Τετάρτη 28 Σεπ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Θύελλα αντιδράσεων για τα επεισόδια-Ζητά έρευνα ο Αρχηγός, πυρά από τα κόμματα

  14/02/2021 11:34
Θύελλα αντιδράσεων για τα επεισόδια-Ζητά έρευνα ο Αρχηγός, πυρά από τα κόμματα

Θύελλα αντιδράσεων για τα επεισόδια-Ζητά έρευνα ο Αρχηγός, πυρά από τα κόμματα

  14/02/2021 11:34

Σάλο έχουν προκαλέσει οι χθεσινές εικόνες από την διαμαρτυρία οργανωμένων συνόλων στο κέντρο της Λευκωσίας, με τον Αρχηγό Αστυνομίας να ζητά την διενέργεια έρευνας από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), ενώ οι Αρχές προχώρησαν σε έντεκα συλλήψεις. 

Συγκεκριμένα ο Αρχηγός Αστυνομίας θα αποστείλει επιστολή στην ΑΑΔΙΠΑ, με σκοπό τη διενέργεια έρευνας από μέρους της, για το κατά πόσον ασκήθηκε υπέρμετρη ή δυσανάλογη βία κατά οποιουδήποτε προσώπου από μέλη της Αστυνομίας, κατά τη χθεσινή διαμαρτυρία πολιτών.

3825378388847077 image

Επίσης, σημείωσε ότι η διερεύνηση από πλευράς της ΑΑΔΙΠΑ θα διασφαλίσει την αντικειμενική και αμερόληπτη εξέταση του θέματος.

Σημειώνεται ότι χθες σημειώθηκαν επεισόδια και 11 συλλήψεις προσώπων κατά τη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε από ομάδες πολιτών στο κέντρο της Λευκωσίας, παρά το διάταγμα απαγόρευσης, ενώ η αστυνομία εξέδωσε έξι εξώδικες καταγγελίες, που αφορούν στον περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο.

Οι καταγγελίες αφορούσαν, μεταξύ άλλων, σε επίθεση κατά αστυνομικού, σε αντίσταση κατά τη νόμιμη σύλληψη και σε οχλαγωγία.

Εξάλλου, ισχυρή αστυνομική δύναμη βρέθηκε σε διάφορα σημεία της Πρωτεύουσας, με στόχο την πρόληψη και καταστολή της διαμαρτυρίας.

3825378595081721 image

​Οι Αρχές, εκτιμούν ότι οι διαμαρτυρόμενοι μετέβησαν στο χώρο, με σκοπό να δημιουργήσουν επεισόδια, αφού πέταξαν πέτρες, γάλα και πορτοκάλια στους αστυνομικούς, οι οποίοι για να διαλύσουν τον όχλο έκαναν χρήση ειδικού οχήματος, το οποίο προχώρησε με ρίψεις νερού στους διαδηλωτές.

3825381167242697 image

 Ζητά εξηγήσεις το ΔΗΣΥ

Την ίδια ώρα, πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσαν τα επεισόδια, με τον Δημοκρατικό Συναγερμό να αναφέρει πως «τα όσα έγιναν χθες στο κέντρο της Λευκωσίας δεν τιμούν τη χώρα μας». 

Όπως αναφέρει, «ως Δημοκρατικός Συναγερμός καταδικάζουμε έντονα την υπέρμετρη βία που ασκήθηκε χθες από την αστυνομία και ζητούμε εξηγήσεις τονίζοντας οτι η έρευνα θα πρέπει να διενεργηθεί από ανεξάρτητη επιτροπή αφού η Αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό της.

Την ίδια ώρα, με δεδομένο το δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαμαρτύρεται, καταδικαστέα είναι και η παραβίαση των διαταγμάτων κατά του κορωνοϊού. Σ’ αυτό τον δύσκολο και άνισο αγώνα κατά της πανδημίας η τήρηση των μέτρων και η εφαρμογή των διαταγμάτων πρέπει να γίνεται από όλους χωρίς εξαιρέσεις».

3825379112540355 image

Πυρά από ΑΚΕΛ

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ, με ανακοίνωση του αναφέρει πως «η απρόκλητη και αδικαιολόγητη αστυνομική βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, χθες στη Λευκωσία, συνιστά νέο επεισόδιο στον αυταρχισμό και την αλαζονεία της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού. Η Υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας πρέπει να δώσουν απαντήσεις για τις εντολές που έδωσαν χθες και να μην επιχειρήσουν να μετακυλίσουν τις ευθύνες αλλού».

Το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωση του αναφέρει επίσης πως γίνεται ξανά φανερό ότι αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού να μετέλθει, ανάμεσα σε άλλα, τον αυταρχισμό και την κρατική καταστολή απέναντι στη λαϊκή οργή για τα αδιέξοδα στα οποία οδήγησε τη χώρα. Πρόκειται για μια πορεία επικίνδυνη για τις δημοκρατικές ελευθερίες των πολιτών και το κράτος δικαίου».

Παράλληλα, υποδεικνύει πως «οι συνολικές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης δεν αναιρούν τις ευθύνες της Υπουργού, η οποία άλλωστε έχει δείξει δείγματα γραφής της νοοτροπίας και των πρακτικών της. Η Υπουργός οφείλει να πάψει να κρύβεται. Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τα κρούσματα κρατικού αυταρχισμού και η παραίτηση της Υπουργού αποτελεί μονόδρομο».

Τέλος, το ΑΚΕΛ αναφέρει πως «σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα κληθεί να λογοδοτήσει ενώπιον της Βουλής, όπου θα εγγράψει το θέμα το ΑΚΕΛ, τόσο για τις εντολές που έδωσε στην αστυνομία κατά τη χθεσινή διαδήλωση όσο και για τη συνεχιζόμενη αντισυνταγματική απαγόρευση των διαδηλώσεων.

3825380584731229 image

Επικίνδυνη εκτροπή από την δημοκρατία βλέπει το ΔΗΚΟ

Την παραίτηση της Υπουργού δικαιοσύνης αναμείνει το ΔΗΚΟ, το οποίο καταδικάζει με έντονο τρόπο την υπερβολική βία που άσκησε χθες η Αστυνομία, εναντίον πολιτών που διαδήλωναν κατά της διαφθοράς.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, ο τρόπος που ενήργησε η αστυνομία συνιστά επικίνδυνη εκτροπή από τη δημοκρατία και συμπεριφορά αυταρχικού καθεστώτος.

«Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ να χρησιμοποιεί τα υγειονομικά μέτρα ως πρόσχημα για να αποσιωπεί την κριτική που ασκείται εναντίον της».

Τέλος σημειώνει πως για τα έκτροπα υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη η οποία πρέπει να αναληφθεί. «Ως Δημοκρατικό Κόμμα αναμένουμε ότι η Υπουργός Δικαιοσύνης θα πράξει το αυτονόητο: να παραιτηθεί».

Επικρίσεις και από ΕΔΕΚ

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ καταδικάζει, την υπέρμετρη βία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, που υπέδειξαν χθες οι αστυνομικές αρχές στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λευκωσία και τονίζει πως τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν τιμούν ούτε την αστυνομία ούτε καθρεφτίζουν τον αναγκαίο σεβασμό που οφείλει ένα ευρωπαϊκό κράτος να επιδεικνύει απέναντι στους πολίτες του.

«Επαναλαμβάνουμε πως το δικαίωμα των πολιτών στην διαμαρτυρία, με κοσμιότητα και χωρίς προκλήσεις που αποβαίνουν σε βάρος των διεκδικήσεων τους, είναι αναφαίρετο. Η αστυνομία οφείλει να επιδεικνύει σεβασμό απέναντι στους πολίτες και στις διεκδικήσεις τους».

Κατευθυνόμενες οι δήθεν αυθόρμητες κινητοποιήσεις λέει το Κίνημα Αλληλεγγύη

Την δική του θέση για τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες, παίρνει και το Κίνημα Αλληλεγγύη, το οποίο, μέσα από ανακοίνωσή του καταδικάζει την χρήση βίας, κάνει λόγο για εικόνες που θυμίζουν την δολοφονία του George Floyd στις ΗΠΑ και βλέπει κατευθυνόμενες διαδηλώσεις από το ΑΚΕΛ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει ότ με την χθεσινή υπέρμετρη βία που επέδειξε η Αστυνομία Κύπρου και οι δυνάμεις καταστολής εναντίον διαδηλωτών, αποδεικνύεται ότι έχει καταλυθεί η δημοκρατία και μας θυμίζουν εικόνες από την αμερικανική βία εναντίον του George Floyd, οι οποίες πυροδότησαν κύμα αντιδράσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη με το σύνθημα Black Lives Matters.

«Δεν γίνονται αποδεκτές σε καμμιά περίπτωση αυτές οι δικτατορικές συμπεριφορές που παραπέμπουν στα μαύρα χρόνια του ολοκληρωτισμού.

Θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και οι υπεύθυνοι να παραιτηθούν και να φύγουν».

Η ανακοίνωση συνεχίζει τονίζοντας ότι «όσο αφορά στους διαδηλωτές, νομίζουμε πώς η δράση τους δεν ήταν σύννομη προς τις διατάξεις για την προστασία από τη διασπορά του κορωνοϊού, εν τω μέσω αιματηρών μέτρων για την οικονομία και την επιβίωση του λαού (δεδομένου ότι με διατάγματα απαγορεύονται οι διαδηλώσεις), αλλά εκτιμούμε ότι όλες αυτές οι δήθεν αυθόρμητες κινητοποιήσεις είναι κατευθυνόμενες από το ΑΚΕΛ και άλλους «νεοφανείς» επαναστάτες που για χρόνια απομυζούσαν τον Δημοκρατικό Συναγερμό και την εξουσία.

Ανάμεσά τους φυσικά, υπήρξαν και αγνοί αγανακτισμένοι πολίτες. Σημασία όμως έχει ότι η εκδήλωση δεν ήταν αυθόρμητη αλλά καθοδηγούμενη».

Ζητά ανεξάρτητη έρευνα των γεγονότων η Συμμαχία Πολιτών

Σε ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών, απαιτεί άμεση, λεπτομερή και ανεξάρτητη έρευνα των γεγονότων των χθεσινών επεισοδίων, προκειμένου να διαπιστωθεί η πάσα αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Όπως αναφέρει. «τα χθεσινά επεισόδια που είδαμε να καταγγέλλονται και αφορούν άσκηση υπέρμετρης βίας από μέρους της Αστυνομίας, σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς στη Λευκωσία, χρήζουν σοβαρής διερεύνησης».

Παράλληλα, η Συμμαχία Πολιτών, δηλώνει υπέρμαχη της προστασίας λόγω της πανδημίας και αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αναγκαιότητα της εποπτείας εφαρμογής τους. «Ωστόσο, δεν μπορεί η πανδημία να αποτελεί δικαιολογία για άσκηση της οποιασδήποτε μορφής βίας, ή να καταπατείται το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών στη διαμαρτυρία».

​​Ζητούν παραίτηση Γιολίτη οι Οικολόγοι 

Την παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης ζητούν οι Οικολόγοι, οι οποίοι αναφέρουν πως «με μεγάλο προβληματισμό και έκπληξη παρακολουθήσαμε τη στάση της Αστυνομίας, η οποία πριν καν ξεκινήσει η διαδήλωση, ανέμενε τους διαδηλωτές με το όχημα «Αίαντας» και πάνοπλους αστυνομικούς, έτοιμη για βίαιη αντιπαράθεση με τους διαδηλωτές».

«Οι εικόνες με τους διαδηλωτές να αιμορραγούν, τα δακρυγόνα, τα σπρέι πιπεριού και το κανόνι νερού, αποδεικνύουν την υπέρμετρη βία που ασκήθηκε από πλευράς της Αστυνομίας.  Οι σκηνές βίας που διαδραματίστηκαν δεν περιποιούν τιμή για κανένα. Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί η χρήση τέτοιας αστυνομικής βίας προς διαμαρτυρόμενους πολίτες; Ποιος έδωσε διαταγές για αυτές τις ενέργειες κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης; Ποιος θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη για αυτά τα φαινόμενα; Μήπως θα επιχειρηθεί και πάλι να μετακυλιστεί η ευθύνη στην Αστυνομία; Ποιες οι ευθύνες της πολιτικής προϊστάμενης της Αστυνομίας, της υπουργού κ. Γιολίτη; Μήπως αυτά τα γεγονότα αποτελούν ακόμα ένα λόγο για παραίτηση;»

Καταλυτικά, το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει πως «η Κυβέρνηση φαίνεται να έχει ξεπεράσει κάθε όριο».​

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας