Κ. Καδής: Όπου υπάρχουν ευθύνες για την πυρκαγιά σε ελαστικά στο Βασιλικό θα αποδοθούν

Την διαβεβαίωση ότι η διερεύνηση για την υπόθεση της πυρκαγιάς σε σωρούς από ελαστικά στο Βασιλικό, που σημειώθηκε τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, θα είναι εις βάθος, πλήρης και όπου υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν, έδωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Κάδης.  

Σε δηλώσεις στο περιθώριο ημερίδας που πραγματοποιεί σε ξενοδοχείο στην Λάρνακα ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Σκυροποιών, ο κ. Καδής κλήθηκε να σχολιάσει ανακοίνωση της Τσιμεντοποιϊας Βασιλικού και της συνδεδεμένης εταιρείας Enerco – Energy Recovery Ltd, η οποία αναφέρεται σε δηλώσεις του για την πυρκαγιά σε σωρούς ελαστικών στο Βασιλικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν κάνουν πίσω οι κάτοικοι Βασιλικού, κινούνται νομικά για την πυρκαγιά στο Μαρί

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της, η Τσιμεντοποιεία Βασιλικού αναφέρει πως η δήλωση που έκανε ο Υπουργός Γεωργίας κατά την επίσκεψη του στο χώρο της πυρκαγιάς «έγινε κάτω από φόρτιση και ήταν τουλάχιστον ατυχής». Υπενθυμίζεται ότι στην δήλωση του ο κ. Καδής ανέφερε ότι με την επίσκεψη του στο χώρο της πυρκαγιάς «διαπίστωσε πως οι λωρίδες διαχωρισμού ήταν πολύ στενές, ότι είναι βέβαιος ότι τα πράγματα δεν λειτούργησαν σωστά, και ότι θα έπρεπε να προβλεφθεί η δύναμη του ανέμου».

Ο Υπουργός Γεωργίας δεν θέλησε να πει περισσότερα για το θέμα αφού όπως εξήγησε «αυτή την στιγμή το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση».

«Αναμένουμε την άποψη και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έχουμε πάρει την έκθεση από το Τμήμα Περιβάλλοντος» είπε και σημείωσε πως «αυτό μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα και από φωτογραφίες της ίδιας ημέρας. Εγώ μετέφερα την εικόνα που αντίκρισα μεταβαίνοντας ο ίδιος στην περιοχή».

Όμως συνέχισε ο κ. Καδής «θέλω όμως να διαβεβαιώσω όλους είναι ότι η διερεύνηση θα είναι εις βάθος θα είναι πλήρης και όπου υπάρχουν ευθύνες αυτές θα αποδοθούν». 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν θα αναμένουμε και χρηματικά πρόστιμα ο Υπουργός απάντησε πως «ό,τι προβλέπεται στην νομοθεσία». 

Κληθείς να αναφέρει πότε αναμένεται η ολοκλήρωση της διερεύνησης, ο Κώστας Καδής ζήτησε λίγο χρόνο διότι, όπως εξήγησε «δεν είναι μόνο η έκθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος, αναμένονται και εκθέσεις και από άλλες Υπηρεσίες και πρέπει να συγκεντρωθεί όλο το υλικό για να μπορέσουμε να βγάλουμε ένα γενικότερο συμπέρασμα». 

Αναφερόμενος στην ημερίδα με τίτλο "Best Practices in the European Aggregates Industries", στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης και του Φόρουμ του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Λατομείων UEPG, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως «είναι τιμή για την Κύπρο να φιλοξενεί μια τέτοια συνάντηση του Ευρωπαϊκού  Συνδέσμου Λατομείων. Μάλιστα είναι μεγαλύτερη τιμή ενός τόσο μεγάλου Συνδέσμου με πολυδιάστατη δραστηριότητα ηγείται ένας συμπατριώτης μας ο κ. Λατούρος».  

Πρόσθεσε ότι «η θεματολογία της συνάντησης είναι τέτοια που θέτει όλα τα ζητήματα που θα συζητηθούν στην καρδιά των περιβαλλοντικών θεμάτων και είναι θέματα τα οποία απασχολούν την κυπριακή πραγματικότητα και την  κυπριακή κοινωνία».

«Θα δούμε καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη για την διατήρηση της βιοποικιλότητας μέσα από τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν τα μέλη του Συνδέσμου, για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και για την ασφαλή εγκατάσταση ασφαλτικών μονάδων που απασχολεί πάρα πολύ την Κύπρο», ανέφερε.

Ακόμα συνέχισε «θα μάθουμε πολύ καλές πρακτικές και θα ανταλλάξουμε απόψεις με εταίρους από ολόκληρη την Ευρώπη και αυτό θεωρώ ότι είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό».

Ο Υπουργός Γεωργίας συνεχάρη τον κ. Λατούρο και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Σκυροποιών «για την δράση τους και για το γεγονός ότι κατάφεραν μια μικρή Κύπρος η οποία αντιπροσωπεύει το ένα τις χιλίοις των λατομικών δραστηριοτήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, να προεδρεύει αυτού του Συνδέσμου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός είπε πως «αυτός είναι ο στόχος δηλαδή μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών μαθαίνουμε και εμείς. Είναι ζητήματα που απασχολούν πάρα πολύ την κυπριακή κοινωνία και αν δούμε πως λειτούργησαν, με τα καλά και με τα κακά, σε άλλες περιοχές, τι προβλήματα δημιουργήθηκαν, πως τα αντιμετώπισαν και πως έχουμε επιτυχημένες περιπτώσεις, όλα αυτά είναι ζητήματα και διαδικασίες μέσα από τις οποίες θα μάθουμε και εμείς».

Γι’αυτό, συνέχισε, «θεωρώ πάρα πολύ χρήσιμη την παρακολούθηση αυτών των συναντήσεων και από στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος που βρίσκονται στο φόρουμ».

Σε δικές του δηλώσεις, ο Αντώνης Λατούρος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Λατομείων και του Παγκύπριου Συνδέσμου Σκυροποιών δήλωσε πως «σήμερα στην Λάρνακα πραγματοποιείται φόρουμ το οποίο γίνεται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Λατομείων το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Λάρνακα».

«Ως είθισται η κάθε χώρα που φιλοξενεί την Γενική Συνέλευση την προηγούμενη ημέρα πραγματοποιεί ένα φόρουμ το οποίο ασχολείται με θέματα που αφορούν την Βιομηχανία», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «εμείς επιλέξαμε πέντε θέματα τα οποία πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικά τόσο για την Βιομηχανία αλλά και για την Κύπρο ιδιαίτερα. Για να παρουσιάσουν τα συγκεκριμένα θέματα έχουν έρθει στην Κύπρο ειδικοί συνάδελφοι από την Ευρώπη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λατούρος είπε πως τα θέματα αφορούν «την βιοποικιλότητα στα λατομεία, την ανακύκλωση εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων, την κυκλική οικονομία, τα ασφαλτικά και καλές πρακτικές που να τα τοποθετούμε και πως να λειτουργούν, την ποιότητα του αέρα στα λατομεία και στις γύρω Κοινότητες και την ασφάλεια και υγεία στα λατομεία».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα