Σε αναζήτηση των επιλογών για εκμετάλλευση του κυπριακού ΦΑ-Στην Κύπρο η Σίμσον

Σημαντικές ειδήσεις, που εν πολλοίς ενδεχομένως και να καθορίσουν το μέλλον των ενεργειακών σχεδιασμών της Κύπρου, αναμένεται ότι θα φέρει η επίσκεψη της Επιτρόπου Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάντρι Σίμσον στην Κύπρο, στο τέλος της εβδομάδας, αφενός για το μέλλον της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με τον υπόλοιπο κόσμο, αφετέρου σε σχέση με το πλάνο εκμετάλλευσης του κυπριακού φυσικού αερίου. 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της η κα. Σίμσον θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την αρμόδια υπουργό Ενέργειας, ενώ θα συναντήσει και τους εμπλεκόμενους φορείς των σχετικών κυβερνητικών και μη υπηρεσιών. Μεταξύ των στόχων που τέθηκαν για την επικείμενη κάθοδο της Ευρωπαίας Επιτρόπου, είναι και η συζήτηση της δυνατότητας επίσπευσης των διαδικασιών, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ανακαλύψεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που θεωρούνται άμεσα εκμεταλλεύσιμες, βάσει ενός πλάνου ανάπτυξης για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της επίσκεψης της η κ. Σίμσον θα συμμετάσχει και στις εργασίες του East Mediterranean Gas Forum – EMGF, το οποίο θα γίνει στην παρουσία και των αρμόδιων υπουργών της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με λύση εξπρές σπάνε τα δεσμά της «Αφροδίτης» από το «Ισάι»

Σε ότι αφορά το κομμάτι των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η προσπάθεια της Λευκωσίας, για να εντάξει τη χώρα στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών σχεδιασμών, στην μεγάλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο η Νατάσα Πηλείδου όσο και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα επιχειρήσουν να πείσουν για την ανάγκη χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά ταμεία, των κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των υποδομών, είτε αυτές αφορούν αγωγούς φυσικού αερίου, είτε τερματικά και σταθμούς υγροποίησης.

Εξάλλου ήδη η ΕΕ έχει επιδώσει τα διαπιστευτήρια της σε ότι αφορά τη βούληση της για να χρηματοδοτήσει εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην περιοχή, με την υπογραφή σχετικών συμφωνιών με την Αίγυπτο και το Ισραήλ για την μεταφορά από τα κοιτάσματα των δύο χωρών φυσικού αερίου σε σταθμό υγροποίησης της Αιγύπτου και από εκεί με καράβια προς τα τερματικά της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σημειώθηκε πρόοδος για την «Αφροδίτη»-Αναπτύχθηκε χάρτης πορείας

Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται και οι σχετικοί σχεδιασμοί, ειδικά σε ότι αφορά τα πιο ώριμα κοιτάσματα για εξόρυξη στην κυπριακή ΑΟΖ, μεταξύ των οποίων είναι και το σενάριο για μεταφορά του φυσικού αερίου με αγωγό από το κοίτασμα «Αφροδίτη», μέσω αγωγών προς τα τερματικά της Αιγύπτου. Αυτό έμοιαζε τουλάχιστον ως πολύ πρόσφατα ως το πιο εφικτό και ρεαλιστικό σενάριο αν και η τελική απόφαση θα ληφθεί μόνο όταν η ίδια η εταιρεία παρουσιάσει μέχρι το τέλος του χρόνου το πλάνο εκμετάλλευσης στην κυπριακή Κυβέρνηση.

Ανάλογη συζήτηση, για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να γίνει και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, τόσο στο ανοικτό όσο και στο κλειστό μέρος των συνεδριάσεων του East Mediterranean Gas Forum, στην οποία πέραν των τριών υπουργών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου θα εκπροσωπούνται και οι κυβερνήσεις των υπολοίπων μονίμων μελών του φόρουμ καθώς επίσης και οι παρατηρητές, μεταξύ των οποίων είναι η ΕΕ, η ΗΠΑ και το ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γιατί ο EastMed δεν θα γίνει μέχρι το 2025 και μεγάλη ευκαιρία της Κύπρου

Στόχος της Λευκωσίας, είναι να επιδείξει την απαιτούμενη ευελιξία, έτσι ώστε να επιλεχθεί η καλύτερη δυνατή επιλογή που θα εξυπηρετεί τον μακροπρόθεσμο σκοπό της χρήσης των υποδομών που θα κατασκευαστούν και για μελλοντικές εξορύξεις από άλλα οικόπεδα και που θα συνδυάζονται με το γεγονός ότι ήδη στο Βασιλικό κατασκευάζεται τερματικό. Στο τραπέζι εξάλλου βρίσκεται και το θέμα για την κατασκευή του αγωγού EastMed, ο οποίος ωστόσο από διάφορους παράγοντες μπαίνει σε δεύτερο πλάνο, λόγο του κόστους και του χρόνου που απαιτούνται για την κατασκευή του. Επιπλέον στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση της Energean για μεταφορά πλωτής πλατφόρμας υγροποίησης στην Κύπρο, στην οποία θα διοχετεύονται ποσότητες φυσικού αερίου από την ισραηλινή ΑΟΖ. Ακόμα κι αυτή η πρόταση που αρχικά είχε βρει αντίθετη τη Λευκωσία συζητείται και πλέον εξετάζεται αν στην εξίσωση μπορούν να μπουν και ποσότητες από τις ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Εξάλλου κατά τη διάρκεια της παρουσίας της κας. Σίμσον στην Κύπρο θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των έργων για τον EuroAsia Interconnector που ουσιαστικά θα σύνδεση ηλεκτρικά την Κύπρο με την Ευρώπη και το Ισραήλ. Τα εγκαίνια θα αφορούν το σκέλος για την ηλεκτρική σύνδεση με την Ελλάδα, που θα γίνεται μέσω ενός καλωδίου 1214 μέτρων με ισχύ 1GW και το οποίο τυγχάνει χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά ταμεία ύψους 657 εκατομμυρίων ευρώ

Το έργο που ουσιαστικά θα ακυρώνει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου από τον υπόλοιπο κόσμο και ειδικά από την Ευρώπη, αναμένεται να είναι έτοιμο το 2027 με την ευθύνη της διαχείρισης να βρίσκεται στη γερμανική εταιρεία Siemens με εγκαταστάσεις στην περιοχή της Κοφίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις