Ο παραλογισμός της κατοχής, οι κατασκευασμένοι εχθροί κι ο αποπροσανατολισμός

Στις ελεύθερες περιοχές συζητούμε για το Pegasus και στα κατεχόμενα συζητούν για τα walkie talkies. Το οδόφραγμα στην κυπριακή ειδησεογραφία φαντάζει πια να έχει ανυψωθεί ανάμεσα σε ιστορικές εποχές. Η κατοχή είναι από τη φύση της προκλητική και για άλλη μια φορά προκαλεί και τη νοημοσύνη μας.  

Είχε, λένε, ο Αντρέας Σουτζιής, κάτι χάρτες και walkie talkie και ό,τι άλλο ταιριάζει σε κατασκοπευτικές ταινίες άλλων δεκαετιών. Και τον έριξαν σε ένα μπουντρούμι, δυο εβδομάδες σχεδόν, μέχρι να διαπιστώσουν αν είναι κατάσκοπος. Δεν του «απήγγειλαν κατηγορίες» για κατασκοπία. Το ψάχνουν και προφανώς δεν το βρίσκουν.

Ο Αντρέας Σουτζιής είναι ένας κατασκευασμένος εχθρός. Από αυτούς που ψάχνουν κατά καιρούς στις ελεύθερες περιοχές οι εγκάθετοι της κατοχής, αναζητώντας τον λόγο ύπαρξής τους. Εφάμιλλος με κάτι Κούρδους «τρομοκράτες» και κάτι παπάδες «κομάντος», τους οποίους αναζητούν διακαώς για να κρύψουν από κάτω τη γύμνια και την ανεπάρκεια της παρανομίας τους.    

Ενόσω η υπαρξιακή κρίση των Τουρκοκυπρίων βαθαίνει, καθώς αντιλαμβάνονται πως μέρα με την μέρα αυξάνεται η εξάρτηση του ψευδοκράτους από την Άγκυρα, και εκδηλώνεται σε διαμαρτυρίες και καβγάδες, τόσο πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη να δικαιολογηθεί αυτή η πολιτική πορεία. Πορεία προς τον τουρκικό αυταρχισμό, σε κατεύθυνση αντίστροφη από την Ευρώπη και τον εκσυγχρονισμό. Πορεία προς τον σκοταδισμό, με διώξεις για πολιτικές αναρτήσεις στο facebook, πορεία προς το σκοτάδι με διακοπές ρεύματος. Πορεία μακριά από την προοπτική της λύσης, που ξεφεύγει προς την προσάρτηση. Και οι κατασκευασμένοι εχθροί βοηθούν, έστω και πρόσκαιρα, στον αποπροσανατολισμό. Ή τουλάχιστον σε αυτό ποντάρουν οι κατασκευαστές τους.

Ο δικηγόρος του Σουτζιή, Οντζέλ Πολιλί, ξεγύμνωσε με μεγάλη ευκολία το γεγονός πως οι κατοχικές «αρχές» αδρανούν για να παρατείνουν για αχρείαστους λόγους τη «σύλληψή» του. Οι πληροφορίες που η «αστυνομία» ήθελε να συλλέξει από τις συσκευές του, είπε, μπορούσαν να συλλεχθούν σε πέντε μέρες, αλλά ξεκίνησαν την έρευνα μια μέρα πριν τον ξαναπαρουσιάσουν στο παράνομο «δικαστήριο». «Σε αυτή τη διαδικασία έχουν παραβιαστεί ακόμα και οι πιο απλοί νομικοί κανόνες», πρόσθεσε. Γνωρίζουν στα κατεχόμενα ότι ο χρόνος στην κλεψύδρα τελειώνει και θα πρέπει σύντομα είτε να αφήσουν τον Αντρέα Σουτζιή ελεύθερο είτε να του «απαγγείλουν κατηγορίες» για κατασκοπία. Και προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα να τον παρατείνουν όσο περισσότερο μπορούν.

Όσο, όμως, συνεχίζεται η παράνομη «κράτησή» του, θα πληθαίνουν τα διαβήματα για απελευθέρωσή του. Στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εξωτερικών προστέθηκε και αυτή των Κυπρίων ευρωβουλευτών, που ζήτησαν συνάντηση με τον Ζοζέπ Μπορέλ, για να διερευνηθούν οι τρόποι παρέμβασης της Ε.Ε.. Τα ρεζιλίκια της «σύλληψης» και παραβίασης των δικαιωμάτων Ευρωπαίων πολιτών για κατοχή walkie talkie απομακρύνονται πια από την κυπριακή ακτογραμμή και τους αποδέκτες των πολιτικών μηνυμάτων που αποσκοπούσαν. Και έμειναν σκέτα ρεζιλίκια, που αναδεικνύουν με τον πλέον πειστικό τρόπο την αναξιοπιστία, την παρανομία και την έλλειψη οποιουδήποτε μέτρου στην κατεχόμενη από τον τουρκικό στρατό περιοχή της Κύπρου. Αποδεικνύουν πως είναι ένα ψευδοκράτος, που κανείς δεν μπορεί να πάρει σοβαρά.

Ο Αντρέας Σουτζιής «συνελήφθη» στις 30 Αυγούστου και αναμένεται την Πέμπτη να εμφανιστεί για άλλη μια φορά στο «δικαστήριο». Η έκβαση είναι αβέβαιη. «Η υπόθεση του Αντρέα μπορεί να τελειώσει την Πέμπτη, μπορεί όμως να έχει και συνέχεια. Υπομονή, επιμονή και ψυχραιμία», συστήνουν στην επιστολή τους η οικογένεια και οι φίλοι τους. Ελπίδα όλων είναι πως ο συμπατριώτης μας πολύ σύντομα θα βρεθεί πίσω στο σπίτι του, πλάι στην οικογένειά του και πάνω από τη φουκού του. Και στόχος όλων θα έπρεπε να είναι να απαλλαγούμε από την κατοχή και τον παραλογισμό της.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Κυριακίδου, προσφωνεί τη Βουλή σε σύνοδο για τα 20χρονα ένταξης
Αμετακίνητος ο Τατάρ-Θα επαναλάβει το αφήγημα περί δύο κρατών στην Ολγκίν
Έκανε στάση στην Άγκυρα, είδε Φιντάν πριν την κάθοδό της στην Κύπρο η Ολγκίν
Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ για τα περί δύο κρατών στον ΟΙΣ-Ζήτησε αύξηση συνεργασίας
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»