Καταγγέλλουν κλίμα τρόμου από τους Τούρκους στη Δένεια-Πυρά κατά Ηνωμένων Εθνών

Έντονα ενοχλημένος με τη στάση των Ηνωμένων Εθνών, παρουσιάζεται ο κοινοτάρχης Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου, μετά το νέο περιστατικό επίθεσης από Τούρκους στρατιώτες σε βάρος γεωργού, που σημειώθηκε την Δευτέρα στη νεκρή ζώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που οι ένοπλοι Τούρκοι απειλούν Ε/κ-Χωρίς τέλος οι προκλήσεις

Ο κ. Παναγιώτου, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, κατήγγειλε ότι δεν υπάρχει ασφάλεια στην περιοχή και τα Ηνωμένα Έθνη δεν τους δίνουν καμία απάντηση στο αίτημά τους, για να υπάρχει μόνιμη παρουσία τους στην περιοχή.

Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιώτου, «οι Τούρκοι μπαίνουν στη Νεκρή Ζώνη με τα όπλα, λες και δεν υπάρχουν Ηνωμένα Έθνη να επιβάλουν τη τάξη, που πρέπει να την επιβάλουν. Είναι μια κατάσταση επικίνδυνη. Όταν ο άλλος έχει όπλο, το οπλίζει και το προτάσσει στο γεωργό, σε ένα άνθρωπο, ο οποίος προσπαθεί να καλλιεργήσει τη γη του, τότε είναι πολύ επικίνδυνο».  

Όπως εξήγησε όσοι καλλιεργούν χωράφια στη Νεκρή Ζώνη παίρνουν άδεια από τα Ηνωμένα Έθνη, στο οποίο αναγράφεται ποια χωράφια θα καλλιεργούν, μέχρι που μπορούν να καλλιεργήσουν. «Υπάρχει η άδεια. Φαίνεται και στα βίντεο, τα χωράφια αυτά τα θέρισαν οι Ε/κ, πριν 15 με 20 ημέρες. Είναι τα χωράφια που νόμιμα καλλιεργούν οι Ε/κ». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένοπλοι Τούρκοι στρατιώτες έδιωξαν Ε/κ γεωργό από τη Νεκρή Ζώνη ρίχνοντάς του πέτρες

Σημείωσε εξάλλου πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν βρίσκονταν στην περιοχή, αφού μπορεί να κάνουν μια πρωϊνή περιπολία με ελικόπτερο και μια με αυτοκίνητο, καθόλη τη διάρκεια της μέρας. «Όταν συμβεί ένα περιστατικό, εάν είναι εκεί θα το δουν».

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι προσπάθησαν, αλλά δεν κατάφεραν χθες να επικοινωνήσουν με τα Ηνωμένα Έθνη. «Το γραφείο που έχουν στη Δένεια, μετά τις 15:00 είναι κλειστό. Επικοινώνησε ο κ. Στέλιος, ο κτηνοτρόφος και το ανέφερε στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαμε καμιά ενημέρωση από τα Ηνωμένα Έθνη».

Εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για το γεγονός ότι αρκετές φορές στο παρελθόν είχαν υποβάλει αίτημα να γίνονται μόνιμα περιπολίες στην περιοχή από τα Ηνωμένα Έθνη, ωστόσο δεν έλαβαν απάντηση. «Τη Νεκρή Ζώνη την παραχώρησε το Κυπριακό κράτος, για να ελέγχουν και να προσφέρουν μια ασφάλεια. Δυστυχώς η ασφάλεια δεν υπάρχει. Δηλαδή, οι Τούρκοι, αν το δείτε και στα βίντεο, ότι ώρα θέλουν αλωνίζουν μέσα στη Νεκρή Ζώνη». 

Και τόνισε πως «δεν υπάρχει ασφάλεια στη Νεκρή Ζώνη. Οι Τούρκοι σταδιακά κάνουν αυτά τα πράγματα, θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουν έδαφος στη Νεκρή Ζώνη. Δεν θα κερδίσουν έδαφος, δεν λέω ότι θα κάνουμε εμείς κάτι που δεν είναι σωστό ή νόμιμο αλλά εμείς θα είμαστε στα χωράφια μας, είναι η ζωή μας, ο τόπος. Όποτε έρχονται οι Τούρκοι στρατιώτες δεν θα φεύγουμε. Βρεθήκαμε εδώ, θα μείνουμε εδώ».

Καταληκτικά, τόνισε πως επικοινώνησε με τον Ε/κ διαπραγματευτή Μενέλαο Μενελάου, ο οποίος προς τιμήν του ενδιαφέρθηκε. «Το ΥΠΕΞ είναι πάντα στο πλευρό μας, αλλά ως εκεί τι μπορεί να γίνει. Έγινε καταγγελία στην Εθνική Φρουρά και στην Αστυνομία για να είναι ενήμεροι». 

Υπενθυμίζεται ότι γύρω στις 18:00 χθες το απόγευμα, έξι Τούρκοι στρατιώτες κατέβηκαν από τα φυλάκιά τους με τα όπλα στα χέρια και ζήτησαν από τον Ε/κ γεωργοκτηνοτρόφο να φύγει, απειλώντας τον, με ένα εξ’ αυτών μάλιστα να οπλίζει το όπλο του.

«Του φώναζαν και του έριχναν πέτρες και τελικά τον έδιωξαν. Όταν έγινε το συμβάν αυτός μας ειδοποίησε τηλεφωνικά και έβγαλε και σχετικό βίντεο», ανέφερε ο κοινοτάρχης.

Διαβήματα από το ΥΠΕΞ

Την ίδια ώρα, σε διαβήματα προς τα Ηνωμένα Έθνη προβαίνει το ΥΠΕΞ σε σχέση με περιστατικό στη νεκρή ζώνη στη Δένεια, κατά το οποίο ένοπλοι Τούρκοι στρατιώτες εκδίωξαν Ελληνοκύπριο γεωργοκτηνοτρόφο ενώ αυτός έβοσκε τα πρόβατά του, ρίχνοντάς του πέτρες, σύμφωνα με την καταγγελία του ιδίου.

Το περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα και η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών ερευνά το συμβάν.

Από το ΥΠΕΞ λέχθηκε ότι θα γίνουν τα σχετικά διαβήματα στα ΗΕ και ότι είναι σε επαφή και με τον κοινοτάρχη, ο οποίος τους έδωσε ενδελεχή ενημέρωση.

Καταδίκες από τα κόμματα

Ανακοινώσεις για το απαράδεκτο περιστατικό εξέδωσαν και τα κόμματα, καταγγέλλοντας την εγκληματική συμπεριφορά των Τούρκων και ζητώντας από την Κυβέρνηση να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες. Σχολιάζουν επίσης ιδιαίτερα επικριτικά την ευθύνη και την απραξία των Ηνωμένων Εθνών και την στάση που επιδεικνύουν.   

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταδικάζει τη νέα πρόκληση από πλευράς κατοχικού στρατού που έλαβε χώρα χθες το απόγευμα στη Δένεια, όπου 7 ένοπλοι Τούρκοι στρατιώτες απείλησαν Κύπριο κτηνοτρόφο, ο οποίος βρισκόταν σε περιοχή εντός της Νεκρής Ζώνης για κτηνοτροφικές εργασίες», αναφέρει ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος.

Όπως επισήμανε, πρόκειται για επαναλαμβανόμενα περιστατικά που τείνουν να διαταράξουν το κλίμα ασφάλειας των κατοίκων των ακριτικών περιοχών και την προσπάθεια για οικοδόμηση μιας αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο Κοινοτήτων.

«Χαιρετίζουμε τις άμεσες ενέργειες και τα διαβήματα του Υπουργείου Εξωτερικών και των αρμοδίων αρχών του Κράτους προς την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, η οποία θα πρέπει να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και τα μέσα επιτήρησης, έτσι ώστε να αποφεύγονται ανάλογα περιστατικά στο εγγύς μέλλον», τόνισε.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει ως επιθετική, απειλητική και εγκληματική τη νέα πρόκληση Τούρκων ενόπλων στρατιωτών εναντίον Eλληνοκυπρίων γεωργών στη Δένεια. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από τα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ.

Οι τουρκικές προκλήσεις στη νεκρή ζώνη και οι επιθετικές παρενοχλήσεις γεωργών στην περιοχή έχουν καταστεί συστηματικές και αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά την επιθετική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, πρόσθεσε.

«Καλούμε την κυβέρνηση να προσδώσει ιδιαίτερη αυστηρότητα στα διαβήματα και παρατάσεις στα οποία προβαίνει. Με την ίδια αυστηρότητα θα πρέπει να ενεργήσει και ο ΓΓ του ΟΗΕ ο οποίος θα πρέπει επιτέλους να εγκαταλείψει την τήρηση ίσων αποστάσεων που στέλνει μηνύματα ανοχής έναντι της απαράδεκτης συμπεριφοράς του κατοχικού καθεστώτος», τόνισε το κόμμα. «Το ΔΗΚΟ δηλώνει ξεκάθαρα ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των γεωργών και η απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση και καλλιέργεια της γης τους στη νεκρή ζώνη», κατέληξε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη οφείλουν να διασφαλίζουν την ασφάλεια των νόμιμων κατοίκων που εισέρχονται στη νεκρή ζώνη για να διεκπεραιώσουν τις εργασίες τους Καταδικάζουμε την χθεσινή επίθεση και εκφοβισμό ελληνοκύπριου γεωργοκτηνοτρόφου εντός της νεκρής ζώνης από Τούρκους στρατιώτες», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ, επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ανενόχλητοι και ανεμπόδιστοι οι Τούρκοι στρατιώτες προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες.

«Η νεκρή ζώνη είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που παραχωρήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη για σκοπούς επιτήρησης. Ως εκ τούτου τα Ηνωμένα Έθνη οφείλουν να διασφαλίζουν την ασφάλεια των νόμιμων κατοίκων που εισέρχονται στη νεκρή ζώνη για να διεκπεραιώσουν τις εργασίες τους», τονίζει το κίνημα.

«Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία καταδικάζει τη νέα επιθετική - προκλητική συμπεριφορά των στρατιωτών του Αττίλα κατά Ε/κ γεωργών στη νεκρή ζώνη της Δένειας. Είναι το 2ο επεισόδιο για φέτος μετά το Φεβρουάριο 2022 και επαναβεβαιώνει ότι η Τουρκία αξιοποιεί ακραίες μεθόδους για να κερδίσει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα, αμφισβητώντας το status quo», σημειώνει στη δική της ανακοίνωση η παράταξη.

«Όπως ακριβώς ενήργησαν τον περασμένο Φλεβάρη -αλλά και τα προηγούμενα χρόνια σε σταθερή βάση στην περιοχή της Δένειας- Τούρκοι ένοπλοι στρατιώτες τρομοκράτησαν και πάλι τους γεωργούς μας. Επαναβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά ότι η αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο παραμένει σταθερή και αναλλοίωτη», τόνισε.

Το νέο αυτό περιστατικό δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Αντίθετα, έρχεται να προστεθεί σε μια μεγάλη σειρά παρόμοιων περιστατικών αμφισβήτησης του status quo σε διάφορες περιοχές της νεκρής ζώνης από την Τουρκία, με την Κυπριακή Δημοκρατία να προβαίνει μεν κάθε φορά στις δέουσες καταγγελίες, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη να παραμένουν αμέτοχοι παρατηρητές, να τηρούν ίσες αποστάσεις, εξισώνοντας έτσι το θύτη με το θύμα, πρόσθεσε η ΔΗΠΑ.

«Είναι ανάγκη η Πολιτεία να δραστηριοποιηθεί εντονότερα στα θέματα σεβασμού της ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής -που αποτελεί προτεραιότητα- αλλά και ενίσχυσης του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στη Νεκρή Ζώνη, ειδικά μετά και την ανανέωση της θητείας της UNFICYP στην Κύπρο τον προηγούμενο μήνα. Το πέρασμα του χρόνου δεν πρέπει να αποτελεί ούτε δικαιολογία, ούτε εμπόδιο στη σαφή τήρηση όλων των συμφωνηθέντων και τη συνεχή επαγρύπνηση τόσο της δύναμης των κυανόκρανων, όσο και της Εθνικής Φρουράς. Διαφορετικά, το δικαίωμα των γεωργών μας να καλλιεργούν τη γη τους στη νεκρή ζώνη για να στηρίξουν τις οικογένειες τους, θα εξαρτάται από τις προθέσεις και τις ορέξεις της Τουρκίας και του κατοχικού στρατού», υπογράμμισε.

Στη δική του ανακοίνωση, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών καταδικάζει επίσης την επίθεση ενόπλων Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή της νεκρής ζώνης στη Δένεια, κατά ενός ακίνδυνου και ειρηνικού κτηνοτρόφου ο οποίος έβοσκε το κοπάδι του σε περιοχή ευθύνης της UNFICYP.

 «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους κατοίκους της κοινότητας Δένειας που για περισσότερα από 48 χρόνια αντιμετωπίζουν την Τουρκική κατοχή ζώντας σχεδόν καθημερινά τις προκλήσεις και τις απειλές του Αττίλα», ανέφεραν οι Οικολόγοι.

«Η πρώτη αντίδραση του εκπροσώπου της UNFICYP δεν μας ικανοποιεί. Περιμένουμε να υπάρξει άμεση και καταλυτική αντίδραση από τα ΗΕ τα οποία καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο χώρο που τους παραδόθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για έλεγχο και επιτήρηση», τονίζει το κίνημα.

Από πλευράς του το ΕΛΑΜ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται αμείωτες. Μετά την τουρκική NAVTEX στις κυπριακές θάλασσες, τώρα οι ένοπλοι στρατιώτες των κατακτητών εκδίωξαν ελληνοκύπριο γεωργοκτηνοτρόφο από την νεκρή ζώνη στη Δένεια, κάνοντας ακόμα ένα βήμα προέλασης».

Σημειώνει πως «το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) διερωτάται κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία θα αντιδράσει μετά την νέα πρόκληση ή θα παραμείνει εγκλωβισμένη στο δόγμα του ότι «οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό»;

«Ας έχουν όλοι καλά στο μυαλό τους ότι η τουρκική επεκτατικότητα δεν θα καμφθεί με φιλοφρονήσεις, ούτε με υποχωρήσεις. Γι΄ αυτό απαιτούμε επιτέλους να ορθώσουμε ανάστημα διεκδικώντας και θέτοντας την ίδια την ΕΕ ενώπιον των ευθυνών της για την προκλητική ανοχή που επιδεικνύει», αναφέρει τέλος.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο υποψήφιος Μάριος Ηλιάδης, εκφράζοντας την πλήρη συμπαράσταση του τόσο στον ίδιο, όσο και σε όλους τους κατοίκους της περιοχής αλλά και άλλων περιοχών που βρίσκονται επί της νεκρής ζώνης, και οι οποίοι έρχονται το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι με ανάλογα ή παρόμοια περιστατικά.

«Η τουρκική πλευρά αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι όχι μόνο παραβιάζει τα συμφωνηθέντα για το καθεστώς της νεκρής ζώνης, αλλά και επιδιώκει συνεχώς να δυναμιτίζει το κλίμα και να δημιουργεί αδικαιολόγητες και αχρείαστες εντάσεις. Από την άλλη η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αδυνατεί, ελπίζω για καθαρά πρακτικούς λόγους, να επιτηρεί αποτελεσματικά την νεκρή ζώνη, ενώ περιορισμένες, λόγω του καθεστώτος της νεκρής ζώνης, είναι και οι δυνατότητες παρέμβασης των Αρχών της Δημοκρατίας», ανέφερε.

Ωστόσο οι κάτοικοι των περιοχών που γειτνιάζουν με την νεκρή ζώνη, δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ΗΕ και κυβέρνηση οφείλουν να βρουν τους τρόπους να τους διασφαλίσουν συνθήκες ασφάλειας και ήρεμης διαβίωσης αλλά και εκμετάλλευσης των περιουσιών τους, τόνισε ο υποψήφιος.

«Δυστυχώς αντί αυτού, η κυβέρνηση με διάφορους τρόπους, όπως το απαράδεκτο «τέλιασμα» της νεκρής ζώνης του κ. Νουρή με πρόσχημα το μεταναστευτικό, δυσχεραίνει την κατάσταση γι΄αυτούς και δίνει αφορμές στην τουρκική πλευρά να συνεχίζει τις προκλήσεις, κάτι που επεσήμανε και στις τελευταίες εκθέσεις του ο γ.γ του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Καταληκτικά, ο κ. Ηλιάδης δήλωσε πως τουρκική πλευρά, κυβέρνηση αλλά και ΗΕ οφείλουν να τηρούν απαραβίαστα τα συμφωνηθέντα στην νεκρή ζώνη, αποδεχόμενοι στην πράξη ότι αυτή δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο αλλά μία προσωρινή περιοχή ουδετερότητας, αναγκαία για την διαφύλαξη της ειρήνης με την οποία οφείλουμε όλοι να συνυπάρξουμε μέχρι την κατάργηση της με την τελική διευθέτηση του κυπριακού, στόχος που ελπίζω να μην έχει λησμονηθεί και εγκαταλειφθεί, από κανένα.

Δειτε Επισης

Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»