Συνέρχεται παραμονή Χριστουγέννων η Ιερά Σύνοδος για να εκλέξει Αρχιεπίσκοπο

Την ημερομηνία ανάδειξης του νέου Αρχιεπισκόπου για το επόμενο Σάββατο, κλείδωσε στη σημερινή της συνεδρία η Ιερά Σύνοδος, η οποία ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες εντός μιας ώρας, αφού δεν θεωρήθηκαν ως σοβαρές οι ενστάσεις που τέθηκαν ενώπιον της, σε σχέση με τις εκλογές της περασμένης Κυριακής. 

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου συμφώνησαν ομόφωνα με την άποψη που κατέθεσε από χθες δημόσια ο τοποτηρητής του θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου και φαβορί για τη διαδοχή του Χρυσόστομου Β΄ Γεώργιος, και πλέον, την παραμονή Χριστουγέννων θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία εντός της Συνόδου. 

Οι αποφάσεις της Συνόδου

«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε σήμερα, Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022, εις συνεδρία, υπό την προεδρίαν του Πανιερώτατου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου, Τοποτηρητού του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου και εργάσθηκε ως ακολούθως:

Εξέτασε τις δύο ενστάσεις που είχαν υποβληθεί για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές τις οποίες και απέρριψε. Επεκύρωσε τα αποτελέσματα των εκλογών για ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου που έγιναν την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022. Επεκύρωσε, επίσης, το υπό του λαού αναδειχθέν τριπρόσωπον υποψηφίων για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Το τριπρόσωπον απαρτίζεται εκ των πανιερωτάτων:

Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου,

Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου

Μητροπολίτου Ταμασού κ. Ησαΐου

Καθόρισε όπως η εκλογή του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου γίνει το Σάββατον, 24 Δεκεμβρίου 2022, μήνυμα για την εκλογή στον παλαιό καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Λευκωσίας».

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτης της Εκκλησίας, προβλέπεται ότι της Ιεράς Συνόδου θα προηγηθεί θεία λειτουργία και ακολούθως θα ξεκινήσει η Ιερά Σύνοδος στην οποία τα 16 μέλη θα ψηφίσουν σε μυστική ψηφοφορία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μελετούν ενστάσεις, κλειδώνουν ημερομηνία ανάδειξης Αρχιεπισκόπου οι Συνοδικοί

Η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει στο Μεγάλο Συνοδικό και θα εκλέξει σε μυστική ψηφοφορία τον Αρχιεπίσκοπο. Από αυτή την ψηφοφορία, Αρχιεπίσκοπος θα αναδειχθεί εκείνος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου. Σε περίπτωση μη επίτευξης πλειοψηφίας, θα επαναληφθεί η ψηφοφορία μεταξύ των δύο που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους.

Στην πιο πάνω περίπτωση, θα αναδειχθεί αυτός που θα λάβει την πλειοψηφία ανάμεσα στους δύο εναπομείναντες. Σε περίπτωση ισοψηφίας, θα διενεργηθεί κλήρωση.

Σε σχέση με τις ενστάσεις, όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Πάφου, η μια ένσταση αφορούσε καταγγελία ότι του μίλησε απρεπώς ο πρόεδρος του Κέντρου και η άλλη ήταν θεωρητική, ότι αν κάποιος βρισκόταν σε αργία κληρικός μπορούσε να λάβει υποψηφιότητα. Μια τρίτη αποσυρθεί πριν μελετηθεί από την Ιερά Σύνοδο. 

Σε ότι αφορά την ενθρόνιση ο τοποτηρητής, υπέδειξε πως αυτό εναπόκειται στον εκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο, ωστόσο ενδεχομένως να είναι μετά τα Θεοφάνια. 

Δειτε Επισης

Στις Βρυξέλλες η Ολγκίν-Βλέπει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Επίτροπο για θέματα Συνοχής
Ελεύθεροι οι δέκα συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού-Απορρίφθηκε το αίτημα της Αστυνομίας
Σε προχωρημένο στάδιο οι έρευνες της Αστυνομίας για την υπόθεση της Μονής Αββακούμ
Πέντε χρόνια φυλάκισης στους πέντε ενόχους για τη φωτιά στο Μάτι-Τρία στον εμπρηστή
Οι επτά κοινότητες με λιγότερο από 20 εκλογείς
Πιάστηκαν στα χέρια με τον συγκάτοικο του και τον μαχαίρωσε
Υποβάλλονται υποψηφιότητες για Κοινοτικά Συμβούλια Περιφέρειας Αμμοχώστου
Δρ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης: Η σύγκρουση των Θεσμών
Εικόνες χάους στις ΗΠΑ από τους ανεμοστρόβιλους-Νεκροί, τραυματίες και χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα (pics)
Υποβάλλονται υποψηφιότητες σε έξι σημεία για Κοινοτικά Συμβούλια Περιφέρειας Λάρνακας