Κυριακή 25 Σεπ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Διορίζονται ποινικοί ανακριτές για τη βία, ζήτησε έκθεση γεγονότων η Γιολίτη

  14/02/2021 12:59
Διορίζονται ποινικοί ανακριτές για τη βία, ζήτησε έκθεση γεγονότων η Γιολίτη

Διορίζονται ποινικοί ανακριτές για τη βία, ζήτησε έκθεση γεγονότων η Γιολίτη

  14/02/2021 12:59

«Οι ακραίες συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στην Αστυνομία», διαμηνύει η υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, στον απόηχο των επικρίσεων για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της Λευκωσίας, αναφέροντας την ίδια ώρα πως ζήτησε έκθεση γεγονότων.  

Σε γραπτή της ανακοίνωση η υπουργός Δικαιοσύνη, αναφέρει πως «από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, έκανα ξεκάθαρο στην ηγεσία της Αστυνομίας ότι πρέπει η Αστυνομία να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες στην άσκηση των καθηκόντων τους να μην εφαρμόζουν βίαια μέσα, και η χρήση βίας να είναι η έσχατη λύση, την οποία να χρησιμοποιούν σε αυτοάμυνα στον ελάχιστο απαραίτητο βαθμό και μόνο εάν τα άλλα μέσα παραμένουν αναποτελεσματικά ή δεν παρέχουν καμία προοπτική για την επίτευξη του σκοπούμενου αποτελέσματος».

Παράλληλα, όπως είπε η κ. Γιολίτη, «από τις εικόνες που είδα φαίνεται να απουσιάζει η απαιτούμενη αναλογικότητα, ωστόσο, αυτό θα διαφανεί από τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Σε σχέση με την έρευνα που ζήτησε ο Αρχηγός Αστυνομίας από την Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, η υπουργός ανέφερε πως συμφώνησε με τον Αρχηγό, ώστε να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα.

«Ταυτόχρονα, ζήτησα όπως ετοιμασθεί έκθεση γεγονότων για να πληροφορηθώ για τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν από την ηγεσία στα μέλη της Δύναμης, που βρέθηκαν στα γεγονότα εν ώρα υπηρεσίας», καταλήγει η κ. Γιολίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θύελλα αντιδράσεων για τα επεισόδια-Ζητά έρευνα ο Αρχηγός, πυρά από τα κόμματα

Διορίζονται ποινικοί ανακριτές 

Τη διερεύνηση των ισχυρισμών για άσκηση υπέρμετρης βίας από μέλη της Αστυνομίας το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2021, κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας πολιτών στη Λευκωσία, αποφάσισε η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα.

Σε ανακοίνωσή της, η ΑΑΔΙΠΑ αναφέρει ότι αποφάσισε την αυτεπάγγελτη διερεύνηση της υπόθεσης, με αφορμή τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο ενδεχόμενο άσκησης υπέρμετρης βίας από μέλη της Αστυνομίας, καθώς επίσης επειδή περιήλθε σε γνώση της η πρόθεση του Αρχηγού Αστυνομίας, να απευθύνει επιστολή στην Αρχή εντός της ημέρας, για  διερεύνηση των επεισοδίων.

Όπως σημειώνει η Αρχή αύριο, 15/02/2021, θα ζητηθεί η συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για διορισμό ποινικών ανακριτών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας