Στο κόκκινο η σκόνη στην Καλαβασό από τη φωτιά-Πενταπλάσια τα επίπεδα στην περιοχή

Κόκκινο έχουν χτυπήσει τα επίπεδα σκόνης, από την πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Πεντακώμου, από το απόγευμα της Παρασκευής και από την οποία καίγονται σωροί σκουπιδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρκαγιά σε σωρούς σκουπιδιών-Σε κινητοποίηση η Πυροσβεστική

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας «ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης παρατηρούνται σήμερα, 16 Ιουλίου 2022, στην ατμόσφαιρα της περιοχής Καλαβασού αξιοποιώντας κατ’ εξαίρεση και με επιφύλαξη τις μετρήσεις του επίγειου σταθμού παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, στην περιοχή».

Σημειώνεται ότι ο επίγειος Σταθμός του Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας που βρίσκεται στην περιοχή Ζυγίου δεν καταγράφει ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης.

Όπως σημειώνει, «επειδή η σκόνη περιέχει μικρού μεγέθους εισπνεύσιμα σωματίδια που πιθανόν να έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού της περιοχής Καλαβασού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) προτρέπονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο».

Ενημερωτικά, οι ωριαίες τιμές συγκέντρωσης σκόνης που μετρήθηκαν στη 1 μ.μ. στις ακόλουθες περιοχές ήταν:

Καλαβασός (ΑΗΚ)          263,1  μg/m3

Ζύγι:                                36,6  μg/m3

Λευκωσία:                       23,2  μg/m3

Λεμεσός:                         30,5  μg/m3

Λάρνακα:                         41,1  μg/m3

Παραλίμνι:                       34,3  μg/m3

Πάφος:                            17,0  μg/m3

Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου:     15,1  μg/m3

Σημειώνεται ότι «σκόνη» σημαίνει εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10). Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία η οριακή τιμή αναφέρεται στη μέση ημερήσια τιμή και δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή των 50 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμοι για κλιμάκωση των μέτρων οι κάτοικοι Βασιλικού-«Δεν μας λαμβάνουν υπόψη»

Έντονη αντίδραση των κατοίκων

Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο ρεπορτάζ του REPORTER, η πυρκαγιά ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι είναι έντονα ενοχλημένοι με τους τρόπους χειρισμού της κατάστασης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

«Η πυρκαγιά καίγεται εδώ και 24 ώρες και δεν κάνουν τίποτα για να την σβήσουν. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι εκεί και επιβλέπει. Μας είπε “αφήστε τα να σβήσουν μόνα τους”. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με κάποιο υπεύθυνο, πήρα στα κεντρικά και μου είπαν “δεν θα μας υποδείξετε εσείς πώς θα κάνουμε τη δουλειά μας”. Επικοινώνησα με το Τμήμα Περιβάλλοντος και μου είπαν “εμείς τους είπαμε να παρέμβουν και μας είπαν θα σβήσουν μόνα τους”. Κάποιος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», υπέδειξε στον REPORTER ο κοινοτάρχης Βασιλικού και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των εννέα κοινοτήτων, Λευτέρης Φωκάς.

Η πυρκαγιά που καίει στα σκουπίδια έχει προκαλέσει ένα πυκνό σύννεφο καπνού, το οποίο δημιουργεί προβλήματα στον αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι, αλλά και στην ορατότητα. Μάλιστα, ο κ. Φωκάς υπέδειξε ότι ήδη κάποιοι κάτοικοι των περιοχών έχουν αναπτύξει προβλήματα στην αναπνοή τους.

«Το σύννεφο φτάνει μέχρι την Κοφίνου. Αυτό είναι ανικανότητα. Είναι ανίκανοι να λάβουν μέτρα που να μας προστατεύουν. Στις 19/5 είχαμε παρόμοια πυρκαγιά, δεν έλαβαν μέτρα, στις 12/6 είχαμε την πυρκαγιά στα ελαστικά, δεν έλαβαν μέτρα, στις 15/7 έχουμε την πυρκαγιά στα σκουπίδια. Τι θα γίνει; Κάθε δεκαπέντε ημέρες θα έχουμε πυρκαγιά; Θα πρέπει να φύγουμε από το σπίτι μας; Θα γίνουμε πρόσφυγες για δεύτερη φορά;», διερωτήθηκε ο κ. Φωκάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν κάνουν πίσω οι κάτοικοι Βασιλικού, κινούνται νομικά για την πυρκαγιά στο Μαρί

Ζητούν παραίτηση Καδή

Εξάλλου, σε γραπτή ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει πως «το συνεχόμενο φαινόμενο πυρκαγιών, που παρατηρείται στην περιοχή του Πεντακώμου, η αδιαφορία και η ανικανότητα του κράτους να δώσει λύση στα προβλήματα που υπάρχουν, μας προβληματίζει αφάνταστα και μας αναγκάζει να καταγγείλουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ζητούμε, προστίθεται στην ανακοίνωση «συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε επιτόπια επίσκεψη στο Ενεργειακό Κέντρο και απαιτούμε την παραίτηση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή».

Η Συντονιστική Επιτροπή των 9 Κοινοτήτων «θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι την επίτευξη λύσης των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην περιοχή μας. Θα συνεχίσει επίσης τις δυναμικές κινητοποιήσεις με πρώτο μέτρο το επ’ αόριστον κλείσιμο του ΟΕΔΑ Πεντακώμου και οποιασδήποτε άλλης προβληματικής βιομηχανίας σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  

Δειτε Επισης

Συνελήφθη ο «Νo1 διακινητής» παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη-Tον κυνηγούσαν δύο χρόνια σε όλο τον κόσμο
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που τεράστια πινακίδα καταρρέει στην Ινδία-Τουλάχιστον οκτώ νεκροί
Εικόνα ντροπής από στάση λεωφορείου στην Πάφο-Γιαγιά ξαπλωμένη στο έδαφος
Το Κυπριακό μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν Μητσοτάκης-Ερντογάν-«Διαφωνούμε, όμως το αντίδοτο είναι ο διάλογος»
Σε διαθεσιμότητα καθηγητής μετά από καταγγελία ότι φίλησε μαθήτρια στο στόμα
ΔΗΣΥ για δολοφονία Θανάση-«Να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης, όσους παρακώλυσαν την απόδοση της για 19 χρόνια»
Μητσοτάκης για Ερντογάν-«Δίπλα στις διαφωνίες μας, να γράφουμε και μία παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας»
Ζωντανό γεννήθηκε το βρέφος που πέταξε ο πατέρας στα σκουπίδια στη Βραυρώνα
Στις 34 οι περιπτώσεις γονικής αποξένωσης στην Κύπρο-Ενίσχυση υπηρεσιών με άλλους τέσσερις λειτουργούς
Γιάννης Αρμεύτης: Με πυξίδα το ήθος και τη χρηστή διοίκηση