Ψάχνει το... εμβόλιο για προϋπολογισμό η Κυβέρνηση-Εφιάλτης η καταψήφιση

Ιδιαίτερα κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν εν πολλοίς, τόσο την πορεία της πανδημίας όσο και την πορεία της οικονομίας, καλείται να λάβει τις επόμενες 24 ώρες σύσσωμο το πολιτικό σύστημα. Μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας και προϋπολογισμός, είναι τα δύο βασικά και αλληλένδετα, καυτά ζητήματα που θα πρέπει να κλείσουν το συντομότερο δυνατό.

Η απόφαση της Βουλής τον περασμένο Δεκέμβριο να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα επιπλέον εμπόδιο που καλείται να υπερπηδήσει η Κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίσει την εφαρμογή των αυστηρότερων μέτρων για την πανδημία, διασφαλίζοντας πως επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που οι εργασίες τους θα ανασταλούν ή θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε αναστολή, θα έχουν εξασφαλισμένη την κρατική βοήθεια, που θα τους επιτρέψει να διατηρηθούν στη ζωή μετά τις δύσκολες ημέρες του lockdown.

Οι προγραμματισμένες για σήμερα κρίσιμες συσκέψεις στο Προεδρικό Μέγαρο με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα του προϋπολογισμού και η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που θα κλείδωνε τα αυστηρότερα μέτρα για την πανδημία, μεταφέρθηκαν για αύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λόγοι που οδήγησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη συγκεκριμένη απόφαση, έχουν να κάνουν, σε ότι αφορά το Υπουργικό, με την προετοιμασία που χρειάζεται να γίνει για την καλύτερη στόχευση των μέτρων, αλλά κυρίως για να προετοιμαστεί καλύτερα η Κυβέρνηση στο κομμάτι των πακέτων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που θα ανασταλεί η λειτουργία τους.

Το κομμάτι της οικονομικής στήριξης των πολιτών μέσω των πακέτων του Υπουργείου Εργασίας, είναι πλέον άμεσα συνυφασμένο με τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού για να αποδεσμευθούν τα κονδύλια που αφορούν εργαζομένους και επιχειρήσεις, επιβάλλεται η έγκριση του. Αυτός είναι και ο λόγος που και η σύσκεψη των Αρχηγών μεταφέρθηκε για αύριο Παρασκευή.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θέλει να ενημερώσει τα κόμματα για το κομμάτι της πανδημίας και τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, δίνοντας τους το στίγμα της κρισιμότητας των στιγμών για τον προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη, μιλώντας στον REPORTER, η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, διαμήνυσε πως χωρίς εγκεκριμένοαπό τη Βουλή προϋπολογισμό, δεν μπορούν να γίνουν πληρωμές προς τους πολίτες που βρίσκονται σε αναστολή από τις αρχές Δεκεμβρίου. Κάτι που σημαίνει πως μια μεγάλη μερίδα κόσμου, που μένει χωρίς εργασία από την 1η Δεκεμβρίου, έχει να δει εισροή χρημάτων στη τσέπη της για σχεδόν ενάμιση μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στον αέρα τα Ειδικά Σχέδια-«Χωρίς προϋπολογισμό δεν ξεκινούν πληρωμές»

Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, πλέον, είναι φανερό πως η στάση κάποιων κομμάτων και ειδικά του ΔΗΚΟ, να καταψηφίσει τον περασμένο Δεκέμβριο τον προϋπολογισμό μετά από δεκαετίες, για ένα ζήτημα μάλιστα εντελώς άσχετο με τα θέματα της οικονομίας, έβαλε σε μπελάδες τον τόπο και δοκιμάζει τα όρια των αντοχών της κοινωνίας και της οικονομίας.

Μια νέα καταψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή, θα αποτελούσε ένα εφιαλτικό σενάριο με ανυπολόγιστες συνέπειες, κυρίως για όσους θα βρίσκονται σε αναστολή εργασιών και θα περιμένουν το έμβασμα από το Υπουργείο Εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι για τον Ιανουάριο η Βουλή ενέκρινε ένα δωδεκατημόριο, που μεταφράζεται σε ένα πόσο περίπου 600 εκ. ευρώ και που αφορά τις πάγιες και βασικές ανάγκες του κράτους, με βάση τον Ιανουάριο του 2020. Συνεπώς ακόμα κι αν τα χρήματα για τα πακέτα στήριξης υπάρχουν στα κρατικά ταμεία δεν μπορούν να αποδεσμευθούν, χωρίς την έγκριση του προϋπολογισμού.

Εξάλλου στο Υπουργείο Οικονομικών, πέραν του προβλήματος με την έγκριση ή μη του προϋπολογισμού, γίνονται ασκήσεις επί χάρτου, σε σχέση με το μέγεθος της νέας οικονομικής στήριξης που θα κληθεί να καταβάλει για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, μετά το νέο καθολικό lockdown που αναμένεται να επιβληθεί. Συνεπώς τα ήδη άσχημα οικονομικά δεδομένα στα κρατικά ταμεία που δημιούργησαν οι εννέα πρώτοι μήνες της πανδημίας, θα βρεθούν σε ακόμα πιο δεινή θέση, κάτι που καλώς ή κακώς, ενδεχομένως να καθορίσει, τόσο το εύρος όσο και τη χρονική έκταση του lockdown.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παράταση στην εξαγγελία των νέων μέτρων-Μεταφέρεται την Παρασκευή το Υπουργικό

Στενό χρονοδιάγραμμα
Αν τα συμπεράσματα της αυριανής σύσκεψης το επιτρέπουν,  και υπάρξει συνεννόηση που διασφαλίζει την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, τότε το Υπουργείο Οικονομικών καλείται να κάνει ένα αγώνα δρόμου με στόχο την κατάθεση του στη Βουλή μέχρι την Δευτέρα. Αμέσως μετά το βάρος θα πέσει στην Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού στην οποία ο Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου, θα παραδώσει τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για να γίνει η συζήτηση.

Στόχος είναι η συζήτηση να ολοκληρωθεί μέσα σε μια ή δύο συνεδριάσεις και ακολούθως ο Νόμος του προϋπολογισμού να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση στην πρώτη προγραμματισμένη συνεδρία του Σώματος για το 2021 στις 14 Ιανουαρίου.

Κρίσιμη σύσκεψη
Με αυτά τα δεδομένα, η αυριανή σύσκεψη στο Προεδρικό, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη σε σχέση με την τύχη που θα έχει ο νέος προϋπολογισμός. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται να παρουσιάσει στους αρχηγούς τις αλλαγές που έγιναν αποδεκτές από την Κυβέρνηση, μέσα από τον διάλογο που υπήρξε τις τελευταίες εβδομάδες με συγκεκριμένα κόμματα, τα οποία δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό σε περίπτωση που ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Στόχος της Κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, είναι η ομαδοποίηση των αιτημάτων των κομμάτων και η επικέντρωση σε κάποια βασικά θέματα που μπορούν να γίνουν κινήσεις για να υπάρξει μια μίνιμουμ ικανοποίηση τους, τονίζοντας παράλληλα την κρισιμότητα των στιγμών σε σχέση με την πανδημία.

Κάτι πάντως που δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται όλα τα κόμματα, αφού αν κοιτάξει κανείς τις επίσημες ανακοινώσεις που εκδίδονται από το Δημοκρατικό Κόμμα, θα διαπιστώσει την επιμονή του Νικόλα Παπαδόπουλου στην καταψήφιση του προϋπολογισμού, από τη στιγμή που δεν ικανοποιείται το αίτημα για παράδοση των φακέλων των πολιτογραφήσεων στον Γενικό Ελεγκτή. Ένα αίτημα πάντως, που και ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής έπαψε να ζητά, σεβόμενος μεν την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα προς την Κυβέρνηση, εκφράζοντας δε τη διαφωνία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιθέσεις πανταχόθεν κατά Προέδρου-Τα αλλεπάλληλα μέτωπα και το τελευταίο οχυρό

Πρωταγωνιστές του διαλόγου των περασμένων εβδομάδων, δεν ήταν άλλοι από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, τον Γιώργο Λιλλήκα, την Ελένη Θεοχάρους καθώς και τους τρεις βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, οι οποίοι είχαν συναντήσεις με υπουργούς της Κυβέρνησης, ώστε να συζητήσουν τις αλλαγές που επιθυμούν, ώστε να δώσουν θετική ψήφο στον προϋπολογισμό. ΑΚΕΛ, Κίνημα Οικολόγων και Άννα Θεολόγου, λόγω διαφωνιών σε ότι αφορά την φιλοσοφία του προϋπολογισμού, αναμένεται να τον καταψηφίσουν. Όπως άλλωστε και το ΔΗΚΟ, το οποίο η Κυβέρνηση απέκλεισε από τον διάλογο των τελευταίων εβδομάδων.

Το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά από τις πλείστες συναντήσεις ήταν θετικό. Αμφότερες οι πλευρές είχαν εκφράσει την ικανοποίηση τους και πλέον αναμένουν η κατανόηση που βρήκαν σε προφορικό επίπεδο τα κόμματα να αποτυπωθεί και στο χαρτί. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες παραμένουν αρκετά αγκάθια, για τα οποία η Κυβέρνηση καλείται να βρει τη χρυσή τομή, ώστε, αφενός να ικανοποιήσει τα κόμματα και να διασφαλίσει τη θετική τους ψήφο και αφετέρου να μην εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό, αλλάζοντας την φιλοσοφία του.

Οι ισορροπίες
Σε ότι αφορά τις ισορροπίες, κάτω από τις οποίες θα διεξαχθεί η νέα ψηφοφορία στη Βουλή, αυτές παραμένουν εύθραυστες. Δεδομένου ότι Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων και Κίνημα Αλληλεγγύης, ξεκαθάρισαν πως η οπτική τους στον νέο προϋπολογισμό θα είναι εντελώς νέα και το γεγονός ότι υπερψήφισαν τον προηγούμενο δεν σημαίνει ουσιαστικά κάτι, η Κυβέρνηση καλείται να πείσει ξανά, πέραν της ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας, και τους πέντε βουλευτές των δύο κομμάτων.

Ειδικότερα, δεδομένες θεωρούνται οι 18 θετικές ψήφοι των βουλευτών του Δημοκρατικού Συναγερμού. Επιπλέον θετικά αναμένεται να ψηφίσουν και οι δύο βουλευτές του ΕΛΑΜ. Το Κίνημα Αλληλεγγύης που δήλωσε ικανοποιημένο μετά τις επαφές που είχε με υπουργούς της Κυβέρνησης, αλλά και οι τρεις Βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυναμένων, επίσης αναμένεται να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Συνεπώς ο αριθμός των βουλευτών που θα υπερψηφίσουν ανεβαίνει στους 25.

Ρυθμιστής για την τύχη του προϋπολογισμού παραμένει η ΕΔΕΚ και η Συμμαχία Πολιτών, με τα δύο κόμματα, ενόψει της εκλογικής τους συνεργασίας στις επικείμενες βουλευτικές να κινούνται με τον ίδιο τρόπο. Συνεπώς αν τελικά πειστούν και πουν το «ναι» στον προϋπολογισμό, τότε ο αριθμός των βουλευτών που θα υπερψηφίσουν θα ανέλθει στους 29.

Κόκκινες γραμμές
Πάντως, το έργο της Κυβέρνησης δεν θα είναι καθόλου εύκολο δεδομένης της σκληρής στάσης που τηρούν οι δύο βουλευτές της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου και Ηλίας Μυριάνθους. Μάλιστα οι δύο κατέθεσαν πρόταση Νόμου στη Βουλή για το θέμα των εκποιήσεων, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζουν κόκκινη γραμμή, σε σχέση με τη ψήφιση του προϋπολογισμού.

Όπως σημειώνει ο Κωστής Ευσταθίου, «για τους συντάκτες των προτάσεων η ρύθμιση των εκποιήσεων αποτελεί κόκκινη γραμμή, ενώ θα γίνει προσπάθεια οι προτάσεις να ψηφιστούν πριν τη ψήφιση του προϋπολογισμού».

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΕΔΕΚ, στόχος των προτάσεων του, είναι η ρύθμιση των εκποιήσεων «κατά τρόπο ώστε ορισμένες κατηγορίες σύμβασης υποθήκης που αφορούν είτε στη βασική κατοικία είτε στην επαγγελματική στέγη είτε σε ιδιοκτησία η οποία χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς να μην πωλείται με τον αυτοποιημένο και πολλές φορές άδικο τρόπο με τον οποίον γίνονται σήμερα οι εκποιήσεις, προκειμένου να διασωθεί ο κοινωνικός ιστός».

Περεταίρω οι Προτάσεις αποσκοπούν στην παροχή πρόσβασης στα Δικαστήρια του ενυπόθηκου οφειλέτη και η παροχή σε αυτόν της ευκαιρίας να αμφισβητήσει το πραγματικό υπόλοιπο της οφειλής του, κάτι το οποίο δεν μπορεί να κάμει σήμερα. Θα δικαιούται επίσης να αμφισβητήσει την νομιμότητα της υποθήκης, όταν η υποθήκη είναι παράνομη και περαιτέρω να διεκδικήσει τον παραμερισμό της πώλησης ή την αναστολή της.

Με τις Προτάσεις προστατεύονται:

  • οι κατοικίες μέχρι ποσού €400.000
  • η επαγγελματική στέγη μέχρι ποσού €500.000
  • τα γεωργικά ακίνητα (στα οποία έχουν ανεγερθεί είτε υποστατικά κτηνοτροφίας είτα άλλα παρεμφερή) μέχρι ποσού €700.000.

Κωστής Ευσταθίου και Ηλίας Μυριάνθους σημειώνουν πως η πιο πάνω προστασία δεν έχει καμία σχέση με τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν επωφελούνται από την Πρόταση. «Από την Πρόταση επωφελούνται οι νοικοκυραίοι, οι οικογενειακές επιχειρήσεις και η γεωργία», εξηγεί.

Για τις προτάσεις των Βουλευτών της ΕΔΕΚ, δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση από το Υπουργείο Οικονομικών αν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Στο μεταξύ αξίζει να σημειωθεί, πως η συγκεκριμένη γραπτή δήλωση του Κωστή Ευσταθίου, με την οποία ενημερώνει για τις κόκκινες γραμμές που ο ίδιος και ο συνάδελφός του, Ηλίας Μυριάνθους, θέτουν, δεν ανέβηκε στην επίσημη σελίδα της ΕΔΕΚ, αλλά στο προσωπικό του ιστολόγιο.

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις