Διορίζονται ποινικοί ανακριτές για τη βία, ζήτησε έκθεση γεγονότων η Γιολίτη

«Οι ακραίες συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στην Αστυνομία», διαμηνύει η υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, στον απόηχο των επικρίσεων για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της Λευκωσίας, αναφέροντας την ίδια ώρα πως ζήτησε έκθεση γεγονότων.  

Σε γραπτή της ανακοίνωση η υπουργός Δικαιοσύνη, αναφέρει πως «από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, έκανα ξεκάθαρο στην ηγεσία της Αστυνομίας ότι πρέπει η Αστυνομία να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες στην άσκηση των καθηκόντων τους να μην εφαρμόζουν βίαια μέσα, και η χρήση βίας να είναι η έσχατη λύση, την οποία να χρησιμοποιούν σε αυτοάμυνα στον ελάχιστο απαραίτητο βαθμό και μόνο εάν τα άλλα μέσα παραμένουν αναποτελεσματικά ή δεν παρέχουν καμία προοπτική για την επίτευξη του σκοπούμενου αποτελέσματος».

Παράλληλα, όπως είπε η κ. Γιολίτη, «από τις εικόνες που είδα φαίνεται να απουσιάζει η απαιτούμενη αναλογικότητα, ωστόσο, αυτό θα διαφανεί από τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Σε σχέση με την έρευνα που ζήτησε ο Αρχηγός Αστυνομίας από την Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, η υπουργός ανέφερε πως συμφώνησε με τον Αρχηγό, ώστε να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα.

«Ταυτόχρονα, ζήτησα όπως ετοιμασθεί έκθεση γεγονότων για να πληροφορηθώ για τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν από την ηγεσία στα μέλη της Δύναμης, που βρέθηκαν στα γεγονότα εν ώρα υπηρεσίας», καταλήγει η κ. Γιολίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θύελλα αντιδράσεων για τα επεισόδια-Ζητά έρευνα ο Αρχηγός, πυρά από τα κόμματα

Διορίζονται ποινικοί ανακριτές 

Τη διερεύνηση των ισχυρισμών για άσκηση υπέρμετρης βίας από μέλη της Αστυνομίας το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2021, κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας πολιτών στη Λευκωσία, αποφάσισε η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα.

Σε ανακοίνωσή της, η ΑΑΔΙΠΑ αναφέρει ότι αποφάσισε την αυτεπάγγελτη διερεύνηση της υπόθεσης, με αφορμή τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο ενδεχόμενο άσκησης υπέρμετρης βίας από μέλη της Αστυνομίας, καθώς επίσης επειδή περιήλθε σε γνώση της η πρόθεση του Αρχηγού Αστυνομίας, να απευθύνει επιστολή στην Αρχή εντός της ημέρας, για  διερεύνηση των επεισοδίων.

Όπως σημειώνει η Αρχή αύριο, 15/02/2021, θα ζητηθεί η συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για διορισμό ποινικών ανακριτών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών