Δευτέρα 8 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Δυσαρέσκεια Νουρή για καθυστερήσεις τοποθέτησης φρακτών και αιχμές για τους 300

  03/07/2022 13:00
Δυσαρέσκεια Νουρή για καθυστερήσεις τοποθέτησης φρακτών και αιχμές για τους 300

Δυσαρέσκεια Νουρή για καθυστερήσεις τοποθέτησης φρακτών και αιχμές για τους 300

  03/07/2022 13:00

Δεν είναι ικανοποιημένος από τους ρυθμούς τοποθέτησης φυσικών εμποδίων και συγκρότησης της ομάδας που θα επιτηρεί την Πράσινη Γραμμή έναντι των παράτυπων μεταναστών, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής φέροντας ως παράδειγμα τον φράχτη στην Πολωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάζουν περίπολα ανάμεσα στη διπλή περίφραξη του Πουρνάρα-Αρχίζουν σύντομα έργα

Σημείωσε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τηρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και ζητεί από την ΕΕ περισσότερη στήριξη για την αντιμετώπιση του δυσανάλογα μεγάλου βάρους που σηκώνει στο μεταναστευτικό.

Μετά το τέλος του μνημόσυνου στον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς και κληθείς να σχολιάσει αναφορά στην ομιλία του στην ΕΕ για το μεταναστευτικό, ο κ. Νουρής είπε ότι το 2020 οι παράνομες ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα είχαν ανέλθει στις 78.000, ενώ το 2021 η Ελλάδα μπόρεσε να περιορίσει τις ροές στις 4100.

«Θα ήμουν ευτυχής εάν θα μπορούσαμε ένα καταγράψουμε ανάλογα αποτελέσματα και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Προτού η ΕΕ δακτυλοδείξει ή προβαίνει σε παραινέσεις σε ένα κράτος μέλος πρώτης γραμμής που αντιμετωπίζει αυτού του μεγέθους πρόβλημα, καλό θα ήταν προηγουμένως, με τον ίδιο δεικτικό τρόπο ν’ απευθυνθεί στον αυτουργό του προβλήματος που είναι η Τουρκία», είπε.

Είναι η Τουρκία, πρόσθεσε, που εργαλειοποιεί συστηματικά το μεταναστευτικό στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Ως εκ τούτου, ανέφερε ότι θεωρεί πως θα έπρεπε να προηγηθεί μια δεικτική αναφορά προς την Τουρκία προτού γίνουν οι όποιες παραινέσεις προς την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκατοντάδες περιπτώσεις λοιμωδών νοσημάτων στο Πουρνάρα

Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον απείλησε την Ελλάδα με περικοπή κονδυλίων, «κάτι περισσότερο από παραίνεση», ο κ. Νουρής είπε ότι «θα το αφήσω ασχολίαστο αυτό», και πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι μια από τις χώρες πρώτης γραμμής που αντιμετωπίζει με διαφορά σοβαρότερο πρόβλημα και σοβαρότερο βάρος, το μεταναστευτικό, που «έχει πάρει διαστάσεις πλημμυρίδας». Επανέλαβε δε ότι θα ήταν ευτυχής εάν μπορούσε να επαναλάβει τα ίδια θετικά αποτελέσματα περιορισμού των παράνομων διελεύσεων, όπως η Ελλάδα.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι θα μπορούσε και η Κύπρος να ακούσει τις ίδιες παραινέσεις από την κ. Γιόχανσον, ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε: «κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν και μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι αρωγός και υποστηρικτής μας η ΕΕ. Κανένας και ποτέ δεν είπε ότι θα πρέπει να μεταχειριζόμαστε αυτούς τους ανθρώπους με λανθασμένο τρόπο. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν το πράττει, δεν το έπραξε και είμαι κατηγορηματικός σε αυτό παρά τα περί του αντιθέτου σχόλια που ακούγονται από κάποιους».

Επομένως, συνέχισε, δεν πιστεύει ότι υπάρχει λόγος για να είναι η ΕΕ επικριτική με την Κύπρο, αλλά η Κύπρος δικαιούται να διεκδικεί από την ΕΕ περισσότερη στήριξη. «Είμαστε ευγνώμονες και για ό,τι μας προσφέρουν αυτή τη στιγμή, αλλά ναι, χρειαζόμαστε στήριξη γιατί έχουμε πολλές ιδιαιτερότητες κι έχουμε ένα τεράστιο βάρος να σηκώσουμε». Σημείωσε δε ότι η ΕΕ αναγνωρίζει ότι το βάρος αυτό είναι πολύ μεγάλο για την Κύπρο, αλλά θέλουν έμπρακτα – πρόσθεσε- να δουν αυτή τη στήριξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επισκέφθηκε το Πουρνάρα ο Σχοινάς-«Θα βρούμε τρόπο να καταστήσουμε την τ/κ ηγεσία υπεύθυνη»

Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για την Κύπρο από το να περιορίσουμε τις ροές από την Πράσινη Γραμμή, να μεγιστοποιήσουμε τις επιστροφές και τις απελάσεις όσων δεν δικαιούνται να παραμείνουν στην Δημοκρατία. «Αυτή την βοήθεια θέλουμε, αυτή την στήριξη διεκδικούμε, και θέλω να ελπίζω ότι θα γίνει πράξη».

Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Ευρωπαία Επίτροπος δήλωσε πως οι επαναπροωθήσεις που γίνονται από την Ελλάδα είναι παράνομες και τι γίνεται με τις δικές μας, ο ΥΠΕΣ είπε ότι δεν έχει να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο. «Εκ του αποτελέσματος κρινόμαστε όλοι», ανέφερε λέγοντας πως σαν ευρωπαϊκή χώρα πρώτης γραμμής, την ώρα που αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα, έχουμε συμβατικές υποχρεώσεις, όπως έχει και η Ελλάδα, απέναντι στην ίδια την Ευρώπη, να φυλάξει τα εξωτερικά της σύνορα. Κι εμείς, με την σειρά μας – συνέχισε – να φυλάξουμε την Πράσινη Γραμμή που είναι ο χώρος διέλευσης των παράτυπων μεταναστών.

Ο κ. Νουρής είπε ότι τηρούμε όσα πρέπει να τηρούμε όσον αφορά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά «ανθρώπινα δικαιώματα έχουν και οι γηγενείς κάτοικοι αυτού του ημικατεχόμενου νησιού κι επομένως η Ευρώπη, θα πρέπει ναι, να μας συμπαρασταθεί ακόμη πιο ενεργά για να μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελίες για ναρκωτικά και αγοραίο έρωτα σε Πουρνάρα-Επίθεση Μυλωνά σε ΥΠΕΞ

Ερωτηθείς για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου για την Πράσινη Γραμμή, μετά την έγκριση των 300 που θα την φυλάνε, ο κ. Νουρής είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τον ρυθμό ούτε των φυσικών εμποδίων, ούτε με τους ρυθμούς συγκρότησης της συγκεκριμένης μονάδας. Θεωρεί, ανέφερε, ότι «λόγοι εθνικής ανάγκης επιτάσσουν να υπάρξει ακόμη και παράκαμψη συγκεκριμένων διαδικασιών, με την έννοια πάντοτε της τήρησης της νομιμότητας».

Όλοι χρειάζεται να κατανοήσουν, συνέχισε, ότι πρέπει να κινηθούμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ο Νίκος Νουρής ανέφερε ότι η Πολωνία ανακοίνωσε χθες ότι ολοκλήρωσε έναν φράχτη μήκους 165 χλμ και ύψους 6 μέτρων, με όλη την τεχνολογία στη διάθεσή της, μέσα σε διάστημα 6 μηνών.

Δεν νοείται η Κυπριακή Δημοκρατία που αντιμετωπίζει δυσανάλογα μεγαλύτερο βάρος να κινείται σε αυτούς τους ρυθμούς, δήλωσε ο ΥΠΕΣ.

«Επιβάλλεται να κινηθούμε πιο γρήγορα και προς αυτή την κατεύθυνση θέλω να απευθύνω μια έκκληση προς τους πολίτες: όλοι βιώνουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Μαγικές συνταγές και λύσεις δεν υπάρχουν. Ως εκ τούτου νομίζω ότι είναι πρέπον να επιδειχθεί η ανάλογη – θα τολμήσω να το πω – φιλοπατρία απ όλους για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό το δύσκολο έργο».

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας