Βράζουν οι κάτοικοι Βασιλικού μετά την πυρκαγιά-«Είναι πιθανό δεύτερο Μαρί»

Βράζουν οι κάτοικοι στην περιοχή Βασιλικού, μετά και την πυρκαγιά που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο, σε σωρό ελαστικών στο Μαρί, οι οποίοι εκφράζουν φόβους ότι δεν είναι απίθανο το σενάριο να παρατηρηθεί ένα δεύτερο Μαρί. Μάλιστα, δηλώνουν έτοιμοι να λάβουν δυναμικά μέτρα, ώστε να στείλουν μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα χέρια, ενώ εκφράζουν έντονα παράπονα για αδιαφορία, από πλευράς κυβερνώντων.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο προκάλεσε την έντονη ανησυχία των κατοίκων στην περιοχή, καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με δυσάρεστες συνέπειες, για τις οποίες είχαν προειδοποιήσει τους αρμόδιους εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, όπως αποκαλύπτουν, φαίνεται προσέκρουσαν πάνω σε τοίχους που είχαν χτιστεί, καθώς κανένας δεν εισάκουσε τις εκκλήσεις τους, για βοήθεια.

«Εδώ και χρόνια λέμε τα ίδια πράγματα και δεν εισακουγόμαστε. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει με τα συνεχόμενα προβλήματα που παρατηρούνται με τις πυρκαγιές, με τις εκπομπές των ρύπων. Θεωρούμε ότι αν δεν αρχίσουν να καταλαβαίνουν οι κυβερνώντες ότι το θέμα είναι σοβαρό, τότε θα υπάρχουν μεγαλύτερες αντιδράσεις, που θα επηρεάσουν σχεδόν όλη την Κύπρο ενεργειακά», εξήγησε ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των εννέα κοινοτήτων της περιοχής και κοινοτάρχης Βασιλικού, Λευτέρης Φωκάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξαλλοι οι κάτοικοι Βασιλικού-«Μεγάλη αδιαφορία του κράτους, δεν ανταποκρίθηκε κανείς»

Ουσιαστικά, αυτό που ζητούν οι κάτοικοι είναι να γίνεται έλεγχος από τους αρμόδιους, όσον αφορά στους όρους που έχουν συμπεριληφθεί στις άδειες λειτουργίας των εργοστασίων, αλλά και να μην μεταφέρονται σκουπίδια στην περιοχή. Μάλιστα, ζητούν όπως αποτραπεί η μεταφορά των τριών ασφαλτικών στην περιοχή τους, αλλά και να μην αδειοδοτηθούν άλλα εργοστάσια.  

«Εμείς επεσημάναμε εξ’ αρχής ότι το να μπαίνουν όροι στις άδειες και να γίνονται όλα βάσει τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, δεν αρκεί. Πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί, που θα έλεγχαν αυτά τα πράγματα κατά τη λειτουργία του εργοστασίου. Το κράτος πρέπει να ελέγχει τους εργοστασιάρχες και να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών του».

Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσουν οι κοινοτάρχες των κοινοτήτων του Βασιλικού και θα εξετάσουν τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν, ώστε να στείλουν το μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να υποστούν άλλο την κατάσταση.

«Έχει καθοριστεί για τις 6:30 το απόγευμα η συνέλευση των εννέα κοινοτήτων. Θα εξεταστούν τι μέτρα θα παρθούν, για να καταλάβει η Κυβέρνηση ότι εδώ δεν θα ανεχθούμε τίποτε άλλο. Υπάρχει η πρόταση να κινηθούμε νομικά με αγωγές ενάντια κάθε υπευθύνου. Είναι για να τους κάνουμε να μας πάρουν στα σοβαρά. Θα συζητηθεί μεταξύ των κοινοταρχών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δειγματοληπτικοί έλεγχοι για να δουν εάν επηρεάστηκε το έδαφος από τη φωτιά στο Μαρί

«Είναι γενικά ένας σκουπιδότοπος»

Το γεγονός ότι έχουν μεταφερθεί στην περιοχή του Βασιλικού τα χρησιμοποιημένα ελαστικά, που βρίσκονταν στο Δάλι, αλλά και από όλες τις περιοχές της Κύπρου, αποτελεί ένα από τους λόγους που επικρατεί η αναστάτωση, ανάμεσα στους κατοίκους, καθώς στο χώρο που ξέσπασε η πυρκαγιά έχουν μαζευτεί και σκουπίδια.

«Τα ελαστικά ήταν στο Δάλι και μεταφέρθηκαν εδώ για να χρησιμοποιηθούν από την τσιμεντοποιία Βασιλικού, αλλά συνάμα υπάρχουν κι άλλες ποσότητες από όλη την Κύπρο. Υπάρχει υποχρέωση να μαζεύονται τα χρησιμοποιημένα ελαστικά στο χώρο αυτό και δεν είναι μόνο ελαστικά, είναι και σκουπίδια. Είναι γενικά ένας σκουπιδότοπος. Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια, εφόσον φιλοξενούμε τη βαριά βιομηχανική περιοχή της Κύπρου ολόκληρης και τα προβλήματα δεν λύνονται. Ας αρχίσουμε από την 11η Ιουλίου, που ήταν το τραγικότερο συμβάν στην περιοχή μας. Συχνά πυκνά έχουμε τέτοιου είδους φωτιές και άλλα προβλήματα και ο κόσμος είναι πολύ τρομαγμένος και ευαισθητοποιημένος γι’ αυτό το θέμα», υπέδειξε η κοινοτάρχης του Μαρί, Μαρία Γεωργίου.

Η κα. Γεωργίου ξεκαθάρισε πως πάνω από όλα τίθεται η υγεία των κατοίκων τους και ως κοινοτάρχες είναι πρόθυμοι να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα. « Η συντονιστική επιτροπή των εννέα κοινοτήτων αποφάσισε ότι δεν θέλει να υπάρχει οτιδήποτε άλλο στην περιοχή μας και ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος από το Τμήμα Επιθεώρησης, για τους όρους αδειών, αν τηρούνται. Πάνω από όλα είναι η ασφάλεια της υγείας του κόσμου μας. Ό,τι περνά από το χέρι μας θα το κάνουμε».

«Δεν είναι υπερβολή να λέμε ότι είναι πιθανό να έχουμε δεύτερο Μαρί»

Στο μεταξύ, οι κοινοτάρχες της περιοχής παρουσιάζονται έντονα ενοχλημένοι και για το γεγονός ότι από πλευράς Κυβέρνησης δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συζητήσεις, κάνοντας λόγο για μία δύσκολη κατάσταση, την οποία θεωρούν ότι θα χειροτερέψει η μεταφορά των τριών ασφαλτικών στην περιοχή.

«Κάνουν ό,τι θέλουν και ράβουν κουστούμι στα μέτρα τους. Είναι δύσκολη κατάσταση, βλέπω ότι το κράτος δεν ενδιαφέρεται καθόλου, γέμισε ο τόπος εργοστάσια, ντεπόζιτα πετρελαιοειδών, χωρίς ασφάλεια και πυροσβεστική. Μας είχαν πει ότι θα φτιάξουν πυροσβεστικό σταθμό, αλλά αυτό έπρεπε να γίνει πριν το ενεργειακό κέντρο. Δημιουργήθηκε το κτίριο, αλλά δεν έχει στελεχωθεί. Δυστυχώς δεν ακούνε με τίποτα. Τώρα θέλουν να μας φέρουν και τρία ασφαλτικά εργοστάσια. Εμείς είμαστε δευτέρης τάξεως πολίτες. Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια, δεν ακούει κανείς», επεσήμανε ο κοινοτάρχης Τόχνης, Παντελής Χαραλάμπους.

Ο κ. Χαραλάμπους, κληθείς να σχολιάσει αν είναι πιθανό το σενάριο να υπάρξει δεύτερο Μαρί, εξήγησε ότι όλα είναι πιθανά, με τις συνέπειες να είναι καταστροφικές.

«Δεν είναι υπερβολή να λέμε ότι είναι πιθανό να έχουμε δεύτερο Μαρί. Αυτή τη φορά, αν γίνει, θα είναι χειρότερο από το Μαρί, η Κύπρος θα καταστραφεί. Αν πάρει φωτιά ένα ντεπόζιτο, θα καούν όλα μαζί. Είναι συνεχόμενο το θέμα των πυρκαγιών. Έχουν περάσει 11 χρόνια από το Μαρί και μπορεί να έχουμε παρατηρήσει 100 πυρκαγιές εκεί. Πριν τρεις μήνες είχαμε πυρκαγιά στο Βασιλικό και παραλίγο να κινδυνεύσουν τα ντεπόζιτα».

Αναφερόμενος στα μέτρα, που προτίθενται να πάρουν ως κοινοτάρχες, ο κ. Χαραλάμπους θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος αντίδρασης είναι να φτάσουν τα πράγματα μέχρι τα δικαστήρια. «Αν δεν γίνεται κάτι εδώ, να φτάσουμε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν στέκομαι μόνο σε αυτό το φαινόμενο. Είναι επικίνδυνο να παρατηρούνται συχνά πυρκαγιές. Δεν υπάρχει συμμόρφωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκινά διερεύνηση για την πυρκαγιά στο Μαρί η εταιρεία-«Αδειοδοτημένος ο χώρος αποθήκευσης»

Σε εξέλιξη η έρευνα 

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα που έχει ξεκινήσει η διαχειρίστρια εταιρεία, καθώς επίσης και η έκθεση γεγονότων που πραγματοποιεί το Τμήμα Περιβάλλοντος. Μάλιστα, εντός της ημέρας αναμένεται να παραδοθεί στο υπουργό Γεωργίας. 

Δειτε Επισης

Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων