Κυρώσεις τόσο όσο και... βλέπουμε-Νέο φιάσκο το επικρατέστερο σενάριο

Ένα ακόμα φιάσκο που θα επιβεβαιώσει το αυταπόδεικτο, ότι δηλαδή τα συμφέροντα και οι σκοπιμότητες κάποιων κρατών μελών, είναι σημαντικότερες από τις αρχές και τις αξίες που υποτίθεται ότι πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να διαδραματιστεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. 

Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της κοροϊδίας θα πρέπει να πάει πίσω σχεδόν έξι μήνες και να παρακολουθήσεις την αλληλουχία των γεγονότων από τότε μέχρι σήμερα. Το καλοκαίρι του 2020 εν μέσω της πανδημίας, η Τουρκία έκανε ένα σημαντικό βήμα. Μετέτρεψε τις απειλές της σε πράξεις πέραν της Κύπρου και κατά της Ελλάδας. Για πρώτη φορά το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εισήλθε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Έτσι κι αλλιώς η Κύπρος αποδεχόμενη τη μοίρα της, εδώ και χρόνια παρακολουθεί τα τουρκικά πλοία να παραβιάζουν την ΑΟΖ της. Χωρίς να έχει ισχυρά ερείσματα, κυρίως λόγω ελλείψεως αποτρεπτικής ισχύος το μόνο που πέτυχε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν να επιβληθούν κυρώσεις προς κάποια στελέχη της ΤΡΑΟ και σε κάποιες εταιρείες που συνεργάστηκαν μαζί της. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το προσχέδιο των συμπερασμάτων

Αυτό που άλλαξε όμως τον περασμένο Ιούλιο ήταν ότι η Τουρκία εισέβαλλε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Έχοντας υπογράψει και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, η Τουρκία ήταν πλέον έτοιμη για το επόμενο βήμα. Η αντίδραση της Ελλάδας ήταν άμεση. Οι δύο χώρες βρέθηκαν στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου. Τότε ήταν που έλαβε δράση η Άγκελα Μέρκελ για να ηρεμήσει τα πνεύματα στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Και το πέτυχε. 

Από τότε όμως μέχρι σήμερα, η Ελλάδα ανέχτηκε την παρουσία του Oruc Reis και των πολεμικών πλοίων που το συνόδευαν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η ανοχή αυτή, όπως και η ανοχή της Κύπρου, ερμηνεύτηκαν και ερμηνεύονται μάλλον, ως αδυναμία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών κρατών σε επίπεδο, ηγετών, υπουργών Εξωτερικών ακόμα και τεχνοκρατών, Αθήνα και Λευκωσία, υποχωρούσαν αναμένοντας από την Τουρκία να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση για διάλογο. 

Αυτή ήταν άλλωστε και η απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής που ασχολήθηκε με το θέμα την 1η Οκτωβρίου. Τότε Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης πήγαιναν αποφασισμένοι να ζητήσουν κυρώσεις από τους ομολόγους τους. Ακόμα και τότε με παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ η κυρώσεις δεν επιβλήθηκαν. Η Μέρκελ πέτυχε να πείσει άπαντες πως η Τουρκία θα αποκλιμακώσει και αν δεν το κάνει τότε θα επιβληθούν κυρώσεις τον Δεκέμβριο. Δηλαδή σήμερα. 

Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα η Τουρκία συνοπτικά, εξέδωσε μια Νavtex για τις έρευνες του Barbaros μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, παραβίαζε επί σχεδόν δυόμισι μήνες την ελληνική υφαλοκρηπίδα, εξήγγειλε νέες γεωτρήσεις από το Yavuz εντός της κυπριακής ΑΟΖ και νότια της Κρήτης, άνοιξε την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και πραγματοποίησε τη φιέστα με το πικ νικ του Ερντογάν, έστειλε χιλιάδες Σύρους μισθοφόρους στον πόλεμο του Αρτσάχ, παραβίασε το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, επιτέθηκε στον Γάλλο Πρόεδρο και ανακοίνωσε σαμποτάζ γαλλικών προϊόντων και άλλα πολλά. 

Θα έλεγε κανείς, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε ότι ήταν στο χέρι του να κάνει για να πείσει και τον πιο άπιστο παρατηρητή, πως δεν πρόκειται να αλλάξει ρότα και πως μάλλον κατανοεί και αναμένει την επιβολή κυρώσεων. 

Κι όμως ακόμα και σήμερα ένα γκρουπ χωρών επιμένει να εργάζεται παρασκηνιακά ώστε να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Μετά και την δημοσίευση από το Reuters του προσχεδίου των συμπερασμάτων χθες, είναι ξεκάθαρο πως η Ευρώπη περνά για ακόμη μια φορά κάτω από τον πήχυ των προσδοκιών. Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης εργάζονται ώστε να ανατρέψουν το νέο φιάσκο που προσπαθεί να επιβάλει η Γερμανία. 

Ειδικότερα το προσχέδιο προβλέπει σε αυτό το στάδιο λήψη κυρώσεων κατά προσώπων και εταιρειών και όχι τομεακές κυρώσεις όπως απαιτούν Κύπρος και Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι κυρώσεις κατά προσώπων, επιβλήθηκαν και το 2019 στην Τουρκία χωρίς να ιδρώνει ιδιαίτερα το αυτί του Ερντογάν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πέφτουν οι μάσκες... Mε φτηνές δικαιολογίες συνεχίζουν να χαϊδεύουν την Άγκυρα

Μάλιστα θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, το προσχέδιο προβλέπει νέα εξέταση της κατάστασης από τους 27 τον Μάρτιο. Δίνετε ουσιαστικά άλλη μια τρίμηνη ανάβολη στην Άγκυρα για να εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απερίσπαστα. 

Το βασικό επιχείρημα της Μέρκελ για τη νέα αναβολή, είναι πως θα πρέπει να περιμένουμε την αλλαγή σκυτάλης στις ΗΠΑ, ώστε η όποια αντίδραση απέναντι στην Τουρκία που θα συνοδεύεται με επιβολή κυρώσεων, να γίνει συντονισμένα με την Ουάσινγκτον. Ένα άλλο επιχείρημα που σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποιούν οι Γερμανοί, είναι το αφήγημα πως οι όποιες κυρώσεις επιβληθούν τώρα και επιδεινώσουν τα ισχνά οικονομικά του τουρκικού λαού θα πετύχουν τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα αφού θα συσπειρώσουν τους πολίτες γύρω από το πρόσωπο του και απέναντι στον κοινό εχθρό που είναι οι Ευρωπαίοι. Επίσης σε ότι αφορά την αξιοπιστία της Ε.Ε. η οποία εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο για κυρώσεις τον Μάρτιο του 2021 εξανεμίζεται, το Βερολίνο θεωρεί πως η επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα και εταιρείες θα δείξουν προς τα έξω πως η Ε.Ε. παραμένει αξιόπιστη. 

Ελλάδα και Κύπρος θα προσπαθήσουν να πείσουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη για λήψη αυστηρότερων μέτρων στην παρούσα φάση, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ιδιαίτερες προσδοκίες ότι θα τα καταφέρουν. Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που στηρίζεται πλήρως και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προβλέπει, πιο σκληρή γραμμή, με εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, την απαγόρευση της κοινοτικής χρηματοδότησης προς τη χώρα, ακόμα και την αναστολή τελωνειακής ένωσης, προκειμένου να περιοριστούν οι στρατιωτικές φιλοδοξίες του Ερντογάν και να υπάρξει κόστος για την ήδη εύθραυστη τουρκική οικονομία. Σημειώνεται ότι τις ελληνικές θέσεις στηρίζει και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. 

Σε ότι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής αυτή αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι και να ολοκληρωθεί το απόγευμα της Παρασκευής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι κυρώσεις που διχάζουν, το τείχος του Βερολίνου και στο βάθος Κυπριακό

Δειτε Επισης

Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα