Η σπαζοκεφαλιά για Οδυσσέα, τα μελετημένα βήματα και οι... παγίδες του Ανωτάτου

Σε… σπαζοκεφαλιά εξελίσσεται η υπόθεση Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με την Κυβέρνηση να κρατά κλειστά τα χαρτιά της ως προς το ερώτημα εάν τελικά θα προσφύγει ή όχι στο Ανώτατο, την ίδια ώρα που κάνει αγώνα δρόμου και διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων με τα κόμματα για κατάθεση και ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος τινάχτηκε στον αέρα, αφού το ΔΗΚΟ, που είχε παραδοσιακά τον ρόλο του ρυθμιστή, επιμένει στη θέση, που είχε εκφράσει και στο παρελθόν ο Γενικός Ελεγκτής, απαιτώντας να του δοθούν τα στοιχεία για τις πολιτογραφήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προτεραιότητα στον προϋπολογισμό, αφήνει στο περιθώριο τον Οδυσσέα η Κυβέρνηση

Μετά τη στάση του ΔΗΚΟ, η Κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει deal με ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών, αφήνοντας στο περιθώριο τον Νικόλα Παπαδόπουλου, στον οποίο διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να υποκύψει σε οποιοδήποτε εκβιασμό, αφού τα δύο ζητήματα, δηλαδή ο κρατικός προϋπολογισμός και οι έρευνες για πολιτογραφήσεις, ουδεμία σχέση έχουν μεταξύ τους. 

Αναμφίβολα, τα τεκταινόμενα στην πολιτική σκηνή του τόπου, όπως αυτά διαδραματίζονται από τις 27 Νοεμβρίου, όταν ο Γενικός Ελεγκτής δημοσιοποίησε την έκθεση του για τις πολιτογραφήσεις παρά τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα που του έβαζαν βέτο ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες από την Ερευνητική Επιτροπή, εξελίσσονται παράλληλα με το παρασκήνιο των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Σε μια περίοδο που ο τόπος έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεων που έχουν να κάνουν με την πανδημία του κορωνοιού, τα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας, αλλά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, οι πολίτες παρακολουθούν να εξελίσσεται αυτή η άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση, καταλογίζοντας σε κόμματα και Κυβέρνηση τις μεγάλες ευθύνες για τα όσα συμβαίνουν. Στην κοινή γνώμη, επικρατεί η άποψη πως ίσως να μην γίνεται αντιληπτό, πως η ανευθυνότητα και ο λαϊκισμός που παρατηρείται, να πλήττει πρώτα τα κόμματα και να ρίχνει ακόμη περισσότερο το επίπεδο της πολιτικής, στην οποία ένα μεγάλο ποσοστό γύρισε την πλάτη, αφού την ώρα που κάποιοι πιθανόν να μετρούν ψήφους για τις εκλογές, άλλοι μετρούν τα ρέστα τους για να βγάλουν το μήνα, λόγω των οικονομικών συνεπειών που επέφερε η πανδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και φτου ξανά από την αρχή η Οδύσσεια του προϋπολογισμού... Ασήκωτες ευθύνες

Στην παρούσα φάση, προτεραιότητα της Κυβέρνησης αποτελεί η κατάθεση του νέου προϋπολογισμού, καθώς η καταψήφιση του έφερε φουρτούνες στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κάνει ασκήσεις επί χάρτου βάζοντας προτεραιότητες στις δαπάνες, ενώ βρίσκονται στον αέρα σοβαρά ζητήματα, όπως είναι τα σχέδια στήριξης των εργαζομένων λόγω πανδημίας αλλά και τα εμβόλια, αφού πρόκειται για κονδύλια δεν καλύπτονται από το δωδεκατημόριο που εγκρίθηκε από τη Βουλή.  

Ως εκ τούτου, το ζήτημα του Γενικού Ελεγκτή έρχεται σε δεύτερη μοίρα, χωρίς όμως σημαίνει πως οι ενέργειες του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, δεν αποτελούν πονοκέφαλο στην Κυβέρνηση, η οποία αναμένει τον Γενικό Εισαγγελέα να καθορίσει τα επόμενα βήματα. Αν και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες εμφάνιζαν έτοιμη την Κυβέρνηση να κάνει το βήμα στο Ανώτατο μέσω του Γιώργου Σαββίδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, με δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα του Νίκου Αναστασιάδη, είναι τα ζητήματα του προϋπολογισμού, μετά την καταψήφιση του από τη Βουλή.

Εξάλλου, μια πιθανή προσφυγή στο Ανώτατο ενδεχομένως αυτή τη στιγμή να κρύβει παγίδες και να αποτελέσει ναρκοπέδιο για την Κυβέρνηση, αφού σε περίπτωση αποτυχίας, τότε δικαιώνεται, τόσο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, όσο και τα κόμματα που του ύψωσαν ασπίδα προστασίας, ενώ θα επισφραγιστεί η σεναριολογία περί φίμωσης και κουκουλώματος του σκανδάλου για τα διαβατήρια. Κάτι το οποίο δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση η Κυβέρνηση, η οποία θα μετρήσει καλά τα όπλα στην φαρέτρα της πριν την προσφυγή, αφού το μόνο αποτέλεσμα που θα θέλει, είναι μια ετυμηγορία που θα στήνει στο τοίχο τον Γενικό Ελεγκτή και θα δικαιώνει την Κυβέρνηση περί ανάρμοστης συμπεριφοράς. 

Λαμβάνοντας υπόψη το ξεσηκωμό της κοινής γνώμης μετά και τις αποκαλύψεις του Al Jazeera, όπου κατέγραφαν σε ήχο και εικόνα την διαφθορά και την διαπλοκή, θα έλεγε κάποιος πως την δεδομένη στιγμή δεν αποτελεί κίνηση ματ η οποιαδήποτε προσφυγή της Κυβέρνησης στο Ανώτατο, αφού ο κόσμος, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, περιμένει διαφάνεια και τους εμπλεκόμενους να οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης. Μια προσφυγή, ενδεχομένως να μην ερμηνευτεί από την κοινή γνώμη με τον τρόπο που θα ήθελε η Κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει πως πιθανόν να της γυρίσει μπούμερανγκ.  

Από την άλλη, ενδεχομένως αυτός να ήταν και ο λόγος που ο Γενικός Ελεγκτής, ενώ δεν του παραδόθηκαν τα στοιχεία που ζήτησε και ενώ αρχικά είχε προαναγγείλει με προσφυγή στο Ανώτατο, δεν το έπραξε. Το μόνο σίγουρο είναι πως κανένας από τους δύο δεν θέλει να είναι ο ηττημένος της δικαστικής μάχης στο Ανώτατο. 

Την ίδια ώρα, στην περίπτωση ψήφισης του νέου προϋπολογισμού, χωρίς το «ναι» του ΔΗΚΟ και χωρίς να παραδοθούν τα στοιχεία στον Γενικό Ελεγκτή, αφού οι γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα είναι ξεκάθαρες, τότε η Κυβέρνηση κατά κάποιο τρόπο μπορεί μετέπειτα να περάσει στο επόμενο στάδιο, ώστε να μην διασυνδέσει  τα δυο ζητήματα στην παρούσα φάση και να κριθεί για αυτό που επικρίνει τον Νικόλα Παπαδόπουλου. Αντιθέτως δείχνει πως είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα και δεν λειτούργησε εκδικητικά έναντι της στάσης τόσο του ΔΗΚΟ όσο και του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κ. Πετρίδης: Η στάση Οδυσσέα καταδεικνύει την πολιτική σύμπλευση του με το ΔΗΚΟ

Δειτε Επισης

Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου