Η στάση των «ουδέτερων» Συνοδικών και η αντίδραση των υποστηρικτών του Λεμεσού

Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε από κανένα επιτελείο πρόθεση για να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, συμβάλει έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του επόμενου Αρχιεπισκόπου.  

Το επόμενο σημαντικό βήμα αναμένεται να γίνει αύριο, όταν η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει για να ενημερωθεί και να επικυρώσει το αποτέλεσμα των Εκλογών από τον Έφορο Εκλογής Ιωάννης Χαριλάου και όπως όλα δείχνουν θα οριστεί και η ημερομηνία που θα επανέλθει η Ιερά Σύνοδος για να αναδείξει τον διάδοχο του Χρυσόστομου Β΄.

Αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα πρέπει να αναμένεται την επόμενη εβδομάδα μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εκτός απροόπτου, την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου, όπου θα ακολουθηθεί όλο το τελετουργικό που προβλέπεται στη βάση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας για τέτοιες περιπτώσεις. Εκείνη την ημέρα, αφού τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ζητήσουν την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος θα ψηφίσουν σε μυστική ψηφοφορία τον εκλεκτό τους για τον αρχιεπισκοπικό θώκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αστάθμητοι παράγοντες, μηχανορραφίες και παιχνίδια εντυπώσεων πριν τη Σύνοδο

Ωστόσο με βάση τα δεδομένα έτσι όπως διαμορφώνονται μέχρι σήμερα, η επιφοίτηση που θα ζητήσουν οι Ιερείς, ενδεχομένως να είναι και αχρείαστη, αφού όπως αφήνεται να διαρρεύσει από συγκεκριμένες πηγές που πρόσκεινται στην ομάδα στήριξης του τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, Πάφου Γεώργιου, αυτός θα είναι ο εκλεκτός της Συνόδου.

Παρά τις αρχικές διαρροές πως ενδεχομένως κάποιο εκ των τεσσάρων Ιεραρχών που παρουσιάστηκαν ως αναποφάσιστοι, φαίνεται πως τελικά ενδεχομένως και όλοι να έχουν πεισθεί για να στηρίξουν τον Μητροπολίτη Πάφου. Πρόκειται για τον επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο, και τους Μητροπολίτης Κυρηνείας, Κωνσταντίας και Μόρφου οι οποίοι ήταν υποψήφιοι. Ο κάθε ένας για διαφορετικούς λόγους, φαίνεται πως καταλήγει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα σημαίνει εκλογή του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο από τον πρώτο γύρο της εκλογής.

Ειδικότερα ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, οποίος υπήρξε ένας εκ των στενότερων συνεργατών του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, αρχικά είχε εκφράσει την πρόθεση του να κατέλθει ως υποψήφιος. Ωστόσο επικράτησαν δεύτερες σκέψεις, όταν διαπίστωσε πως, τόσο ο Πάφου Γεώργιος όσο και ο Κωνσταντίας Βασίλειος, ήταν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν και αυτοί μια θέση στο τριπρόσωπο. Μάλιστα άφησε αιχμές για τη στάση τους και σε αυτό το πλαίσιο, διαφάνηκε το ενδεχόμενο να στραφεί προς άλλη κατεύθυνση κατά τη ψηφοφορία στην Ιερά Σύνοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η συσπείρωση της Λεμεσού, οι ρυθμιστές Λαρνακείς και η... πλάτη των Βαρωσιωτών

Ωστόσο φαίνεται πως οι πιθανότητες που διατηρεί έτσι ώστε να είναι ο διάδοχος του Πάφου Γεώργιου στη θέση του Μητροπολίτη Πάφου, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως εάν ο Γεώργιος εκλεγεί θα είναι ο τρίτος κατά σειρά Μητροπολίτης Πάφου που μεταπηδά στη θέση του Αρχιεπισκόπου, μετά από τους Χρυσόστομο Α΄ και Χρυσόστομο Β, είναι αυτές που ενδεχομένως να τον έχουν πείσει για να στηρίξει τον Μητροπολίτη Πάφου.

Από την άλλη ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, ο οποίος όπως και ο Πάφου Γεώργιος άνηκε και αυτός στον στενό κύκλο συνεργατών του Χρυσόστομου Β, φέρεται να έχει καταλήξει στην επιλογή που είναι πιο κοντά στις δικές του θέσεις, τις οποίες οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει ήδη καταθέσει και να έχει πάρει σχετικές διαβεβαιώσεις. Αν και η δήλωση του το βράδυ των εκλογών, προκάλεσε συζητήσεις, αφού ως ένα σημείο έστελνε το μήνυμα πως η Ιερά Σύνοδος θα έπρεπε να σεβαστεί τη ψήφο του λαού και συνεπώς να εκλέξει τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, τελικά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να αποτελεί δική του θέση. Εξάλλου ο Μητροπολίτης Πάφου, είναι ο μόνος Ιεράρχης από τους τρεις του τριπροσώπου, που είχε ταχθεί στο πλευρό του Κωνσταντίας και του Χρυσόστομου Β, σε σχέση με το ουκρανικό ζήτημα, ενώ είναι και ο Ιεράρχης που διατηρεί πολύ καλύτερες σχέσεις με το Φανάρι, απ΄ ότι ο Λεμεσού Αθανάσιος και ο Ταμασού Ησαΐας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι πληγές που έξυσαν οι εκλογές και οι εκφάνσεις του βαρωσιώτικου «εμφυλίου»

Ο Καρπασίας Χριστοφόρος και ο Κωνσταντίας Βασίλειος φαίνεται πως είναι οι άλλοι δύο που προστίθενται στους έξι Ιεράρχες που ήδη στηρίζουν τον Μητροπολίτη Πάφου. Συνεπώς για να εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία ο τοποτηρητής του θρόνου, χρειάζεται άλλη μια ψήφο. Αυτή ίσως να είναι, είτε από τον Μόρφου Νεόφυτο, είτε από τον Κυρηνείας Χρυσόστομο.

Σε ότι αφορά τον πρώτο, εάν τελικά επιλέξει να στηρίξει τον Μητροπολίτη Πάφου θα αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη και θα προκαλέσει έκπληξη, αφού στο παρελθόν, όπως και με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο ο Νεόφυτος είχε ξεκάθαρες διαφωνίες και διαφορετική οπτική των πραγμάτων που ουκ ολίγες φορές οδήγησε σε ρήξη. Ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν και άνθρωποι που έχουν γνώσει του παρασκηνίου ανάμεσα στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, να επαναλαμβάνουν πως αυτό το σενάριο είναι ορατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τελικά αποτελέσματα των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών-Έκανε την ανατροπή ο Πάφου

Πάντως αν και επίσημα δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο σε επίπεδο υποστηρικτών, οι οποίοι μάλιστα είναι πολύ οργανωμένοι, επικρατεί αναβρασμός. Ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχουν καταγεγραμμένες διαμαρτυρίες για την τροπή που φαίνεται πως παίρνει η εκλογική διαδικασία. Μάλιστα κάποιοι πιο θερμόαιμοι απειλούν ακόμα και με διαμαρτυρίες έξω από την Αρχιεπισκοπή σε περίπτωση που η Ιερά Σύνοδος προχωρήσει με την επιλογή του Πάφου Γεώργιου, έναντι του Μητροπολίτη Αθανάσιου.

Εξάλλου και ο ίδιος ο Μητροπολίτης, αλλά και η ομάδα στήριξης της υποψηφιότητας του, φρόντισαν στο τρίτο ημίχρονο των εκλογών της περασμένης Κυριακής να στείλουν το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να σεβαστεί την άποψη της πλειοψηφίας των πιστών και να εκλέξει τον Λεμεσού. Υπενθυμίζουν μάλιστα πως το ίδιο συνέβη και το 2006, όταν ο λαός και πάλι έδωσε πολύ ψηλότερα ποσοστά στον Αθανάσιο (σ.σ. και στον Κύκκου Νικηφόρο), ωστόσο τελικά εξελέγη ο Χρυσόστομος Β΄.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ανέλυσε στους ομολόγους του τις στοχευμένες ενέργειες της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Υποβλήθηκαν oi υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων Κερύνειας
Συναντήσεις με Υπουργούς και Υφυπουργούς στην Αθήνα είχε ο Μάριος Χαρτσιώτης
Πρόταση ΔΗΠΑ για αποποίηση δικαιώματος επαγγελματικής δραστηριότητας από βουλευτές
Ανέλυσε τη δράση του ΑΚΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο ο Στεφάνου-«Ο πιο συνεπής σύμμαχος της Κύπρου η ομάδα της αριστεράς»
Ε. Φερέιρα: Προετοιμάζει την επανένωση ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής
Ολοκληρώθηκε η υποβολή υποψηφιοτήτων στην εκλογική περιφέρεια Πάφου
Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών
Μ. Κεραυνός: Οι κύριοι στόχοι για οικονομία το πρώτο έτος διακυβέρνησης υλοποιήθηκαν
Στις Βρυξέλλες η Ολγκίν-Βλέπει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Επίτροπο για θέματα Συνοχής