Κ. Κληρίδης: Συζητήθηκε η άρση ασυλίας Σιζόπουλου, αναμένονταν τελικές αποφάσεις

Έντονος συνεχίζει να είναι ο απόηχος σε σχέση με τις αποκαλύψεις για την ποινική υπόθεση που εμπλέκει σε σκάνδαλο με αγοραπωλησία εταιρείας σε Ιρακινό επενδυτή τον Μαρίνο Σιζόπουλο και άλλους τρεις συνεταίρους του.  

Η Νομική Υπηρεσία μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την υπόθεση, υπογραμμίζει πως, «ουδέποτε αποφασίστηκε από οποιονδήποτε, είτε από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα είτε από τους νυν επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, η υποβολή αίτησης για άρση ασυλίας βουλευτού».

Σε δηλώσεις του στον REPORTER ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, σημείωσε πως το θέμα της ασυλίας του Μαρίνου Σιζόπουλου είχε συζητηθεί, ωστόσο δεν είχε ληφθεί τελική απόφαση. Ειδικότερα, ο κ. Κληρίδης σημείωσε πως αυτό που αναφέρει η Νομική Υπηρεσία, ότι δηλαδή δεν λήφθηκε τελική απόφαση για άρση της ασυλίας, «είναι ορθό υπό το πρίσμα πως δεν λήφθηκε η τελική απόφαση».

«Το θέμα», είπε κ. Κληρίδης, «συζητήθηκε και παρέμενε σε εκκρεμότητα, αφού αποφασίστηκε πως τύγχανε περαιτέρω μελέτης. Ήμασταν στο στάδιο λήψης της απόφασης για κάποια πράγματα, ωστόσο τελικά αποχώρησα από τη Νομική Υπηρεσία», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντήσεις Εισαγγελίας για το πάγωμα υπόθεσης Σιζόπουλου-Η εκδοχή της για ασυλία

Τα στοιχεία της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, η φερόμενη απάτη εντοπίστηκε από το Τμήμα Φορολογίας, όταν κατατέθηκαν ενώπιον του δύο διαφορετικά συμβόλαια, με διαφορετικές τιμές πώλησης για την αγορά των μετοχών της ίδιας εταιρείας από Ιρακινό.

Το Τμήμα Φορολογίας μεταβίβασε την υπόθεση στην Αστυνομία, η οποία προχώρησε στη σύλληψη ενός προσώπου, συνεταίρου του κ. Σιζόπουλου στην εταιρεία, ο οποίος παραδέχθηκε την απάτη και παρέδωσε στις Αρχές μια σειρά από τεκμήρια, με τα οποία ενέπλεκε και τους υπόλοιπους μετόχους της εταιρείας.

Μετά τη διαβίβαση της υπόθεσης στη Νομική Υπηρεσία, ξεκίνησε η μελέτη του φακέλου. Με το θέμα της ασυλίας του κ. Σιζόπουλου να εκκρεμεί και παρά το γεγονός ότι υπήρχε παραδοχή για απάτη από ένα πρόσωπο, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο στις 27 Ιουλίου του 2020, δεκαεπτά ημέρες πριν από την αλλαγή σκυτάλης στη Νομική Υπηρεσία και την ανάληψη από τον Γιώργο Σαββίδη. 

Πάντως η Νομική Υπηρεσία στη σημερινή της ανακοίνωση σημειώνει πως ο φάκελος επεστράφη από τη Νομική Υπηρεσία στην Αστυνομία και έκτοτε δεν υπήρχε οποιοδήποτε άλλο θέμα σε εκκρεμότητα, είτε για τη Νομική Υπηρεσία είτε για την Αστυνομία. Παρά ταύτα, δόθηκαν τότε οδηγίες για να παραπεμφθεί το θέμα στον Έφορο Φορολογίας για τη δική του αξιολόγηση, με βάση τη δική του αρμοδιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα χαρακώματα ΑΚΕΛ-Σιζόπουλος για το σκάνδαλο, ζητούν απαντήσεις από Σαββίδη

Η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας 

Στην ανακοίνωση της η Νομική Υπηρεσία αναφέρει ότι, «τις τελευταίες ημέρες τη δημόσια συζήτηση απασχόλησε συγκεκριμένη υπόθεση που αφορά, μεταξύ άλλων, εν ενεργεία βουλευτή, η οποία διερευνήθηκε από την Αστυνομία το 2019 και της οποίας ο φάκελος τέθηκε ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας τον Αύγουστο του 2019».

Για την υπόθεση, σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις σε διάφορα στάδια μεταξύ του τότε επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας και των νομικών λειτουργών με την ανακριτική ομάδα. «Υπήρξαν νομικά και πραγματικά θέματα και κωλύματα, τα οποία προβλημάτισαν σε σχέση με τον ενδεικνυόμενο χειρισμό της υπόθεσης», προστίθεται.

«Για την ορθή παράθεση ωστόσο των γεγονότων σημειώνεται ότι, ουδέποτε αποφασίστηκε από οποιονδήποτε, είτε από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα είτε από τους νυν επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, η υποβολή αίτησης για άρση ασυλίας βουλευτού. Από την ημέρα που παραδόθηκε ο φάκελος στη Νομική Υπηρεσία τον Αύγουστο του 2019, αναλώθηκε πάρα πολύς χρόνος, ανταλλάχθηκαν απόψεις και αναλύθηκαν τα νομικά ζητήματα που ανέκυπταν, με γνώμονα πάντοτε την προσπάθεια εξυπηρέτησης της Δικαιοσύνης», αναφέρει η Νομική Υπηρεσία.

Σημειώνει την ίδια ώρα πως, «ωστόσο ότι για το θέμα δεν λήφθηκε οποιαδήποτε τελική απόφαση για έναρξη ή μη οποιασδήποτε ποινικής φύσεως διαδικασίας μέχρι τον Ιούλιο του 2020, όταν μετά από μελέτη της συλλεχθείσας μαρτυρίας, αντικειμενικά και σφαιρικά ιδωμένης, αποφασίστηκε από τη νέα ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας η μη άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον οποιουδήποτε από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα λόγω της μη ύπαρξης επαρκούς μαρτυρίας και δη της μη ύπαρξης ανεξάρτητης μαρτυρίας σε σχέση με την εμπλοκή και τον ρόλο που διαδραμάτισαν τα διάφορα εμπλεκόμενα πρόσωπα».

«Ο φάκελος επεστράφη από τη Νομική Υπηρεσία στην Αστυνομία και έκτοτε δεν υπήρχε οποιοδήποτε άλλο θέμα σε εκκρεμότητα, είτε για τη Νομική Υπηρεσία είτε για την Αστυνομία. Παρά ταύτα, δόθηκαν τότε οδηγίες για να παραπεμφθεί το θέμα στον Έφορο Φορολογίας για τη δική του αξιολόγηση, με βάση τη δική του αρμοδιότητα», καταλήγει η Νομική Υπηρεσία.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περιμένουν Εισαγγελέα, προαναγγέλλουν εξελίξεις για την ασυλία του Σιζόπουλου

Εξετάζει τη φορολογική πτυχή η Ελεγκτική

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελεγκτική Υπηρσία, σημειώνει πως εξετάζει τη φορολογική πτυχή της υπόθεσης που αφορά, τον Μαρίνο Σιζόπουλο.

Μάλιστα σημειώνει πως, «τον Απρίλιο 2019 η Αστυνομία ζήτησε τη συνδρομή του Τμήματος Φορολογίας, με σχετική επιστολή. Εξετάζουμε κατά πόσο το ΤΦ ενημέρωθηκε μετά το πέρας των ποινικών ερευνών και εάν έκτοτε ενήργησε».

Η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ

Στο μεταξύ ανακοίνωση στον απόηχο των διευκρινίσεων που έδωσε η Νομική Υπηρεσία, εξέδωσε και η ΕΔΕΚ. Στην ανακοίνωση η ΕΔΕΚ καλεί το ΑΚΕΛ να απολογηθεί, «για τα παραποιημένα και διαστρεβλωμένα γεγονότα», όπως τα χαρακτηρίζει, «που παρουσίασε σε ανακοίνωσή της στις 6 Ιουλίου 2022». 

«Μετά και από τη σημερινή ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας καλούμε δημόσια την ηγεσία του ΑΚΕΛ να απολογηθεί για τα παραποιημένα και διαστρεβλωμένα γεγονότα που παρουσίασε σε βάρος του Προέδρου της ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της στις 6 Ιουλίου 2022», αναφέρει η ανακοίνωση ενώ υπενθυμίζει πως, «για το συγκεκριμένο θέμα στο ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας την καταγγελία την έκανε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος τον Μάρτιο του 2019».

Δειτε Επισης

Στήριξη Οικολόγων σε Γενικό Ελεγκτή-«Τα κόμματα κάνουν συνειδητά πλάτες στο βαθύ κράτος»
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
«Βεντέτα» πίσω από τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις ύβρεις στο Tik Tok-Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 62χρονος
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα