Ο «εμφύλιος» των Κυκκωτών κλειδώνει Γεώργιο για επόμενο Αρχιεπίσκοπο

Καμία επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου, δεν αναμένεται να έχει η αιφνιδιαστική κίνηση του Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου, να δηλώσει δημόσια την πρόθεση του για να στηρίξει από τον πρώτο γύρο εκλογής τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου.   

Πρόκειται ωστόσο για μια κίνηση της οποίας προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο και ενδεχομένως να είναι αυτή που θα καθορίσει τελικά και το αποτέλεσμα των εκλογών. Στη δήλωση του ο Κύκκου Νικηφόρος δεν αναφέρεται ξεκάθαρα στους λόγους για τους οποίους ο Μητροπολίτης Λεμεσού θα αποτελέσει την προσωπική του επιλογή, την ώρα μάλιστα που ως επιλογή είναι και το πνευματικοπαίδι του όπως χαρακτήρισε προεκλογικά τον Ταμασού και Ορεινής Ησαία. Ο Κύκκου Νικηφόρος, σημείωσε έμμεσα πως ένας από τους λόγους, είναι το γεγονός ότι ο Λεμεσού, έλαβε με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο το υψηλότερο ποσοστό από τη ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τάσσεται και επίσημα υπέρ του Αθανάσιου ο Κύκκου Νικηφόρος

Αρκετοί πάντως, έσπευσαν να ανιχνεύσουν μια κρίση στις σχέσεις του Κύκκου Νικηφόρου με τον Μητροπολίτη Ταμασού, κάτι πάντως που επίσημα δεν επιβεβαιώνεται. Αυτό ωστόσο που έμμεσα επιβεβαιώνεται από τρίτους, είναι πως η διαφωνία μεταξύ του Κύκκου Νικηφόρου και Ταμασού Ησαία, θα αποτυπωθεί και στις εκλογές του Σαββάτου. Κάτι που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την τελική έκβαση της διαδικασίας, αφού σε περίπτωση που ο Μητροπολίτης Ταμασού στηρίξει τον Μητροπολίτη Πάφου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τότε ο τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού θρόνου θα είναι και ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος.

Τα δεδομένα

Τα δεδομένα που παραμένουν αναλλοίωτα και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα είναι πως ο Πάφου Γεώργιος έχει εξασφαλισμένες επτά ψήφους και υπολείπεται μόλις δύο. Αναμένεται ότι θα λάβει την στήριξη από τον Μητροπολίτη Κιτίου, τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και από τους Επισκόπους Αρσινόης, Μεσαορίας, Χύτρων και Τριμιθούντος. Δηλαδή με τη δική του ψήφο ξεκινά τη ψηφοφορία με δεδομένες επτά ψήφους και υπολείπεται μόλις δύο ψήφων για να εκλεγεί από την πρώτη φάση. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και ο Ταμασού Ησαίας στηρίξει τον Μητροπολίτη Πάφου, τότε αυτός θα υπολείπεται μόλις μιας ψήφου για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνέρχεται παραμονή Χριστουγέννων η Ιερά Σύνοδος για να εκλέξει Αρχιεπίσκοπο

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, στηρίζεται από τους Επισκόπους Αμαθούντος, Λήδρας και Νεαπόλεως, και πλέον και από τον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρο. Συνεπώς ξεκινά με τον αριθμό πέντε και υπολείπεται άλλων τεσσάρων.

Οι τρεις ψήφοι που παίζονται, ή καλύτερα δεν έχει υπάρξει επίσημη πληροφόρηση για το που θα πάνε, είναι αυτοί του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, του Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομου και του Επισκόπου  Καρπασίας Χριστοφόρου. Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, έσπευσε από νωρίς να διαψεύσει τις πληροφορίες που τον ήθελαν να στηρίζει τον Πάφου Γεώργιο, στέλνοντας το μήνυμα πως η δική του ψήφος δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη για κανένα μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας. Έτσι κι αλλιώς λόγω και της ιδιοσυγκρασίας του ο Μητροπολίτης Μόρφου είναι ο άγνωστος Χ της αυριανής ψηφοφορίας και όντως θα ήταν καλύτερο να μην θεωρηθεί δεδομένος για κανένα ο τρόπος που θα κινηθεί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η στάση των «ουδέτερων» Συνοδικών και η αντίδραση των υποστηρικτών του Λεμεσού

Από εκεί και πέρα σε ότι αφορά τον Μητροπολίτη Κυρηνειας Χρυσόστομο, οι πληροφορίες τον φέρουν να στρέφεται υπέρ της στήριξης της υποψηφιότητας Γεώργιου, κυρίως λόγω των διαφωνιών που είχε με τον Μητροπολίτη Λεμεσού σε σχέση με το Ουκρανικό. Ο Κυρηνείας Χρυσόστομος κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ωστόσο θα ήταν μεγάλη έκπληξη εάν κινηθεί προς άλλη κατεύθυνση πέραν του Πάφου Γεώργιου. 

Τέλος ο Καρπασίας Χριστοφόρος ο οποίος ανήκε στον στενό κύκλο συνεργατών του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, όπως και ο Πάφου Γεώργιος αν και παρουσιάστηκε κάπως ενοχλημένος από τη στάση του τοποτηρητή της Εκκλησίας απέναντι στη δική του υποψηφιότητα που τελικά δεν υποβλήθηκε, φαίνεται πως θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα τον στηρίξει. Μάλιστα προς ενίσχυση αυτής της εκτίμησης, τις τελευταίες ημέρες διακινείται σχετικό σενάριο που τον φέρει ως τον επικρατέστερο για να διαδεχθεί τον Γεώργιο στον μητροπολιτικό θρόνο της Πάφου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παίρνει αποστάσεις από τον Πάφου ο Μόρφου-«Δεν είναι δεδομένη η ψήφος μου»

Δειτε Επισης

Ελεύθεροι οι δέκα συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού-Απορρίφθηκε το αίτημα της Αστυνομίας
Σε προχωρημένο στάδιο οι έρευνες της Αστυνομίας για την υπόθεση της Μονής Αββακούμ
Πέντε χρόνια φυλάκισης στους πέντε ενόχους για τη φωτιά στο Μάτι-Τρία στον εμπρηστή
Οι επτά κοινότητες με λιγότερο από 20 εκλογείς
Πιάστηκαν στα χέρια με τον συγκάτοικο του και τον μαχαίρωσε
Υποβάλλονται υποψηφιότητες για Κοινοτικά Συμβούλια Περιφέρειας Αμμοχώστου
Δρ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης: Η σύγκρουση των Θεσμών
Εικόνες χάους στις ΗΠΑ από τους ανεμοστρόβιλους-Νεκροί, τραυματίες και χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα (pics)
Υποβάλλονται υποψηφιότητες σε έξι σημεία για Κοινοτικά Συμβούλια Περιφέρειας Λάρνακας
Παραμόνευαν οι δράστες, ενημερώθηκε από πριν η Αστυνομία-Εκτεθειμένη από τις εξελίξεις, νέο βίντεο ντοκουμέντο