Με λύση εξπρές σπάνε τα δεσμά της «Αφροδίτης» από το «Ισάι»

Αγκάθι για επτά χρόνια συνεχίζει να αποτελεί η διαφωνία μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με τη συμφωνία που αναζητείται για το ζήτημα των κοιτασμάτων «Αφροδίτη» και «Ισάι», με στόχο τη δίκαιη και ταχεία επίλυσή του που να ικανοποιεί και τα δύο μέρη.  

Για αυτό το σκοπό επισκέφθηκε χθες την Κύπρο ισραηλινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής την υπουργού Ενέργειας του Κράτους του Ισραήλ κας Karine Elharrar, η οποία είχε συνομιλίες με την υπουργό Ενέργειας. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις που ακολούθησαν των συζητήσεων, και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την αισιοδοξία τους, ενώ συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί προς επίλυση των διαφορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σημειώθηκε πρόοδος για την «Αφροδίτη»-Αναπτύχθηκε χάρτης πορείας

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα έχουν αποτύχει οι προσπάθειες που έγιναν, τόσο σε επίπεδο υπουργείων, δηλαδή σε πολιτικό επίπεδο, τα προηγούμενα χρόνια επί υπουργίας Λακκοτρύπη, όσο και σε επίπεδο εταιρειών, που δεν κατάφεραν να καταλήξουν στη φόρμουλα υπολογισμού του μερίσματος που δικαιούται το Ισραήλ, από την επέκταση της «Αφροδίτης», στο ισραηλινό κοίτασμα «Ισάι».

Πάντως οι πληροφορίες που έρχονται στο φως μετά τη συνάντηση από την ισραηλινή πλευρά, κάνουν λόγο για μια συμφωνία που θα φέρει λύση εξπρές, δηλαδή άμεση θέτοντας ένα τέλος στις μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις που δεν κατέληξαν πουθενά. Σε αυτό το πλαίσιο ο οδικός χάρτης επιτάσσει πως θα διοριστεί ένας ειδικός εμπειρογνώμονας, κοινά αποδεκτός από τις δύο πλευρές, ο οποίος θα καταλήξει στο ποσοστό που δικαιούται από την εκμετάλλευση του «Αφροδίτη» το Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες τα ισραηλινά μέσα έκαναν λόγο για ένα ποσοστό κοντά στο 10%, ενώ η Λευκωσία προκρίνει ένα ποσοστό κοντά στο 3%. Αναλυτές εκτιμούν πως η τελική συμφωνία θα είναι κάπου στη μέση, κάτι πάντως που θεωρείται ιδιαίτερα ψηλό εάν μεταφραστεί σε χρήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γιατί ο EastMed δεν θα γίνει μέχρι το 2025 και μεγάλη ευκαιρία της Κύπρου

Πέραν του διορισμού εμπειρογνώμονα στη χθεσινή συνάντηση αποφασίστηκε ότι οι συζητήσεις μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών θα συνεχισθεί άμεσα, τις επόμενες εβδομάδες, με δομημένο τρόπο, ώστε να υπάρξει συμφωνία και σε επιμέρους ζητήματα πέραν του ποσοστού.

Ξένοι αναλυτές εκτιμούν πως όντως αυτή η ύστατη προσπάθεια για να δοθεί πολιτική λύση στο θέμα θα στεφθεί με επιτυχία, αφού όλοι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα να προχωρήσουν χωρίς προσκόμματα οι προσπάθειες των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, για να εξορύξουν όσο το δυνατό πιο άμεσα και οικονομικά τις ποσότητες φυσικού αερίου που διαθέτουν, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να ικανοποιήσουν τις αυξανόμενες ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συγκυρία δηλαδή της προσπάθειες των κρατών-μελών της Ε.Ε. για να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο, σπρώχνει Κύπρο και Ισραήλ για να αφήσουν κατά μέρος τα μικρά οικονομικά συμφέροντα που ενδεχομένως να είχαν αν επέμειναν κι άλλο στις διαπραγματεύσεις και να επικεντρωθούν στη μεγάλη εικόνα, συμβάλλοντας θετικά στην ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ούριος άνεμος για τον EastMed-Αντιστράφηκε το αρνητικό κλίμα

Εξάλλου παράλληλα με την υπό εκκόλαψη συμφωνία για το ζήτημα «Αφροδίτη-Ισάι», η Chevron συνεχίζει να μελετά της επιλογές της σε σχέση με το σχέδιο εκμετάλλευσης του «Αφροδίτη», με τις πληροφορίες από τις ΗΠΑ να επιμένουν ότι ξεκάθαρη επιλογή του αμερικανικού κολοσσού θα είναι η μεταφορά με αγωγό του φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, όπου θα υγροποιείται και ακολούθως η μεταφορά του με πλοία LNG σε τερματικούς σταθμούς σε ευρωπαϊκά κράτη.

Αγκάθι στον όλο σχεδιασμό παραμένει ο αγωγός που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το οικόπεδο 12 στο τερματικό υγροποίησης του Ιντγκού στην Αίγυπτο, με την εταιρεία να εξετάζει τις επιλογές, είτε για κατασκευή ενός νέου αγωγού, κάτι που ενδεχομένως να κοστίσει αρκετά σε χρόνο και χρήμα, αλλά θα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη, είτε να χρησιμοποιήσει μέρος των ήδη εγκατεστημένων αγωγών του Ισραήλ προς την Αίγυπτο, κάτι ωστόσο που θα κοστίσει στο μακροπρόθεσμο κέρδος της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία έλαβε χρόνο από την Κυβέρνηση, μέχρι το τέλος του έτους να ετοιμάσει την τελική της πρόταση και να την καταθέσει προς έγκριση, με τις πιο φιλόδοξες προβλέψεις να εκτιμούν πως το «Αφροδίτη» θα τυγχάνει πλήρους εκμετάλλευσης σε τρία με τέσσερα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον