Αρνείται τις κατηγορίες ο 43χρονος που ξυλοκόπησε την 29χρονη με το βρέφος

Αρνείται τις κατηγορίες και δίνει τους δικούς του ισχυρισμούς γύρω από τον ξυλοδαρμό, ο 43χρονος που παρουσιάζεται σε βίντεο να χτυπά γυναίκα στη Λάρνακα, η οποία κρατούσε στην αγκαλιά της βρέφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χειροπέδες στον 43χρονο Ελληνοκύπριο που γρονθοκόπησε την 29χρονη με το βρέφος

Μετά τη σύλληψή του, ο 43χρονος οδηγήθηκε στα γραφεία της Αστυνομίας στη Λάρνακα, όπου ανακρίθηκε, παραθέτοντας τη δική του θέση για το επεισόδιο, αρνούμενος τις κατηγορίες, ενώ αναμένεται το πρωί της Παρασκευής να οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησής του.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το επεισόδιο εκτυλίχθηκε μετά από διαφωνία που είχαν ο 43χρονος με την 29χρονη γυναίκα, στην οποία φαίνεται να πώλησε ένα όχημα, το οποίο όπως διαπίστωσαν οι νέοι ιδιοκτήτες είχε προβλήματα.

Η 29χρονη και άλλο ένα πρόσωπο, επέστρεψαν για να του ζητήσουν πίσω τα χρήματα που έδωσαν και τότε συνέβη το περιστατικό.

Η 29χρονη, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου κρατήθηκε για περίθαλψη, ενώ αργότερα αναμένεται να καταθέσει.

Αφότου το βίντεο έκανε το γύρω του διαδικτύου, η Αστυνομία άρχισαν τη διερεύνηση και αφού εντόπισαν τον 43χρονο τον συνέλαβαν. Εναντίον του διερευνώνται αδικήματα επίθεσης και πρόκλησης πραγματικής σωματικής βλάβης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 43χρονος ανακρινόμενος προέβαλε τους δικούς του ισχυρισμούς, λέγοντας μεταξύ άλλων πως το όχημα το πούλησε δύο εβδομάδες προηγουμένως και μάλιστα τους είχε αναφέρει πως αντιμετωπίζει μηχανικό πρόβλημα, εξού και όπως υποστηρίζει, το πώλησε σε χαμηλότερη τιμή. Ωστόσο, είναι η θέση του, πως ομάδα αλλοδαπών έφθασε στο σπίτι του ζητώντας εξηγήσεις, αρχίζοντας να προκαλούν φασαρία, ενώ ισχυρίζεται πως προσπαθούσε για ώρες να καλέσει την Αστυνομία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξοργιστικό βίντεο: Άνδρας χτυπά γυναίκα με βρέφος στην αγκαλιά της στη Λάρνακα

Καταδικάζουν θεσμοί και κόμματα

«Λύπη και έντονο αποτροπιασμό προκαλεί το απαράδεκτο επεισόδιο ξυλοδαρμού γυναίκας στη Λάρνακα», αναφέρει η Πρόεδρος της Βουλής

Σε ανάρτηση της η Αννίτα Δημητρίου αναφέρει ότι «τέτοια ακραία περιστατικά που εμπεριέχουν ρατσισμό, μισαλλοδοξία και έμφυλη βία δεν έχουν θέση σε ένα κράτος δικαίου. Και δεν θα πάψουμε ούτε στιγμή να παλεύουμε για απάλειψη τους».

Σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει πως «μόνο αποτροπιασμό προκαλεί το περιστατικό με τον ξυλοδαρμό γυναίκας που μάλιστα κρατά στην αγκαλιά της το παιδί της».

Στη συνέχεια σημειώνει πως «τέτοια φαινόμενα, όποια κι αν είναι τα αίτια, ρατσιστικά, ξενοφοβικά ή άλλα,  δεν έχουν θέση στην κυπριακή κοινωνία και τα καταδικάζουμε απερίφραστα».

Τέλος, ο ΔΗΣΥ καλεί την Αστυνομία να προχωρήσει άμεσα στη διερεύνηση αυτού του πολύ σοβαρού περιστατικού και να οδηγήσει την υπόθεση στη δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατόν.

«Το βίντεο του ξυλοδαρμού γυναίκας αφρικανικής καταγωγής από άνδρα στη Λάρνακα που κυκλοφορεί από ψες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλεί συγκλονισμό και αποτροπιασμό», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ.

Προσθέτοντας ότι «η βία σε βάρος γυναικών και μάλιστα σε βάρος γυναίκας που κρατά στην αγκαλιά της ένα βρέφος συνιστά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες αποκρουστική απανθρωπιά. Ο δράστης θα πρέπει να διωχθεί και να υποστεί τις συνέπειες».

Παράλληλα, το ΑΚΕΛ καταδικάζει με αποτροπιασμό το ξυλοδαρμό της γυναίκας. «Η αστυνομία οφείλει να ενημερώσει με ποιο τρόπο ενήργησε όταν δέχθηκε χθες την καταγγελία από το θύμα. Παράλληλα, πρέπει να διερευνηθούν πραγματικά τα ενδεχόμενα ρατσιστικά κίνητρα στο περιστατικό δεδομένου του τοξικού ξενοφοβικού κλίματος που εντείνεται στην κοινωνία».

Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει τον αποτροπιασμό του για το επεισόδιο ρατσιστικής βίας στη Λάρνακα, το οποίο καταδικάζει ως απαράδεκτο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του «τέτοιες συμπεριφορές όπως αυτές που καταγράφηκαν στο σχετικό βίντεο που έχει δημοσιοποιηθεί προσβάλλουν την χώρα μας και τον πολιτισμό μας. Ο ρατσισμός, η βία και οι διακρίσεις δεν έχουν θέση στην κυπριακή κοινωνία».

Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει τη λήψη άμεσων ενεργειών εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας. «Το περιστατικό πρέπει να διερευνηθεί πλήρως και να αποδοθούν ευθύνες».

Η ΕΔΕΚ στη δική της ανακοίνωση, αναφέρει πως «η σύλληψη του δράστη δεν σημαίνει και το τέλος της υπόθεσης. Για να τερματιστούν τα φαινόμενα βίας είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα πρόληψης και αποτροπής».

Σημειώνει ότι «το βίντεο το οποίο κυκλοφορεί από το πρωί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει την ωμή σωματική βία σε βάρος γυναίκας που κρατά το ανήλικο παιδί της, παρουσιάζει δυστυχώς την καθημερινότητα μίας μερίδας γυναικών για τις οποίες χρειάζεται να δράσουμε αμέσως».

Επισημαίνει ακόμα πως «η σύλληψη του δράστη δεν σημαίνει και το τέλος της υπόθεσης. Για να τερματιστούν τα φαινόμενα βίας (λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής, σεξουαλικής) είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα πρόληψης και αποτροπής».

Η ΕΔΕΚ, καταλήγει η ανακοίνωση, «καταδικάζει κάθε μορφή βίας και κύρια αυτής που ασκείται σε βάρος γυναικών και παιδιών και καλεί για ακόμη μια φορά τις αρμόδιες υπηρεσίες να αξιολογήσουν και να υιοθετήσουν τις προτάσεις που ως κόμμα έχουμε καταθέσει για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας:

Υιοθέτηση του θεσμού του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς.

Το κράτος να ερευνά και να εξετάζει τις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία ακόμα και αν αυτές δίνονται ανώνυμα.

Άμεση δημιουργία αρχείου καταγραφής δεδομένων από όλες τις υπηρεσίες για καταγγελίες περιστατικών βίας».

«Συγκλονισμένη η κυπριακή κοινωνία από το πρωί παρακολουθεί στους δέκτες της εικόνες ωμής βίας, από ξυλοδαρμό τον οποίο υπέστη γυναίκα στη Λάρνακα έχοντας στην αγκαλιά το μικρό της παιδί», αναφέρει η ΔΗΠΑ.

Σε ανακοίνωση της αναφέρει πως «τέτοιες επιθετικές και απαράδεκτες συμπεριφορές, ειδικά σε βάρος μιας γυναίκας με παιδί, προσβάλλουν τον λαό και την Κύπρο μας.

Ο κυπριακός λαός φημίζεται για τον πολιτισμό, τη φιλοξενία και τον σεβασμό που διαχρονικά επιδεικνύει στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να καταδικάζονται και να τιμωρούνται άμεσα και παραδειγματικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Κρατήθηκε για νοσηλεία η 29χρονη που γρονθοκοπήθηκε από τον Ελληνοκύπριο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, με ανακοίνωσή της "καταδικάζει με αποτροπιασμό τον ξυλοδαρμό γυναίκας η οποία κρατούσε το παιδί της στην αγκαλιά της και δέχθηκε επίθεση από άνδρα στη Λάρνακα".

Η Επιτροπή, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, "απαιτεί μηδενική ανοχή στην επίδειξη οποιασδήποτε μορφής έμφυλης ή ρατσιστικής βίας" και αναφέρει ότι θα παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης.

Να προχωρήσει στην άμεση διερεύνηση του περιστατικού ξυλοδαρμού γυναίκας, καλεί την Αστυνομία, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου.

«Σχετικά με το βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο όπου άντρας χτυπά γυναίκα στο δρόμο, καλούμε την Αστυνομία να προχωρήσει στην άμεση διερεύνηση του περιστατικού. Οι σκηνές του βίντεο είναι σοκαριστικές και το συγκεκριμένο περιστατικό υποβαθμίζει την Κύπρο και τον πολιτισμό μας», αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η Επίτροπος.

«Εκφράζουμε ανεπιφύλακτα τη συμπαράσταση μας στην άτυχη μητέρα που βρέθηκε στο δρόμο αυτού του αχαρακτήριστου ανθρώπου», καταλήγει.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού-Λοττίδου, ανέφερε ότι «το αποτρόπαιο βίντεο που έχει δει το φως της δημοσιότητας το οποίο προβάλλει άντρα να επιτίθεται βίαια και να ξυλοκοπεί Αφρικανή γυναίκα που κρατάει βρέφος στα χέρια της, επιβάλλει αφενός την άμεση και δραστική παρέμβαση των αρμόδιων αρχών για τον χειρισμό του συγκεκριμένου συμβάντος, αφετέρου δε την παροχή κατάλληλης στήριξης στο θύμα της βίαιης αυτής εγκληματικής πράξης».

Σημειώνω, καταρχάς, αναφέρει, «την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι, όπως έχει δημοσιευθεί απο τα μέσα μαζικής επικοινωνίας ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας επιλήφθηκε άμεσα το ζήτημα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.  Είναι δε απαραίτητο να επισημάνω και να υπογραμμίσω ότι στην παρούσα περίπτωση, όπου διαφαίνεται ότι δυνατό να υπάρχει θέμα ρατσιστικού κινήτρου από πλευράς του δράστη, είναι αναγκαίο κατα την διερεύνηση απο την Αστυνομία να ενεργοποιηθούν  τα πρωτόκολλα με βάσει τα οποία εξετάζεται ένα αδίκημα το οποίο  πιθανόν να ενέχει ρατσιστικό κίνητρο».

Τονίζει επίσης ότι «αυτό γιατί η αναγνώριση ρατσιστικού κινήτρου, αποτελεί  αναγκαία προϋπόθεση ως προς την μετέπειτα  προώθηση της όποιας κατηγορίας με την δυνατότητα   εφαρμογής του του άρθρου 35 Α του ποινικού Κώδικα, το οποίο καθιστά ως επιβαρυντικό παράγοντα της ποινής το κίνητρο της προκατάληψης κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, των θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, των γενεαλογικών καταβολών, του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου». 

Επιπρόσθετα, συνεχίζει η Επίτροπος, «το εν λόγω βίντεο μας υπενθυμίζει ότι εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τη Κυπριακή κοινωνία, η αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού και μισαλλοδοξίας που πλήττουν ομάδες του πληθυσμού οι οποίες εκπίπτουν από τα στερεότυπα του "κανονικού", του "σύνηθες" και του "αποδεκτού". Αποτελεί, σε συνέχεια περιστατικών ρατσιστικής βίας που διαδραματίστηκαν πρόσφατα στην Κυπριακή κοινωνία όπως: η επίθεση κατά αλλοδαπής γυναίκας στη Λάρνακα από Κύπριες και οι επιθέσεις κατά αλλοδαπών διανομέων φαγητού στο κέντρο της Λευκωσίας».

Όπως επισημαίνει, «είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η μισαλλοδοξία εναντίων των «άλλων» ή των «διαφορετικών», η οποία εντείνεται από ρατσιστικά σχόλια στο διαδίκτυο συμβάλει στη δημιουργεί τοξικού κλίματος έναντι συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων, καθιστώντας αυτές εξαιρετικά τρωτές  σε φαινόμενα ρατσιστικής βίας και εγκλήματα μίσους». 

Ως εκ τούτου, καταλήγει «είναι αναγκαίο να δοθεί το μήνυμα ότι η πολιτεία παραμένει προσηλωμένη, και εντείνει τις προσπάθειες και δράσεις της για την αντιμετώπιση του φαινομένου του ρατσισμού, και την αποτελεσματική προστασία των ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες εκείνες ομάδες του πληθυσμού, που αποτελούν «εύκολους στόχους» διακρίσεων, ρατσιστικής μεταχείρισης, ρατσιστικής βίας ή και λόγου, γιατί αν δεν μπορεί κάποιος να σεβαστεί μια μάνα με παιδί στην αγκαλιά τότε είμαστε ως κοινωνία ικανοί για αποτρόπαιες πράξεις που δεν χωρούν εύκολα στην φαντασία και η καμπάνα κτυπάει για όλους!»

Σε ανάρτηση του ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε πως «με αφορμή το βίντεο του ξυλοδαρμού της αλλοδαπής μητέρας με βρέφος, υπογραμμίζω ότι στον τόπο μας δεν χωρούν φαινόμενα χρήσης βίας, διακρίσεων και ρατσιτσικών συμπεριφορών.

Τέτοια φαινόμενα υποθάλπτονται από ρητορικές μίσους, μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας».

«Εκφράζω τον αποτροπιασμό και τη θλίψη μου για τον ξυλοδαρμό γυναίκας στη Λάρνακα, ο οποίος κάνει από το πρωί το γύρο του διαδικτύου και προκαλεί γροθιά στο στομάχι», αναφέρει σε ανακοίνωση ο Μάριος Ηλιάδης

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το επαίσχυντο το επεισόδιο. «Νροπιάζει κάθε Κύπριο πολίτη καθώς και ευρύτερα την κοινωνία μας».

Όπως αναφέρει «η Δικαιοσύνη έχει χρέος να διερευνήσει τάχιστα την υπόθεση και να επιβάλει τέτοιες ποινές, οι οποίες θα είναι αποτρεπτικές για ανάλογα απαράδεκτα και ντροπιαστικά περιστατικά.

Η βία, η ρητορική μίσους, η ξενοφοβία και η μισαλλοδοξία δεν έχουν καμία θέση στις σύγχρονες κοινωνίες».

Από ψες κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που δείχνει την αποτρόπαια ρατσιστική και σεξιστική βία Ελληνοκύπριου εις βάρος μεταναστών. Ο δράστης, φαίνεται μάλιστα, ανάμεσα σε άλλα, να χτυπά, μετανάστρια, η οποία έχει ένα βρέφος στην αγκαλιά. Η βία εις βάρος των γυναικών και ειδικότερα των αδύναμων, των μεταναστριών, των φτωχών δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Ως Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ καλούμε την Αστυνομία και τις αρμόδιες αρχές να δράσουν άμεσα, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Το περιστατικό αυτό είναι η κορύφωση όσων έρχονται συχνά υπόψη μας, με κάθε είδους βία να εκδηλώνεται εις βάρος μεταναστριών και προσφύγισσων.

Ταυτόχρονα, τονίζουμε ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές πηγάζουν από τον καθημερινό θεσμικό ρατσισμό που παρατηρείται στη χώρα μας. Η ανικανότητα των κυβερνώντων να ανταποκριθούν στα προβλήματα των μεταναστών και των μεταναστριών, με τη συνειδητή κατακρεούργηση του κοινωνικού κράτους, εντείνει καθημερινά τις ρατσιστικές συμπεριφορές. Η ρατσιστική ρητορική και πολιτικές που ακολουθούν είναι οι άνεμοι που σπέρνουν και που σύντομα θα μετατραπούν σε θύελλες. 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ορειβάτες στην Κίνα κόλλησαν σε γκρεμό για περισσότερο από μία ώρα λόγω συνωστισμού-Απίστευτη εικόνα
Στο Κάιρο οι διαμεσολαβητές της Χαμάς-«Αν συνεχιστεί η επίθεση του Ισραήλ δεν θα υπάρξει συμφωνία»
Τύπος ισχυρίζεται ότι τρώει κάθε μέρα πίτσα τα τελευταία έξι χρόνια-«Νιώθω υγιής»
Λευκός Οίκος: Ελπίζουμε πως πολύ σύντομα θα επιτευχθεί μια τελική συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα
Η φύση έχει τις λύσεις-Ουρακοτάγκος θεράπευσε τραύμα φτιάχνοντας αλοιφή με ιαματικό φυτό
«Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί»-Προειδοποιεί ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ
Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία
Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για ανεξαρτησία και πολυφωνία των ΜΜΕ
Μέσα στο χλιδάτο παλάτι του Πούτιν με κρυφή κάμερα-Το ανακαίνισε, έχτισε εκκλησία με δικό του θρόνο