Διευκρινίσεις για την υπόθεση Σουτζιή-«Είναι καλά στην υγεία του και με ηθικό ακμαίο»

Διευκρινίσεις σε σχέση με την παράνομη κράτηση του Αντρέα Σουτζιή στα κατεχόμενα από τον Σάββα Σουτζιή και δύο αδελφικούς φίλους, Ευτύχιο Οδυσσέως και Ρένα Χόπλαρου.

Όπως αναφέρει η επιστολή, έχουν γίνει απαραίτητες ενέργειες για την απελευθέρωση του, ενώ σημειώνεται πως στη φωτογραφία που κυκλοφορεί στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ανδρέα Σουτζιής δεν κλαίει και είναι καλά στην υγεία του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναλαμβάνουν δράση οι ευρωβουλευτές-Κοινή επιστολή προς Μπορέλ για Σουτζιή

Στην εν λόγω επιστολή οι φίλοι και η οικογένεια του Ανδρέα Σουτζιή τονίζουν πως κρατάνε χαμηλούς τόνους, για να μη βλάψει οποιαδήποτε έντονη δράση την υπόθεσή.  

Την ίδια ώρα, αναφέρεται πως τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και η Αστυνομία τρέχουν την υπόθεση και πως σύντομα αναμένεται να προκύψουν εξελίξεις στην όλη υπόθεση.

Σημειώνεται πως, ο Ανδρέας Σουτζιής συνελήφθη για χρήση «walkie talkie», με τις κατοχικές αρχές να πιστεύουν πως βρέθηκε στα κατεχόμενα για κατασκοπεία. 

Αυτούσια η επιστολή 

Για την υπόθεση του Αντρέα Σουτζιή

Έχουν ειπωθεί τις τελευταίες μέρες ορισμένες ανακρίβειες. Για αυτό ξεκαθαρίζουμε:

1. Ο Αντρέας ευτυχώς  δεν έχει κατηγορηθεί ακόμα για κατασκοπεία. Έγινε ανανέωση της κράτησης του για περαιτέρω διερεύνηση στοιχείων.

2. Στη φωτογραφία που κυκλοφορεί από το δικαστήριο δεν κλαίει. Ήμασταν μαζί του στο δικαστήριο. Ήταν απλώς κόκκινα τα μάτια του. Ο Αντρέας έχει και σθένος και χιούμορ. Είναι καλά στην υγεία του και με ηθικό ακμαίο.

3. Δεν δημοσιοποιούμε όλες μας τις ενέργειες για να μην του κάνουμε ζημιά. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι μεταφέρθηκε σε δωμάτιο νοσοκομείου για τέσσερις μέρες δεν το δημοσιοποιήσαμε γιατί εκεί ο Αντρέας θα ήταν πιο άνετα και θέλαμε το καλύτερο για αυτόν.

4. Στην Κύπρο υπάρχει κάμποσο κουτσομπολιό: "Μου είπαν ότι..., έμαθα ότι...". Ακούμε διάφορα που δεν ισχύουν. Σας παρακαλούμε πολύ μην παίζετε χαλασμένο τηλέφωνο.

5. Επαναλαμβάνουμε για ακόμα μία φορά ότι τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών, τα ΗΕ, η Αστυνομία αλλά και μεμονωμένα άτομα, ΕΚ και ΤΚ τρέχουν την υπόθεση του Αντρέα, ασχολούνται με αυτή, πιέζουν, βοηθούν. Για ευνόητους λόγους δεν είναι σωστό όσο ακόμη εκκρεμεί η παράνομη κράτησή του να βγαίνουμε και να ενημερώνουμε για όλες μας τις ενέργειες.  Ο σκοπός μας είναι να είμαστε αποτελεσματικοί: να τον ελευθερώσουμε για να συνεχίσει τη ζωή του.

6. Ο λόγος που κρατούμε χαμηλούς τόνους είναι όχι γιατί φοβόμαστε το καθεστώς αλλά γιατί κρίνουμε πως οποιαδήποτε έντονη δράση θα βλάψει την υπόθεσή του. Μπορεί επίσης να υπάρξει πολιτική εκμετάλλευση και έτσι ο Αντρέας να μείνει μέσα ενώ έξω διάφορες ετερόκλητες ομάδες θα κάνουν αγώνα πάνω στην "πλάτη" του. Η "πλάτη" του Αντρέα είναι φαρδιά και αντέχει αλλά ας βγει πρώτα και μετά θα απαντήσει ο ίδιος για όλα.

7. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους φίλους που τον γνωρίζουν προσωπικά και γράφουν όμορφα για αυτόν. Όταν με το καλό τα διαβάσει θα συγκινηθεί. Ευχαριστούμε όλους που τον στηρίζουν, βάζοντας το συμφέρον του Αντρέα πάνω από τις δικές τους ανάγκες για εκτόνωση.

8. Η υπόθεση του Αντρέα μπορεί να τελειώσει την Πέμπτη, μπορεί όμως να έχει και συνέχεια. Υπομονή, επιμονή και ψυχραιμία.

Σάββας Σουτζιής, εκ μέρους όλης της οικογένειας

Ευτύχιος Οδυσσέως, αδελφικός, παιδικός φίλος του Αντρέα

Ρένα Χόπλαρου, αδελφική φίλη.

Aνησυχία Χριστοδουλίδη

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την παρατεταμένη παράνομη κράτηση του Ανδρέα Σουτζή από τις κατοχικές αρχές.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση «η παράνομη σύλληψη και κράτηση εδώ και 14 μέρες του κ. Σουτζή, συνιστά κατάφορη παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.\ Ενέργειες όπως αυτή, έναντι μάλιστα ενός ανθρώπου με δικοινοτική δραστηριότητα και συμμετοχή σε δράσεις υπέρ της επανένωσης της πατρίδας μας, είναι καταδικαστέες».  

Στη συνέχεια προθέτεται πως «η άμεση απελευθέρωση ενός Ευρωπαίου πολίτη ο οποίος κρατείται παράνομα από τις κατοχικές αρχές είναι επιτακτική. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειές της και ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση της ΕΕ για απελευθέρωση του κ. Σουτζή.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εκφράζει τη συμπαράστασή του προς τον κ. Σουτζή και την οικογένειά του, με την ελπίδα ότι άμεσα θα αφεθεί ελεύθερος».

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)