Αρνήθηκε βοήθεια από την Κύπρο η Τουρκία για διασώστες

Αρνητική ήταν η απάντηση που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία από την Τουρκία, στο αίτημα που υπέβαλε για αποστολή ομάδας διάσωσης, ώστε να συμβάλει στις επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται στα ερείπια και τα συντρίμμια των κτιρίων, μετά τον φονικό σεισμό της Κυριακής. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει επικοινωνήσει με δώδεκα πολίτες, που είναι καταγεγραμμένοι στην πλατφόρμα του και είναι καλά στην υγεία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Όπως ανέφερε στον REPORTER ο γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιος Κορνηλίου, η Κυπριακή Δημοκρατία είχε καταβάλει αίτημα για αποστολή βοήθειας, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και αργά το βράδυ της Δευτέρας, ενημερώθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών ότι η Τουρκία αρνήθηκε ευγενικά. Ο κ. Κορνηλίου απέδωσε πολιτικά αίτια πίσω από αυτή την απόφαση, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως επίσημο κράτος.

Στο μεταξύ, μέσω της πλατφόρμας connect cy, που είχε δημιουργηθεί επί πανδημίας, ώστε να γίνεται επαναπατρισμός Κυπρίων, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει καταφέρει να εντοπίσει δεκατέσσερα άτομα που βρίσκονται στην Τουρκία, εκ των οποίων οι δύο είναι Ελληνοκύπριοι και οι δώδεκα Τουρκοκύπριοι.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών επικοινώνησε και με τους δεκατέσσερις και μας απάντησαν οι δώδεκα, εξ αυτών και οι δύο Ελληνοκύπριοι, που μας ενημέρωσαν ότι είναι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους. Δύο από τους δώδεκα Τουρκοκύπριους δεν απάντησαν το τηλέφωνό τους. Με το Υπουργείο Εξωτερικών επικοινώνησε και μία Ελληνοκύπρια μητέρα, η οποία μας ενημέρωσε ότι η δεκατετράχρονη κόρη της είναι στην Τουρκία και δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί της. Εμείς την εντοπίσαμε και είναι καλά στην υγεία της».

Αναφορικά με τους Τουρκοκύπριους μαθητές, που εξακολουθούν να αγνοούνται, ο κ. Κορνηλίου υπέδειξε πως το κατοχικό καθεστώς έχει εξ ολοκλήρου αναλάβει την υπόθεση και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε ενημέρωση. «Εμείς είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε, όμως θα πρέπει να λάβουμε οποιαδήποτε πληροφορία».

Για το συγκεκριμένο θέμα είχε προγραμματιστεί σύσκεψη στα κατεχόμενα, όπου λειτουργεί κέντρο κρίσεων για το σεισμό, από τη Δευτέρα στο «προεδρικό» υπό τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ και αποφασίστηκε όπως αποσταλούν και άλλα μηχανήματα, αλλά και δεύτερη ομάδα διάσωσης, είπε ο κ. Τατάρ αναφέροντας ότι «θα γίνουν όλες οι προσπάθειες για τη διάσωση των παιδιών μας».

Οικονομική βοήθεια στη Συρία

Στο μεταξύ, η Κύπρος είναι έτοιμη να αποστείλει βοήθεια στη Συρία, ωστόσο όπως εξήγησε ο κ. Κορνηλίου δεν έγινε αίτημα για αποστολή συνεργείων διάσωσης. Η Κυβέρνηση της Συρίας, μέχρι στιγμής, ζήτησε οικονομική βοήθεια, αλλά και σε είδη, με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών να σημειώνει πως αναμένεται ο τελικός κατάλογος με τα είδη που χρειάζονται στη Συρία και τότε θα αποσταλεί βοήθεια.

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Άμυνα για αποστολή διασωστών

Η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης της Πολιτικής Άμυνας, η οποία είναι πιστοποιημένη με το INSARAG External Classification, από το Γραφείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το οποίο είναι αρμόδιο για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων (UN OCHA), είναι έτοιμη αν χρειαστεί να ανταποκριθεί σε μια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας, Παναγιώτης Λιασίδης.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λιασίδης είπε ότι η πιστοποίηση αφορά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολιτικής Άμυνας να μπορεί να ανταποκρίνεται, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, όπου απαιτείται έρευνα και διάσωση, στη βάση διεθνών προτύπων.

Σημείωσε ότι η Ομάδα αυτή δηλώθηκε, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στις περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό της Δευτέρας.

Ανέφερε, παράλληλα, πως υπάρχει αντισεισμικός κώδικας, ο οποίος εφαρμόζεται με βάση τις οδηγίες της ΕΕ.

Συνέστησε ο κόσμος σε μια σεισμική δραστηριότητα να μην πανικοβάλλεται, να υπάρχει ψυχραιμία και τον κάλεσε να μελετήσει τα ενημερωτικά φυλλάδια που βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Άμυνας και να διαβάζει τις ανακοινώσεις, τις οποίες εκδίδει η Δύναμη.

Ανέφερε, επίσης, πως θα γίνει και σχετικά καμπάνια από το ΓΤΠ η οποία θα παραπέμπει σε ανακοινώσεις της Πολιτικής Άμυνας.

Σημείωσε πως στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Άμυνας υπάρχουν όλα τα ενημερωτικά για πολλούς κινδύνους, στην οποία μπορούν να ανατρέξουν οι πολίτες και να βρουν τις πληροφορίες που θέλουν.

Ανέφερε, επιπρόσθετα, πως τους σεισμούς δεν μπορούμε να τους προβλέψουμε και πρόσθεσε ότι η Πολιτική Άμυνα έχει το Σχέδιο Εγκέλαδος, το οποίο όταν χρειαστεί εφαρμόζεται.

Είπε, παράλληλα, ότι το Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων στη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Άμυνας λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και είναι συνδεδεμένο με διάφορα συστήματα και αντίστοιχα κέντρα άλλων κρατών και της ΕΕ, το οποίο παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο θέμα των φυσικών καταστροφών και άλλων κρίσεων .

Καταλήγοντας, ο κ. Λιασίδης είπε ότι παρακολουθούν την κατάσταση και είναι σε ετοιμότητα για να ανταποκριθούν, αν χρειαστεί, με βάση τα σχέδια που έχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό