Σιγή ιχθύος για το θάνατο του Berton-Απαντούν στις επικρίσεις μετά τη νεκροτομή

Σιγή ιχθύος τηρούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, για το θάνατο του γάτου Berton, είδους Serval, που κατέληξε την Τρίτη, ενόσω βρισκόταν στο ζωολογικό κήπο της Πάφου, παρά τις έντονες επικρίσεις που δέχονται από το Kόμμα για τα Zώα, αλλά και από πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άρχισαν έρευνα οι Κτηνιατρικές για το θάνατο του Berton-Διενεργείται η νεκροτομή

Οι Κτηνιατρικές αποφάσισαν να μην τοποθετηθούν για τον θάνατο του Berton, πριν διενεργηθεί η νεκροτομή επί της σορού του, που ορίστηκε για το πρωί της Πέμπτης, στη Λευκωσία, στην παρουσία ιδιώτη ιατροδικαστή, εκ μέρους του κηδεμόνα του. Ακολούθως, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή, θα εκδοθεί δελτίο Τύπου, με το οποίο θα ενημερωθεί το κοινό για τα αίτια θανάτου, εάν και εφόσον διαφανούν από τη νεκροτομή, αλλά και για τις ενέργειες που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Την ώρα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η νεκροτομή, το κόμμα για τα ζώα σε συνεργασία με το Κίνημα Οικολόγων, θα βρεθούν έξω από τη Νομική Υπηρεσία, στις 11 το πρωί, για να διαμαρτυρηθούν για το θάνατο του γάτου και να ζητήσουν από τον Γενικό Εισαγγελέα, εάν και εφόσον προκύπτουν οποιαδήποτε ποινικά αδικήματα, να προχωρήσει στην ποινική δίωξη του Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Τα δύο κόμματα, καλούν εξάλλου τον κόσμο να τους ακολουθήσει στην διαμαρτυρία τους και να δώσει δυναμικό παρών. Μάλιστα, το Κόμμα για τα ζώα έχει ετοιμάσει σχετικό υπόμνημα προς τον Γιώργο Σαββίδη, με κοινοποίηση προς τους Υπουργούς Γεωργίας και Δικαιοσύνης, το οποίο θα παραδοθεί κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, στον Γενικό Εισαγγελέα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφυγε από τη ζωή ο γάτος Berton-Ζητά ευθύνες το Κόμμα για τα ζώα

Απασχόλησε ξανά ο Berton

Ο Berton, δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί την κοινή γνώμη, αφού τον περασμένο Μάιο, είχε επιτεθεί σε τρίχρονο αγοράκι, δαγκώνοντάς το, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η μεταφορά του στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, για περίθαλψη.

Μετά την επίθεση, οι Αρχές άρχισαν τη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ ο Berton μεταφέρθηκε στον Ζωολογικό Κήπο Λεμεσού, όπου σύμφωνα με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, από την ημέρα της μεταφοράς του μέχρι την 1η Αυγούστου, την αποκλειστική φροντίδα του, είχε κατόπιν δικού της αιτήματος, η κηδεμόνας, χωρίς την έγκριση των Αρμοδίων Υπηρεσιών.

Το κόμμα για τα ζώα διαφώνησε με τον εγκλεισμό του Berton στον ζωολογικό κήπο, τονίζοντας ότι παρακάμφθηκαν διαδικασίες, ενώ κατήγγειλε ότι δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη οι φυσικές και ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες του ζώου, ως επίσης και ότι το συγκεκριμένο ζώο, όλο αυτό το χρονικό διάστημα αντιμετωπιζόταν ως κατοικίδιο, και ως εκ τούτου αναπτύχθηκε σε αυτό ο ανάλογος χαρακτήρας και συμπεριφορές.

Το κόμμα είχε καταγγείλει επίσης πως, «η γάτα θα βρίσκεται στο ΖΚ Λεμεσού και θα είναι προς κοινή θέα για τους επισκέπτες του, ζητώντας μάλιστα απαντήσεις και «εκτενή έρευνα για να διαφανεί ποιοι τελικά έδωσαν ή δεν έδωσαν την άδεια για να περάσει η γάτα από τα σημεία ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας ή κατά πόσον τελικά κάποιοι έκαναν ή δεν έκαναν τα στραβά μάτια, και φυσικά επανέρχεται ξανά το θέμα της εκπαίδευσης για συναφή θέματα, των λειτουργών είτε στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ή του Τελωνείου ή της Αστυνομίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά το σάλο, δίνουν στοιχεία για τη διαχείριση του ζώου Serval οι Κτηνιατρικές

Οι άθλιες συνθήκες και οι καταγγελίες ότι δεν πέρασε από έλεγχο

Την 1η Αυγούστου, ο Berton είχε έρθει ξανά στο προσκήνιο, αφού φωτογραφίες του, έκαναν το γύρο του διαδικτύου, δείχνονταν τον να ζει υπό άθλιες συνθήκες, ενώ γίνονταν καταγγελίες ότι αρνείτο να τραφεί.

Υπεραμυνόμενες των ενεργειών που έγιναν, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είχαν αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την επόμενη ημέρα, ότι λειτουργοί τους μετέβησαν αρκετές φορές στον χώρο, για περιοδικό έλεγχο, χωρίς να διαπιστώσουν οτιδήποτε το μεμπτό από άποψης καταλληλότητας του χώρου φιλοξενίας και των συνθηκών διαβίωσης.

Τελικά, αποφασίστηκε όπως ο Berton μεταφερθεί στον Ζωολογικό Κήπο Πάφου, όπου τελικά κατέληξε, την Τρίτη 9 Αυγούστου

Παράλληλα, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, υπέδειξαν, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, ότι «από την όλη διερεύνηση του περιστατικού διαπιστώθηκε πως, κατά την είσοδο του στη Δημοκρατία, το ζώο δεν υποβλήθηκε στον νενομισμένο κτηνιατρικό έλεγχο.

Κατόπιν περαιτέρω διερεύνησης του θέματος εξήχθη το συμπέρασμα πως το συγκεκριμένο ζώο ανήκει στο είδος Serval και όχι στο Savaνnah F5, όπως ισχυρίζεται η πρώην κάτοχος του και αναγράφεται στα έγγραφα που παρουσίασε. Τα πιο πάνω τέθηκαν υπόψη του Τμήματος Περιβάλλοντος για τα από μέρους του περαιτέρω, καθώς το συγκεκριμένο είδος υπόκειται, στις πρόνοιες της Σύμβασης CITES».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς απαντά στις καταγγελίες ο Δήμος Λεμεσού για τις άθλιες συνθήκες φύλαξης αιλουροειδούς

Αρχίζει έρευνα και η Αστυνομία

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό αργά χθες το απόγευμα, στον απόηχο των αντιδράσεων, αποφάσισε η Αστυνομία να διερευνήσει την πιθανότητα διάπραξης ποινικών αδικημάτων, σε σχέση με τον θάνατο του Berton.

Όπως ανέφερε η Αστυνομία, μετά από συνεννόηση του Αναπληρωτή Αρχηγού Αστυνομίας κ. Δημήτρη Δημητρίου με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Γιώργο Σαββίδη, έχει ήδη αρχίσει τη διερεύνηση των αιτιών θανάτου του γάτου Berton για το ενδεχόμενο διάπραξης οποιωνδήποτε ποινικών αδικημάτων. Πιο συγκεκριμένα, τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε η Αστυνομία για τα Ζώα.

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι συλληφθέντες για «Δημητρούι» που προσφεύγουν στο Εφετείο-Οι βασικοί άξονες της έφεσης
Τέλος στην Οδύσσεια του παππού Χρύσανθου-Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απονομή χάριτος
Άλλη μια τραγωδία στην άσφαλτο-Νεκρός ο 61χρονος Πολύκαρπος Μιχαήλ
Ανέλυσε στους ομολόγους του τις στοχευμένες ενέργειες της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ζητούν από τον Ταμασού να αποσαφηνίσει εάν αναγνωρίζει δεδικασμένο οι δικηγόροι των μοναχών
Πρόταση ΔΗΠΑ για αποποίηση δικαιώματος επαγγελματικής δραστηριότητας από βουλευτές
Δίνεται τελικά προεδρική χάρη στον 82χρονο παππού-Συνυπογράφει το αίτημα Χριστοδουλίδη η Εισαγγελία
Οργή συγγενών για τις ποινές χάδι στους έξι ένοχους για τη φωτιά στο Μάτι-Πέταξαν καρέκλες στην έδρα
Στο άγνωστο οι έρευνες για το θανατηφόρο με θύμα τον 17χρονο Αλέξανδρο-Κανένα σημάδι από τον οδηγό
Πυρομανής ο δεσμοφύλακας που συνελήφθη για εμπρησμό-Πιθανή εμπλοκή του σε άλλες δεκαπέντε υποθέσεις