Με αγωγό στην Αίγυπτο το ΦΑ από το «Αφροδίτη»-Το σενάριο που προκρίνει η Chevron

Στη λύση της κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Αφροδίτη προς τα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου, φαίνεται ότι προσανατολίζεται η αμερικανική Chevron, αφού σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για την πιο γρήγορη και φθηνή λύση για να μπει άμεσα στην εξίσωση της Ε.Ε., στην προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.  

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ξένοι αναλυτές, η Chevron βρίσκεται σε συνομιλίες με τους ιδιοκτήτες των υφιστάμενων υποδομών φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, έτσι ώστε να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα αφορά την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ προς την Αίγυπτο αλλά και για το οικονομικό μέρος της συμφωνίας για υγροποίηση και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γιατί ο EastMed δεν θα γίνει μέχρι το 2025 και μεγάλη ευκαιρία της Κύπρου

Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές στην παρούσα φάση ο αμερικανικός κολοσσός, επικεντρώνεται στον εντοπισμό άμεσων λύσεων χαμηλού κόστους που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση όλων των κοιτασμάτων που έχει στο χαρτοφυλάκιο του, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ για άμεση απεξάρτηση των χωρών της Ευρώπης, από τη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα και με τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στο κοίτασμα Αφροδίτη εντοπίστηκαν  4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει εκπονηθεί το επόμενο διάστημα θα διενεργηθεί ακόμη μια επιβεβαιωτική γεώτρηση, η οποία θα βοηθήσει στη συμπλήρωση της πλήρους εικόνας του κοιτάσματος, η οποία είναι χρήσιμη για να τελειοποιηθεί το Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος.

Υπενθυμίζεται πως μετά και την τελευταία επίσκεψη αντιπροσωπείας της κοινοπραξίας Chevron, με επικεφαλής τον  Πρόεδρο της Chevron για Έρευνα και Παραγωγή σε Μέση Ανατολή, Αφρική και Νότιο Αμερική Clay Neff στην Κύπρο, συμφωνήθηκε πως το Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής θα ετοιμασθεί μέχρι το τέλος του 2022 και θα κατατεθεί στο Υπουργείο Ενέργειας για έγκριση. Σε αυτό το πλαίσιο άνοιξε και ο διάλογος με τους διαχειριστές των τερματικών της Αιγύπτου, έτσι ώστε να προκριθεί η βέλτιστη επιλογή της κοινοπραξίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η αποτυχία της Άγκυρας, το άδειασμα από τους τρίτους και η κριτική στο εσωτερικό

Αυτό που αναμένεται να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα είναι αν η μεταφορά του φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ προς την Αίγυπτο θα γίνει μέσω ενός αποκλειστικού αγωγού που θα κατασκευαστεί για αυτόν τον σκοπό ή αν θα υπάρξει συνέργεια μεταξύ των ενεργειακών κολοσσών και θα χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα ο αγωγός από το Zohr που διαχειρίζεται η ΕΝΙ, ή οι αγωγοί του Λεβιάθαν που μεταφέρουν το ισραηλινό φυσικό αέριο με τους σταθμούς υγροποίησης της Αιγύπτου. Υπολογίζεται ότι σε αυτό το σενάριο, θα χρειαστεί η κατασκευή ενός αγωγού 30 χιλιομέτρων που θα συνδέει το «Αφροδίτη» με τον γειτονικό αγωγό του Ισραήλ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το κοίτασμα Αφροδίτη, δεν είναι το μόνο που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της Chevron σε ότι αφορά την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η εταιρεία διαχειρίζεται ήδη τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ του Ισραήλ, τα οποία είναι ήδη εκμεταλλεύσιμα και χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες φυσικού αερίου του Ισραήλ, ενώ μέρος αυτών τροφοδοτούν τις αγορές της Αιγύπτου και της Ιορδανίας.

Μιλώντας στο S&P Global Commodity Insight ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Colin Parfitt, κατέδειξε τη σημασία που δίδει ο αμερικανικός κολοσσός στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, κάτι που επιτεύχθηκε μετά την εξαγορά της Noble Energy το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ούριος άνεμος για τον EastMed-Αντιστράφηκε το αρνητικό κλίμα

Όπως εξήγησε ο κ. Parfitt, η Ανατολική Μεσόγειος θεωρείται ως μια πιθανή βασική πηγή ανεφοδιασμού για την Ευρώπη, στην προσπάθεια για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Με την Ευρώπη να θέλει να απομακρυνθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, χρειάζεται ξεκάθαρα άλλη πηγή φυσικού αερίου για να καλύψει αυτό το κενό», είπε ο Parfitt.

Ο Parfitt είπε ότι η Chevron εξετάζει διάφορες επιλογές για την εκμετάλλευση και τη δημιουργία κέρδους από την περιοχή, υπενθυμίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τον Ιούνιο μνημόνιο συνεννόησης με το Ισραήλ και την Αίγυπτο σχετικά με το ενδεχόμενο να διοχετευτεί ισραηλινό αέριο στην Αίγυπτο και στη συνέχεια να υγροποιηθεί για προμήθεια στην Ευρώπη.

«Η μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ μέσω εγκαταστάσεων LNG που έχουν ήδη κατασκευαστεί για να φέρουν το φυσικό αέριο στην αγορά φαίνεται λογική», εξήγησε ο Parfitt. Την ίδια ώρα ωστόσο δεν απέκλεισε και εναλλακτικές επιλογές, όπως την κατασκευή μιας πλωτής μονάδας υγροποίησης σε κάποια χώρα τις περιοχής. «Υπάρχουν διάφορες επιλογές και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί», πρόσθεσε, για να επισημάνει πως στην παρούσα φάση, φαίνεται ότι η μετατροπή του φυσικού αερίου σε LNG θα ήταν ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους μεταφοράς του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα σενάρια για το κοίτασμα φυσικού αερίου-«Ρεαλιστική η εξαγωγή το 2026-2027»

Δειτε Επισης

LIVE/Χρίστου: Στις εννέα Ιουνίου έχουμε ραντεβού με την ιστορία
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις