Οι απεγνωσμένοι Δενειώτες, τα επεισόδια στη νεκρή ζώνη και οι αιμοδιψείς Τούρκοι

Για λίγο καιρό ξαποσταίνουν και ξανά προς τη... δόξα τραβούν οι τουρκικές προκλήσεις στη νεκρή ζώνη, παρά το χωριό Δένεια, όπου τα τελευταία χρόνια η κατάσταση είναι τεταμένη και συχνά πυκνά έρχονται στο φως εντάσεις που ξεκινούν από Τούρκους στρατιώτες, κατά γεωργών που κατοικούν στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Η «έφοδος» των γεωργών και η «απόβαση» των Τούρκων στη Δένεια

Τα μέλη της κοινότητας είναι άκρως απεγνωσμένα από τα όσα βιώνουν στην περιοχή τους και αισθάνονται στο πετσί τους το κλίμα φόβου που καλλιεργεί ο κατοχικός στρατός, μέλη του οποίου, υπό την απειλή όπλων, τα βάζουν με άοπλους πολίτες, οι οποίοι το μόνο που θέλουν είναι να βοσκήσουν τα πρόβατά τους ή να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.

Το τελευταίο επεισόδιο που σημειώθηκε τη Δευτέρα, κατά το οποίο Τούρκοι στρατιώτες έριχναν πέτρες κατά γεωργού, ήταν άλλο ένα σοβαρό περιστατικό, στα πολλά που σημειώθηκαν την τελευταία τριετία στην περιοχή και τα οποία, με την ανοχή των Ηνωμένων Εθνών, συνεχίζονται αδιάκοπα.

Οι προκλήσεις, είχαν ξεκινήσει το 2018, χωρίς ωστόσο να μπορεί κάποιος να δώσει επαρκής εξηγήσεις για τους λόγους που συνέβη αυτό και κάθε λίγους μήνες από τότε, καταγράφεται ένα νέο επεισόδιο. Μάλιστα, ο κοινοτάρχης Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου, δηλώνει ότι πλέον δεν έχει οποιαδήποτε ελπίδα ότι θα αλλάξει η όλη κατάσταση, αφού σε κάθε περιστατικό γίνονται διαβήματα από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά οι Τούρκοι σταματούν να προκαλούν για κάποιο διάστημα και με την πάροδο κάποιων μηνών, ξαναχτυπούν. 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχία στη Δένεια με το ναρκοπέδιο στη νεκρή ζώνη-«Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα»

Από κλοπή σοδειάς μέχρι απειλές και καταστροφές

Ο χρόνος γυρίζει πίσω στο Νοέμβριο του 2018, όταν οι Τούρκοι άναψαν το φυτίλι της έντασης στην περιοχή, αφού την ώρα που Ελληνοκύπριοι γεωργοί καλλιεργούσαν τα χωράφια τους, μέλη του κατοχικού στρατού και τρακτέρ Τουρκοκυπρίων μετέβησαν στην περιοχή και τους απαγόρευσαν να θερίσουν, με την πρόκληση να κρατά για περίπου μία εβδομάδα.

Κάποιους μήνες αργότερα, προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω, με Τουρκοκύπριους να θερίζουν τα χωράφια των Ελληνοκύπριων, υπό την προστασία του κατοχικού στρατού. 

Ακολούθησαν και πολλά άλλα, όπως απειλές σε βάρος Ελληνοκύπριου από στρατιώτες ότι θα τον πυροβολούσαν, μέχρι και καταστροφές σε φυτείες Ελληνοκυπρίων, ενώ στο περιστατικό της περασμένης Δευτέρας, άφησαν τις απειλές και πέρασαν στις πράξεις, πετροβολώντας γεωργό που πήρε τα πρόβατά του να βοσκήσουν.

Μιλώντας στον REPORTER, ο κοινοτάρχης Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου, ανέφερε ότι δεν μπορεί να δώσει εξηγήσεις για την στάση των Τούρκων απέναντι στους κατοίκους της κοινότητάς του, ωστόσο μπορεί να κάνει κάποιες εικασίες για τους λόγους που προκαλούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τούρκοι απείλησαν να πυροβολήσουν Ε/κ στη Δένεια-Φωτογραφίες ντοκουμέντο

Όπως είπε, η προσωπική του άποψη είναι πως ένας από τους λόγους, είναι πως «η Δένεια, το 1974, σε μάχη που δόθηκε στις 18 Αυγούστου, υπήρξε αντίσταση και δεν κατάφεραν να την καταλάβουν. Έκτοτε οι Τούρκοι εποφθαλμιούν τη Δένεια».

Ένας δεύτερος λόγος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Παναγιώτου, είναι ότι η Δένεια μέχρι το 1963 ήταν μικτό χωριό. Υπάρχουν αρκετές περιουσίες που ανήκουν σε Τουρκοκύπριους. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι ίσως θέλουν να διεκδικήσουν μέρος της νεκρής ζώνης στη Δένεια, με το πρόσχημα ότι υπάρχουν τουρκοκυπριακές περιουσίες, όπως κάνουν με το ΕΒΚΑΦ στο Βαρώσι». 

Αυτές, τόνισε ο κ. Παναγιώτου ότι είναι δικές του σκέψεις και δεν σημαίνει ότι αυτό συμβαίνει, ωστόσο ζει από το 1974 στην Δένεια και είναι καλός γνώστης της περιοχής, αλλά και όσων συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλιμακώνεται η ένταση στη Δένεια-Εντονότερη η παρουσία των Τούρκων

Οι αιμοδιψείς Τούρκοι έδειξαν πολλές φορές το μένος τους

Κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί ποιο θα είναι το επόμενο βήμα των Τούρκων, αλλά και μέχρι που μπορούν να φθάσουν, ωστόσο όπως έδειξαν στο παρελθόν, σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν αιμοδιψείς, σκοτώνοντας ή ακόμα και συλλαμβάνοντας άοπλους πολίτες στη νεκρή ζώνη.

Ως εκ τούτου, άπαντες πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, πριν οι εξελίξεις οδηγηθούν σε πιο επικίνδυνα μονοπάτια και οι αρμόδιοι τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις. Στο παρελθόν, ιδίως από το 1974 μέχρι το 1996, υπήρχαν εννιά περιστατικά δολοφονιών.

Το πρώτο έγκλημα μετά την εισβολή, σημειώθηκε στις 9 Απριλίου 1976, όταν Τούρκος αξιωματικός εκτέλεσε τον στρατιώτη Μιχαλάκης Σοφοκλέους από τα Μαμώνια, όταν ο Ε/κ πέρασε στην ουδέτερη ζώνη και πλησίασε τουρκικό φυλάκιο για να δώσει τσιγάρα σε Τούρκο σκοπό.

Έξι χρόνια αργότερα, στις 21 Σεπτεμβρίου 1982, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ο στρατιώτης Χριστάκης Γεωργίου από το Πραστειό, από Τούρκο σκοπό, την ώρα που βρισκόταν στην αυλή του φυλακίου του.

Οι εκτελέσεις εθνοφρουρών συνεχίστηκαν το 1983, όταν στις 18 Δεκεμβρίου ο  στρατιώτης Τρύφωνας Τρύφωνος από τα Λαγουδερά δέχθηκε πυροβολισμό από Τούρκο σκοπό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόσωπο με πρόσωπο με τους Αττίλες-Ρεσιτάλ προκλητικότητας από τους Τούρκους

Στις 20 Μαΐου 1988, ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους έπεφτε νεκρός στην Αθηένου από ριπή που άνοιξε Τούρκος υπαξιωματικός, ο οποίος εισήλθε σε σπίτι που γειτνιάζει με τη νεκρή ζώνη. Ο Χαράλαμπος, μόλις άκουσε τις φωνές πανικού από το σπίτι που εισήλθε ο Τούρκος και το οποίο βρισκόταν κοντά στο φυλάκιο του, προσπάθησε να πλησιάσει για να δει τι συμβαίνει. Τότε δέχθηκε μια ριπή από το αυτόματο όπλο του Τούρκου.

Δύο μήνες μετά, θύμα Τούρκων στρατιωτών ήταν ο Ευαγόρας Ευαγόρου, οποίος δολοφονήθηκε στις 31 Ιουλίου 1988, στην περιοχή του Αγίου Κασσιανού τη στιγμή που μπήκε στην ουδέτερη ζώνη και πλησίαζε τουρκικό φυλάκιο για να δώσει δώρο ένα μικρό ραδιοφωνάκι σε Τούρκο σκοπό.

Ο Αθανάσιος Κλεοβούλου από το Ζακάκι, έπεσε νεκρός από πυρά στις 8 Απριλίου 1993, στο Καϊμακλί, ενόσω προσπαθούσε να πάρει μια μπουκάλα κονιάκ σε Τούρκο σκοπό. Όπως διαπιστώθηκε, τα πυρά εξαπολύθηκαν από άλλη σκοπιά Τούρκων και όχι από τον σκοπό που θα έπαιρνε το κονιάκ.

Ο τελευταίος εθνοφρουρός που σκοτώθηκε εν καιρώ ειρήνης, ήταν ο Στέλιος Παναγή από το Νέο Χωριό Κυθραίας, στις 3 Ιουνίου 1996, όταν επίσης θέλησε να δώσει δώρο μια μπουκάλα κονιάκ σε Τούρκο στρατιώτη. Όπως διαφάνηκε, από διπλανή σκοπιά, ρίφθηκαν τρεις πυροβολισμοί εναντίον του Παναγή.

Πέραν των θανάτων Εθνοφρουρών, τον ίδιο χρόνο δολοφονήθηκαν ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού, στις 11 και 14 Αυγούστου, με τις δολοφονίες τους να συγκλονίζουν το παγκόσμιο.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγέλλουν κλίμα τρόμου από τους Τούρκους στη Δένεια-Πυρά κατά Ηνωμένων Εθνών

Δειτε Επισης

Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Αποκαλάμες, μπάλες σανού και ξηρά χόρτα κάηκαν από πυρκαγιά στην Τερσεφάνου
Στο Κακουργιοδικείο οδηγούνται τρία πρόσωπα για εμπρησμό δύο οχημάτων στην Τσάδα
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Πεδίο μάχης το UCLA-Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι