Κ. Πετρίδης: Η στάση Οδυσσέα καταδεικνύει την πολιτική σύμπλευση του με το ΔΗΚΟ

Περιμέναμε, από ένα κρατικό αξιωματούχο που λέει ότι είναι ανεξάρτητος και δρα βάσει των αρμοδιοτήτων του, όταν γίνεται αντικείμενο πολιτικού εκβιασμού, να διαχωρίσει τη θέση του από μια τέτοια συζήτηση, υποδεικνύει με νόημα ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, αναφερόμενος στη στάση του Γενικού Ελεγκτού Οδυσσέα Μιχαηλίδη τις τελευταίες ημέρες. 

Μιλώντας στον REPORTER, o κ. Πετρίδης, εξηγεί τι σημαίνει για τα οικονομικά του κράτους η καταψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή, σχολιάζει τις πρώτες αντιδράσεις των Οίκων Αξιολόγησης μετά τη νέα κρίση που προκλήθηκε, ενώ στέλνει μήνυμα στα κόμματα τα οποία θα κληθούν να βάλουν πλάτη, ώστε η κρίση να εκτονωθεί, όσο το δυνατό πιο σύντομα και ανώδυνα. 

Μετά τα όσα συνέβησαν στη Βουλή με την καταψήφιση του προϋπολογισμού, μεγάλη μερίδα των πολιτών ανησυχεί πως αυτή η εξέλιξη, θα επηρεάσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Υγείας, καθώς επίσης και τα φάρμακα, τα αναλώσιμα και τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες στη μάχη που δίνει η χώρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα μέχρι στιγμής. «Ξέρω ότι ο υπουργός Υγείας εργάζεται πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και εξετάζει το πότε ακριβώς πρέπει να γίνουν κάποιες πληρωμές. Θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε, ωστόσο μπορεί να δημιουργηθούν και κάποια προβλήματα. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσες είναι οι επιπλέον δαπάνες πέραν του δωδεκατημορίου», εξήγησε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε ότι αφορά, αν και πώς μπορεί να γίνει ιεράρχηση δαπανών από το Υπουργείο, επεσήμανε πως δεν μπορεί να γίνει ιεράρχηση, γιατί κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπει, ούτε το Σύνταγμα, αλλά ούτε και η λειτουργία των δωδεκατημορίων. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, «τα δωδεκατημόρια χωρίζονται ανά κεφάλαιο. Η προτεραιοποίηση και η ιεράρχηση δεν μπορούν να γίνουν από εμένα. Αν δηλαδή είναι προτεραιότητα μου είναι αναπτυξιακό μέτρο δεν μπορώ να το κάνω γιατί δεν δικαιούμαι να συμπεριλάβω αναπτυξιακά μέτρα».

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την μονάδα αιμοκάθαρσης. «Για παράδειγμα η Μονάδα Αιμοκάθαρσης θα ήταν προτεραιότητα που θα πήγαινε για υπογραφή τον Ιανουάριο. Το ίδιο και η πτέρυγα ψυχικής υγείας στην Αθαλάσσα, επίσης δεν μπορεί να προκηρυχθεί. Συνεπώς το θέμα δεν είναι να μπουν προτεραιότητες, αλλά να διαχωρίσουμε τα κεφάλαια του προϋπολογισμού διά δώδεκα για να δούμε τι επιτρέπεται και τι όχι. Υπάρχει πολύ μικρή ευελιξία για να δράσουμε μέσω προτεραιοτήτων. Θα πρέπει να εξετάσουμε τον προϋπολογισμό ανά κεφάλαιο και να διαιρεθεί», εξήγησε.

Ο υπουργός Οικονομικών, ερωτηθείς αν οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί του 2020 που εγκριθήκαν μετά λόγω της πανδημίας, συμπεριλαμβάνονται μέσα στον προϋπολογισμό που έχουμε στη διάθεση μας, ως κράτος, εξήγησε πως με βάση το Σύνταγμα ο προϋπολογισμός που έχουμε στη διάθεση μας είναι αυτός που εγκρίθηκε πέρυσι από τη Βουλή, συνεπώς τα επιπλέον κονδύλια που εγκρίθηκαν μεταγενέστερα για τον προϋπολογισμό, δεν μπορούν να υπολογιστούν. 

Η επόμενη εβδομάδα κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική αφού προγραμματίζεται, τόσο ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, όσο και οι συνάδελφοί του στα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών, να έχουν συναντήσεις με τους νέους ρυθμιστές στη Βουλή. Ειδικότερα, Γιώργος Λιλλήκας και Μαρίνος Σιζόπουλος θα συναντηθούν με τους υπουργούς, ώστε να ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων με στόχο την έγκριση του προϋπολογισμού τον ερχόμενο Ιανουάριο. 

Σχολιάζοντας τις επικείμενες συναντήσεις ο κ. Πετρίδης υπενθύμισε πως ο ίδιος συναντήθηκε, τόσο με τον Μαρίνο Σιζόπουλο όσο και με τον Γιώργο Λιλλήκα και πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή. «Αυτή τη στιγμή, θέτουν νέα πράγματα τα οποία θα εξετάσουμε στο πλαίσιο του εφικτού».

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος πως θα είναι επιτυχημένες οι συγκεκριμένες διαβουλεύσεις, ο κ. Πετρίδης, σημείωσε πως, «είμαι αισιόδοξος ότι θα πρυτανεύσει η υπευθυνότητα για να μην καταστραφεί η χώρα». 

Για το θέμα του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος επέλεξε να μην τοποθετηθεί και να παραμείνει σιωπηλός στο περιθώριο, την ώρα που το ΔΗΚΟ κάνει σημαία το αίτημα του για να του παραδοθούν αντίγραφα φακέλων όλων των πολιτογραφήσεων, ο υπουργός Οικονομικών, εξέφρασε την δυσφορία, του ιδίου αλλά και γενικότερα της Κυβέρνησης για τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα. 

«Νομίζω όλοι περιμέναμε ένας κρατικός αξιωματούχος που λέει ότι είναι ανεξάρτητος και ότι δρα βάσει των αρμοδιοτήτων του, όταν γίνεται το αντικείμενο πολιτικού εκβιασμού για θέματα τόσο σημαντικά που αφορά το μέλλον της χώρας και την επιβίωση της Δημοκρατίας, να διαχωρίσει τη θέση του από μια τέτοια συζήτηση». Και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι δεν το έχει κάνει, νομίζω καταδεικνύει την πολιτική του σύμπλευση με το ΔΗΚΟ αλλά και την πολιτική σκοπιμότητα των ενεργειών του», υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του οίκου αξιολόγησης DBRS Morningstar, ο οποίος δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο, ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κρίση που προέκυψε στην Κύπρο μετά την καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, τονίζοντας τις δυνητικές επιπτώσεις, τόσο στην ικανότητα της Κυβέρνησης να λειτουργεί, όσο και στην οικονομία αν η όλη κατάσταση παραταθεί χρονικά, ο κ. Πετρίδης, εξέφρασε την άποψη πως οι δηλώσεις αυτές, επιβεβαιώνουν και τις ανησυχίες του ίδιου. 

«Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας, ότι οι ξένοι οίκοι ενσωματώνουν και θα ενσωματώσουν τις πολιτικές αστάθειες και τις πολιτικές πραγματικότητες στις αξιολογήσεις τους. Κάτι το οποίο καταδεικνύει μια παράταση και επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης σίγουρα θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία και τις μελλοντικές τους αξιολογήσεις».

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας