Ένα βήμα πιο κοντά στο «ναι» για προϋπολογισμό-Βλέπει αρχηγούς ο Αναστασιάδης

Την κρισιμότητα των στιγμών και την ανάγκη για υπερψήφιση του προϋπολογισμού, ώστε η χώρα να αποφύγει νέα δύσβατα μονοπάτια, αναμένεται να τονίσει στους αρχηγούς των κομμάτων που ανηφορίζουν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται να εξηγήσει στα κόμματα τις αλλαγές που επήλθαν στον προϋπολογισμό μετά τον διάλογο που προηγήθηκε, αναδεικνύοντας παράλληλα και τις ενδεχόμενες δυσκολίες που είναι δεδομένο ότι θα προκύψουν σε περίπτωση νέας καταψήφισης.
 
Τις τελευταίες εβδομάδες μετά τις «πόρτα πόρτα» επαφές που πραγματοποίησαν αρχηγοί κομμάτων με υπουργούς της Κυβέρνησης και τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, δημιουργήθηκε ένα αισιόδοξο κλίμα, ότι τελικά ο προϋπολογισμός θα λάβει το πράσινο φως από τη Βουλή. Μετά από τον διάλογο που προηγήθηκε, το Υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας ένα αγώνα δρόμου, ετοίμασε τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, ο οποίος θα παρουσιαστεί σήμερα από τον Κωνσταντίνο Πετρίδη στους αρχηγούς στις δέκα το πρωί.
 
Στόχος της Κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει πως τα κόμματα που επέδειξαν βούληση να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό εάν ικανοποιηθούν οι προτάσεις τους, να πεισθούν ώστε να εκκινήσουν οι διαδικασίες για κατάθεση, συζήτηση και ψήφιση του από τη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι ο διάλογος που προηγήθηκε, έγινε με την ΕΔΕΚ, τη Συμμαχία Πολιτών, το Κίνημα Αλληλεγγύης και τους βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετρούν τα κουκιά τους Πετρίδης και Ζέτα για τα νέα μέτρα-Πυρετώδεις διεργασίες
 
Με βάση τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται μέχρι σήμερα, Αλληλεγγύη και Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, βρίσκονται πιο κοντά στην υπερψήφιση του προϋπολογισμού, ενώ ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών, αναμένουν να ακούσουν την τύχη των προτάσεων τους που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, πέραν των όσων έχουν ήδη ενταχθεί στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό.
 
Πέραν των ζητημάτων που προκύπτουν μέσα από τις προτάσεις των δύο κομμάτων για τον προϋπολογισμό, τις προηγούμενες ημέρες προέκυψε και το ζήτημα με την πρόταση Νόμου που κατέθεσαν στη Βουλή οι δύο βουλευτές της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου και Ηλίας Μυριάνθους για το ζήτημα των εκποιήσεων. Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα η Βουλή υπερψήφισε την πρόταση που κατέθεσαν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για το πλαίσιο αφερεγγυότητας.
 
Οι δύο βουλευτές με την πρόταση Νόμου που κατέθεσαν, επιδιώκουν να καλύψουν κάποια κενά εκείνης της πρότασης για προστασία σε ορισμένες κατηγορίες σύμβασης υποθήκης που αφορούν είτε στη βασική κατοικία είτε στην επαγγελματική στέγη είτε σε ιδιοκτησία η οποία χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς να μην πωλείται με τον αυτοματοποιημένο τρόπο με τον οποίον γίνονται σήμερα οι εκποιήσεις, προκειμένου να διασωθεί ο κοινωνικός ιστός.
 
Κωστής Ευσταθίου και Ηλίας Μυριάνθους χαρακτηρίζουν την ψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης, ως κόκκινη γραμμή για τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στον προϋπολογισμό και πλέον το μπαλάκι, επί της ουσίας βρίσκεται στον Αβέρωφ Νεοφύτου και το Δημοκρατικό Συναγερμό, που με τις ψήφους των βουλευτών του θα κριθεί η τύχη της πρότασης και κατ΄ επέκταση η στάση των δύο βουλευτών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνει το... εμβόλιο για προϋπολογισμό η Κυβέρνηση-Εφιάλτης η καταψήφιση
 
Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, αναμένει να ακούσει όσα έχει να πει ο Νίκος Αναστασιάδης σήμερα, τα οποία θα μεταφέρει στα συλλογικά όργανα του κόμματος που θα κληθούν να λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Αφού έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις προτάσεις που έγιναν αποδεκτές και τις προτάσεις που απορρίφθηκαν, στην ΕΔΕΚ, οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, εάν και εφόσον ο προϋπολογισμός κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.
 
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, στην ΕΔΕΚ, συνδέουν πλήρως το ζήτημα του προϋπολογισμού με την εξέλιξη της πανδημίας, τα νέα μέτρα για lockdown που αναμένεται να ανακοινώσει η Κυβέρνηση και την ανάγκη που υπάρχει για ξεκλείδωμα των κονδυλιών για χρηματοδότηση των πακέτων στήριξης του Υπουργείου Εργασίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στον αέρα τα Ειδικά Σχέδια-«Χωρίς προϋπολογισμό δεν ξεκινούν πληρωμές»
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Γιώργος Λιλλήκας από τη Συμμαχία Πολιτών, ο οποίος εξάλλου, λόγω της επικείμενης εκλογικής συνεργασίας του κόμματος του με τους Σοσιαλιστές, αναμένεται να κινηθεί με πανομοιότυπο τρόπο με την ΕΔΕΚ. Η αίσθηση που υπάρχει, αναφορικά με τη στάση των δύο κομμάτων, πάντως, είναι πως η προσπάθεια διαλόγου των τελευταίων εβδομάδων, απέδωσε καρπούς και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών, θα πουν το «ναι» στον προϋπολογισμό.
 
Από εκεί και πέρα ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τα όσα άκουσε από τους υπουργούς της Κυβέρνησης, εμφανίστηκε η Ελένη Θεοχάρους και το επικρατέστερο σενάριο, όπως και για τους τρεις βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, είναι να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι δύο ψήφοι των βουλευτών του ΕΛΑΜ, οι οποίοι, πέραν των κονδυλίων που αφορούν τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων, τα δίδακτρα Τουρκοκύπριων και κονδύλια για τους αιτητές ασύλου, υπερψήφισαν και τον προηγούμενο προϋπολογισμό.
 
Αρνητικά, στον προϋπολογισμό, λόγω διαφορετικής φιλοσοφίας, αναμένεται να ταχθούν ΑΚΕΛ, Οικολόγοι και Άννα Θεολόγου. Το ΔΗΚΟ, επίσης θα ταχθεί αρνητικά, όχι επειδή διαφωνεί με τον προϋπολογισμό, αλλά επειδή επιμένει στην παράδοση των φακέλων των πολιτογραφήσεων στον Γενικό Ελεγκτή.
 
Με αυτά τα δεδομένα, εάν και εφόσον τελικά ΕΔΕΚ και Συμμαχία υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό, τότε αυτός θα εγκριθεί με 29 ψήφους υπέρ και 26 εναντίον. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου, έχει επαναλάβει πως σκέφτεται πολύ σοβαρά, σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός κρίνεται στην ψήφο, να λειτουργήσει ανεξάρτητα από τη στάση του κόμματος του και να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό.
 
Εξάλλου, λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων που υπάρχουν, δεν αποκλείεται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αμέσως μετά τη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς, να καταθέσει τον προϋπολογισμό στο Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να κατάθεση του στη Βουλή τη Δευτέρα. Δεν αποκλείεται, αν οι διαδικασίες στην Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, τρέξουν γοργά, ο προϋπολογισμός να κατατεθεί για ψήφιση την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, ο προϋπολογισμός, θα πάει για ψήφιση, την επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 21 Ιανουαρίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιθέσεις πανταχόθεν κατά Προέδρου-Τα αλλεπάλληλα μέτωπα και το τελευταίο οχυρό

Δειτε Επισης

Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών