Οι αποστάσεις Γιολίτη, οι νεοφανείς επαναστάτες και το πάτημα στην αντιπολίτευση

Πάτημα για να αυξήσουν την ασφυκτική πίεση που ήδη ασκούν στην Κυβέρνηση, βρήκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή τα όσα συνέβησαν στο κέντρο της Λευκωσίας το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου. Οι εικόνες με τους τραυματισμένους πολίτες, τη χρήση γκλοπ και της αύρας από την Αστυνομία, προκάλεσαν την οργή ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγων που με ανακοινώσεις τους ζητούν την παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης Έμιλυς Γιολίτη.

Εξάλλου το περιεχόμενο της εκδήλωσης στο περιθώριο της οποίας σημειώθηκαν τα σοβαρά επεισόδια του Σαββάτου, είχε ως στόχο να εντείνει τις φωνές κατά της Κυβέρνησης με φόντο το σκάνδαλο των διαβατηρίων και τη διαφθορά. Ένα θέμα που ταλαιπωρεί ολόκληρο το πολιτικό σύστημα από το καλοκαίρι, όταν ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις από το αραβικό δίκτυο Al Jazeera.

Αν και λόγω των μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, απαγορεύεται η συνάθροιση και η διοργάνωση εκδηλώσεων και διαδηλώσεων, εκατοντάδες πολίτες και μέλη οργανώσεων που πρόσκεινται στην αριστερά, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Λευκωσίας, διαμαρτυρόμενοι για τα ζητήματα της διαφθοράς. Σε αντίθεση με προηγούμενες περιπτώσεις, όπου η Αστυνομία εξάντλησε την υπομονή της, αυτή τη φορά επέλεξε να δείξει μηδενική ανοχή και να διαλύσει εν τη γενέσει της την διαμαρτυρία, ενώ είχε προειδοποιήσει πως με βάση το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις.

Όπως καταδεικνύουν και οι εικόνες που τις τελευταίες 48 ώρες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, σε κάποιες περιπτώσεις, και χωρίς να διαφαίνεται πως συνέτρεχε κάποιος αξιοσημείωτος λόγος, μέλη των δυνάμεων καταστολής, εξάντλησαν την αυστηρότητα τους τραυματίζοντας διαδηλωτές.

Τα όσα συνέβησαν σχολίασε και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου κάνοντας λόγο για γεγονότα που δεν τιμούν τη χώρα μας. Ο κ. Νεοφύτου καταδίκασε την υπέρμετρη βία που ασκήθηκε από την Αστυνομία τονίζοντας πως για την υπόθεση θα πρέπει να διενεργηθεί έρευνα από ανεξάρτητη επιτροπή, σημειώνοντάς πως η Αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό της. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δεν παρέλειψε να καταδικάσει και την παραβίαση των διαταγμάτων από τους πολίτες που βρέθηκαν στο κέντρο της Λευκωσίας το απόγευμα του Σαββάτου.

Οι πρωτοφανείς για τα κυπριακά δεδομένα εικόνες, σε συνδυασμό με την περιρρέουσα και το κλίμα που δημιουργήθηκε, τόσο για το πρόσωπο της υπουργού Δικαιοσύνης με αφορμή τα όσα συνέβησαν με τον parody λογαριασμό της στο twitter, όσο και με τις αντιπολιτευτικές φωνές κατά της Κυβέρνησης για τη διαφθορά, έδωσαν ένα επιπλέον λόγο στα κόμματα που επέλεξαν τη μετωπική σύγκρουση με την Κυβέρνηση να ζητήσουν την παραίτηση της υπουργού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Κατευθυνόμενες κινητοποιήσεις από το ΑΚΕΛ και άλλους «νεοφανείς» επαναστάτες»

Στο ίδιο μοτίβο ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι
Το ΑΚΕΛ, σημείωνε χθες σε ανακοίνωση του πως η παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης αποτελεί μονόδρομο, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεση του να εγγράψει θέμα στη Βουλή, τόσο για τις εντολές που έδωσε στην αστυνομία κατά τη διαδήλωση όσο και για τη συνεχιζόμενη και αντισυνταγματική, όπως την χαρακτηρίζει απαγόρευση των διαδηλώσεων. Μάλιστα χαρακτηρίζει την στάση εναντίον των διαδηλωτών, ως απρόκλητη και αδικαιολόγητη αστυνομική βία, που συνιστά ένα ακόμα επεισόδιο στον αυταρχισμό και την αλαζονεία της Κυβέρνησης.

Τη σκυτάλη πήρε το ΔΗΚΟ το οποίο αφού καταδίκασε την υπερβολική βία εναντίον πολιτών που διαδήλωναν κατά της διαφθοράς, σημειώνει πως υπάρχει πολιτική ευθύνη και πρέπει να αναληφθεί από την Έμιλυ Γιολίτη, από την οποία περιμένουν να παραιτηθεί.

Η Κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο, είναι το σχόλιο του Κινήματος Οικολόγων για όσα συνέβησαν το Σάββατο στο κέντρο της Λευκωσίας, που παράλληλα θέτει το ερώτημα για το ποιος θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη και αν αυτά τα γεγονότα αποτελούν ακόμα ένα λόγο για να παραιτηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγαίνουν μπροστά οι διοργανωτές-«Αστυνομική βαρβαρότητα, πάτησαν στον λαιμό διαδηλωτή»

«Δήθεν αυθόρμητες κινητοποιήσεις από ΑΚΕΛ και νεοφανείς επαναστάτες»
Την ανάληψη ευθυνών μέσω της παραίτησης τους, ζητά και το Κίνημα Αλληλεγγύης, για όσους ευθύνονται για τα γεγονότα του Σαββάτου, δίνοντας παράλληλα και μια νέα διάσταση, αναφορικά με τις προθέσεις των διαμαρτυρόμενων.

«Όσον αφορά στους διαδηλωτές, νομίζουμε πώς η δράση τους δεν ήταν σύννομη προς τις διατάξεις για την προστασία από τη διασπορά του κορωνοϊού, εν τω μέσω αιματηρών μέτρων για την οικονομία και την επιβίωση του λαού (δεδομένου ότι με διατάγματα απαγορεύονται οι διαδηλώσεις), αλλά εκτιμούμε ότι όλες αυτές οι δήθεν αυθόρμητες κινητοποιήσεις είναι κατευθυνόμενες από το ΑΚΕΛ και άλλους «νεοφανείς» επαναστάτες που για χρόνια απομυζούσαν τον Δημοκρατικό Συναγερμό και την εξουσία».

«Ανάμεσά τους φυσικά, υπήρξαν και αγνοί αγανακτισμένοι πολίτες. Σημασία όμως έχει ότι η εκδήλωση δεν ήταν αυθόρμητη αλλά καθοδηγούμενη», καταλήγει η Αλληλεγγύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θύελλα αντιδράσεων για τα επεισόδια-Ζητά έρευνα ο Αρχηγός, πυρά από τα κόμματα

Κρατά αποστάσεις από την Αστυνομία η Γιολιτη
Πάντως στη γραπτή δήλωση που εξέδωσε μετά την δριμεία κριτική που της ασκήθηκε, η Έμιλυ Γιολίτη επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις από τα όσα συνέβησαν και από τη στάση που κράτησε απέναντι από τους διαδηλωτές η Αστυνομία. «Από τη πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου», αναφέρει σε γραπτή δήλωση της, «έκανα ξεκάθαρο στην ηγεσία της Αστυνομίας ότι πρέπει η Αστυνομία να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες στην άσκηση των καθηκόντων τους να μην εφαρμόζουν βίαια μέσα, και η χρήση βίας να είναι η έσχατη λύση, την οποία να χρησιμοποιούν σε αυτοάμυνα στον ελάχιστο απαραίτητο βαθμό και μόνο εάν τα άλλα μέσα παραμένουν αναποτελεσματικά ή δεν παρέχουν καμία προοπτική για την επίτευξη του σκοπούμενου αποτελέσματος».

«Από τις εικόνες που είδα», συνεχίζει, «φαίνεται να απουσιάζει η απαιτούμενη αναλογικότητα, ωστόσο, αυτό θα διαφανεί από τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη». Σε σχέση με την έρευνα που ζήτησε ο Αρχηγός Αστυνομίας από την Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, η υπουργός ανέφερε πως συμφώνησε με τον Αρχηγό, ώστε να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα. Παράλληλα όπως σημειώνει, ζήτησε να ετοιμασθεί έκθεση γεγονότων ώστε να πληροφορηθεί για τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν από την ηγεσία της Αστυνομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διορίζονται ποινικοί ανακριτές για τη βία, ζήτησε έκθεση γεγονότων η Γιολίτη

Δειτε Επισης

Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό