Οι 18 πολιτικοί που βγήκαν μπροστά και έδωσαν εξηγήσεις για τη λίστα Γιωρκάτζη

Εν αναμονή της λίστας Γιωρκάτζη από τη Βουλή, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι το μεσημέρι, τελούν οι πολίτες. Ήδη αρκετά πολιτικά πρόσωπα έσπευσαν από τον περασμένο Ιούλιο, όταν λήφθηκε για πρώτη φορά η απόφαση για δημοσιοποίηση της λίστας, να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση των δανείων τους, μετά από ενημέρωση που έλαβαν πως βρίσκονται στη λίστα.

Οι εξηγήσεις που δίνουν βουλευτές, πρώην βουλευτές, υπουργοί που βρίσκονται στη λίστα καταδεικνύουν και τις μεγάλες αδυναμίες, αναδεικνύουν την προχειρότητα και επιβεβαιώνουν όλα όσα κατά καιρούς αρκετοί έχουν επισημάνει. Ότι δηλαδή κατά την ετοιμασία της λίστας Γιωρκάτζη, δεν έγινε σοβαρή επεξεργασία στοιχείων που δίνονται στη δημοσιότητα, με τα στοιχεία να είναι λανθασμένα και αντιφατικά.

Η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε χθες με 47 ψήφους υπέρ και μια εναντίον η να δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα. Χθες μετά την ψήφιση αντίγραφα της λίστας δόθηκαν σε όσους βουλευτές το επιθυμούσαν. 

Διευκρινίζεται ταυτόχρονα ότι η λίστα θα δημοσιοποιηθεί αυτούσια, όπως αυτή είχε υποβληθεί από την τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και παραδοθεί στον τέως Πρόεδρο της Βουλής τον Απρίλιο του 2019 και συναφώς χωρίς να έχει προηγηθεί, αρμοδίως, οποιαδήποτε παρέμβαση για διόρθωση ή αφαίρεση στοιχείων, τα οποία και καταγράφονται στη Λίστα αυτούσια, με βάση τα δεδομένα του 2019 ή/και προηγούμενων ετών και τα οποία ενδεχομένως να μην αντιστοιχούν στην αληθή οικονομική εικόνα για κάθε περιλαμβανόμενο σε αυτή πρόσωπο.

Δείτε τις απαντήσεις που έδωσαν πρόσωπα που βρίσκονται εντός της λίστας

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αντρέας Κυπριανού σε δήλωση του τον περασμένο Ιούλιο σημείωσε πως πληροφορήθηκε με έκπληξη πως βρίσκεται στη λίστα Γιωρκάτζη και ξεκαθάρισε πως το ένα δάνειο με αριθμό CIF #CLZKS6 και αριθμό 0120820000826 και υπόλοιπο 43.999,35 δεν είναι δικό του και προφανώς πρόκειται για λάθος ή συνωνυμία.

Το δεύτερο δάνειο με αριθμό 357023556133 και με υπόλοιπο 74.855,44 (2018) είναι  εξυπηρετούμενο χωρίς καμιά καθυστερημένη δόση από την ημέρα χορήγησης του και συμπεριλαμβάνεται στο Πόθεν Έσχες που έχει κατατεθειμένο στη  Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μάλιστα απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής από την τράπεζα που επιβεβαιώνει κατά απόλυτο τρόπο τα πιο πάνω.

«Ως εκ τούτου το όνομα μου δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη λίστα των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και προς τούτο επιφυλάσσω όλα τα νόμιμα δικαιώματα μου», ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, ενώ εκφράζει τη λύπη του «για τον κατήφορο που έχει πάρει η πολιτική ζωή του τόπου που, αντί να ψάχνει αυτούς που πλούτισαν καταστρέφοντας την οικονομία του τόπου, προσπαθεί να σπιλώσει έντιμους ανθρώπους με δάνεια που θυσίασαν την ευημερία τους για να υπηρετήσουν με καθαρό μέτωπο αυτόν τον τόπο».

Ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ και σήμερα Ευρωβουλευτής, Γιώργος Γεωργίου σε ανακοίνωση του τον περασμένο Ιούλιο ξεκαθαρίζει πως αναφορικά με τη συμπερίληψη του ονόματός του στην περιβόητη λίστα Γιωρκάτζιη, «δηλώνω κατηγορηματικά, σε ό,τι με αφορά προσωπικά, ότι το δάνειό μου, ημερομηνίας 22/05/2017 (11,266 ευρώ, με αριθμό 034307481010-8) είναι απόλυτα εξυπηρετούμενο, πράγμα που επιβεβαιώνεται τόσο μέσα από την ίδια τη λίστα όσο και με βεβαίωση του τραπεζικού ιδρύματος, την οποία επισυνάπτω».

Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ζαχαρίας Ζαχαρίου ο οποίος σε δηλώσεις του από τη Βουλή στις 17 Ιουλίου, διερωτήθηκε αφού το δάνειο του δεν είναι μη εξυπηρετούμενο, γιατί βρίσκεται στη λίστα μη εξυπηρετούμενων δανείων, για να σημειώσει ότι το συγκεκριμένο δάνειο έγινε το 2016 για 60.000 ευρώ και έχει προπληρωμένες τις δόσεις μέχρι και το 2024.

Εξήγησε περαιτέρω πως το συγκεκριμένο δάνειο «ήταν συνένωση διάφορων μικρών λογαριασμών, με εγγυήσεις και με υποθήκες», ενώ σημείωσε ότι «έχει επιτόκιο 3,6% και η δόση του είναι €628 το μήνα».

«Το δε υπόλοιπο», πρόσθεσε, «αυτή την στιγμή είναι €12.972. Αν κάνουμε μια απλή μαθηματική πράξη θα πιστοποιήσετε αυτό που είπα προηγουμένως ότι είναι προπληρωμένες δόσεις μέχρι το 2024».

Όπως δήλωσε ο κ. Ζαχαρίου έχει ήδη εξασφαλίσει βεβαιώσεις από την τράπεζά του, γιατί όπως είπε, «φτάσαμε στο σημείο με αυτό το ρεζιλίκι, με τη λίστα ανέκδοτο, να θέλουμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες».

Ανακοίνωση στις 17 Ιουλίου εξέδωσε και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα ο οποίος ξεκαθάρισε πως η συπερίληψη του στη λίστα Γιωρκάτζη του προκάλεσε έκλπηξη γιατί  και τα δύο στεγαστικά δάνεια τα οποία είχε συνάψει η σύζυγος μου το 2007, είναι εξυπηρετούμενα.

«Τελικά διαπιστώθηκε ότι το όνομα μου, είναι στη λίστα αυτή για το συνολικό ποσό των 1,292 ευρώ και 91 σεντ, το οποίο αφορά υπερβάσεις σε δύο πιστωτικές κάρτες, στις 31/12/18», υπέδειξε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Με επτά σημεία απάντησε τον περασμένο Ιούλιο στη συμπερίληψη του στη λίστα και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ο οποίος με δήλωση του χαρακτήριζε λανθασμένο και παραπλανητικό για τους πιο κάτω λόγους:

-Όλα τα προσωπικά και οικογενειακά δάνεια που πλησιάζουν τις €500000 ήταν και είναι εξυπηρετούμενα και τα έχω δημοσιοποιήσει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για το Πόθεν Έσχες.

-Στη Λίστα περιλαμβάνεται όντως μη εξυπηρετούμενο δάνειο, με το οποίο όμως δεν έχω σχέση εφόσον αφορά δάνειο νομικού προσώπου ιδιοκτησίας πρώην συναδέλφων δικηγόρων, ξένο προς εμένα από το 2013, οι οποίοι ανέλαβαν προσωπικά την πλήρη ευθύνη του ως πρωτοφειλέτες -εν γνώση του πιστωτικού ιδρύματος- και με απάλλαξαν γραπτώς από πάσα ευθύνη ως εγγυητή. Για το δάνειο αυτό ενημέρωσα προ πολλού γραπτώς και με τα αναγκαία πιστοποιητικά απαλλαγής ως εγγυητής -ως όφειλα- τον Πρόεδρο της Βουλής, ένεκα της ιδιότητας μου ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, τα οποία επίσης δημοσιοποιώ.

-Οι λοιπές -άμεσες ή έμμεσες- αναφορές στο πρόσωπό μου αφορούν κάρτα και λογαριασμό με όριο που εκδόθηκαν πολύ πριν εκλεγώ βουλευτής, το 2007-8 και έχουν κλείσει προ πολλού ως εξοφληθέντα. Από παράλειψη της τράπεζας η κάρτα έφερε χρεωστική σημείωση για τραπεζικές χρεώσεις ύψους €19, ποσό το οποίο έσπευσα να ξοφλήσω μόλις ενημερώθηκα (επισυνάπτεται). Προφανώς εκ λάθους στη Λίστα περιλαμβάνεται και ενεργός τρεχούμενος λογαριασμός μικρού οικογενειακού παρατραβήγματος/overdraft ύψους €3000, ο οποίος τη δεδομένη στιγμή είχε χρεωστικό υπόλοιπο/υπέρβαση ύψους €109. Αυτά προφανώς δεν αποτελούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια για όσους έχουν στοιχειώδη γνώση ή αντίληψη.

-Είναι προφανές ότι η λεγόμενη λίστα Γιωρκάτζη συνιστά μνημείο προχειρότητας και σκοπιμότητας. Αντανακλά δε τον τρόπο με τον οποίο τύγχαναν πλημμελούς εποπτείας από την Κεντρική Τράπεζα τα τραπεζικά ιδρύματα. Διαπίστωση που καταγράφεται στην ομόφωνη ´Εκθεση της Βουλής για το τραπεζικό σκάνδαλο, που παραμένει ακόμα ατιμώρητο.

-Η ισοπεδωτική, εσκεμμένη διαπόμπευση και ο κανιβαλισμός σε βάρος ευυπόληπτων και τίμιων ανθρώπων είναι πράξη επιλήψιμη και επικίνδυνη αφού λειτουργεί ως πλυντήριο για τους πραγματικά διεφθαρμένους και διαπλεκόμενους. Και υπάρχουν τέτοιοι και στην πολιτική. Οδηγεί στον εκφυλισμό της δημόσιας ζωής και σε ανάδειξη ως των μόνων αδιάφθορων των κάθε λογής λαϊκιστών.

-Δυστυχώς, ζούμε και δρούμε σε ένα κράτος όπου η διαπλοκή, η σύγκρουση συμφέροντος και η διαφθορά αγγίζουν μέχρι και τα ανώτατα δώματα της εξουσίας, πλήττοντας καίρια τη χρηστή διοίκηση, εντείνοντας την απαξίωση και υποσκάπτοντας την ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Γι’ αυτό και οι πολίτες δικαιολογημένα έχουν θυμό και αγανάκτηση.

-Προσωπικά μπορώ να δω τους πολίτες στα μάτια και να πω με παρρησία ότι ποτέ και τίποτα δεν μού χαρίστηκε στη ζωή. Ούτε από τραπεζίτες ούτε από επιχειρηματίες. Ούτε σπίτια, ούτε αυτοκίνητα, ούτε ταξίδια, ούτε χρέη, ούτε δάνεια. Μακάρι όλοι όσοι συμμετέχουν στα κοινά και ασκούν εξουσία να μπορούσαν να πουν το ίδιο.

Με επτά σημεία απάντησε και η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά η οποία εξήγησε πως πρόκειται για δάνεια του αποθανόντα πατέρα της.

-Η ύπαρξη στο όνομα μου γεωργικού δανείου του αποθανόντα πατέρα μου είναι καταχωρημένη στη δήλωση μου για το Πόθεν Έσχες η οποία είναι δημοσιευμένη και αναρτημένη στη σελίδα της Βουλής. Επιπρόσθετα, είχα ενημερώσει για την ύπαρξη του δανείου με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως προβλέπεται από το σχετικό Κανονισμό.

-Είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να επωφεληθώ από τις νομοθεσίες για ΜΕΔ που ψήφισε η Βουλή, αφού αυτές αφορούσαν προστασία πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, ενώ το δάνειο που με αφορά είναι γεωργικό.

-Το δάνειο ύψους 310,000 χιλιάδων ευρώ ήταν πάντα και είναι πλήρως εξασφαλισμένο με ενυπόθηκη γεωργική γη μεγαλύτερης αξίας από το δάνειο.

-Όπως έχω ενημερώσει με δημόσια δήλωση μου πέρσι, από το 2016 καταθέσαμε από κοινού με τα αδέρφια μου, πρόταση στη Συνεργατική Τράπεζα για να αποπληρώσουμε όλα τα δάνεια του αποθανόντα πλέον πατέρα μου, με όρους που θα ήταν ευνοϊκότεροι για το Συνεργατισμό από ότι προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Ούτε ζητήθηκε ούτε δόθηκε οποιαδήποτε ευνοϊκή μεταχείριση. Εντούτοις, η Συνεργατική ΚΤ δεν έδωσε ποτέ καμία απάντηση.

-Απευθύνθηκα στο Γενικό Ελεγκτή για να μου υποδείξει πώς να διαχειριστώ το ΜΕΔ και το ενδεχόμενο να υπήρχαν παράνομες υπερχρεώσεις. Ο Γενικός Ελεγκτής με παρέπεμψε στο Χρηματοοικονομικό Επίτροπο με υπόδειξη να ακολουθήσω τα ευρήματα του.

-Στην έκθεση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ημερομηνίας 28 Δεκεμβρίου 2019, τεκμηριώνεται ότι επιβλήθηκαν στο δάνειο παράνομες υπερχρεώσεις της τάξης των 162 χιλιάδων ευρώ. Ταυτόχρονα, ο Επίτροπος παρέπεμψε την υπόθεση στο Γενικό Εισαγγελέα για να εξετάσει το ενδεχόμενο οι υπερχρεώσεις να συνιστούν ποινικό αδίκημα.

-Στη βάση της Έκθεσης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου απευθύνθηκα για αναδιάρθρωση του δανείου η οποία έχει ολοκληρωθεί και αρχίσαμε τη διαδικασία αποπληρωμής του. Ούτε ένα σεντ από το νόμιμο χρέος δεν διαγράφηκε και ούτε ζήτησα ποτέ να διαγραφεί.

Με μια μακροσκελή επιστολή και επισυνάπτονται βεβαίωση από την ΚΕΔΙΠΕΣ, απάντησε τον περασμένο Ιούλιο στη συμπερίληψη του στη Λίστα Γιωρκάτζη και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ στη Λεμεσό, Πανίκος Λεωνίδου.

Όπως σημειώνει ο κ. Λεωνίδου είδε με έκπληξη το όνομα του να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, ενώ ξεκαθαρίζει πως έχει συνάψει στεγαστικό δάνειο με την πρώην Συνεργατική (νυν ΚΕΔΙΠΕΣ), για το οποίο δηλώνει κατηγορηματικά και απερίφραστα πως ήταν και είναι εξυπηρετούμενο και έχει συμπεριληφθεί στην δήλωση μου για το πόθεν έσχες, η οποία βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Βουλής και αποτελεί την αληθή εικόνα της οικονομικής του κατάστασης.

«Προς επιβεβαίωση των όσων έχω αναφέρει πιο πάνω, δημοσιοποιώ σχετικό πιστοποιητικό της τράπεζας, το οποίο θα καταθέσω στην Βουλή μαζί με τις σχετικές καταστάσεις λογαριασμών, που φαίνεται ξεκάθαρα ότι καταβάλλονται ανελλιπώς όλες οι δόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου. Περαιτέρω δηλώνω ότι είμαι εγγυητής σε φοιτητικό δάνειο του γιου μου, το οποίο επίσης είναι εξυπηρετούμενο και καταβάλλονται ανελλιπώς οι δόσεις», σημειώνει ο κ. Λεωνίδου.

«Η συμπερίληψη του ονόματος μου στην λίστα προφανώς και είναι λανθασμένη και θα απαιτήσω να διερευνηθεί το πως και το γιατί το δικό μου όνομα έχει συμπεριληφθεί στη σχετική λίστα. Δυστυχώς φαίνεται πως η «Λίστα Γιωρκάτζη» συντάχθηκε πρόχειρα ή και κακόπιστα, είναι ανακριβής και παραπλανητική», προσθέτει.

«Το πιο δυσάρεστο είναι ότι αυτά τα λάθη που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα επιτρέψουν σε πρόσωπα που πραγματικά έτυχαν ευνοϊκής, η προνομιακής μεταχείρισης, με διαγραφές δανείων και χαριστικά επιτόκια να ξεφύγουν του απαραίτητου ελέγχου», κατέληξε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ.

Mε επισυναπτόμενη βεβαίωση από την τράπεζά της απάντησε και η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου στην συμπερίλιψή της στη λίστα Γιωρκάτζη.

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι το δικό μου όνομα περιλαμβάνεται στη λίστα των ΜΕΔ της Τράπεζας Κύπρου, για υπόλοιπο 3,611 ευρώ και 62 σεντ.  Δηλώνω κατηγορηματικά και απερίφραστα ότι ποτέ δεν είχα ούτε και έχω ΜΕΔ.  Δημοσιοποιώ βεβαίωση της Τράπεζας Κύπρου περί τούτου, την οποία και θα καταθέσω στη Βουλή», σημειώνει.

«Το ποσό των 3,611 ευρώ και 62 σεντ ήταν το υπόλοιπο της πιστωτικής μου κάρτας (με πιστωτικό όριο 17.500 ευρώ),  κατά την 31.12.2018 το οποίο πλήρωσα κανονικά στην ημερομηνία εξόφλησης όπως κάνω κάθε μήνα», διευκρινίζει.

Και προσθέτει: «Η συμπερίληψη του ονόματος του στη λίστα Γιωρκάτζη, καταφανώς λανθασμένη, γεννά ευλόγως το συμπέρασμα ότι, ανάμεσα σε λάθη και ανακρίβειες μπορεί να συγκαλυφθούν πραγματικές περιπτώσεις ΜΕΔ, ύψους ακόμη και εκατομμυρίων ευρώ. Κάτι που δεν εξυπηρετεί ούτε τη διαφάνεια ούτε και τη δημόσια ζωή».

«Το πως, γιατί, και με ποιων την ευθύνη το όνομα μου περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη λίστα είναι κάτι που θα απαιτήσω να διερευνηθεί ασκώντας όλα τα νόμιμα δικαιώματα μου», κατέληξε η βουλευτής του ΔΗΚΟ.

Έξι σημεία περιλαμβάνει η απάντηση που εξέδωσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους για τη συμπερίληψή του στη λίστα Γιωρκάτζη. «Με αφορμή τις δηλώσεις της Πρώην Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας κυρίας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη αναφορικά με τη λίστα που έχει αποστείλει στη Βουλή για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) θα ήθελα να αναφέρω τα πιο κάτω«, ανέφερε σε ανακοίνωση του ο βουλευτής τον περασμένο Ιούλιο.

1. Είναι με έκπληξη που είδα το όνομα μου να συμπεριλαμβάνεται στην λίστα αυτή για το δάνειο το οποίο έχω μαζί με την σύζυγο μου και το οποίο δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε ήταν μη εξυπηρετούμενο. Το δάνειο αυτό το αναφέρω και στη δήλωση μου για το Πόθεν Έσχες στην Βουλή το οποίο είναι δημοσιευμένο και μπορεί όποιος θέλει να το μελετήσει.

2. Στον ορισμό Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ) συμπεριλαμβάνονται εκτός από Βουλευτές και Υπουργούς, Κοινοτάρχες, Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και συγγενικά πρόσωπα αυτών ακόμα και εάν ήταν εγγυητές ή είχαν συνδεδεμένες εταιρείες. Η συγκεκριμένη λοιπόν λίστα περιλαμβάνει και αυτά τα πρόσωπα.

3. Στην συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τον Δεκέμβριο του 2018 παρουσία της κυρίας Γιωρκάτζη, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ζήτησε από την Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας να αποστείλει στην Βουλή κατάλογο με τα ΠΕΠ αλλά και κόμματα και κομματικές οργανώσεις, τα οποία κατά καιρούς πήραν δάνεια με ευνοϊκούς όρους, ή έτυχαν προνομιακής διαγραφής ολόκληρων των δανείων ή μέρους αυτών.

4. Δυστυχώς η λίστα αυτή ουδόλως ανταποκρίνεται πιστεύω στο αίτημα για πλήρη διαφάνεια όλων αυτών που εμπλέκονται στην κατάρρευση του Συνεργατισμού και των τραπεζικών σκανδάλων. Επίσης στη λίστα αυτή δεν παρουσιάζονται πρόσωπα τα οποία είχαν προβληματικά δάνεια τα οποία διαγράφησαν.

5. Ως εκ τούτου συμφωνώ απόλυτα με το περί δικαίου αίσθημα για πλήρη διαφάνεια, παρόλα αυτά το θέμα αυτό χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς για να μην αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

6. Συνεπώς η κυρία Γιωρκάτζη μπορεί να έχει δίκαιο ότι η λίστα ετοιμάστηκε με βάση τους κανονικούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτό που της ζητήθηκε να παραδώσει ούτε και απαντά στα καυτά ερωτήματα για το ποια πολιτικά πρόσωπα έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή εμπλέκονται με τα τραπεζικά σκάνδαλα.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος σε δηλώσεις του και αναφορικά με τη συμπερίληψή του στη λίστα σημείωσε πως, δεν δικαιολογείται για παράδειγμα Ανώτατο στέλεχος της Κεντρικής είτε Διοικητής, είτε γραφειακό ή άλλο προσωπικό , να μη μπορεί να αντιληφθεί ποια η διαφορά ανάμεσα σε ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο και στο χρεωστικό υπόλοιπο μίας πιστωτικής κάρτας όπως ήταν η περίπτωση η δική μου και να τίθεμαι σε αυτή την λίστα. Ή η περίπτωση του συναδέλφου του Ηλία του Μυριάνθους όπου στην ουσία το δάνειο του από την πρώτη στιγμή ήταν εξυπηρετούμενο και μάλιστα σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπήρχε και προπληρωμή των δόσεων να τίθεται στον κατάλογο ως μη εξυπηρετούμενο δάνειο», είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Ο Κωστής Ευσταθίου, αναφορικά με τη συμπερίληψη και του δικού του ονόματος, έγραψε σχετικά στο blog που διατηρεί πως το 2015 στενό συγγενικό μου πρόσωπο ενοποίησε σε ένα και αναδιάρθρωσε τα διάφορα δάνεια τα οποία είχε στον Συνεργατισμό.  Για σκοπούς δικούς του, το Συνεργατικό Ίδρυμα έθεσε ως όρο να υπογράψουν ως συνοφειλέτες δύο επιπρόσθετα πρόσωπα, προκειμένου να γίνει δεκτή η αναδιάρθρωση και ενοποίηση.

«Το δάνειο αυτό εξασφαλίσθηκε με υποθήκες οι οποίες υπερκάλυπταν το ποσό της οφειλής η οποία και έφερε τόκο πολύ υψηλότερο του μέσου όρου κατά την εποχή, δηλαδή 6,25%.  Κατά την αναδιάρθρωση και ενοποίηση δεν διαγράφηκε κανένα απολύτως ποσό από τις οφειλές που εκκρεμούσαν και οι οποίες τελικώς ενοποιήθηκαν», πρόσθεσε.

«Υπέγραψα εγώ και ένα άλλο στενό μου συγγενικό πρόσωπο ως συνοφειλέτες του συγκεκριμένου προσώπου για τους λόγους που ανέφερα πιο πάνω.  Το δάνειο αυτό αρχικώς εξυπηρετείτο, αλλά αργότερα για λόγους που αφορούν τον πραγματικό οφειλέτη αυτό κατέστη μη εξυπηρετούμενο. Εν τέλει το 2019 το δάνειο αυτό συμφωνήθηκε να εξοφληθεί και όντως εξοφλήθηκε με την μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας προς τον δανειστή και καταβολή μετρητών», σημειώνει ο κ. Ευσταθίου.

Τις δικές του απαντήσεις για τη συμπερίληψη του στη λίστα Γιωρκάτζη, έδωσε και ο βουλευτής των Οικολόγων, ο οποιος μάλιστα εκλέχθηκε και πρόεδρος του Κινήματος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Όπως εξηγεί σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε τον περασμένο Ιούλιο, η γυναίκα του είχε κανονικά εξυπηρετούμενο δάνειο στη Συνεργατική στο οποίο ήμουν εγγυητής.

«Όπως επέβαλλε τότε ο συνεργατισμός το δάνειο συνοδευόταν με ασφάλεια ζωής για €100.000 όπως συνηθίζεται, αλλά και με εταιρεία που υπέδειξε το παράρτημα του καταστήματος της Συνεργατικής που χειρίστηκε το δάνειο», σημειώνει.

Και προσθέτει: «Η γυναίκα μου πέθανε από καρκίνο στο τέλος του 2015 και ανέμενα ότι η Ασφαλιστική Εταιρεία θα ξοφλούσε το υπόλοιπο του δανείου που ανερχόταν στις €40.000 περίπου και εγώ σαν δικαιούχος θα έπαιρνα το υπόλοιπο ποσό της ασφάλειας ζωής. Τότε άρχισε και το πρόβλημα γιατί από τη μια η ασφαλιστική εταιρεία πρόβαλλε διάφορες δικαιολογίες και από την άλλη η συνεργατική δεν αναλάμβανε καμιά ευθύνη παρά το ότι αυτή είχε επιλέξει την ασφαλιστική εταιρεία».

«Έκτοτε ανάθεσα σε δικηγόρο να χειριστεί την υπόθεση και προσπάθησα με επαφές και συναντήσεις στο συνεργατισμό να διασφαλίσω την εξόφληση του δανείου αλλά και το υπόλοιπο των €60.000 περίπου που είχα να παίρνω από την Ασφαλιστική Εταιρεία. Τα πράγματα δυσκόλεψαν όταν το δάνειο πωλήθηκε στην Αλταμίρα με την οποία είχα μεγάλο πρόβλημα συνεννόησης γι’ αυτό και πριν ένα χρόνο ανάθεσα σε ειδικό να βρει άκρη».

«Να τονίσω ότι όταν γινόταν η συζήτηση για τον συνεργατισμό στη Βουλή είχα ενημερώσει γραπτώς τον Πρόεδρο της Βουλής για την σχέση μου σαν εγγυητής του δανείου. Αν μετά από όλη αυτή τη δημοσιότητα ανταποκριθεί τελικά η ασφαλιστική εταιρεία, για να ξοφληθεί το υπόλοιπο του δανείου και δώσει σε μένα το υπόλοιπο ποσό, δηλώνω ότι από τα λεφτά που θα πάρω θα δώσω τις €5.000 στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο εις μνήμη της γυναίκας μου», πρόσθεσε.

«Να τονίσω ότι ήταν γνωστό στον Συνεργατισμό το πρόβλημα με την ασφαλιστική εταιρεία και ότι εγώ είχα να παίρνω λεφτά και δεν περίμενα ότι θα περιλαμβανόταν το όνομα μου στην λίστα που στάλθηκε στη Βουλη», κατέληξε ο κ. Θεοπέμπτου.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος ήταν και ο μόνος που ταχθηκε εναντίον της δημοσιοποίησης της στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, υπέδειξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πως με τη δημοσιοποίηση της λίστας την οποία χαρακτήρισε παράνομη ενέργεια, η Βουλή μπαίνει σε σημαντικές περιπέτειες.  Αν σήμερα, πρόσθεσε, έχω ΜΕΔ αυτό οφείλεται στις υπερχρεώσεις των τραπεζών και τις πρακτικές αυτών που οδήγησαν τη χώρα σε χρεωκοπία, ενώ είπε ότι για την υπέρμετρη εύνοια προς τις τράπεζες εκτός από το κράτος ευθύνες έχει κι η Βουλή με τις νομοθεσίες που θέσπισε. Είπε παράλληλα ότι σύμφωνα με την παραδοχή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, η λίστα Γιωρκάτζη είναι παράνομη αφού η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών δεν είναι συμβατή με τις υποχρεώσεις της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η δημοσιοποίησή της είπε, είναι μια μαύρη μέρα για την Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε.

Σημειώνεται πως στη λίστα Γιωρκάτζη συμπεριλαμβάνονται και δύο πρώην βουλευτές, οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους δεν κατέχουν πλέον τις θέσεις τους. Πρόκειται για τον Γιώργο Παπαδόπουλο της Αλληλεγγύης και τον Χριστάκη Τζιοβάνη του ΑΚΕΛ.

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος σε ανακοίνωση του σημείωνε τον περασμένο Ιούλιο πως «μετά εκπλήξεως πληροφορήθηκα ότι μια εκ των εταιρειών , η οποία βρίσκομαι μέτοχος περιλαμβάνεται στην λίστα Γιωρκάτζη. Παρουσιάζω επίσημη επιστολή από την Τράπεζα ότι η εταιρεία αυτή δεν έχει ούτε και ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο, πως και ποτέ δε μας έχει χαριστεί οποιοδήποτε ποσό, ούτε και ένα σεντ», κατέληξε.

Ο Χριστάκης Τζιοβάνης σημειώνει πως προς αποκατάσταση της αλήθειας και για εξυπηρέτηση της διαφάνειας, διευκρινίζει ότι οι δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου Giovani που αναφέρονται στη λίστα Γιωρκάτζη,  αποπληρώνονται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των τραπεζών και εξυπηρετούνται με συνέπεια. Οι  δανειακές συμβάσεις και ρυθμίσεις εταιρειών του ομίλου δεν έτυχαν ποτέ οποιασδήποτε ευνοϊκής μεταχείρισης από τραπεζικά ιδρύματα.

Ανέφερε, ακόμη, ότι οι αριθμοί που αναγράφονται στη λίστα Γιωρκάτζη δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, είπε ο κ. Τζιοβάνης, στη λίστα περιλαμβάνονται έξι δάνεια, εκ των οποίων τα τρία όχι μόνο εξυπηρετούνται κανονικά με βάση τη συμφωνία με την τράπεζα, αλλά έχουν μειωθεί κατά πολύ, έχοντας μάλιστα προπληρωμένες δόσεις αρκετών μηνών.

«Τα τρία δάνεια που αναφέρονται στη λίστα με την ονομασία «Napaland Estates», είναι προϊόν κοινοπραξίας του Ομίλου με άλλη εταιρεία. Το μερίδιο χρέους, ωστόσο, που αναλογεί στον Όμιλο έχει μειωθεί σημαντικά – με πλάνο πλήρους αποπληρωμής τον Σεπτέμβριο του 2021. Το μεγαλύτερο ποσό που αναγράφεται στη λίστα αφορά εγγυήσεις, με πλάνο απαλλαγής τον Σεπτέμβριο του 2021, και σε καμία περίπτωση δεν αφορά οφειλή του ομίλου», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η λίστα ως έχει, στηρίζεται σε στοιχεία τα οποία δεν ισχύουν σήμερα και επιπλέον στερείται επεξηγήσεων με αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη από το πραγματικό ζητούμενο, το οποίο θα έπρεπε να είναι η πιθανή προνομιακή μεταχείριση πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων από τραπεζικά ιδρύματα και πιθανές διαγραφές δανείων.

«Προβαίνω στην παρούσα δήλωση λόγω του ότι δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό στις δανειακές συμβάσεις του ομίλου Giovani με τις τράπεζες.  Θεώρησα καθήκον μου να ξεκαθαρίσω τα πιο πάνω για λόγους ηθικής, αλλά και των αρχών βάσει των οποίων πορεύτηκα σε όλα αυτά τα χρόνια. Για όλα τα πιο πάνω και για όσες άλλες διευκρινίσεις απαιτούνται είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ», κατέληξε ο κ. Τζιοβάνης.

Στη λίστα Γιωρκάτζη βρίσκεται και ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, ο οποίος πάντως τον περασμένο Ιούλιο ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα δάνειο τράπεζας προς το πρόσωπό του. «Σχετικά με την κατάσταση των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ), γνωστή ως "Λίστα Γιωρκάτζη", έχω πληροφορηθεί από δημοσιογράφο ότι το όνομα μου συμπεριλαμβάνεται. Δηλώνω κατηγορηματικά είναι ότι δεν υπάρχει το οποιοδήποτε δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα προς εμένα», έγραψε στο twitter ο κ. Καρούσιος.

Στη δημοσιοποίηση των τραπεζικών δανείων που διατηρεί προχώρησε, με δήλωση του, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος.

Στη δήλωση του, ο κ. Κενεβέζος σημειώνει ότι «όσοι βρίσκονται στον δημόσιο βίο και ειδικότερα σε θέσεις ευθύνης οφείλουν να υπηρετούν και να προστατεύουν την αρχή της διαφάνειας, χωρίς καμία έκπτωση» και προσθέτει ότι «ενόψει της γενικότερης συζήτησης για τα οικονομικά δεδομένα των δημοσίων προσώπων, και επειδή είμαστε όλοι υπόλογοι έναντι των πολιτών», δημοσιοποιεί την ακριβή, πραγματική και επικαιροποιημένη σχέση μου με τα τραπεζικά ιδρύματα, με τελευταία ημερομηνία αναφοράς την 30ην /11/2020.

Όπως αναφέρει στη δήλωση του ο κ. Κενεβέζος διατηρεί:

Παράλληλα, ο κ. Κενεβέζος τονίζει ότι τα πιο πάνω, τα έχει στα χέρια του ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κος Αδάμου από την 30ην/11/2020, «με αποδείξεις και έγγραφα των ίδιων των Τραπεζών».

«Με βάση τα ενώπιον του Προέδρου της Βουλής στοιχεία, δεν εμπίπτω στα πολιτικά πρόσωπα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια (κόκκινα).  Οτιδήποτε άλλο δει το φως της δημοσιότητας δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Ως εκ τούτου όσοι ισχυριστούν κάτι διαφορετικό απλά αρέσκονται στο κουτσομπολιό, για να μην πω στοχεύουν στη συκοφαντία», σημειώνει η ανακοίνωση του πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα

«Με τους χειρισμούς που έγιναν, και γίνονται και με την τροπή που λαμβάνουν τα πράγματα δεν θα εντοπιστούν ποτέ όλοι όσοι έτυχαν ειδικής και ευνοϊκής μεταχείρισης. Μακάρι να διαψευστώ», καταλήγει ο κ. Κενεβέζος

Ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προέβη και ο εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή, Γιαννάκης Μούσας. «Αναφορικά με την επιπόλαια και ανεύθυνη συμπερίληψη και δημοσίευση του ονόματος μου στη λεγόμενη λίστα Γιωρκάτζη, η οποία περιλαμβάνει Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα που υποτίθεται διατηρούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θέλω προσωπικά και με κάθε υπευθυνότητα να δηλώσω ότι ΔΕΝ ΕΧΩ μη εξυπηρετούμενο δάνειο. Ούτε σήμερα, ούτε όταν ετοιμάστηκε η συγκεκριμένη λίστα», σημειώνει ο κ. Μούσας.

«Κατά συνέπεια κακώς, αδίκως και λανθασμένα το όνομα μου βρίσκεται σε αυτή τη λίστα, την οποία ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε πρόχειρη και με λάθη. Ξεκαθαρίζω με αυτή την αφορμή ότι οποιεσδήποτε διαφορές υπήρχαν μεταξύ μου και κάποιων πιστωτικών ιδρυμάτων, συνεπεία της κρίσης του 2013 με την κατάρρευση τραπεζών και των όσων ακολούθησαν, έχουν με ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΟΜΙΜΟ ΤΡΟΠΟ επιλυθεί από το 2016».

«Πιο συγκεκριμένα, αναφέρομαι σε υποθέσεις που αφορούσαν στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα και μετέπειτα Τράπεζα Κύπρου και στην πρώην ΣΠΕ Μακράσυκας και μετέπειτα Συνεργατική Τράπεζα. Όλα τα στοιχεία και οι σχετικές συμφωνίες βρίσκονται στην πλήρη διάθεση των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών», αναφέρει.

«Με την ευκαιρία αυτή δηλώνω με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι ως Πολιτικά Εκτεθειμένο Πρόσωπο (παρά το γεγονός πως δεν έχω δικαίωμα ψήφου και λόγου στη Βουλή) αλλά και ως πολίτης, ήμουν και είμαι πάντα ανοικτός σε οποιονδήποτε. Τέλος, επιφυλάσσω όλα τα νόμιμα μου δικαιώματα», καταλήγει.

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου