Ανησυχία στη Δένεια με το ναρκοπέδιο στη νεκρή ζώνη-«Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα»

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι κάτοικοι στη Δένεια, με την παρουσία ναρκοπεδίου στην νεκρή ζώνη, με τις τοπικές αρχές να ζητούν άμεσες ενέργειες από τα Ηνωμένα Έθνη. Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι για τραγικές συνέπειες, σε περίπτωση που κάποιος πατήσει σε νάρκη.

Όπως ανέφερε στην κρατική τηλεόραση ο κοινοτάρχης της Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου, το ναρκοπέδιο βρίσκεται στη νεκρή ζώνη, όπου δραστηριοποιούνται Ελληνοκύπριοι, αλλά και Τουρκοκύπριοι γεωργοί. Μέχρι στιγμής έχουν ήδη γίνει κάποιες ενέργειες προς τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να απομονωθεί η περιοχή, με την Ειρηνευτική Δύναμη να έχει ήδη προβεί σε κινήσεις για να τοποθετηθεί νέος φράκτης, αντικαθιστώντας τον υφιστάμενο που βρίσκεται σε κακή κατάσταση.

«Θα τοποθετήσουν ένα φράκτη, μέχρι να διερευνήσουν το θέμα και να δουν αν υπάρχουν νάρκες και τι νάρκες είναι. Εμείς το ανακαλύψαμε τώρα με τους λαθρομετανάστες, επειδή εκείνοι που τους μεταφέρουν, τους περνούν μέσα από το ναρκοπέδιο και υπάρχουν παιδιά και γυναίκες».

Ο κ. Παναγιώτου σημείωσε πως αφορμή για να εντοπιστούν τα μονοπάτια, τα οποία διαπερνούν το ναρκοπέδιο, ήταν κάποια σωσίβια με τουρκικές ενδείξεις και μικρά παπούτσια, που ανήκαν σε παιδί.  

«Αυτοί που τους φέρνουν σίγουρα ξέρουν ότι είναι ναρκοπέδιο. Είναι εύκολη περιοχή, προσεγγίζει δρόμος από τα κατεχόμενα και είναι ορατή η Δένεια από εκεί και τους δείχνουν που να πάνε».

Ο κοινοτάρχης της Δένειας αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό που συνέβη στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2008, όταν στην περιοχή ξέσπασε πυρκαγιά και κλήθηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για να την κατασβήσουν. «Πριν μερικά χρόνια υπήρχε μία πυρκαγιά στην περιοχή και πήγε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να τη σβήσει. Πάτησε μία νάρκη, έγινε έκρηξη και ευτυχώς ήταν στο πίσω λάστιχο της πυροσβεστικής και δεν είχαμε απώλειες. Νάρκες υπήρχαν, αυτό έγινε το 2008».

Ερωτηθείς αν στο σημείο υπάρχουν διακριτικά, που να ενημερώνουν τους γεωργούς ότι στο σημείο είναι τοποθετημένες νάρκες, ο κ. Παναγιώτου ξεκαθάρισε πως πράγματι υπάρχουν και έχουν πάνω αναφορές, ωστόσο είναι μικρά, ενώ το συρματόπλεγμα που περιβάλλει το ναρκοπέδιο δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τους γεωργούς.

«Οι Ελληνοκύπριοι πηγαίνουν στην περιοχή και σπέρνουν τα χωράφια τους. Επειδή τα χόρτα είναι ψηλά, μπορούν να περάσουν από ναρκοπέδιο. Πρέπει να γίνει ασφάλεια, όπως το εισηγήθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη, μέχρι να διερευνηθεί πόσο είναι στο μέγεθός του. Δεν είναι μικρό, είναι μεγάλο. Είναι από θαύμα που δεν θρηνήσαμε θύματα, αλλά πρέπει να φύγει. Είναι εκεί από το 1974, ποια χρήση έχουν, δεν μπορώ να καταλάβω. Έρχονται λαθρομετανάστες, είναι κρίμα να περάσουν και να γίνει έκρηξη».

Ουσιαστικά, το Κοινοτικό Συμβούλιο της Δένειας έχει απευθυνθεί στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς αυτά έχουν την ευθύνη της τήρησης της ασφάλειας στην περιοχή και ζητούν όπως πραγματοποιούν τους ίδιους ελέγχους και στις δύο πλευρές.  

«Σε αυτή την περίπτωση τα Ηνωμένα Έθνη ενδιαφέρθηκαν αρκετά, μίλησαν με τους υπεύθυνους στη Νέα Υόρκη και είναι η δεύτερη φορά που πήγαμε εκεί και μέσα σε δύο μέρες θα τοποθετήσουν φράκτη, για να μην έχουν τη δυνατότητα να περάσει κάποιος από το συγκεκριμένο σύρμα και να έχουμε τραγωδία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Αναστάτωση σε σχολεία ανά το Παγκύπριο-Απειλητικά email για βόμβες
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Αναστάτωση σε σχολεία της Λεμεσού-Στάλθηκαν απειλητικά email
Στο Νοσοκομείο πέντε πρόσωπα έπειτα από τροχαίο στην Πάφο
Νεαρός εντοπίστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών στην Πάφο
Χειροπέδες σε 46χρονη για κλοπή των εισπράξεων από αρτοποιείο
Πυρκαγιές σε ισόγειο οικίας και διαμέρισμα στη Λάρνακα έθεσε σε κινητοποίηση την Πυροσβεστική
Χειροπέδες σε 19χρονο για κλοπές από οχήματα στη Λάρνακα
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης