Φ. Φυλακτού στον REPORTER: Ενδεχομένως να υποβάλω υποψηφιότητα στις βουλευτικές

Ήταν πρωταγωνιστής ουκ ολίγες φορές, σε αρκετά θέματα. Βγήκε στους δρόμους και φώναξε, μαζί με άλλους 10,000 εκπαιδευτικούς, για την παιδεία. Ο Φίλιος Φυλακτού, επί δέκα συναπτά έτη βρισκόταν στην ηγεσία της ΠΟΕΔ και δεν κρυβόταν πίσω από το δάκτυλό του.
 
Μετά από τόσα χρόνια, ο τέως πρόεδρος της ΠΟΕΔ επιστρέφει στην ενεργό εκπαιδευτική δράση, σε μία περίοδο πρόκληση για το εκπαιδευτικό σύστημα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο Φίλιος Φυλακτού σχολιάζει τα τεκτενώμενα στην παιδεία, θυμάται όλα αυτά που αποκόμισε από τον συνδικαλισμό, αναφέρεται στον υπουργό με τον οποίο δεν είχαν άρτιες σχέσεις και ξεκαθαρίζει αν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
 
Μετά από τόσα χρόνια στον συνδικαλισμό, επιστρέφετε στα έδρανα και στην ενεργό εκπαιδευτική δράση. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;
Από τα συνολικά 25 χρόνια υπηρεσίας που έχω ως δάσκαλος, τα 15 ήταν στην ενεργό, στη μάχιμη εκπαιδευτική δράση και τα 10 στην ηγεσία της ΠΟΕΔ. Συνεπώς, η επιστροφή μου στα σχολεία, που ήταν μια συνειδητή επιλογή, με ικανοποιεί και ταυτόχρονα αποτελεί μια πρόκληση για προσφορά μετά και από τη θητεία με τις τόσες εμπειρίες στην προεδρία της ΠΟΕΔ. Το λειτούργημα του δασκάλου και η προσφορά στα παιδιά προσφέρει μια εσωτερική, ηθική ικανοποίηση και μια αυτοπραγμάτωση μοναδική που, πραγματικά, μου έλειψε τα τελευταία χρόνια. Οφείλω όμως να πω ότι όλα αυτά τα χρόνια που ήμουν πρόεδρος της ΠΟΕΔ, κατέχοντας τη θέση του απλού δασκάλου, όλες τις αξιολογήσεις μου τις έκανα στην τάξη διδάσκοντας. Ήταν κι αυτό ένας τρόπος για να έχω μια στοιχειώδη, έστω, επαφή.
 
-Πώς πήρατε την απόφαση να παραιτηθείτε από την προεδρία της ΠΟΕΔ, πριν λήξει η θητεία σας; Γιατί δεν θα επαναδιεκδικήσατε τη θέση;
Από τον Φεβρουάριο του 2020 δήλωσα επίσημα ότι δεν θα επαναδιεκδικούσα τη θέση του προέδρου της ΠΟΕΔ, γιατί πιστεύω ότι τα 10 χρόνια σε αυτή τη θέση, τρεις συνεχείς θητείες, είναι αρκετά και επιβάλλεται η ανανέωση και η αλλαγή. Η πανδημία ανέβαλε τις εκλογικές διαδικασίες που θα λάμβαναν χώρα τον Μάιο του 2020 και αποφασίστηκε να διεξαχθούν στις 24 Σεπτεμβρίου 2020. Ως εκ τούτου, θα έπρεπε να παραμείνω στην ΠΟΕΔ μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου και μετά να αποχωρήσω. Κάτι που δυσκόλευε και την τοποθέτησή μου σε σχολείο και που θα δημιουργούσε μια αναστάτωση και για τη σχολική μονάδα, αλλά και για μένα προσωπικά. Από τη στιγμή που βρέθηκε το πρόσωπο που θα με αντικαθιστούσε τους δύο τελευταίους μήνες (Αύγουστο, Σεπτέμβριο) με την προοπτική να αποκτήσει και μια σχετική εμπειρία 2 μηνών πριν τις εκλογές, θεώρησα ότι το όλο σκεπτικό ήταν σωστό από πολλές απόψεις και έτσι επέλεξα να αποσυρθώ.
 
-Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στην Παιδεία αυτή τη στιγμή; Πώς σχολιάζετε την παράταση έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς;
Τα σχολεία ανοίγουν υπό ιδιάζουσες και πρωτοφανείς συνθήκες, της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτό το δεδομένο εξυπακούει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε πολλά πράγματα και ιδιαίτερα στην ασφάλεια και υγεία όλων (παιδιών, εκπαιδευτικών, άλλου προσωπικού των σχολείων, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας). Ταυτόχρονα, υπάρχει και το συγκείμενο της ανάγκης να λειτουργήσει η οικονομία κατά το δυνατό ομαλά με απώτερο σκοπό το γενικότερο καλό και κυρίως να διασφαλίσουν χιλιάδες εργαζόμενοι την εργασία τους. Συνεπώς, όλοι επιβάλλεται να υπερβάλουμε εαυτούς, να σηκώσουμε μανίκια και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τον τόπο μας. Οι εκπαιδευτικοί το απέδειξαν έμπρακτα και κατά την επιστροφή στα σχολεία τον περασμένο Μάιο μετά την καραντίνα. Είμαι βέβαιος ότι και τώρα θα πράξουν το ίδιο. Η παράταση της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς θα μπορούσε να αποφευχθεί με καλύτερο προγραμματισμό σε σχέση με τις διαδικασίες ανοίγματος στις υπάρχουσες υγειονομικές συνθήκες, αλλά και με μακρόπνοο προγραμματισμό για τον κλιματισμό στα σχολεία μας που έπρεπε να τρέχει ήδη εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια. Δυστυχώς, όμως, τα γεγονότα και οι καταστάσεις μας πρόλαβαν για ακόμη μια φορά.
 
-Υπάρχει πάλι ένας αναβρασμός στην Παιδεία που έχει σχέση με το Υγειονομικό Πρωτόκολλο, αλλά και με την ετοιμότητα των αιθουσών διδασκαλίας. Πώς το σχολιάζετε;
Όταν μείναμε την τελευταία στιγμή είναι αναμενόμενο να γίνουν λάθη και να υπάρχει αναβρασμός. Το Υγειονομικό Πρωτόκολλο και ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων το φετινό Σεπτέμβριο θα έπρεπε να προετοιμάζεται από τον περασμένο Μάιο και να είναι ολοκληρωμένο το αργότερο στο τέλος Ιουλίου στη βάση ενός σεναρίου που θα ήταν προσαρμοσμένο ακόμα και σε χειρότερα δεδομένα από τα σημερινά και ανάλογα να διαφοροποιηθεί. Αυτό δεν έγινε και έτσι φτάσαμε αδικαιολόγητα στο σημείο που είμαστε σήμερα. Κάτι που πλήττει τα παιδιά μας και ασφαλώς το Δημόσιο Σχολείο.
 
-Τόσα χρόνια στον συνδικαλισμό τι έχετε αποκομίσει όσον αφορά την άποψη του κόσμου για τους εκπαιδευτικούς;
Η άποψη του κόσμου για τους εκπαιδευτικούς είναι κάτι που υπάρχει κατά πανομοιότυπο τρόπο σε ολόκληρο τον κόσμο και εκτείνεται από το ένα άκρο στο άλλο. Από την εκτίμηση, την αναγνώριση και την αποδοχή έως την απαξίωση, την απόρριψη και την περιφρόνηση. Αυτό είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο, όμως εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε υποχρέωση με τις πράξεις, τις δράσεις και την εργατικότητά μας να βελτιώνουμε συνεχώς στον μέγιστο δυνατό βαθμό αυτή την εικόνα/άποψη κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο περισσότερη εκτίμηση, αναγνώριση και αποδοχή. Το απόλυτο είναι αδύνατο να συμβεί, έτσι ας προσπαθούμε για το μέγιστο δυνατό. Θα τολμήσω να πω ότι έχουμε κι εμείς μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση αυτή και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη διαμόρφωση της εικόνας μας.
 
-Τι σας έμεινε χαραγμένο στο μυαλό από τους αγώνες σας στην ΠΟΕΔ;
Οπωσδήποτε ο μεγαλειώδης αγώνας ολόκληρου του εκπαιδευτικού κόσμου το καλοκαίρι του 2018, με τον οποίο αξιώσαμε και κερδίσαμε πάνω από όλα την επαναφορά των θεσμοθετημένων διαδικασιών διαλόγου ανάμεσα στον Εργοδότη και τους Εργοδοτούμενους για όλα τα θέματα (εκπαιδευτικά, εργασιακά κ.ά.) και την αποφυγή αυθαιρεσιών. Κάτι, που αποτέλεσε την αρχή για να επανακτηθεί σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα μετά τη χαλάρωση στην τήρηση των θεσμοθετημένων αυτών διαδικασιών κατά και μετά την οικονομική κρίση που πέρασε ο τόπος μας. Όλη η δικαιολογημένη αντίδραση των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων και των εκπαιδευτικών το καλοκαίρι του 2018, σταμάτησε ουσιαστικά όταν άνοιξε ο δρόμος του διαλόγου ο οποίος πραγματικά καταστρατηγήθηκε ανεξήγητα και αιφνιδιαστικά.
 
-Με ποιο Υπουργό, κατά τη διάρκεια της θητείας σας, ήταν πιο άρτια η συνεργασία και με ποιο η πιο δύσκολη;
Η συνεργασία με τους εκάστοτε Υπουργούς Παιδείας κινείται μέσα σε ένα λογικό και αναμενόμενο πλαίσιο, στο οποίο προσπαθούμε, κατά μέσο όρο να συναντιόμαστε κάπου στη μέση. Αυτό ίσχυσε στις πλείστες των περιπτώσεων με τους έξι Υπουργούς Παιδείας που συνεργάστηκα όλα αυτά τα χρόνια. Υπήρχε εποικοδομητικός διάλογος, αντιπαράθεση απόψεων με εκατέρωθεν τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, σύγκλιση και συμφωνία στο μέτρο του δυνατού και του εφικτού. Με ειλικρίνεια θα πω ότι αυτό δεν ίσχυσε κατ’ εξαίρεση με τον τέως Υπουργό Παιδείας τον κ. Χαμπιαούρη και γι’ αυτό τα πράγματα έφτασαν στα άκρα και οδηγηθήκαμε στη μεγαλύτερη και χειρότερη εκπαιδευτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Με του πρώην Υπουργούς κ. Αντρέα Δημητρίου, κ. Γιώργο Δημοσθένους, κ. Κυριάκο Κενεβέζο, κ. Κώστα Καδή, αλλά και τον νυν Υπουργό κ. Πρόδρομο Προδρόμου, τους οποίους δράττομαι της ευκαιρίας να τους ευχαριστήσω και δημόσια, είχαμε μια καλή συνεργασία που στηριζόταν στον διάλογο.
 
-Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να θέσετε υποψηφιότητα για βουλευτής με τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Επιβεβαιώνεται αυτές τις πληροφορίες;
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι γνωστό ότι αποτελεί τον ιδεολογικό χώρο στον οποίο ανέκαθεν ανήκα και ανήκω. Εξάλλου στην ΠΟΕΔ ήμουν εκλελεγμένος με την ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ που πρόσκειται στον ΔΗ.ΣΥ. Υπάρχει όντως ενδεχόμενο, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν τελικά, να θέσω υποψηφιότητα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές σε μια συνειδητή προσπάθεια να υπηρετήσω τον τόπο μου και την κοινωνία με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ειλικρίνειας και υπευθυνότητας από τη θέση του βουλευτή, εάν και εφόσον ευοδωθεί η όλη προσπάθεια.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια