Από συναγωνιστές… αντίπαλοι-Η απόφαση και η μάχη στην κούρσα των βουλευτικών

Ήταν πρωτεργάτες σε πολλές μάχες, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των συναδέλφων τους. Έγιναν τα πρόσωπα της μεγαλύτερης κρίσης, που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια στην παιδεία, όταν η Κυβέρνηση έλαβε σειρά αποφάσεων, που δεν έβρισκε σύμφωνους τους εκπαιδευτικούς. Κράτησαν πανό και ντουντούκες, οργάνωσαν ομάδες εκπαιδευτικών, περπάτησαν μέχρι το Προεδρικό, φώναξαν για τα δικαιώματά τους και άφησαν τη δική τους ιστορία στον εκπαιδευτικό συνδικαλισμό. Τώρα, από σύμμαχοι έρχονται αντιμέτωποι, διεκδικώντας και οι δύο μία θέση στα έδρανα της Βουλής. Ο λόγος για τους πρώην προέδρους ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ, Φίλιο Φυλακτού και Γιάννο Σωκράτους.

Οι δύο εκπαιδευτικοί είχαν αναλάβει τα ηνία των οργανώσεων που αντιπροσωπεύουν τους δασκάλους και τους καθηγητές και ηγήθηκαν σε δύσκολες περιόδους. Ουκ ολίγες φορές ένωσαν τις δυνάμεις και τις φωνές τους, για να υπερασπιστούν τον τομέα και τους συναδέλφους τους. Στο πλευρό τους, φυσικά είχαν και όλους τους εκπαιδευτικούς που τους ανέδειξαν στις θέσεις αυτές, καθώς και την υπόλοιπη ηγεσία των οργανώσεων. Τώρα καλούνται να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και της κοινωνίας, για να τους κατατάξει ανάμεσα στους εκλεκτούς, που θα αποτελέσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Φίλιος Φυλακτού είχε δείξει τις προθέσεις του, να διεκδικήσει μία θέση στην Βουλή των Αντιπροσώπων, από την στιγμή που είχε ανακοινώσει την παραίτησή του, από τη θέση του προέδρου της ΠΟΕΔ, δύο μήνες πριν την λήξη της θητείας του.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στον REPORTER, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ερωτηθείς για τις πληροφορίες που τον ήθελαν υποψήφιο στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ο κ. Φυλακτού απάντησε «ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι γνωστό ότι αποτελεί τον ιδεολογικό χώρο στον οποίο ανέκαθεν ανήκα και ανήκω. Εξάλλου στην ΠΟΕΔ ήμουν εκλελεγμένος με την ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ που πρόσκειται στον ΔΗ.ΣΥ. Υπάρχει όντως ενδεχόμενο, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν τελικά, να θέσω υποψηφιότητα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές σε μια συνειδητή προσπάθεια να υπηρετήσω τον τόπο μου και την κοινωνία με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ειλικρίνειας και υπευθυνότητας από τη θέση του βουλευτή, εάν και εφόσον ευοδωθεί η όλη προσπάθεια».

Σήμερα, κληθείς να σχολιάσει κάποιους από τους λόγους που τον ώθησαν να υποβάλει υποψηφιότητα, ο κ. Φυλακτού σημείωσε πως «μετά από πολύτιμη γνώση και εμπειρία που είχα όλα αυτά τα χρόνια, συνδυάζοντας την ιδιότητα του εκπαιδευτικού με τον συνδικαλισμό και τον εκπαιδευτικό συνδικαλισμό, θεωρώ ότι έχω θεμελιώσει μια πολύ καλή προκειμένου να μπορέσω να προσφέρω, εκπροσωπώντας τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσές μου στη Βουλή, με επίκεντρο της προσπάθειάς μου τον άνθρωπο. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μία κατάσταση, που το πολιτικό σκηνικό χρειάζεται να κερδίσει την εμπιστοσύνη του απλού κόσμου. Δεν χρειάζεται πολλά σλόγκαν ο κόσμος πλέον, δεν πείθουν πλέον τα μεγάλα και βαρύγδουπα λόγια, όπως δεν πείθουν οι πολιτικές και επικοινωνιακές συγκρούσεις. Η κοινωνία απαιτεί σήμερα επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην πράξη. Θέλει έργα και όχι λόγια».

Σχολιάζοντας ότι ανάμεσα στους ανθυποψηφίους του είναι και ο Γιάννος Σωκράτους, ένα άτομο, με το οποίο συναγωνιζόταν, χτίζοντας ένα κοινό μέτωπο σε πολλούς αγώνες, ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕΔ υπέδειξε πως «το γεγονός ότι ο κόσμος δεν θέλει επικοινωνιακές πολιτικές συγκρούσεις, επειδή δεν του επιλύουν τα προβλήματά του, μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα ότι είμαι με το Γιάννο σε δύο αντίθετα πολιτικούς χώρους. Είναι ξεκάθαρο ότι για να επιλυθούν προβλήματα, για να προχωρήσουμε μπροστά χρειάζεται ανταλλαγή απόψεων, όλων των απόψεων ακόμη και αντίθετων και πολύ περισσότερο απαιτείται σύνθεση και σύγκλιση απόψεων πάντοτε βέβαια μέσα σε ένα πλαίσιο αρχών, αξιών και θεμελιωδών θέσεων. Ο ιδεολογικοπολιτικός χώρος με τον φίλο και συνάδελφο Γιάννο Σωκράτους είναι αναμφισβήτητα επί ουσιωδών σημείων διαφορετικός. Κάτι όμως που είναι ασφαλώς θεμιτό, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κρίσιμα ζητήματα που έχουμε ενώπιον μας σήμερα ως τόπος, με πρώτιστο το εθνικό θέμα και όλα τα υπόλοιπα, κοινωνικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά κ.ά. επιβεβαιώνουν ότι η τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, οι θέσεις που βασίζονται σε πειστικά δεδομένα μπορούν να μας οδηγήσουν συλλογικά στο να βρούμε ή να επινοήσουμε εξόδους από τα αδιέξοδα. Συνεπώς, στη βάση αρχών και αξιών και σε συνδυασμό με την δυνατότητα εποικοδομητικού και γόνιμου διαλόγου, μπορούμε να πάρουμε τον τόπο μπροστά, που είναι το μεγάλο ζητούμενο. Ενώπιον της κοινωνίας καταθέτω τη διάθεση για σκληρή και μεθοδική δουλειά, έντιμη και καθαρή στρατηγική και αφοσίωση στο καθήκον και στον τόπο μας».

Από την άλλη πλευρά, ο Γιάννος Σωκράτους μπορεί να παρέδωσε τα ηνία της ΟΕΛΜΕΚ στον Κώστα Χατζησάββα, μετά από μία διετία φωτιά για τα εκπαιδευτικά δρόμενα, ωστόσο δεν έμεινε καθόλου στην αφάνεια. Παρέμεινε ενεργός στην οργάνωση των καθηγητών, ενώ αρκετές φορές εξέφρασε την άποψή του, για τα κακώς έχοντα στον χώρο τους, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ερωτηθείς για τον λόγο που αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, σημείωσε πως «αν υποχρέωση κάθε πολίτη είναι η συμμετοχή στα κοινά, όπως συνηθίζουμε να λέμε, τότε σήμερα, θεωρώ ότι είμαστε διπλά υποχρεωμένοι να το πράξουμε αυτό, καθώς πρέπει να πάρουμε ξεκάθαρη θέση και να είμαστε απέναντι στα όσα απαράδεκτα και θλιβερά παρατηρούμε στη χώρα μας: διαφθορά, διαπλοκή, εκφυλισμό των θεσμών, καταπάτηση των νόμων και ατιμωρησία, οξυμένες κοινωνικές και άλλες ανισότητες, κρίση της πολιτικής και απαξίωση των πολιτικών, τεράστια οικονομικά προβλήματα κ.λπ. Μαζί μ’ αυτά, υπάρχει ασφαλώς - και είναι κυρίαρχο - το για δεκαετίες άλυτο Κυπριακό πρόβλημα, με τους κινδύνους της διχοτόμησης  να μας κυκλώνουν, δυστυχώς, ολοένα και περισσότερο. Συνεπώς, κάτι πρέπει να γίνει. Κάτι πρέπει να αλλάξει. Σ’ αυτή την προσπάθεια δηλώνω κι εγώ τη δική μου παρουσία μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ – ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. Ο καθένας ας δώσει τη δική του μάχη, απ’ όπου και όπως μπορεί, γιατί όντως αξίζουμε μιαν καλύτερη Κύπρο, την οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε με το βλέμμα στραμμένο πρωτίστως στον άνθρωπο και στις δημιουργικές του δυνάμεις». 

Όσον αφορά στο γεγονός ότι απέναντί του βρίσκει ένα παλιό του συναγωνιστή, ανέφερε ότι «με τον Φίλιο όντως ζήσαμε μιαν πολύ δύσκολη περίοδο, τη δυσκολότερη που έζησε ο χώρος της Εκπαίδευσης τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς έτυχε την επίμαχη χρονική στιγμή να είμαστε στην Προεδρία της ΟΕΛΜΕΚ και της ΠΟΕΔ, αντίστοιχα. Αυτή η συμπόρευση μας έφερε, όπως ήταν αναμενόμενο πάρα πολύ κοντά, γι’ αυτό και έχουμε πολλά πράγματα να θυμόμαστε. Προσωπικά, θα ήθελα να του ευχηθώ καλή επιτυχία και το σίγουρο είναι ότι όταν υπάρχει πολιτικός πολιτισμός οι διαφωνίες σε μια δημοκρατία πρέπει να είναι γιορτή. Ο κόσμος δεν έχει άλλες αντοχές για ανώφελες συγκρούσεις και επικοινωνιακά τεχνάσματα. Η κοινωνία αναμένει από τους πολιτικούς ορθό λόγο, μέτρο, συνέπεια, ήθος, λύσεις στα προβλήματά της και όραμα για έναν κόσμο καλύτερο και κυρίως ανθρωπινότερο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση
Ανεξάρτητη υποψηφιότητα αντιδημάρχου για τον «Στρόβολο του αύριο» υπέβαλε ο Αιμίλιος Μιχαήλ
ΔΗΣΥ για την έλλειψη πτητικών μέσων-«Η παραδοχή της αρμόδιας υπουργού δεν αρκεί»