Οι βέλτιστες επιλογές για τα κοιτάσματα της αν. Μεσογείου στο επίκεντρο του EMGF

Θετικές εξελίξεις και τις πρώτες ενδείξεις ως προς τις προθέσεις, ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των γειτονικών χωρών της Κύπρου, σε σχέση με την ταχύτατη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, αναμένεται ότι θα φέρει το συνέδριο του διεθνούς διακυβερνητικού οργανισμού East Mediterranean Gas Forum (EMGF) για την Ενεργειακή Μετάβαση, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Το EMGF Energy Transition Conference, διεξάγεται στο πλαίσιο της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον EMGF για το 2022 και συνδιοργανώνεται στην Κύπρο από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου, με τη στήριξη της Γραμματείας του Φόρουμ και σε αυτό θα συμμετέχει η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, οι Υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΜGF, Osama Mobarez καθώς και αξιωματούχοι των υπολοίπων μελών του Φόρουμ. Υπενθυμίζεται ότι στο EMGF συμμετέχουν ως Μέλη η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη, ενώ καθεστώς Παρατηρητών έχουν η ΕΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα και οι ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε αναζήτηση των επιλογών για εκμετάλλευση του κυπριακού ΦΑ-Στην Κύπρο η Σίμσον

Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει, με ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και συνολικά έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους πέραν των 100 συνέδρων, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων των εταιρειών στη Συμβουλευτική Επιτροπή της Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου (Gas Industry Advisory Committee) του Φόρουμ.

Το Συνέδριο χωρίζεται σε δύο μέρη, με το πρώτο να είναι ανοικτό για τα ΜΜΕ και το δεύτερο κλειστό. Στο ανοικτό μέρος που πραγματοποιείται σήμερα το πρωί, τις εργασίες θα ανοίξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ θα ακολουθήσει σύντομος χαιρετισμός από την υπουργό Ενέργειας Νατάσα Πηλείγου και ομιλίες από την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ και τον Γενικό Γραμματέα του EMGF.

Θα ακολουθήσει Υπουργική Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, όπου οι παρευρισκόμενοι μεταξύ άλλων θα εξετάσουν μεταξύ άλλων, τον ρόλο των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της ΕΕ στην προώθηση και ενίσχυση της συνεργασίας που απαιτείται για επίτευξη των φιλόδοξων, κοινών στόχων για την Ενεργειακή Μετάβαση και την Ενεργειακή Ασφάλεια.  

Το απογευματινό, πιο τεχνοκρατικό μέρος του Συνεδρίου θα είναι κλειστό στα ΜΜΕ και αφορά σε μια ευρύτερη ανασκόπηση των δραστηριοτήτων του EMGF. Ειδικότερα, θα εξεταστεί η πρόοδος των εργασιών που έθεσε ως προτεραιότητες η Κυπριακή Προεδρία, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας για την Απανθρακοποίηση του Φυσικού Αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο (East Mediterranean Natural Gas Decarbonisation Initiative), καθώς και της εξειδικευμένης μελέτης για τον ρόλο που η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να διαδραματίσει στην Ενεργειακή Ασφάλεια της ΕΕ, συμβάλλοντας με τα αποθέματα φυσικού αερίου της περιοχής, αλλά και τη μεταφορά ηλεκτρισμού από ΑΠΕ μέσω των μελλοντικών διασυνδέσεων, στη διαφοροποίηση των πηγών και διαδρομών ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με λύση εξπρές σπάνε τα δεσμά της «Αφροδίτης» από το «Ισάι»

Εξάλλου η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον το βράδυ, θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων της κατασκευής του έργου EuroAsia Electricity Interconnector, μαζί με τον Πρόεδρο κ. Αναστασιάδη. Στο τέλος της τελετής, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Στο περιθώριο της επίσκεψης της στην Κύπρο η κα. Σίμψον είχε χθες συναντήσεις με την υπουργό Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, ενώ σήμερα θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια αυτών των επαφών, μεταξύ άλλων στην ατζέντα βρίσκεται και το θέμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της κυπριακής ΑΟΖ και τα σενάρια που εξετάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Τόσο η Λευκωσία όσο και οι Βρυξέλλες, αξιολογούν ως κρίσιμα τα συγκεκριμένα ζητήματα και προς αυτή την κατεύθυνση, επιχειρούν να λάβουν τις ορθές αποφάσεις που αφού διασφαλίσουν τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα βοηθήσουν στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σημειώθηκε πρόοδος για την «Αφροδίτη»-Αναπτύχθηκε χάρτης πορείας

 

Δειτε Επισης

Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι