικά των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, στην ad hoc επιτροπή για τα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, γνωστών ως ΠΕΠ που συνεδρίαση την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή. 

Ούτε λίγο, ούτε πολύ η εν λόγω επιτροπή αυτοδιαλύθηκε και πλέον δεν πρόκειται να εξετάσει οποιοδήποτε άλλο ζήτημα βρίσκεται σε εκκρεμότητα και αφορά τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ). Μια τέτοια εξέλιξη που θα αφορούσε την εν λόγω επιτροπή, θα ήταν η πολύ-αναμενόμενη και με καθυστέρηση ειδική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τις διαγραφές δανείων ΠΕΠ στο Συνεργατισμό.

Η συγκεκριμένη έρευνα που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο από την Ελεγκτική Υπηρεσία, έχει ήδη ενημερώσει τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα που εντόπισε, από τα οποία ζήτησε να καταθέσουν τις απόψεις τους. Η έκθεση, παρά τις φωνές κάποιων κομμάτων, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί, αλλά χωρίς τα ονοματεπώνυμα των ΠΕΠ που περιλαμβάνονται σε αυτή, μέχρι το τέλος Μαρτίου. Κι αυτό διότι, ήδη η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων έχει φέρει κάποιες ενστάσεις ως προς το αν καλύπτεται νομικά η Ελεγκτική Υπηρεσία να δημοσιοποιήσει τα ονόματα.

Αυτό που φαίνεται πως τελικά θα συμβεί με την εν λόγω έκθεση, είναι πως τα ονόματα των βουλευτών και των υπολοίπων ΠΕΠ που περιλαμβάνονται, δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα, αλλά μόνο στον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος θα κρίνει πως θα διαχειριστεί το όλο θέμα, όπως άλλωστε έκανε και πριν τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, κόμματα που δεν συμμετέχουν στην ad hoc επιτροπή, ζήτησαν να ενημερωθούν για τις προθέσεις του Αδάμου Αδάμου, σε περίπτωση που λάβει ο ίδιος την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή με τα ονόματα.

Μένει στα συρτάρια για μετά τις εκλογές
Δηλαδή, η απόφαση της πλειοψηφίας των κομμάτων, είναι όπως η εν λόγω λίστα παραμείνει στα συρτάρια ενόψει των εκλογών και η νέα σύνθεση της Βουλής να αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι και κατά πόσον αυτή θα δημοσιοποιηθεί, ώστε να «ενημερωθούν» με καθυστέρηση οι πολίτες, ποιοι πολιτικοί έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης με χαμηλά επιτόκια και διαγραφή δανείων από τον Συνεργατισμό.

Ωστόσο, αυτό που ξενίζει πολύ από την διαμορφωθείσα κατάσταση, είναι η στάση που κράτησε το Δημοκρατικό Κόμμα εντός της ad hoc επιτροπής, με τον Πανίκκο Λεωνίδου, σύμφωνα με δημοσίευμα της stockwatch, να υποστηρίζει πως θα ήταν λάθος και θα ήταν επιζήμιο για τη Βουλή και την Δημοκρατία να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των ΠΕΠ πριν από τις εκλογές.

«Δεν θα πάθει κανείς τίποτα αν δημοσιευθεί μετά τις εκλογές», φέρεται να είπε σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, ο οποίος μάλιστα ενώ επεσήμανε το δικαίωμα των ΠΕΠ να προστατευθούν τα προσωπικά δεδομένα, εξέφρασε και επιφυλάξεις αν ο Γενικός Ελεγκτής έχει τηρήσει τους όρους εντολής του κατά την διάρκεια της έρευνας του. Πάντως, 24 ώρες μετά τα όσα λέχθηκαν στην ad hoc το ΔΗΚΟ έσπευσε με μια λιτή ανακοίνωση να σημειώσει ότι η θέση του κόμματος είναι υπέρ της άμεσης δημοσιοποίησης της Ειδικής Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, των οποίων τα δάνεια, είτε έχουν διαγραφεί, είτε έχουν τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης, αφήνοντας εκτεθειμένο τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά
Στα όσα συνέβησαν εντός της ad hoc επιτροπής, υπήρξε διαφωνία από τους εκπροσώπους της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα και του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη. Μιλώντας στον REPORTER ο Γιώργος Λιλλήκας, αφού επιβεβαίωσε τα διαμειφθέντα εντός της επιτροπής εξέφρασε την απογοήτευση του για τον τρόπο που τα κόμματα τάχθηκαν για το συγκεκριμένο θέμα. «Δεν γίνεται», δήλωσε ο Γιώργος Λιλλήκας, «όταν η Ελεγκτική Υπηρεσία κάνει εκθέσεις για άλλους να απαιτούμε να δημοσιοποιηθεί η έκθεση, αλλά όταν αφορά τους βουλευτές, να λέμε πως πρέπει να πάει στον πρόεδρο της Βουλής ή σε κάποια επιτροπή για να αποφασίσει».

Μάλιστα, έθιξε και το θέμα με τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη, υποδεικνύοντας πως σε εκείνη την περίπτωση, όπου επρόκειτο για κάποια στοιχεία μη διασταυρωμένα, υπό τη λαϊκή απαίτηση και με το πρόσχημα της διαφάνειας, η βουλή έδωσε τα ονόματα στη δημοσιότητα, ενώ σε αυτή την περίπτωση που θα πρόκειται για μια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που κατά τεκμήριο θα είναι με ελάχιστα λάθη σε σχέση με τη Λίστα Γιωρκάτζη, ζητούμε να μην δοθεί στη δημοσιότητα.

Η υποκρισία στο μεγαλείο της
Με απλά λόγια, με δεδομένο ότι μέχρι το τέλος του μήνα ο Γενικός Ελεγκτής θα δώσει στη δημοσιότητα αυτά τα στοιχεία, η Βουλή αποφάσισε από μόνη της πως αυτά δεν θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν ώστε να μην υπάρξει έξαρση του λαϊκισμού και να τύχουν εκμετάλλευσης. Δηλαδή, οι πολίτες, ενώ τα στοιχεία θα είναι κρυμμένα σε κάποιο συρτάρι, θα πάνε στις κάλπες χωρίς να γνωρίζουν αν αυτός που ψηφίζουν εκμεταλλεύτηκε το αξίωμα του για να λάβει χαμηλότοκα δάνεια ή να διαγράψει δάνεια.

Την ώρα δηλαδή που ειδικά τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης φωνάζουν για τη διαφθορά, προτάσσουν την διαφάνεια και πυροβολούν από το πρωί μέχρι το βράδυ την Κυβέρνηση για το θέμα του ΚΕΠ, όταν ο έλεγχος αφορά τα στελέχη τους, κάνουν κωλοτούμπα και προφασιζόμενα τον λαϊκισμό(!) και τάσσονται υπέρ της συγκάλυψης των στοιχείων για μετά τις εκλογές.

Επίσης, ένα άλλο θέμα που προκύπτει με βάση τη στάση των κομμάτων στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφορά και την επικείμενη ενδιάμεση έκθεση που δεσμεύτηκε να δημοσιοποιήσει πριν τις βουλευτικές εκλογές η Ερευνητική Επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις. Γιατί δηλαδή η Κυβέρνηση να μην ζητήσει τη μη δημοσιοποίηση του ενδιάμεσου πορίσματος με το πρόσχημα ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και θα οργιάσει ο λαϊκισμός;. Γιατί για το συγκεκριμένο θέμα τα κόμματα απαιτούν διαφάνεια και «όλα στη φόρα», ενώ για τα δάνεια των ΠΕΠ οι αντιστάσεις τους απέναντι στη διαφθορά χαλαρώνουν;

Τα τρία καυτά ερωτήματα
Η όλη στάση του Δημοκρατικού Κόμματος, εντός της ad hoc επιτροπής, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, η οποία καλεί το ΔΗΚΟ να απαντήσει,

-Αν είναι για τον ίδιο τον Γενικός Ελεγκτή που καθημερινά επικαλείται;

-Μήπως η διαφάνεια και το όλα στο φως ισχύει για την ηγεσία του ΔΗΚΟ, μόνο όταν θεωρεί ότι της συμφέρει;

-Γιατί οι πολίτες δεν θα πρέπει να γνωρίζουν σε ποια πολιτικά πρόσωπα έγιναν χαριστικές διαγραφές δανείων, και αυτό θα πρέπει να το μάθουν μετά τις εκλογές; Τι θέλουν να κρύψουν;

Φωνάζουν και οι Οικολόγοι
Η απόφαση της πλειοψηφίας των κομμάτων για αναστολή των εργασιών της ad hoc επιτροπής για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ)  με πρόσχημα τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές υποσκάπτει τη διαφάνεια και εξυπηρετεί τη διαπλοκή, αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι.

Σε ένα κράτος δικαίου ο έλεγχος των δημοσίων προσώπων είναι αυτονόητος, δεν αναστέλλεται και δεν τερματίζεται, αναφέρουν και καλούν τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα όπως αναθεωρήσουν την απόφαση τους ώστε να επαναρχίσουν άμεσα οι εργασίες της ad hoc Επιτροπής.

«Αναμένουμε να αφεθεί η Βουλή να προχωρήσει απερίσπαστη στη διερεύνηση:

• τα ΜΕΔ πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα Γιωρκάτζη

• της λίστας για διαγραφές δανείων ΠΕΠ από το 2013, στην οποία έκανε αναφορά ο Διοικητής της Κεντρικής

• της χαριστικής διαγραφής σχεδόν ενός εκατομμυρίου δανείου της εταιρείας TAXAN, στην οποία έχει άμεση σχέση αρχηγός πολιτικού κόμματος,

τις διαγραφές δανείων ΠΕΠ από το Συνεργατισμό

• οποιαδήποτε άλλη υπόθεση αφορά ύποπτες διευθετήσεις ΠΕΠ».

«Για το σκοπό αυτό Γιώργος Περδίκης απέστειλε ξανά επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Αδάμο Αδάμου εκφράζοντας την αντίθεση μας στη διακοπή των εργασιών της Επιτροπής», καταλήγει η ανακοίνωση των Οικολόγων.

Η τελευταία πράξη της ad hoc
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, οι Βουλευτές και τα μέλη της Ad Hoc Επιτροπής αποφάσισαν ότι θα συνεδριάσουν ακόμη μια φορά πριν τις εκλογές και τη διάλυση της Βουλής, ώστε να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους, οι οποίες θα σταλούν στα κόμματα για έγκριση.

Απόφαση επίσης της Επιτροπής, είναι να μην ζητήσει και να μην ασχοληθεί αυτή την περίοδο με άλλες λίστες σχετικά με δάνεια πολιτικών, ώστε να μην υπάρξει λαϊκισμός και πολιτική εκμετάλλευση στην προεκλογική περίοδο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους είπε πως σήμερα συζητήθηκαν οι μελλοντικές ενέργειες της Επιτροπής ενόψει και της διάλυσης της Βουλής τον Απρίλιο για τις εκλογές του Μάη.

Όπως είπε ο κ. Σωκράτους, έγινε μια ανταλλαγή απόψεων και αποφασίστηκε να γίνει μια σύνοψη των διαφόρων εισηγήσεων των μελών της Επιτροπής, ενώ παράλληλα θα επιχειρηθεί η άντληση περισσότερων πληροφοριών από διάφορους φορείς τόσο για τα δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, όσο και για τις εκροές κεφαλαίων που έγιναν κατά την κρίση του 2013.

Δειτε Επισης

Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
BINTEO: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών