Δεν ικανοποιεί τη Λευκωσία το προσχέδιο για Τουρκία-Προβλέπει ανώδυνες κυρώσεις

Ένα προσχέδιο που σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί τις θέσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας παρουσιάστηκε στους μόνιμους αντιπροσώπους των 27 στις Βρυξέλλες. Το προσχέδιο, σύμφωνα με το Reuters προβλέπει κυρώσεις κατά προσώπων και εταιρειών και όχι τομεακές κυρώσεις όπως ζήτούν Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν και νέα μέτρα κατά της Τουρκίας στη σύνοδο του Μαρτίου, εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο το προσχέδιο της ανακοίνωσης από τη Σύνοδο Κορυφής.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις κατά περισσότερων ατόμων και εταιρειών, που εμπλέκονται στις δραστηριότητες εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Εάν υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα προχωρήσουν σε «προσθήκη ονοµάτων», με βάση τον κατάλογο κυρώσεων που υπάρχει ήδη από το 2019 και «εάν χρειαστεί, θα εργαστούν για την επέκταση» του πεδίου εφαρμογής, σύμφωνα με το προσχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πέφτουν οι μάσκες... Mε φτηνές δικαιολογίες συνεχίζουν να χαϊδεύουν την Άγκυρα

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο, οι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν σε πιο στοχευμένες κυρώσεις στον κλάδο της ενέργειας της Τουρκίας, ωστόσο οι στοχευμένες αυτές κυρώσεις δεν πάνε αρκετά μακριά για την Ελλάδα και οι συζητήσεις για το προσχέδιο συνεχίζονται.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το κείμενο του προσχεδίου έχει ως εξής: 
1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανήλθε στα συμπεράσματά του της 1-2ης Οκτωβρίου σχετικά με τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία υπό το φως της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και κλιμάκωσε τη ρητορική της εναντίον της ΕΕ, των κρατών μελών της ΕΕ και των Ευρωπαίων ηγετών. Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε την απόσυρση του πλοίου Oruc Reis από την Τουρκία και πιστεύει ότι αυτό πρέπει διατηρηθεί έτσι ώστε να επιτρέψει την γρήγορη επανάληψη των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

2. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά για μια θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, εάν η Τουρκία επιθυμεί να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την Ένωση και τα κράτη μέλη της και να επιλύσει τις διαφορές μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η προτεινόμενη ειδική έμφαση μιας τέτοιας θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας είναι στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, των επαφών μεταξύ ανθρώπων, των διαλόγων υψηλού επιπέδου και της συνεχούς συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης. Η ΕΕ είναι επίσης πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια για την υποστήριξη φιλοξενίας Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

3. Παράλληλα, ωστόσο, η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών μελών της καθώς και στην προάσπιση της περιφερειακής σταθερότητας. Από την άποψη αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:
* καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασής του (ΚΕΠΠΑ) 2019/1894 και, εάν χρειαστεί, να εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης ·
* καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή, να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για τις επιλογές για το πώς θα εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021 ·
* η ΕΕ θα επιδιώξει να συντονίσει αυτά τα θέματα με τις ΗΠΑ.

4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τα τουρκικά μονομερή βήματα στο Βαρώσι, ζήτησε τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επανέλαβε την πλήρη δέσμευσή του και την υποστήριξή του σε μια ολοκληρωμένη διευθέτηση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

5. Όσον αφορά τα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως τη Λιβύη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε όλους τους φορείς να ενεργήσουν σύμφωνα με τις αρχές της διαδικασίας του Βερολίνου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθυμίζει την προσφορά υποστήριξης της λιμενικής ακτοφυλακής μέσω εκπαίδευσης και παρακολούθησης, καθώς και της παροχής εξοπλισμού και σκαφών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

6. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να συνεχίσει τις προετοιμασίες της πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο

Θέλουμε κυρώσεις τομεακές κυρώσεις ξεκαθάρισε ο ΠτΔ
Εξάλλου σε συνέντευξη του στον Αντ1 Ελλάδος, ο Νίκος Αναστασιάδης υπεδείκνυε χθες πως Ελλάδα και Κύπρος θα ζητήσουν τομεακές κυρώσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως Λευκωσία και Αθήνα είναι σε πλήρη συνεννόηση και ταύτιση απόψεων για το πως θα αντιμετωπίσουν την επικείμενη Σύνοδο. «Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα αλλά υπάρχει μια κοινή, σταθερή γραμμή για κάτι που αποδίδει αποτελέσματα, είτε άμεσα είτε ενδεχόμενα σε μια προκαθορισμένη περίοδο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τουρκικά ΜΜΕ βλέπουν λίγες και ήπιες κυρώσεις από τη Σύνοδο Κορυφής

Ερωτηθείς αν τελικά Λευκωσία και Αθήνα ζητούν κυρώσεις, ο Πρόεδρος δήλωσε πως «βεβαίως ζητάμε κυρώσεις. Και η Ελλάδα και η Κύπρος. Και δεν περιοριζόμαστε μόνο σε μια λίστα προσώπων που δεν θα έχει αποτέλεσμα. Τις ζητάμε γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στην Τουρκία, ότι επιτέλους η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να πάρει κάποια μέτρα για να έχουν κόστος και να προκαλέσουν διαφοροποίηση της τουρκικής πολιτικής». 

«Παρακολουθείται ότι προ κάθε Συμβουλίου όπου υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, με ελιγμούς η Άγκυρα προσποιείται ότι είναι νομοταγής. Ακολουθεί το διεθνές δίκαιο. Δεν παραβιάζει δικαιώματα που άπτονται της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Κύπρο βεβαίως δεν υπάρχει κάτι ανάλογο. Είναι συνεχής η παραβίαση δυστυχώς.  Έτσι αυτό που επιδιώκουμε είναι να υπάρξουν αποφάσεις για αποτελεσματική παρέμβαση της Ε.Ε. στην περιοχή», εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πέρασε το νομοσχέδιο με τις κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400–Απειλή για βέτο από τον Τραμπ

Δειτε Επισης

Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού