Άρχισαν έρευνα οι Κτηνιατρικές για το θάνατο του Berton-Διενεργείται η νεκροτομή

Έρευνα αρχίζουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες για το θάνατο του γάτου Berton, είδους Serval, που έφυγε από τη ζωή την Τρίτη και ο οποίος απασχόλησε δύο φορές στο παρελθόν, μία τον περασμένο Μάιο, όταν επιτέθηκε σε τρίχρονο και άλλη μία όταν  υπήρξε καταγγελία ότι διαβιούσε υπό άθλιες συνθήκες, στο ζωολογικό κήπο Λεμεσού, με αποτέλεσμα να μετακινηθεί από το χώρο στο ζωολογικό κήπο Πάφου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφυγε από τη ζωή ο γάτος Berton-Ζητά ευθύνες το Κόμμα για τα ζώα

Μετά το θάνατο του ζώου, στις 9 Αυγούστου, ξέσπασε νέα θύελλα αντιδράσεων, με το κόμμα για τα ζώα να ζητά ποινική δίωξη του διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, αποφάσισαν να διεξάγουν έρευνα για το θάνατο του ζώου. Το πρωί της Πέμπτης, αναμένεται να διενεργηθεί η νεκροτομή στη Λευκωσία, για να διαφανούν τα ακριβή αίτια θανάτου του ζώου, στην παρουσία ανεξάρτητου ιδιώτη κτηνιάτρου εκ μέρους της κηδεμόνα του.

Την ίδια ώρα, το κόμμα για τα ζώα ετοιμάζει δυναμική διαμαρτυρία το πρωί της Πέμπτης, έξω από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, σε συνεργασία με το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του κόμματος, «ήρθε η ώρα πλέον όχι μόνο να καταδικάσουμε αλλά να ζητήσουμε από τον Γενικό εισαγγελέα την ποινική δίωξη του Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για τις μέχρι σήμερα εγκληματικές αποφάσεις και ενέργειες του ενάντια στα αθώα και ανυπεράσπιστα ζώα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς απαντά στις καταγγελίες ο Δήμος Λεμεσού για τις άθλιες συνθήκες φύλαξης αιλουροειδούς

Σας καλούμε όλους και όλες, σημειώνει το κόμμα, «να δείξετε με την παρουσία σας και την στήριξη σας με σκοπό να δικαιωθεί ο άδικος θάνατος του Μπερτόν. Το Κόμμα για τα ζώα Κύπρου ετοιμάζει ήδη σχετικό υπόμνημα προς τον Γενικό Εισαγγελέα με κοινοποιήση προς τους Υπουργούς Γεωργίας και Δικαιοσύνης και θα παραδοθεί την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022 και η ώρα 11 το πρωί στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας».

Καταλήγοντας εύχεται να είναι όλοι εκεί. «Αιωνία να είναι η μνήμη του Μπερτόν και ευχόμαστε ότι ο θάνατος του επιτέλους θα συνετίσει αυτό το κράτος».

Από την πλευρά του, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, αναφέρει ότι «σχετικά με τον τραγικό θάνατο του γάτου σαβάνας με το όνομα Berton ζητούμε άμεση διερεύνηση των συνθηκών πρόκλησης θανάτου. Να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που προκάλεσαν το θάνατο του είτε λαμβάνοντας λανθασμένες αποφάσεις είτε με παραλείψεις».

Σημειώνουν επίσης πως «ως Κίνημα Οικολόγων–Συνεργασία Πολιτών, απαιτούμε την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να επιβληθούν οι τιμωρίες σε  όσους  ευθύνονται . Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει.  Μιλούμε για εγκληματικές αποφάσεις από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες που είχαν ως  αποτέλεσμα τον θάνατο του Berton».

Σε άλλη ανακοίνωσή του, το κόμμα για τα ζώα ανέφερε μεταξύ άλλων, «δεν δεχόμαστε το γεγονός και τις δηλώσεις του υπεύθυνου του ζωολογικού κήπου της Πάφου οτι το ζώο μετεγχειρητικά ήταν μια χαρά (όπως έλεγαν και όλοι οι όλοι) και ότι χθες(9/8/2022) το ζώο ήταν μια χαρά και σήμερα το πρωί το βρήκαν νεκρό. Θεωρούμαι ότι το ζώο είχε τόσο πολύ ταλαιπωρηθεί, είχε στερηθεί την αγάπη και συμπόνια της κηδεμόνας τους και αυτή η έλλειψη ίσως έφεραν αυτό το τραγικός αποτέλεσμα».

Σημείωνε επίσης ότι «τα ερωτήματα που προκύπτουν από την όλη συμπεριφορά των αρμόδιων υπηρεσιών από την μέρα εισόδου του γάτου στην κυπριακή δημοκρατία  είναι πολλά και μάλιστα πολλές φορές αντικρουόμενα μεταξύ τους και γι' αυτό το Κόμμα για τα ζώα Κύπρου θα κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου για την κατάληξη αυτής υπόθεσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά το σάλο, δίνουν στοιχεία για τη διαχείριση του ζώου Serval οι Κτηνιατρικές

Δειτε Επισης

Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Απάντησε στα πυρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Συμπεράσματα ο Κόμπος-«Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»
Απαντά για το επίδομα ενοικίου σε διπλωμάτη το ΥΠΕΞ-«Η Εισαγγελία γνωμάτευσε πως δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα»