Μετρούν τα κουκιά τους Πετρίδης και Ζέτα για τα νέα μέτρα-Πυρετώδεις διεργασίες

Εξηγήσεις για την αναβολή της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, δίνει η Κυβέρνηση, με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου. Όπως ανέφερε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε χθες το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής για την πανδημία του κορωνοϊού, κατά την οποία συζητήθηκαν και αξιολογήθηκαν οι απόψεις της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παράταση στην εξαγγελία των νέων μέτρων-Μεταφέρεται την Παρασκευή το Υπουργικό
 
Στη γραπτή του δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε πως κατά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα λήψης περαιτέρω μέτρων, με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, όπως ήταν οι ομόφωνες απόψεις των μελών της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας που ταυτόχρονα αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες, ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως καταδεικνύουν και οι σχετικοί συγκριτικοί πίνακες επιδημιολογικών δεδομένων και δεικτών.
 
Ο κ. Κούσιος σημείωσε πως ο υπουργός Υγείας ανέλαβε να προβεί σε λεπτομερή επεξεργασία των νέων μέτρων, ενώ, παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών και η υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέλαβαν να μελετήσουν και να αξιολογήσουν τα προτεινόμενα μέτρα σε σχέση με τις οικονομικές επιπτώσεις καθώς και με την ανάγκη στήριξης των ατόμων και επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν από τα μέτρα αυτά.
 
«Κρίθηκε, ως εκ τούτου, αναγκαίο να αναβληθεί η προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για την Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, ούτως ώστε να δοθεί ικανοποιητικός χρόνος στους αρμόδιους Υπουργούς να ολοκληρώσουν τους σχεδιασμούς και τις αναγκαίες μελέτες. Τόσο τα νέα μέτρα που θα ληφθούν όσο και οι προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα ανακοινωθούν μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 8 Ιανουαρίου».  
 
Η προκαταρτική απόφαση και το αγκάθι της καταψήφισης του προϋπολογισμού

Εξάλλου, σε θρίλερ εξελίσσεται η εξαγγελία των νέων μέτρων για αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας. Η προκαταρκτική απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, είναι η επιβολή σκληρού lockdown τριών εβδομάδων, με κάποιες διαφοροποιήσεις από αυτό της περασμένης άνοιξης. Η Κυβέρνηση επιδόθηκε χθες σε ολονύκτιες ασκήσεις επί χάρτου, ώστε να κλειδώσουν στα νέα μέτρα που θα επιβληθούν, αλλά και τα σχέδια στήριξης που θα εξαγγελθούν από το Υπουργείο Εργασίας. 

Αυτό δεν κατέστη δυνατόν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφού από τη μία πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και από την άλλη, και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικά, τα μέτρα οικονομικής στήριξης τελούν υπό την αίρεση της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο προβληματισμός στο Κυβερνητικό στρατόπεδο είναι μεγάλος, αφού πριν την ανακοίνωση των σκληρών μέτρων επιθυμούν να διασφαλίσουν πως θα υπάρχει παράλληλα και η οικονομική δυνατότα στήριξης των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων που θα πληγούν ή συνεχίζουν να πλήττονται. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέλει να δώσει μια γενική εικόνα στους πολιτικούς αρχηγούς για το τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση, ώστε να το έχουν υπόψην τους για το θέμα του προϋπολογισμού», ανέφερε στον REPORTER Κυβερνητική πηγή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι