Πέφτουν οι μάσκες... Mε φτηνές δικαιολογίες συνεχίζουν να χαϊδεύουν την Άγκυρα

Σε συμπεράσματα που θα ήταν ορατά και στον πιο απλό παρατηρητή της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, τους τελευταίους μήνες, κατέληξαν χθες στην Συνεδρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων οι 27 αρμόδιοι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ οι υπουργοί Εξωτερικών διαπίστωσαν ότι δεν σημειώθηκε σημαντική αλλαγή στάσης της Τουρκία σε σχέση με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αντιθέτως επήλθε επιδείνωση σε συγκεκριμένους τομείς.

Μιλώντας στον Τύπο μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) που διεξήχθη με φυσική παρουσία των Υπουργών στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι «μιλήσαμε εκτεταμένα για την Τουρκία, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Σημείωσε ότι «οι υπουργοί κατέληξαν ότι δεν είδαμε θεμελιώδη αλλαγή στάσης από την Τουρκία» και επεσήμανε ότι «αντίθετα υπήρξε επιδείνωση σε συγκεκριμένους τομείς». Όπως είπε, «οι σεισμικές έρευνες συνεχίζονται» και εκτίμηση των υπουργών είναι ότι η κατάσταση «δεν είναι θετική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πήραν το μήνυμα αλλά διστάζουν για τομεακές κυρώσεις οι Ευρωπαίοι

Τα συμπεράσματα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, δεν είναι δεσμευτικά για τους 27 ηγέτες της Ε.Ε. που θα συνέλθουν σε συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη. Ωστόσο, οι υπουργοί αναμένεται να ενημερώσουν τις κυβερνήσεις τους, ενώ ένα πρώτο προσχέδιο για τα όσα θα τεθούν ενώπιον των ηγετών την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα ετοιμαστεί από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους, στην COREPER, αύριο Τετάρτη. 

Πάντως τα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών, αν και καταγράφουν με ακρίβεια τα όσα συνέβησαν από την 1η Οκτωβρίου, όταν συζήτησαν τελευταία φορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν αποτελούν εγγύηση για τα όσα θα αποφασίσουν οι αρχηγοί κρατών. Ήδη ένα γκρουπ χωρών έχει εκφράσει ενστάσεις, φέρνοντας διάφορα προσκόμματα. Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και  Μάλτα, παρότι αναγνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε και δέχονται να καταγραφεί αυτό, εμφανίζονται στις μέχρι τώρα εσωτερικές συζητήσεις στο Συμβούλιο επιφυλακτικές στη λήψη προχωρημένων τομεακών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

Η δικαιολογία που χρησιμοποιεί το Βερολίνο για να πείσει και άλλες χώρες για να μην ληφθεί απόφαση έχει να κάνει αυτή τη φορά με το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Το αφήγημα του Βερολίνου, βασίζεται στο γεγονός ότι η εκλογή του Τζο Μπάιντεν θα φέρει αλλαγές και στην στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία, συνεπώς η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει την αλλαγή σκυτάλης στην Ουάσιγκτον για να αντιδράσει σε συνεννόηση με τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο, στην επιθετική στάση της Τουρκίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι κυρώσεις που διχάζουν, το τείχος του Βερολίνου και στο βάθος Κυπριακό

Επιπλέον οι Γερμανοί πιέζουν την Ελλάδα, ώστε να αποδεχθεί την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία μέσω του ΝΑΤΟ. Με αυτό τον τρόπο για ακόμα μια φορά, η Άγκελα Μέρκελ δείχνει την πλήρη αδιαφορία της χώρας της απέναντι στην Κύπρο. Άλλωστε ουδέποτε η Γερμανίδα Καγκελάριος σήκωσε το τηλέφωνο για να απευθυνθεί στον Ταγίπ Ερντογάν για την εισβολή των τουρκικών ερευνητικών πλοίων και γεωτρυπάνων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το έκανε μόνο όταν το Oruc Reis εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όχι γιατί νοιάζεται για την Ελλάδα, αλλά επειδή γνωρίζει την ισχυρή αποτρεπτική ισχύ του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και διαπίστωσε τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου. 

Αξίζει να σημειωθεί πως και στα προηγούμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, οι ίδιοι πρωταγωνιστές, Μέρκελ και Μισέλ έπεισαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Έλληνα ομόλογο του για την παράταση της περιόδου χάριτος και υποσχέθηκαν τη λήψη κυρώσεων τον Δεκέμβριο. Εξασφάλισαν δηλαδή μια τρίμηνη περίοδο χάριτος στην Τουρκία. Και αυτή τη φορά προσπαθούν μέσω του παρασκηνίου να επιβάλουν ξανά τα θέλω τους και τη νέα αναβολή στην επιβολή κυρώσεων. 

Η θέση της Λευκωσίας, τόσο κατά τη διάρκεια του χθεσινού ΣΕΥ όσο και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, είναι πως θα πρέπει επιτέλους η Ε.Ε. να περάσει από τα λόγια στις πράξεις. Η Λευκωσία θεωρεί πως η απουσία της Ε.Ε. από την ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που θίγονται τα συμφέροντα δύο κρατών μελών της και η συνεχής ανοχή των τουρκικών προκλήσεων είναι αυτά που οπλίζουν το χέρι της Άγκυρας για νέα τετελεσμένα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες η Κύπρος θα στηρίξει πλήρως την πρόταση της Αθήνας για επιβολή και τομεακών κυρώσεων κατά της Άγκυρας. Με απλά λόγια, από τη στιγμή που η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στην θετική ατζέντα, τότε θα πρέπει να εφαρμοστούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου,  για χρήση όλων των μέσων και επιλογών που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ με βάση το άρθρο 29 της Συνθήκης που κάνει λόγω για επιβολή κυρώσεων σε τρίτες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η «στρατηγική τύφλωση», η επίδειξη αδιαλλαξίας και οι νέες απειλές του Ερντογάν

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα